CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6664|Reply: 28

Roadtax kereta

[Copy link]
Post time 26-3-2015 08:57 PM | Show all posts |Read mode
Edited by addamnor at 26-3-2015 08:59 PM

Hey you all,

Tadi i escpaed sepital setelah menggelupuh buat kes dlm OT, mengular ke Honda Showroom katanya..

Sambil sambil cikcur tgk kereta tiba2 i nampak HRV.. Entah syaitan apa merasuk saya dengan spontan nya mintak test drive. Balik dari test drive saya pun gatal pulak g booking.. Choi sangat kan, on the spot gitu decided nak trade in kereta saya, dari City 2011 kepada HRV.

Setelah berhai hai dgn salesgirl nama Kelly, dia pun offer second hand car dealer yang stuju nak beli city saya dgn harga RM55k..

Pukul 5 ptg saya ke tempat 2nd hand car dealer , Abe Nor.. Beliau hantar anak buah nya tunggu d kedai, telah ditelek2 oleh sbb city saya barai bumper dan bonet, Abe Nor setuju dgn RM 54k. I was OK he was OK, we agreed the price at 54k.

Masalahnya, city saya itu sekarang ni mati cukai jalan. Sejak 23 jan 2015..sy pula kimak malas ya rabbi nak buat online my EG sbb laman web tu sendu, down lah, apa lah time saya free free buka.

So masalah peribadinya, saya bimbo tak tahu, adakah saya perlu renew roadtax city saya sebelum saya jual kepada Abe Nor?
Ataupun saya just buat bodoh g jeh submit kereta next week, kalau dia tanya baru kasi tahu road tax mati 2 bulan, then pose pose cantik depan beliau tak mahu ambil tahu akan hal road tax tersebut. Biar dia setel sendiri sbb next week kereta itu saya sudah mahu serahkan pada beliau after we both sign the agreement. Boleh kah saya buat bedebah mcm tu?

Ataupun you all rasa saya perlu bayar dulu roadtax kereta. Saya kalau boleh malas nak bayar 2 kali, city pun bayar, HRV pun nanti nak kena bayar pula.. Walhal saya dah t
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-3-2015 09:06 PM | Show all posts
You all rasa bagaimana? Saya tgh cikcur2 depan tiwi google2 my EG, tapi dlm hati malas nak bayar pun roadtax city tersebut. You all rasa dgn kebedebahan sy malas nak renew road tax, akan memberi masalah kah dlm proses perundangan jual beli city tersebut.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2015 10:20 PM | Show all posts
cer tengok link ni

http://kakistereng.blogspot.com/ ... ilik-kenderaan.html

yang ni kata owner baru kena beli roax tax kalau road tax dah mati. 6) Sekiranya 'Road Tax' kenderaan telah tamat tempoh, si PEMBELI tadi perlu 'renew' road tax & insuran terlebih dahulu sebelum proses pertukaran nama boleh dilakukan. Kalau TAK..memey tak boleh ler!
http://www.tayargolek.com/2011/1 ... ran-nama-geran.html

kalau boleh check dengan insurance dulu. kalau tak pernah claim ke apa. boleh claim balik NCD kalau tak silap.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2015 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
iols vote pose cecantik depan abe nor ittew
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2015 11:24 PM | Show all posts
KumbangPolkaDot replied at 26-3-2015 10:57 PM
iols vote pose cecantik depan abe nor ittew

iols pon sama you go gurl!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2015 11:30 PM | Show all posts
Edited by hyie at 26-3-2015 11:32 PM

sis, uols kena renew roadtax tu dlu...dah sah2 kena drive kete tu ke kedai tu sebelum kau jual. Kalau takde road tax, duit kau abes kat bayar saman je la bedah hoi...pastu, masa hari nak jual kereta tu, baru la CANCEL POLICY. Ingat ye, RENEW INSURANS POLICY UNTUK SETAHUN. Sebab nanti kau boleh dapat pro-rate refund yang lebih...kalau kau nak renew 6 bulan pon boleh sajork...like who cares . Maximum extend cover period adalah 6 BULAN. Btw, kau kena kontek balik la agent/kompeni insurans yang kau beli tu...sila refer polisi contact ye...Nanti kau kena isi cancellation form, direct crediting form + bank book/bank statement copy...dont care lah bank apa pon...that's all
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-3-2015 11:34 PM | Show all posts
lepas tew, tempoh renew road tax adalah 6 bulan atau 1 tahun...u better go for 6 month, bitch! Sebab bukan dapat refund pon....alang2 kau nak renew setahun, baik kau belanja mek tengok konsert siti 7 april ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2015 11:38 PM | Show all posts
oh ya, lepas dah cancel policy tu, isi form TRANSFER NCD. Maksudnya, kau transfer la current NCD Honda City kau tu ke HRV...aman2 jah kau bayar insurans sikit...jangan lupa bitau kat minah sales girl tu tau kang dia buat dunno jer...kowser mek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2015 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 26-3-2015 11:38 PM
oh ya, lepas dah cancel policy tu, isi form TRANSFER NCD. Maksudnya, kau transfer la current NCD Hon ...

owh, boleh transfer na..kalau keter lain brand boleh transfer jugak ke
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2015 12:26 AM | Show all posts
Edited by addamnor at 27-3-2015 12:31 AM
hyie replied at 26-3-2015 11:24 PM
iols pon sama  you go gurl!

Sis kalau saya tak renew road tax / insurans kereta tu tak boleh jual kah? Biar abe nor or whomsoever next buyer yang kisahkan hal itu..stakat NCD refund tu may be boleh dpt rm 1k plus jah sbb kereta baru 4 years 2 months.. Kaedahnya renew road tax+ insurans habis pula duit saya  almost 1k..

Maksud Sis punya cadangan renew the insurans and roadtax for sake of NCD claim shjkan.. Road tax tak renew boleh ganggu proses jual beli kereta kah sis?

All this while kalau ada roadblock saya pose pose cantik jah, tak kantoi sis walaupun roadtax choi tamat tempoh gitu. Abe polis mata kero barangkali, asek suluh lampu picit ke muka dan celah riba jah time lalu road block. Haramjads nak suluh windscreen or check driving license.. Terlepas gituh
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 10:11 AM | Show all posts
best sangat ke HRV sampai TT terpukau terus booking on the spot gitu?

akak pun minat HRV and my current suzuki car pun dah masuk 4 years old.. macam gatal jugak nak tukar kereta ni .. lagipun nak cari yg besar sikit mcm HRV.. cuz parents akak selalu komplen kereta akak kecik, kalau diorang ikut akak datang umah akak kat selangor ni, diorang nak isi beg pakaian, mangkuk tingkat, periuk belanga, bakul2 berisi sayur n ikan, tongkat 4 kaki abah pun tak muat

nak tanya TT amik yang HRV version mana? kena bayar downpayment tak? n then monthly payment berapa, for how many years?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2015 10:18 AM | Show all posts
hyie replied at 26-3-2015 11:38 PM
oh ya, lepas dah cancel policy tu, isi form TRANSFER NCD. Maksudnya, kau transfer la current NCD Hon ...

chuols, kelly msg mlm tadi .. cikki tu bagi tahu tak payah renew roadtax tuh sbb kereta dah nak jual

harap2 cikki kelly tuh seriuos... tapi kan road tax mati means insurans pun expired juga.. still boleh transfer or claim NCD x?

tiga tahun pertama i subscribe tokio marine, then last year i ala ala semua nak online, i subscribe to etiqa takaful jah, then renew roadtax at myEG.. duduk jah depan komputer tunggu orang sembah ratu hantar kertas roadtax keesokan harinya... tak payah gerak chuols... tak ada masalah kan interm of claiming the NCD, it is carried forwrd irrespective of brand insuran bukan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2015 10:26 AM | Show all posts
Edited by addamnor at 27-3-2015 11:06 AM
mesmerize replied at 27-3-2015 10:11 AM
best sangat ke HRV sampai TT terpukau terus booking on the spot gitu?

akak pun minat HRV and my c ...

aiyyo sis.. beli mpv terus lah kalau nak isi benda alah itu semua.

i rasa HRV progeny adalah hauk sikit, ala ala city jah hauknya, tapi chasis is a big larger so it uses 1.8 cc.. tapi minyak jimat, sejimat city.. si kelly tuh bagi tahu full tank dalam rm 80 ikut harga minyak semasa.. sheol kata ron97.. but i doubted her, may be ron 95

sis nak sedap angkat jah CRV.. yang tuh mmg sedap sis handling nya..

HRV ada three siblings sis, yang basic, intermediate, and most premium..

dari segi engine capacity and performance semua sama shj, cc pun sama .. 1.8 gituh

yang bezanya cuma accessory jah.

so i bedal yang intermediate. car price dalam 108k.. downpayment 20 k.. loan 9 tahun, monthly commitment rm 1012.. gituh.. tapi yang celakanya lagi 4 bulan baru sampai.. hot stuff katanya
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 10:42 AM | Show all posts
addamnor replied at 27-3-2015 10:26 AM
aiyyo sis.. beli mpv terus lah kalau nak isi benda alah itu semua.

i rasa HRV progeny adalah ha ...

choy akak ni bujang lagi tak nak la drive MPV n CRV yang design huduh sesuai utk family car tu .. tak sporty and stylish oke

interest rate berapa nok? bank apa loan ko amik tu? akak tengah calculate budget ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2015 11:04 AM | Show all posts
mesmerize replied at 27-3-2015 10:42 AM
choy akak ni bujang lagi tak nak la drive MPV n CRV yang design huduh sesuai utk family car tu   ...

i tanya cikki Kelly tuh sheols bagitahu maybank public bank and CIMB bagi around 2.6-2.7 % gituh untuk kereta above 100k

ambank choy... interest naik to 3%

bank lain tak sure.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:20 AM | Show all posts
Tak payah renew la. Biar new owner beli sendiri roadtax & insurance...
last year jual kete pun mmg owner baru yg renew sendiri...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-3-2015 11:24 AM | Show all posts
Edited by addamnor at 27-3-2015 11:25 AM
Innrukia replied at 27-3-2015 11:20 AM
Tak payah renew la. Biar new owner beli sendiri roadtax & insurance...
last year jual kete pun mmg  ...

sis boleh transfer NCD tak? since insurance pun dah expired?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:30 AM | Show all posts
addamnor replied at 27-3-2015 11:24 AM
sis boleh transfer NCD tak? since insurance pun dah expired?

Sepatutnya tadek masalah sbb tak pnh claim for insurance sblum ni kan?
so ncd lama masuk dlm yg baru la... akak punya aritu boleh aja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2015 11:34 AM | Show all posts
Innrukia replied at 27-3-2015 11:30 AM
Sepatutnya tadek masalah sbb tak pnh claim for insurance sblum ni kan?
so ncd lama masuk dlm yg b ...

ok setel. tak payah renew apa apa.

ari ahad nak bawak kereta kepada Abe Nor, sign agreement jual beli sekian harga then melangut jah tunggu HRV yang lagi 4 bulan nak sampai tuh. Janji Abe Nor tak banyak cekadak mintak discount bagai
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:57 AM | Show all posts
addamnor replied at 27-3-2015 11:04 AM
i tanya cikki Kelly tuh sheols bagitahu maybank public bank and CIMB bagi around 2.6-2.7 % gituh u ...

thanks dadam for the info ..hahah voleh gitu panggilan manja.. tapi uols mmg kejis bole gitu roadtax mati bulan 1 tapi tak renew sampai skrg.. tak patut dijadikan amalan ni .. maknanya insurance kenderaan uols pun mati bulan 1 aritu la khen? kalau apa2 jadi cemana lah kamu dek .. ahkak dari mula2 ada kereta sampai skrg 2 minggu sebelum insurance + road tax mati jah akak cepat2 settle tahu.. skrg ni ada myeg senang takyah gi cari officer tukang renew insurance.. semua di hujung jari jah .. alasan sangat khen susah nak guna myeg bagai .. nanti dah ada kereta baru jgn malas2 renew insurance + road tax tahu .. sekian bebelan akak

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

30-11-2023 12:02 PM GMT+8 , Processed in 0.054782 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list