CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 11870|Reply: 63

mertua oh mertua, tolonglah adil.

[Copy link]
Post time 29-12-2014 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

Gambar hiasan


Aku rasa pak mak mertua aku jenis yg pilih kasih terhadap anak dan menantu. PIL aku ni org selatan. Aku ni menantu ke tiga dlm keluarga ni. PIL aku ni selalu turun kl/shah alam atas urusan bisnes.

Kalau dorang dtg sini, dia suka tido rmh kakak ipar aku kat kl dan rmh adik ipar di shah alam. Dgn alasan rmh aku kat rawang ni jauh dan xde benda boleh buat. Kalo itu alasan dorang, aku boleh terima. Itu alasan 2 tahun lepas.

Sekarang ni, kakak ipar aku dah pindah ke rawang. Ape yg aku perhatikan, boleh plak PIL aku dtg rawang dan tido rmh kakak ipar aku bermalam-malam. Jarak rmh aku dgn kakak ipar hanya kekangkang babi. Kalo jerit pun boleh dgr. Setiap kali PIL aku ade urusan bisnes kat sini (biasa 3 bulan sekali), dia akan turun selama seminggu. Selama seminggu tu dia ddk rmh adik ipar kat shah alam dan rawang. Rmh aku mmg di pandang sepi.

Aku x kisah benda ni, tapi kesian dekat wife aku. Dia pun anak dorang jugak. Bila PIL aku turun sini, wife aku terpaksa melepak kat rmh ipar aku. Sekali dua aku x kisah, tapi bila benda ni dah ketara sgt, aku jadi geram.

Baru-baru ni adik ipar aku bertunang. PIL aku nk buat dkt rmh kakak ipar dekat rawang. Dgn alasan sejak kakak ipar aku masuk rmh baru, dorang x pernah buat kenduri lagi. Jadi pak mertua aku dgn murah hati nyer sponsor kambing panggang. Itu aku x kisah, mgkn dah rezeki dorang. Yg aku terasa sgt, mase aku buat kenduri, mertua aku dtg mlm sebelum kenduri dan balik mlm selepas kenduri. Kenapa plak mase kenduri rmh ipar aku, dorang boleh duduk 4 malam. Dgn wife aku sekali berkampung kat situ.

Makin lama aku dah tawar hati nak balik kampung mertua aku. Rasa mcm nak balas dendam. Tapi aku xnak guris hati wife aku. Aku tetap balik kpg, tapi buat hal sendiri jer.

Perlu ke aku bukak mulut pada mertua aku. Aku nak tahu sgt ape yg dia anti sgt dgn aku. Mmg aku ni kerja biasa-biasa jer. Berbanding dgn ipar aku. Dorang tu pegawai tinggi kerajaan dan org berpangkat di bank. Mgkn itu yg mertua aku pandang kot.

Untuk ambil hati mertua aku, aku pernah bawak dorang bercuti ke luar negara. Berbanding dgn ipar aku 2 org tu yg bawak bercuti pun dlm negara jer. Tapi aku tetap di pandang sepi.

Ape pandangan dan pendapat korang. Perlu ke aku bersuara atau tengok jer permainan dorang.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 08:29 AM | Show all posts
As salam...

Pendapat aku....tgk dulu hubungan ko dgn PIL...adakah mesra...atau pun...ko jenis yg tak byk cakap...dan tak beberapa mesra..??  may be diorg tak beberapa selesa nak duduk kat rumah ko....

so biarkan la..diorg...yg penting diorg bahagia.....ko...sila la bertabah...InsyaAllah jika ko bersabar dan sentiasa cuba amik hati diorg...lama2...diorg akan selesa dgn ko dan may be...pas tuh..ko lak tak larat nak layan diorg..sbb diorg nt asik nak duduk rumah ko jek...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ermmm kadang di pandang sepi tu satu masalah. Tp aku lak..MIL slalu dtg pn satu yg kurang selesa(bkn masalah). Kdg aku cuti pn rs cm x cuti.

Mgkin tt blh risik2 tnye kat isteri nape ayah dia cntu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 08:48 AM | Show all posts
Kalau aku laks, if mak aku dtg kl n asyik ddk umah kakak aku, idok ler aku nk berumahtagga kt umah kakak aku tu... Drop kejap n blk umah sndiri... Psal ader hsbn n anak2 yg nk d uruskn d umah... So, kompem mak aku akan dtg ke uamh aku nk tgk cucu dier... Pandangan aku, mak mertua ko x berat nk tido umah ko psal anak dier aka wife ko akan brmlm kt umah kakak dirr... If btl la pemahaman aku ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 08:51 AM | Show all posts
kenapa ko yang terasa walhal wife ko x kecik hati pun. Ada ko tanyakan wife ko kenapa parents dia tak nak dtg rumah? Kalau wife ko ok jerr ko jgan la terasa sangat. Sepatutnya wife ko yang patut lebih terasa sbb parents sendiri jarang nak bermalam dirumah berbanding rumah adik beradik lain.

Yang penting layanan mertua pada ko sekeluarga ok kan? Ko ambik la hati dgn cara lain. Kalau kau nak tahu mertua aku layan aku bagus sangat kalau nak banding dengan mak aku sendiri. Mak aku layan laki aku ala-ala jer. Sampai pernah laki aku kecik ati. Kami bincang dan redha yang penting kami hormat x kecikkan hati mereka.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 08:59 AM | Show all posts
mentua u tak selesa dengan u kot..

ada ibubapa jenis tak mau tidur rumah
anak anak sebab menantu dorang jugak..

my parent selalu pegi rumah
my sis kat PD, siap berminggu minggu,
err jangan kata my parent,
bila me balik malaysia pun me duk rumah tu jugak,
sebab adik ipar lelaki me best, tak buat me rasa menumpang,
rasa selesa sangat duduk situ...

itu sebab me pun rela duk situ dari pegi rumah adik beradik lain.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 09:17 AM | Show all posts
untung PIL dpat menantu cam drivethru!
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 09:17 AM | Show all posts
ok la..bg aku  Pak mertua dgn mak mertua jarang tido situ, nnti klu selalu tido kang pening lak ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 09:32 AM | Show all posts
jarang menantu lelaki terasa dgn PIL...ni la kes pertama iolls baca...
kalau iolls pulak, bila MIL dtg tido rumah iolls, rasa rimas sket sbb mulut dia lazer...iolls lagi suka dia tido rumah adik ipar, tp sbb laki iolls anak sulung, rasanya dia lagi suka tido rumah iolls...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 10:17 AM | Show all posts
wife tt kecik hati gak ka dgn keadaaan gtu??
situasi kita terbalik...
pernah fil mai umah..tak sempat bermalam dah nak balik kg...
siap tunggu anak dia kat bawak lagi...
mil terpaksa ikut..
nk kata kecik hati tu ader la tercuit sikit...tp tak berbekas la..
sian kat suami la...mayb dia terasa tp buat tak tau..
klu famili in law mai umah ku sambut dengan tangan terbuka..
kemaskan rumah lebih dari biasa...
sediakan makan dan bilik supaya selesa..
jika tak datang kira tader rezeki terima tetamu...
bleh lepak2 depan tv dan marah anak2 dgn cara sendiri..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 10:48 AM | Show all posts
aku plak lagi suka pak mertua tak dtg umah aku.. sebab aku sibuk memanjang.. hehe.. taku mereka berkecil hati kalau x dpt layanan yg sempurna.. org tua kan..

nasihat aku, ko sabar je la.. xpun suh wife ko slowtalk dengan mak dia..

ko jgn jd pondan sgt nak touching2,,

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2014 11:08 AM | Show all posts
untung laa parents in law dapat menantu camni...

kalo tea plak, bila laa MIL nak gi duduk rumah anak2 yang lain.. this year saje... 6 bulan MIL duduk rumah tea saje...  takde orang pun kat rumah waktu siang.. anak duduk nursery.. tea & hubby keje... but still dia nak duk rumah walau sengsorang...

hari2 shopping... datang KL bawak 3 pasang baju kurung je (tak penuh pun sebiji beg).. tp balik kampung bawak 6 -7 beg luggage, sometimes, pos aje luugage balik kg & continue shopping sini...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
akula203 replied at 29-12-2014 08:29 AM
As salam...

Pendapat aku....tgk dulu hubungan ko dgn PIL...adakah mesra...atau pun...ko jenis yg  ...

Aku ni jenis yg ramah. Tapi bila fil bukak topik bisnes, aku kurang nk layan. Sbb aku x minat dan x tahu ape nk ckp.

X kan sbb aku kurang bg pendapat n kurang mendengar topik bisnes, fil jd x suka. Byk jer topik lain yg boleh di bual.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
cekgihani replied at 29-12-2014 08:46 AM
Ermmm kadang di pandang sepi tu satu masalah. Tp aku lak..MIL slalu dtg pn satu yg kurang selesa(bkn ...

Rase nyer setakat 3-4 bulan skali dtg n tido kat rumah xde masalah pun. Ni langsung xnk dtg.

Bila dia ade kat rumah ipar, dia suruh aku dtg sane pegi dinner. Bila ajak dtg rumah, dia ckp esok pagi dh nk balik. Bila aku round rmh kakak ipar, ade jer lagi kete dia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
nurryn replied at 29-12-2014 08:48 AM
Kalau aku laks, if mak aku dtg kl n asyik ddk umah kakak aku, idok ler aku nk berumahtagga kt umah k ...

Itu salah satu sebab. Wife aku akan berkampung rmh kakak/adik dia bila PIL aku ade kat rmh dorang. Tu sbb kot dorang x perlu dtg rmh aku lagi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Orange_7491 replied at 29-12-2014 08:51 AM
kenapa ko yang terasa walhal wife ko x kecik hati pun. Ada ko tanyakan wife ko kenapa parents dia ta ...

Aku x pasti wife aku ni pernah berkecik hati ke x. Sbb x pernah bincang pun benda ni. Mgkn sbb parent dia sendiri, jadi dia x kisah sgt. Aku yg menantu ni mesti tertanya-tanya.

Dulu wife aku pernah ddk rmh kakak dan adik dia masa dia bujang. So dia dah biasa kalo PIL aku ade kat mane2, dia akan bermalam di situ.

Tapi skrg dia dh kawin. X boleh lah ikut perangai mase bujang dulu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 29-12-2014 08:59 AM
mentua u tak selesa dengan u kot..

ada ibubapa jenis tak mau tidur rumah

Ape yg x selesa nyer. Kalo aku ni jns yg menyombobg dan x beratkan mertua boleh la. Ni siap aku bawak bercuti lagi.

Yg buat aku terasa, kenapa aku yg bawak bercuti, tapi dia tetap nk ddk rnh anak dia kat shah alam tu. Sepatut nyer PIL aku kena la dtg ke rawang rmh aku ni. So boleh pegi airport sama2.

Ni dia sanggup suruh adik ipar yg kat shah alam tu hantar kan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 29-12-2014 09:17 AM
untung PIL dpat menantu cam drivethru!

Ape yg untung nyer munchkin?

Aku buat ape yg termampu jer.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
nad014 replied at 29-12-2014 09:17 AM
ok la..bg aku  Pak mertua dgn mak mertua jarang tido situ, nnti klu selalu tido kang pening lak ... ...

X kisah pun. Dorang pun dtg sini 3-4 bln sekali. Itu pun atas urusan bisnes.

Setakat sediakan bilik, pasang cadar/bantal, masak sedap2, xde masalah pun. Cuba buat yg terbaik supaya dorang dtg lagi, tapi x berjaya.

Pernah ambil cuti sbb nak layan PIL, sekali lps subuh dorang dh nk balik. X menyabo nk pegi rmh yg lain dgn alasan nak ambil kunci rmh sblm dorg pegi keje.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2014 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 29-12-2014 09:32 AM
jarang menantu lelaki terasa dgn PIL...ni la kes pertama iolls baca...
kalau iolls pulak, bila MIL  ...

Aku terasa sbb aku sayangkan family. Aku terasa bukan jenis yg nak merajuk2 ni. Kalo merajuk2 ni dh lain jadi nyer.

Terasa hati sbb tertanya2 ape yg x cukup lagi aku bagi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 08:35 PM GMT+8 , Processed in 0.097729 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list