CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 2598|Reply: 12

PAPA VS ABANG LONG

[Copy link]
Post time 22-6-2015 11:29 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum

Xtau nak mulakan kat mana... mama ada anak sulung lelaki umur 13 tahun (tgh nak naik remaja trang tang tang sgt)... risau dgn mcm2 perkara bila anak dah meningkat remaja dan besar nie... Tapi tu bukan soalnya... pasal hubungan abg long dgn papa dia.  Entah lah kenapa panas sgt hubungan tu... risau mama tgk...  Papa dia kalau marah anak nie, mcm buat musuh... mcm nak bertumbuk dgn anak....takut aku tengok.  Ke mmg mcm tu or mama nie yg xbiasa? Sbb dari kecik sampai besor xpernah kena jentik pun dgn family... huhuhu...

Macam mana mama nak buat... anak mama ni pulak selalu sgt cari pasal.  Entah kenapa laaaa... mcm baru2 nie... dia pinjam tel kawan dia...pastu tak mengaku... (dan lagi nak menipu) dah sekali kena warning ngan papa dia... ingat dah xbuat hal.  Ni buat lagi... dia pinjam tel kawan tu lagi... semalam mama nampak boleh dia menipu jugak kata bukan...tu tel lama along yg dok atas para dapur (mmg ada tel lama dok situ)... Adoi... berbara rasa hati mama nie anak tipu mama... tp lps tu dtg tarik tgn mintak maaf ... mama xtau nak ckp aper... papa dia mengamuk jugak laa pagi nie... sampai ckp xnak dah tau pasal si sulung nie...lantak lah...tu jerk cara nak ajar katanya sbb selama nie punya lah kita ambik tahu serba serbi hal dia... begini dia buat kat mama papa...(haa..extreme gitu laki aku)... And nak g sekolah abg long nak salam papa...papa xmo.  papa kata buat aper salam...dah2... pergi jer! (mama nampak muka kecewa anak)... tu buatkan mama sedih.... walau mama tau niat papa nak ajar anak tapi kenapa mama rasa macam xkena? or mmg lain org lain cara ajar anak... mama pulak jenis suka membebel...yg satu nie pun hubby kata salah buat gitu... bebel2 anak bosan... mmg betul.

Adoi...aper laa mama anak buat skrg nie... hubungan anak beranak ni panas sokmo!

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-6-2015 01:11 PM | Show all posts
Saya ada pengalaman jadi anak itu.. tapi sibuk sikit sekarang ni.. klu ada masa nanti saya cerita yer mama..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2015 08:02 AM | Show all posts
me pun yg sulung tingkatan 1...ok je tak menaikkan darah tapi si angah tu slalu carik pasal....me slalu tekankan pada anak2 jgn bohong dan mama tak marah kalau cakap yg benar..well!... me berusaha untuk tidak marah ketika itu..tapi marah ketika laen pada kejadian yg lebih kurang sama yg me dpt tangkap dia buat....kebanyakannya me tak marah dan membebel (me bukan jenis membebel,sbb tu byk makan dalam kot!)...cuma bagi contoh kalau buat tu akan jadik camni...ble dah jadi camni byk mende la nak kene buat balik....

keep secret between two of you..mama ngan along je tau(sbb tu along kene terus terang ngan mama,nanti mama leh kaver..kononnya) ..mama kene jadik besfren along...ada bende yg buat papa marah mama jgn plak bagi tau papa terusss.....bagitau selepas beberapa hari,selepas masalah dah hampir settle...takkanla mama nak terus secret ngan papa plak khen...bagitau tapi masa tu benda dah cool ....mama kene main peranan la....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2015 01:23 PM | Show all posts
juita replied at 23-6-2015 08:02 AM
me pun yg sulung tingkatan 1...ok je tak menaikkan darah tapi si angah tu slalu carik pasal....me sl ...

Maybe... mama xleh nak rahsia2 apa benda pun pasal anak dari papa dia.  Lagi2 hal yg salah mcm nie... Tapi Alhamdulillah tadi masa sahur papa dia dah bercakap, man to man talk laa kononnya... harap perangai dia berubah sbb dia remaja... anak sulung. ape dia buat adik ikut... so... gitulah.

Mama mmg kena kurangkan bebel... xbaik utk kesihatan jugak bebel nieh!!! hehehehehe TQ for your comment.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2015 01:27 PM | Show all posts
buragazz replied at 22-6-2015 01:11 PM
Saya ada pengalaman jadi anak itu.. tapi sibuk sikit sekarang ni.. klu ada masa nanti saya cerita ye ...

Cerita lah yer... mama pun masih belajar...kalau boleh nak keluarga yg harmoni... Tq ye...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2015 06:20 AM | Show all posts
bukan nak soh mama rahsiakan...tapi delay mende2 tak best dr papa...ble dah ok sket baru citer..takde la papa naik marah....

macam mama dan anak berpakat berdua la...tapi apa2 xtvt mmg report trus kat papa tanpa pengetahuan anak....budak2 ni menipu slalunya sbb takut kene marah...sbb tu kalau anak berterus terang jgn marah....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2015 01:49 PM | Show all posts
juita replied at 25-6-2015 06:20 AM
bukan nak soh mama rahsiakan...tapi delay mende2 tak best dr papa...ble dah ok sket baru citer..takd ...

Tu lah... anak mama nie byk kali dah menipu mama... terguris benor hati dan perasaan nie...risau usah cerita.  Kadang2 dia ckp betul pun mama rasa confuse betul ke?? sbb dia pernah menipu... Nie ada kejadian yg buatkan mama tersentak dah nie... tapi nak citer tak der kekuatan lagi... tuhan jer tahu risaunya mcm mana....
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2015 07:56 AM | Show all posts
ooo..byk kali la dia buat camni yek?...me rasa mama kene kenal la kengkawan dia...ajak dtg umah,sembang2....kenal mak pak kengkawan dia....budak kalau dah start bohong...akan jadik "siakap senohong...." tapi me rasa ..sabar,berdoa bebanyak mintak lembutkan hati anak...kengkawan pun mungkin satu faktor penyumbang...tgk la dolu sapa kengkawan dia....

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 28-6-2015 11:31 AM | Show all posts
juita replied at 26-6-2015 07:56 AM
ooo..byk kali la dia buat camni yek?...me rasa mama kene kenal la kengkawan dia...ajak dtg umah,semb ...

Ada laa 2-3 kali jugak dia ckp bohong... katanya sbb takut... takut pada papa and mama.  Logik jugak alasan dia sbb papa garang, mama pun leh tahan... kdg2 jer xgarang... sbb garang mama bertempat xnak depa nie salah pilih jalan...rupanya mama yg salah cara... skrg nie try dgn pendekatan selalu tanya, ckp elok2... nanti lah raya nie nak soh dia jemput semua kawan dtg umah...senang sikit nak kenal....
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 08:03 AM | Show all posts
dia dah bagitau mama pun,.. dia takut....me rasa paling baik biar la papa dia garang sensorang..sbb dia dah remaja kene tuka stail sket kot...bykkan bercerita ngan dia...specially pasal skolah,cekgu,kawan,kawan pompuan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2015 09:11 AM | Show all posts
Entah lah... ckp benda sama ulang...dia buat jugak hal... kdg2 putus asa dah rasa nak nasihat, nak pesan, nak bagitau bagi kat dia... dia dengar laa sehari dua...lepas tu buat hal lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 09:17 AM | Show all posts
budak2 mmg nak kene ingatkan slalu,bak kata DMFK kene ulang 200++ baru derang nak ingat....me lagik la sbb bukan jenis berleter jadik bila ulang2 tu me plak rasa bosan...tapi sbgi mak kene gak la...sabar bebanyak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2015 10:59 AM | Show all posts
juita replied at 4-7-2015 09:17 AM
budak2 mmg nak kene ingatkan slalu,bak kata DMFK kene ulang 200++ baru derang nak ingat....me lagik  ...

Pesan byk kali, dgr nya tidak...ada laa kdg2 dgr kejap jerk, pastu buat balik... bila mcm tu terfikir balik mak kita dulu gini lah gamaknyaa...tapi kita xtau pun mak kita tension kan?? jadi kat kita tension giler.... xsedap hati manjang mikior hal anak2...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 02:34 PM GMT+8 , Processed in 0.196364 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list