CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4282|Reply: 12

jom kita cuba snek sihat ni di pejabat.. macam sedap!

[Copy link]
Post time 23-12-2014 01:43 AM | Show all posts |Read mode
Sibuk di Pejabat? Ketahui 5 Jenis Snek Sihat Untuk Dimakan di Pejabat

Bagi yang sibuk bekerja di pejabat, daripada pagi sehingga lewat petang atau malam, sudah tentu kerap berasa lapar, bukan? Selain itu, oleh kerana terlalu sibuk dengan kerja, kadang-kadang kita tidak ambil peduli tentang diet harian – makan apa sahaja makanan yang cepat seperti fast food, junk food dan sebagainya. Ini semua tidak menyihatkan dan bakal memudaratkan badan kita dimasa hadapan.
Hari ini, Wanista mengajak anda untuk membeli stok makanan atau snek yang sihat untuk disimpan di pejabat. Supaya, apabila anda lapar, anda hanya perlu makan snek yang menyihatkan daripada perlu keluar membazir masa mencari makanan yang tidak menyihatkan.
Berikut merupakan antara stok makanan yang menyihatkan yang perlu anda simpan di pejabat, sebagai penyelamat jika perut anda berbunyi minta diisi semasa bekerja. Makanan-makanan ini boleh digabungkan untuk menjadi satu hidangan yang lazat – bukan makanan masa lapang atau tea time sahaja, tapi untuk makanan tengahari pun boleh!

Roti gandum penuh
Sandwich adalah yang paling mudah untuk disediakan. Boleh saja makan roti kosong atau letakkan sesuatu pada roti anda untuk menyediakan makanan tengahari yang ringkas dan pantas! Yang penting, menyihatkan.
Yogurt rendah lemak
Boleh dimakan begitu saja. Anda juga boleh masukkan buah-buahan atau kekacang di dalamnya, ia akan menjadi satu hidangan yang tinggi nutrisi.
Tuna atau ayam dalam tin
Makanan-makanan ini tidak perlu dimasak, jadi ia mudah disediakan. Pilihlah jenis tuna atau ayam yang dipaketkan dalam air berbanding minyak kerana ia lebih rendah kalori. Letakkan sedikit mustard atau mayones dan nikmati dengan roti gandum penuh anda. Nah, siap!
Badam atau mentega kacang
Kekacang merupakan sumber protein, yang membuatkan anda lebih bertenaga. Terpulang mana satu pilihan anda, sama ada mahu dicampurkan ke dalam yogurt atau dinikmati bersama roti. Tapi ingat, jangan makan berlebihan pula, kerana makanan-makanan ini juga mengandungi kandungan kalori.
Buah-buahan
Selain dijadikan snek, buah-buahan boleh dijadikan hidangan versatil apabila dicampurkan ke dalam yogurt. Selain itu, anda boleh makan buah bersama roti. Bayangkan mentega kacang dimakan bersama pisang? Sedap!
Sangat mudah, bukan? Jom amalkan pemakanan yang sihat di pejabat, bermula hari ini!
Sumber: Rapi
wanista.com

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-12-2014 12:57 PM | Show all posts
terima kasih berkongsi tips yang berguna.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2015 04:33 PM | Show all posts
buat cessar salad, best sekali makan kat office.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2015 09:17 AM | Show all posts
terima kasih atas tips yg bagus
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2015 12:35 AM | Show all posts

buleh juga
pack buahan seperti yang dijual
lengkap dengan cecahnya
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 10:36 AM | Show all posts
xAthenax replied at 7-1-2015 12:35 AM
buleh juga
pack buahan seperti yang dijual
lengkap dengan cecahnya

wah bestnya buat macam ni...awak buat ke? rajinnyee
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 04:10 PM | Show all posts
boocasper replied at 9-2-2015 10:36 AM
wah bestnya buat macam ni...awak buat ke? rajinnyee

yang ni bukan kaka buatgambar contoh saja

kaka choice of fruit green apple , jambu batu, cherry tomato dan timun
green apple kena campur dengan juice limau dulu
supaya tidak bertukar warna
cecah pula kicap + cili favourite
kuah rojak sedap gak tapi leceh..melekit


Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 11:19 AM | Show all posts
xAthenax replied at 9-2-2015 04:10 PM
yang ni bukan kaka buatgambar contoh saja

kaka choice of fruit green apple , jambu batu, cherry ...

best jugak ye buat mcm ni...senang...sayur tu kalau nk masak tinggal grab and cook je..hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-2-2015 07:29 PM | Show all posts
wah menariknya..... nak try la....
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2015 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Yup, selalu dkt ofis, suka Mkn apple, Pisang, Oren, yogurt Dan cashews
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2015 09:07 AM | Show all posts
menarik....ringkas...boleh buat
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2015 10:19 PM | Show all posts
mkn pretzel yg kecik2 tu pun sedap gak. tapi tak sure pulak dikira sebagai sihat ke tak
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2015 10:20 PM | Show all posts
mkn pretzel yg kecik2 tu pun sedap gak. tapi tak sure pulak dikira sebagai sihat ke tak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 08:52 AM GMT+8 , Processed in 0.096632 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list