CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 9513|Reply: 7

ns60 boleh masuk persona auto ke?

[Copy link]
Post time 7-1-2015 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by VirginLady at 7-1-2015 07:34 PM

pertamanya, dah search and backlog berpage2 tapi x jumpa2 gak so bukak thread baru je la ek..tengah sakit gigi ni plus sakit kepala jadinya
*sorry bebel kalo dah ada sila merge tq*


kesahnya aku rasa dah salah beli bateri ketelah..cerita macam mana bley salah tu nantilah


aku belek, aku tengok kat kotak bateri tu Panasonic R46xx apa tah REPLACEMENT FOR NS60. biasa persona ni dah 3x tukar, semua memang DIN55, free maintainance. aku tanya harga, dia kata rm340! mahallnyaa!!
setau aku NS lagi murah lagi DIN kan??

so skang ni..aku nak kepastian boleh ke batt salah beli ni masuk ke bracket sedia ada? try tengok tadi x sama size. dah la xleh tukar lagi sebab kete takleh start tadi bukan sebab batt kong pun.

1) boleh ke jual balik? tadi tu laki aku swipe card
2) kalau tokey tak bagi tukar camner aku nak tegaskan yang aku nak size biasa, sepadan dengan harga yang dibayar?
3) kalau dapat tukar, macam mana nak simpan batt ni elok2 dalam
store supaya xleak, atau tahan lama
sampailah waktu tukar yang sepatutnya

terima
kasih ;)
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 8-1-2015 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ahh xde yang nak menolong jawab ke...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2015 06:15 PM | Show all posts
Edited by batu_bergolek at 8-1-2015 06:19 PM


Salam,

sebenarnya saya kurang faham soalan sikit, saya jawab yg mana saya rasa saya faham,

- Kalo dah 3x tukar, rasanya bukan batteri punya, something wrong ngan charging system.

-Selalunya kalo tak muat boleh tukar (tapi kalo dah boleh accept din 55 mesti muat) Tapi jgn la tunggu lama2. Tak muat terus bawa bateri tukar. Sbb tu saya rela call tukang jual batteri datang ke tempat saya kalo nak tukar bateri kereta, senang kalo apa2 diorang selesai on the spot.

-Bab storing battery ni, simpan di tempat yg kering, suhu stabil dan ada ventilation, walaupun battery MF, dan ingat battery kereta tak macam battery alkaline, kalo simpan lama dia akan tetap self discharge. Tapi untuk setahun-dua, kalo simpan elok2 ok takda masalah, (tak perlu beli trickle charger)

-rm340 rasanya mcm mahal, tahun lepas saya tukar battery Din100 rm400 jer(tapi brand century, bukan panasonic) Tapi Din100 silver calsium mahal sikit.




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2015 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
batu_bergolek replied at 8-1-2015 06:15 PM
Salam,

sebenarnya saya kurang faham soalan sikit, saya jawab yg mana saya rasa saya faham,

owh tak maksud sy kereta ni dari thn 2009 dah 3x bertukar battery..1) asal 2)yokohama 3) AAM
biasa beli memang tak sampai rm300 pun

tadi ada check tanya tokey yg jual batt online..untuk 46b24r ni dia jual rm230 je siap trade in n pasang..

mau tak
hangin jauh beza macam
tu kena conn..my husband dia memang loklak sket bab kete..maklum it geek~

kalau setahun simpan ok lagi eh? ok la kot..cuma takut tak tahan lama la pulak

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2015 08:28 PM | Show all posts
VirginLady replied at 8-1-2015 06:56 PM
owh tak maksud sy kereta ni dari thn 2009 dah 3x bertukar battery..1) asal 2)yokohama 3) AAM
bias ...


oh, noted.


- Bateri kalo simpan elok boleh tahan, kalo dia dah self discharge pun boleh hantar kedai bateri untuk recharge (beli wall charger bateri keta pun boleh gak)

-Saya tak pasti, mungkin saya salah, rasanya agak kerap juga kereta awak tukar bateri. Tapi saya tak pernah pakai persona. kene tunggu komen yg lain.  
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2015 09:36 PM | Show all posts
NS60 tu takde masalah nak pakai kat persona, size bateri ta penting, walaupun nampak mcm bracket tu lebih besar dari bateri, takpe no hal...aku pernah pakai bateri kancil (NS40) kat perdana
yg penting kedudukan bateri tu belah mana...kalau tak silap aku persona punya bateri hujung dia ada L, sebabnya bateri tu duk belah kiri, kalau wira...bateri belah kanan...R, ns60 ke DIN55 ke sumer boleh...takde hal...
tapi kalau nk jual juga, bak sini jual kat aku murah2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-1-2015 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 8-1-2015 09:36 PM
NS60 tu takde masalah nak pakai kat persona, size bateri ta penting, walaupun nampak mcm bracket tu  ...

oooo brother zulka mau ya kamu kalo ku tolak rm200?

nak simpan malaslah, sbb rasa tahan setahun lagi batt yang ada ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-1-2015 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
batu_bergolek replied at 8-1-2015 08:28 PM
oh, noted.



huhuhuhu...

hubby jumpa resit..bukan rm340 la, rm240! tu lah main hulur je ye lag dah time tu konon terdesak beli je lah

lega x kena conn..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 04:04 AM GMT+8 , Processed in 0.076039 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list