View: 15622|Reply: 135
|
[Dunia]
Restoran Melayu buka mata Mat Salleh di Zurich!
[Copy link]
|
|
‘HEBAT dan membanggakan’ apabila sebuah restoran jati anak Melayu berjaya menerobos cita rasa Mat Salleh di bumi Zurich, Switzerland sehinggakan berjaya menjadi antara restoran pilihan dan popular di bumi Eropah.
Apa yang lebih mengkagumkan restoran tersebut dinobatkan sebagai restoran nombor satu selama tiga bulan pada tahun 2014 oleh portal Tripadvisor, mengalahkan lebih 1,400 restoran sekitar Zurich.
Malahan, My Kitchen sekarang menjadi satu ikon utama restoran halal, Melayu dan makanan Asia di Eropah.
Pemiliknya, Zamri Ismail, 49, berkata antara punca pencapaian tersebut adalah kerana cita rasa masakan Melayu asli serasi dengan selera antarabangsa.
“Roti canai, rendang, teh tarik, nasi lemak, ikan pais, sate ayam antara pilihan utama mereka. Kami benar-benar terkejut dengan sambutan tersebut, rupa-rupanya mereka suka masakan Melayu asli.
Pencapaian itu, katanya telah menyebabkan pihak akhbar tempatan Zurich dan pengkritik restoran temu ramah dia sebanyak 2 kali dan menyiarkan artikel yang berjudul ‘kenapa masyarakat perlu pergi ke restorannya’.
Restoran yang menyajikan makanan Melayu halal itu, turut menjadi pilihan semua generasi termasuk ahli korporat, pelajar dan pelancong, selain kerabat diraja yang melawat Zurich.
“Ada yang terkejut ada restoran anak Melayu di Zurich, terutama pelancong dari Malaysia.
“Selain itu pengunjung ke restoran kami adalah warga antarabangsa dari seluruh pelusuk dunia dan ada yang belum melawat Malaysia atau merasa makanan Malaysia. Mereka kagum dengan konsep ‘we make you feel at home’,” katanya.
Dalam pada itu katanya, selain masakan utamanya seperti nasi lemak, dia turut menyediakan kuih-kuih tradisional Melayu.
Kuih ketayap dan sagu gula melaka menjadi kegemaran masyarakat antarabangsa sebagai pilihan pencuci mulut.
My Kitchen ditubuhkan pada tahun 2008 di bumi Zurich bermula dengan konsep 'take a way' dan ianya diubahsuai pada awal 2014 kepada konsep restoren atas permintaan pelanggan setia.
Pasangan yang telah lebih 17 tahun mencari rezeki di bumi Switzerland turut berkongsi pengalaman pelanggan mereka menerusi laman Facebook 'My Kitchen Zurich'.
Bagi pemiliknya, sebagai anak Melayu dan Malaysia dia berbangga dengan pencapaiannya dan berharap anak Melayu lain di tanah air menanam ‘niat’ yang sama dengannya.
Baginya, anak Melayu boleh berjaya walau di mana mereka berada, yang penting kesungguhan dan semangat yang tinggi.
http://www.sinarharian.com.my/re ... -di-zurich-1.377274 |
|
|
|
|
|
|
|
Wah hbt la..bkn sng nk berjaya..nk lg kt tmpt org.. |
|
|
|
|
|
|
|
Kau berjaya kat Swaziland sebab kat sana takda melayu PPRT pegi ambik jampi dan santau supaya restoran kau lingkup |
|
|
|
|
|
|
|
tak lama gemuk2 la org zurich |
|
|
|
|
|
|
|
Hebat2...bkn senang org nk suke masakan melayu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Beribu-ribu tahniah Encik Zamri. Awak berjaya membawakan nama negara ke luar negara.
Akhir tahun ni Spidey dan isteri akan melancong ke Zurich maybe akan bersinggah restoran Encik Zamri. Bagi discount untuk Spidey ya? |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 7-4-2015 09:25 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
cmf_WonBin replied at 7-4-2015 09:17 PM
Kau berjaya kat Swaziland sebab kat sana takda melayu PPRT pegi ambik jampi dan santau supaya restor ...
bang swaziland tu negara afrika |
|
|
|
|
|
|
|
wah.. dia tebar roti canai guna sarung tangan.
tak pernah aku tengok kat bumi malaysia ni. |
|
|
|
|
|
|
|
well done sis. Asalkan buat kurang pedas ummah kokeshen lantak semua jah. |
|
|
|
|
|
|
|
Now only the Swiss people know we are who! |
|
|
|
|
|
|
|
Bagus la x ragu2 halal... |
|
|
|
|
|
|
|
mesti roti canai sekeping dia berharga CHF10 bersamaan RM40 |
|
|
|
|
|
|
|
Hikmah berhijrah and being different
|
|
|
|
|
|
|
|
ala...wa takyah hijrah pun ada company kat 4 negera luar..
2 bulan sekali pi cek sambil makan angin.
|
|
|
|
|
|
|
|
tak lama ali abd jalil pulak buka kt sweeden |
|
|
|
|
|
|
| |
|