CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 28439|Reply: 53

Pelancaran Yamaha R25 & MT 25

[Copy link]
Post time 20-5-2014 10:21 AM | Show all posts |Read mode
Edited by fzbikers at 7-6-2015 10:48 PM

Pelancaran R25 di Indonesia..tapi belum rasmi lagi..

Spefisikasi awal R25   36 PS tuh.. thanks iwanbanaran..

Engine 2 inline R25





Spefisikasi R25



Belum lancarkan lagi..



Yamaha MT 25 Pelancaran di Indonesia.Technical Spec lebih kurang Yamaha R25.Yang pasti harga di Indonesia MT25 lebih murah compare to R25.




















Last edited by fzbikers on 20-5-2014 10:26 AM



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-5-2014 01:48 PM | Show all posts
Offiicial launching R25..
kredit dapur pacu..



















Last edited by fzbikers on 20-5-2014 01:49 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2014 01:48 PM | Show all posts
Persoalannya..bila nak masuk Malaysia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2014 01:57 PM | Show all posts
Harga Indonesia 53 juta rupiah = RM14893.00. Kat Malaysia mesti sama dengan ninja 250r,
tak jauh sangat beza.
Body R25 tak pakai Delta Box macam R15 tapi diamond frame construction. tu yang dapat berat 166 kg ja.
Tapi tank kecil skit 14.3 liter.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2014 02:00 PM | Show all posts
Lagi gambar dari aripitstop..













Last edited by fzbikers on 20-5-2014 02:02 PM

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2014 05:32 PM | Show all posts
fzbikers posted on 20-5-2014 02:00 PM
Lagi gambar dari aripitstop..

uishhhhh... betul la memang lawa....


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-5-2014 10:38 AM | Show all posts
ciss.... tgk tajuk ingatkan pelancaran kat malaysia... berdebar2 rasanya... rupanya kat indon..puiii...

niat asal ingat nak amik ninja 250R hujung tahun ni, tp kalau dia bawak masuk sini tahun ni.... betul2 dlm dilema ni..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2014 10:43 AM | Show all posts
viper_2803 posted on 22-5-2014 10:38 AM
ciss.... tgk tajuk ingatkan pelancaran kat malaysia... berdebar2 rasanya... rupanya kat indon..puiii ...

blom ada berita dari HLY utk bawak masuk...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2014 02:25 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 22-5-2014 10:43 AM
blom ada berita dari HLY utk bawak masuk...

huh... takde harapan la...
tapi bila diamati betul² antara R25 dgn Ninja 250R, lawa lagi design ninja...kemas, hi-tech shape, takde curve² (byk shape segi²) - umpama wira ngan preve

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2014 03:36 PM | Show all posts
viper_2803 posted on 22-5-2014 02:25 PM
huh... takde harapan la...
tapi bila diamati betul² antara R25 dgn Ninja 250R, lawa lagi  ...

kan ke jelmaan R1 tu...

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2014 05:20 PM | Show all posts
36hp.... plg power woo kategori 250cc
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2014 10:23 PM | Show all posts

Data perbandingan dgn model lain 250 kt indo.
R25 topspeed paling tinggi 170km/ j pd meter & 158.4km/ j pd gps. Last edited by fzbikers on 8-6-2014 05:55 AM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2014 08:12 AM | Show all posts
Test Drive dari otomotif.net. Translate dari Indonesia. Dah edit skit ke Bahasa Melayu.Kredit to Otomotif.net.



Jakarta - Ingin tahu dengan prestasi Yamaha YZF-R25? Pastinya, lantaran Yamaha mendakwa jauh di atas pesaing utama, Kawasaki New Ninja 250FI. Sementara  sudah dapat  kenderaan pandu  uji ,terus diuji  prestasinya.

Ujian pertama dilakukan di Sportisi Motorsport di Rawamangun, Jaktim untuk mengukur tenaga dan tork roda menggunakan dynamometer dynojet 250i. OTOMOTIF ingin tahu kebenaran kuasa yang mencapai 35,54 hp (26.5 kW) / 12,000 rpm dan tork 22.6 Nm/10.000 rpm. Selepas 18 kali run, didapati angka terbaik ialah 29,43 hp/12.100 rpm dan tork 19.2 Nm/10.200 rpm.



Sebagai perbandingan, Ninja 250FI dikatakan 31.7 hp/11.000 rpm dan 21 Nm/10.000 rpm. Di atas mesin dyno Sportisi terbaca 26,21 hp/10.800 rpm dan 17,87 Nm/10.000 rpm.

Dari kedudukan peak power dan torque, boleh dilihat jika R25 yang mempunyai bore x stroke 60 x 44.1 mm selesa bermain di atas rpm tinggi. Kalau mahukan pecutan lebih laju jarum rpm harus menyentuh angka 8,000. Kalau tunggangan secara santai elok di lingkungan 5-7 ribu rpm. Di bawah itu lancar putaran enjinnya.



Dengan tenaga besar dan berat hanya 166 kg, tidak hairanlah pecutan R25 begitu pantas. Diuji oleh penunggang bersaiz 173 cm 65 kg menggunakan Racelogic, kelajuan 100 km / jam boleh dicapai hanya 7 saat! Pantas sungguh ! Lalu jarak 201 meter dicapai 9.7 saat saja, sedangkan jarak 402 meter 15.5 saat! Angka itu jauh lebih singkat dari pesaing sekelasnya. Data lengkap boleh disemak di jadual.



Top speed dari motor enjin 250 cc 2 silinder sebaris ini pun tinggi. Di speedometer mencapai 170 km / jam sedangkan di Racelogic yang berasaskan satelit GPS 158,4 km / jam. Sebenarnya angka itu masih boleh ditambah walaupun perlahan, tetapi keluasan kawasan ujian terhad  jadi mesti  brek dahulu.



Salah satu kelebihan R25 dibekali speedometer lengkap, termasuk info penggunaan petrol yang memudahkan ukuran. Dipakai di pelbagai keadaan jalan di Jakarta dan sekitarnya, motor berinjektor 12 lubang ini rata-rata memerlukan Pertamax 4.4 l/100 km atau 22.7 km / lt.

Suspensi Lembut
Perbincangan prestasi mesin telah dibuat, seterusnya handling. Kedudukan cukup selesa, kerana walaupun handle bar  jenis model-flop, ditambah pula kombinasi tempat duduk yang rendah, hasilnya penunggang duduk dengan cukup tegak. Sehingga perjalanan dalam bandar dengan keadaan sesak masih selesa, kerana  gandingan yang sangat ringan, kerusi empuk dan  casis yang sungguh mematuhi penunggang. Hanya saja paha terasa hangat akibat  panas  dari enjin.



Keselesaan semasa menunggang harian adalah selesa  ditambah pula oleh radius belokan yang  kecil untuk motor 250 cc full fairing. Kerana sudut belok kemudi mencapai 34 °.



Makin selesa kerana suspensi direka lembut, sehingga bertemu jalan berlopak/berlubang  terasa rata. Untuk yang gemar memecut, suspensi terlalu lembut, terutama  bahagian belakang yang menggunakan model monocross jadi akan menjadi seperti boomerang. Semasa kelajuan tinggi jika terkena jalan tidak rata/bumpy akan terasa tidak selesa dan terlompat-lompat. Untuk  mengurangkan masalah itu, monoshock boleh dikeraskan dari 1 sehingga 2 tingkat dari standard di kedudukan 3, perkakas ada di kotak tool kit. • (motor.otomotifnet.com)

Kelebihan:
-Mesin sangat bertenaga
-Handling terbaik
-Lampu H7 sangat terang

Kekurangan:
-Suspensi belakang terlalu lembut
-Panas mesin cukup terasa di paha semasa berhenti
-Tangki terlalu  ramping dan tinggi, kurang sporti

DATA UJIAN
0-60 km / jam: 3.1 saat
0-80 km / jam: 4.7 saat
0-100 km / jam: 7 saat
0-100 m: 6.3 saat
0-201 m: 9.7 saat
0-402 m: 15.5 saat T
Top speed Speedometer: 170 km / jam
Top speed GPS Racelogic: 158,4 km / jam
Penggunaan petrol: 22.7 km / lt












Last edited by fzbikers on 8-6-2014 10:29 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 10:53 AM | Show all posts
fzbikers posted on 8-6-2014 08:12 AM
Test Drive dari otomotif.net. Translate dari Indonesia. Dah edit skit ke Bahasa Melayu.Kredit to Oto ...

Kekurangan:
-Suspensi belakang terlalu lembut
-Panas mesin cukup terasa di paha semasa berhenti
-Tangki terlalu  ramping dan tinggi, kurang sporti


aku rasa yamaha mmg susah nak solve le problem ni.... sama je mcm R1... mcm nak terbakar telor dibuatnya.. lagi2 kalo ride santai...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-6-2014 12:29 PM | Show all posts
Kna pkai seluar tebal skit:-) Btul, R1pn sma.Yamaha kna blaja drp kwasaki untuk model bru 250sl kot yg alirkn panas keluar elak drp paha rider.
Drp moto malaya:
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]Kawasaki still adopts the hot air radiator deflector to deflect the heat away from the riders feet just like the way it is implemented on the Ninja 250 and the Z250. Last edited by fzbikers on 10-6-2014 12:39 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2014 10:27 AM | Show all posts
design serupa cbr250 aje...tp performance dia ok kot?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-6-2014 06:42 AM | Show all posts
Yamaha R25 promo video.

http://www.youtube.com/watch?v=QpNul8IKQys



Last edited by fzbikers on 14-6-2014 06:48 AM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2014 06:45 AM | Show all posts
Sagoo posted on 11-6-2014 10:27 AM
design serupa cbr250 aje...tp performance dia ok kot?

Nak kata sama tu tak la 100 sama. Performance dia terbaik dalam kelas 250.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 08:30 AM | Show all posts
fzbikers posted on 14-6-2014 06:45 AM
Nak kata sama tu tak la 100 sama. Performance dia terbaik dalam kelas 250.

mmg la x sama..kalau sama kene saman la ngn honda beb...
ala2 cbr sket..cyborg design...futuristic je..

xpa..tunggu dia masuk dulu ....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-6-2014 04:39 PM | Show all posts
Teknologi R25..Thank iwanbanaran.











































Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 11:10 AM GMT+8 , Processed in 0.326051 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list