CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3304|Reply: 12

Cukup Kiasu-kah Kita?

[Copy link]
Post time 10-4-2015 10:18 PM | Show all posts |Read mode
Edited by pfiza at 10-4-2015 10:20 PM

Kita mungkin sering mendengar perkataan KIASU, yang membawa makna ‘tak mahu kalah’ atau kalau di kalangan masyarakat Melayu ia menjadi lebih lembut iaitu ‘menjadi yang terbaik’. Sikap kiasu ni biasanya dikaitkan dengan masyarakat Cina, apakatah lagi perkataan tersebut asalnya dari bahasa Mandarin.
Sekarang ni ramai orang termasuk ibu bapa menjadi kiasu, dalam pelbagai aspek. Boleh jadi kiasu yang bagus dan memotivasikan, dan juga kiasu yang ‘mematikan’. Kiasu yang memotivasikan menonjolkan semangat ingin berjaya, bersemangat, gigih berusaha… untuk menjadi yang terbaik antara yang terbaik. Kiasu yang mematikan pula ialah kiasu yang ‘tak mahu kalah, dan tak mahu orang lain menang’.

Sesiapa yang menghidap penyakit kiasu negatif ini memang berbahaya kerana mereka berpotensi untuk membuat apa saja bagi menjatuhkan pesaingnya.
Bercakap tentang kiasu di kalangan ibu bapa, sifat2 yang terserlah dari awal kelahiran si anak, hinggalah si anak besar panjang. Misalnya:

  • Anak dia saja lah yang tembam, anak orang lain kurus-kurus
  • Anak dia saja lah yang advance, anak orang lain biasa saja
  • Anak dia saja lah yang cepat, anak orang lain lembab

Biasa kita dengar dialog begini:
Ibu Biasa “Anak aku dah pandai berjalan semalam semasa umur 13 bulan!”
Ibu Kiasu “Hmm.. biasa je. Anak aku umur 7 bulan dah berlari”

Di atas itu adalah sifat-sifat kiasu negatif yang patut kita buanglah. Raikan bersama-sama kegembiraan sahabat, itukan lebih baik.
Sekarang ni kita tengok ramai ibu bapa yang punya kiasu positif, terutama dalam pendidikan anak-anak. Seawal di alam rahim, anak-anak sudah diberi rangsangan agar menjadi pintar. Lahir-lahir dah dapt flash card, umur 3-4 bulan dah pandai membaca. Hampir semua ibu bapa teruja, terutama bila melihat bayi lain sudah pintar membaca di awal usia. Jom lihat sikap sikap KIASU yang terlampau disini
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2015 10:55 PM | Show all posts
Pembetulan, kiasu adalah dari dialek Hokkien.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2015 04:27 AM | Show all posts
biase terjadik...aku buat x paham jek bile topic2 kiasu nie kluar dari member2 aku

kalau sikap x nak kalah dengan ornag lain tu dipanggil kiasu jugak ke?

exm - x boleh tgk member lebih dari diri die
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2015 03:44 PM | Show all posts
i mengaku i memang kiasu
i nak anak i jadi yang terbest skali
i lah antara parents yang gigih post screencap markah periksa anak
post kejayaan anak anak
hahahahahhahaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Erm..ntah lah..kalau aku puji je lah..aku jenis xsuka nak bcerita.bio org nampk sdiri je.mcm org ckp anak dia pandai..aku ckp je lah..oo..bagus lah.baguslah...anak periksa dpt no apa ke..

N aku xsuka org puji anak aku dpn org lain.sbb kdg2 kita dgn xsengaja menyakiti hati org..n semarakan rasa benci n meluat.cthny aku dok ngn ipar,dua2 ada bb..so mil puji..comelny awk,tembam,alolo..baru bape bulan ni awalny tumbuh gigi,aktif,,nak mapah..kalah sepupu awk ni..pastu pg kat ipar plk..awk bila ni nk jalan..malu lah..lambat.aku mmg hambur je..aku akn cakap sejak bila plk gigi tumbuh awal pndai jln awl ukur pada kepandaian.bio lah lambat ke cepat..kdg2 tsentap gak org tua.tp perbuatan dia mengkecikan ati org lain xkn xperasan.aku xsuka sbb aku org lain mkn hati.nnti org benci.

Aku kalau suami aku tpuji anak dpn org,aku senggol kaki dia.sbbny knp?? Masa kecik mak n ayah aku selalu puji2 adik aku pandai.puji dpn org.bila org puji lg lah..lpstu bila tuhan nk mik skelip mata,demam panas..n terus jd lembab.tu yg aku takut sgt2. Tp aku bila ngn anak aku n suami aku mmg puji anak aku.tp puji blkng org lah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 06:13 PM | Show all posts
fire_place replied at 21-4-2015 08:51 AM
Erm..ntah lah..kalau aku puji je lah..aku jenis xsuka nak bcerita.bio org nampk sdiri je.mcm org ckp ...

example yang bagusss

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2015 11:06 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2015 11:40 AM | Show all posts
fire_place replied at 21-4-2015 08:51 AM
Erm..ntah lah..kalau aku puji je lah..aku jenis xsuka nak bcerita.bio org nampk sdiri je.mcm org ckp ...

buat aku terpana dengan kata2 kau. seriously aku tak suka org2 tua dok compare2...anak aku mmg cepat serba serbi n comparekan ngn anak org lain, aku mmg meluat sebab setiap budak perkembangan dia lain2. aku selalu cakap n ingatkan kalau lambat jalan lagi bagus, ajar je merangkak lama2 untuk develope IQ..buat ape nk suh anak cepat2 berjalan, xde ape yang patut dibanggakan. anak tumbuh gg cepat or lambat makanan tetap sama. still no salt n sugar blow 2yo.

lagi2 nak hadap mak bpk yang duk push anak utk straight A's ni....aku tak tau nk explain camne, sebab surrounding aku n mak bpk aku sendiri dari dulu mmg jenis push untuk exam mesti straight A's. so bila aku ade cara tersendiri didik anak n tak suka orang duk puji2 melambung anak aku better aku senyap n x inform org lain ape perkembangan anak aku.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2015 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 5-5-2015 11:40 AM
buat aku terpana dengan kata2 kau. seriously aku tak suka org2 tua dok compare2...anak aku mmg cep ...

betol..kdg2 sbb org tua compare..org lain jd benci.mcm besalin sama..sil aku sorg call mil aku,sebab dia dok oversea.tanya anak aku putih x..apa ke..sbb nanti takut bandingkn dgn anak dia.

Aku bukan nak biadap dgn mil,tp aku sindir je bg dia sedar.kdg2 cakap anak aku ni putih itu ini.lpstu yg anak sil ckp knp kulit tkenan keling.aku selalu bahaskan Mil aku,walau dpn sil aku.aku xsuka Nak banggakan anak.sbb kdg2 sifat riak kita buat org benci n meluat pada kita.

dan mak bapak jgn pula suka Bandingkan anak.knp anak aku xmcm budak tu,xmcm budak Ni.tiap anak tu anugerah dan berbeza.kalau budak A pandai bijak,anak kita kurang..kita korek kebolehan dia.disebalik kekurangan tu ada kelebihan.kdg2 kita xnampak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2015 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 23-4-2015 11:06 AM

Kata2 ni membayangkan aku mcm tutor mandarin anak aku.aku nak positifkan minda mendidik anak cara dia.

Anak sekolah singapore,aritu gagal math..sikit pun dia nampak xkisah.siap ckp..xmengapa lah baru sekali.sbb dia xpandai tu pergi sekolah.kalau sudah pandai xpayah ke sekolah.xda membandingkn anak dgn org..cara dia didik anak Tu..bagus.sbb sstengah org nak berlumba tunjuk hebat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2015 02:27 PM | Show all posts
huhuhu....

sy paling x suka bila sibuk udpate kat fb tjuk dpt piala lah...dpt no best2 lah

hahaha....anak saya lompat 2 kelas n dpt result good2 juga...dpt anugerah juga...

tapi malas lah nak layan2 kat fb ni....

kekadang saja tunjuk kat husb...tgk ni...skang ni sume tengah sibuk anak dapat anugerah @ hadiah

husband jawap...macam anak dia sorang je pandai...hehehe...

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 10:16 AM | Show all posts
oklah tu..sapa lagi yg nak banggakan anak..kalau bukan mak bapak sendiri...bukan korang rugi apa2kan..lain org lain cara..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2015 03:42 PM | Show all posts
rasa menyampah pada diri sendiri pun ada .....
mana tak nya dulu kalo tak ada facebook tak ada lah saya gatal nak cerita pasal anak...
dulu sebelum zaman FB ni sya diam jek .....
serius lah sya cakap ini naluri hati dan jiwa seorang yg ada anak .....cuba try tanya pada orang yg tak ada anak ??? apa benda yg deorang nak cerita ????........dri asyik citer pasal artis dan citer Korea entah apa-apa ....
sya pernah lah tepek gmbar anak saya tengah masak kat dapur sebab dlam hati nak tunjuk kat kawan anak sya lelaki pandai memasak ....tup,tup anak sya tanya "ibu, apa sebab sebenarnya ibu nak tunjuk gmbar adik kat FB tu.......bukan ke itu tanda nya ibu suka nak menunjuk-nunjuk kat orang ?????..........mendidih jugak lah anak sendiri ckap gitu ..........start pd tu malas dahhh nak tepek gmbar anak kat FB anak sya plakkk hentam sya....ish, malu sungguh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 05:36 PM GMT+8 , Processed in 0.105393 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list