CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6242|Reply: 37

[Dunia] (Gambar) Tren Berkelajuan Tinggi Mekah - Madinah Sedia Beroperasi

[Copy link]
Post time 23-4-2015 12:23 PM | Show all posts |Read mode


Kereta api canggih berkelajuan tinggi akan memudahkan perjalanan jemaah daripada Mekah ke Madinah.

Ini merupakan projek Haramain High Speed Rail yang juga dikenali sebagai Mekah-Madinah High Speed Train. Perjalanan kereta api antara bandar ini adalah sejauh 453.0 kilometer di bawah pembinaan Arab Saudi.

Ia akan menghubungkan bandar-bandar suci Madinah dan Mekah melalui Bandaraya Ekonomi Raja Abdullah, Rabigh, Jeddah dan Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdul Aziz. Ia juga akan disambungkan dengan rangkaian kebangsaan di Jeddah.

Projek yang bermula pada tahun 2009 ini telah lewat selama dua tahun dari perancangan awal yang sepatutnya mula beroperasi pada tahun 2012. Namun kini ia sedia memulakan operasi secara berperingkat dan dijangka beroperasi sepenuhnya pada Disember 2015.

Kereta api ini dijangka akan membawa lebih tiga juta orang penumpang setiap tahun termasuk jemaah haji dan umrah bagi membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas di jalanraya. -





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2015 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Teknologi kaper nih..halal ke x sis?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:26 PM | Show all posts
famri7 replied at 23-4-2015 12:24 PM
Teknologi kaper nih..halal ke x sis?

bodoh tul mak pak lu ajar lu tang agama...




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:31 PM | Show all posts
teknologi....terbaik..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:32 PM | Show all posts
Edited by rospinki at 23-4-2015 12:34 PM

kalau ada dari kl sentral terus smpi ke mekkah al mukaramah..elok sgtla aku bole tunaikan haji tiap taun
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:34 PM | Show all posts
rospinki replied at 23-4-2015 12:32 PM
kalau ada dari kl sentral terus smpi ke mekkah al mukaramah..elok sgtla aku bole tunaikan haji 2 kal ...

haji setahun sekali jer aunty woii...

n nabi buat haji sekali je..taw.


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-4-2015 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 23-4-2015 12:32 PM
kalau ada dari kl sentral terus smpi ke mekkah al mukaramah..elok sgtla aku bole tunaikan haji tiap  ...

Bagi aku baik naik cruise ship terus. Lagi selesa. Mcm duk bilik hotel terus.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:36 PM | Show all posts
islam telah menang....

Alhamdulillah...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2015 12:38 PM | Show all posts
lavamorningstar replied at 23-4-2015 12:34 PM
haji setahun sekali jer aunty woii...

n nabi buat haji sekali je..taw.

yela lava..dh edit ayat salah
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:40 PM | Show all posts
ultra78 replied at 23-4-2015 12:36 PM
Bagi aku baik naik cruise ship terus. Lagi selesa. Mcm duk bilik hotel terus.

ada lgi ke org pegi aji naik kapal laut mcm dulu2?

aku tk suka perjalanan jauh..cepat2 nk smpi..cepat2 nak balik.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:42 PM | Show all posts
Alhamdulillah... Mudah2an nanti mak ayah aku dipanjangkan umur dapat rasa ni bila haji nanti...
next month bleh gi melwat2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 23-4-2015 12:40 PM
ada lgi ke org pegi aji naik kapal laut mcm dulu2?

aku tk suka perjalanan jauh..cepat2 nk smpi. ...

Nak cepat naik flight la. Tapi kena kompromi la bab keselesaan
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:46 PM | Show all posts
Wah menarik coach pun nampak selesa
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 12:58 PM | Show all posts
mcm best jek... hopefully mereka yg menggunakan coach ni boleh menjaga kebersihan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 01:03 PM | Show all posts
rospinki replied at 23-4-2015 12:40 PM
ada lgi ke org pegi aji naik kapal laut mcm dulu2?

aku tk suka perjalanan jauh..cepat2 nk smpi. ...

akak baru cakap kalau boleh naik tren dari KL Sentral akak akan pergi mekah tiap2 tahun... cepatnya berubah hati...


Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 01:15 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 23-4-2015 01:03 PM
akak baru cakap kalau boleh naik tren dari KL Sentral akak akan pergi mekah tiap2 tahun... cepatny ...

tren laju tu tak bole smpi sekerat hari je decaf? kalu amik masa berhari2 baik naik kapal udara
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2015 01:21 PM | Show all posts
wahhh
so kira this year punya jemaah haji dah boleh merasa naik train ni lah ye?
train ni direct dr Madinah-Mekah/ Mekah-Madinah
dan x de stop in between ye?

since siapa yang buat umrah dan ke Madinah dahulu baru Mekah
kn miqat di luar mekah kan utk niat ihram

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 01:45 PM | Show all posts


tren Talgo Spain
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 01:47 PM | Show all posts
455km... berapa jam perjalanan tu?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 23-4-2015 01:21 PM
wahhh
so kira this year punya jemaah haji dah boleh merasa naik train ni lah ye?
train ni ...

5 stesen:

- Madinah
- King Abdullah Economic City (Rabigh)
- King Abdulaziz International Airport
- Jeddah
- Mekah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 12:21 PM GMT+8 , Processed in 0.102590 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list