CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5068|Reply: 25

Suami miang

[Copy link]
Post time 5-5-2014 06:28 AM | Show all posts |Read mode
Tips mengurangkan miang suami

Hampir semua lelaki semula jadinya ‘miang’, maklumlah setiap lelaki normal pasti bersyahwat, yang membezakan adalah mereka yang pandai mengawal sifat itu dek dibatasi pengetahuan agama, menjaga imej di tengah masyarakat dan lain-lain sebab peribadi.

Sifat ini sebenarnya tidak hilang setelah seseorang lelaki itu berkahwin. Nafsunya sentiasa memuncak apabila terpandangkan wanita cantik, apalagi kalau wanita itu melayaninya, dia akan menjadi semakin gatal. Hingga ada ungkapan, ‘kalau tak miang bukanlah lelaki’.

Namun kebanyakan lelaki akan lebih terkawal apabila berumah tangga. Biarpun nafsunya bagai ombak yang sedang menggila, dia tetap ingat akan hukum ALLAH dan siapa dirinya, lalu berjaya mengawal dirinya daripada berbuat perkara-perkara yang tidak baik.

Suami anda boleh terjerumus kepada perbuatan yang lebih 'daring' andainya dia tidak berusaha mendidik dirinya sendiri, lebih-lebih jika pelajar-pelajar perempuan itu memberi ruang atau peluang untuknya terus menggatal. Seorang lelaki yang berpoligami tentunya seorang yang amat kuat soal ini.

Anda tentu faham apa yang saya maksudkan, bukan?

Oleh itu, di bawah ini saya berikan tiga panduan.

i. Seorang lelaki apabila mencecah umur 40 tahun, dia memang sedang macho.

Kalau diibaratkan buah nangka, sekarang nangka itu sedang sempurna masak dan enak kalau dimakan. Kalau diibaratkan kereta, ia bersedia untuk dipecut dengan laju kerana sempurna buatan dan selenggaraannya. Kalau diibaratkan rumah, ia adalah sebuah rumah yang telah sempurna dibina, enak dan selesa untuk didiami. Bermakna dia kacak luar dan dalam. Inilah saatnya seseorang lelaki itu ‘baligh kali kedua’.

Maksud saya, pemikiran, sikap serta prestasinya berulang sebagaimana dia mula-mula baligh pada usia remaja dahulu. Oleh yang demikian, usah terlalu risau, insya-ALLAH apabila usianya melepasi 40-an nanti, dia akan kembali ‘perlahan’. Usia 40 memanglah sedang matang, malah ada ungkapan berbunyi, Life begin at 40.


ii. Bantu suami dengan memberikannya layanan A1.


Tentu dia ada sebab hingga mengahwini anda sedangkan dia sudah ada isteri. Bongkar kelebihan-kelebihan yang dikagumi ini dan pamerkan selalu, moga-moga dia perasan bahawa apa yang diperlukan itu ada pada diri anda, justeru, dia tidak perlu terlalu miang lagi.

Kesilapan kebanyakan para isteri ialah mereka tidak lagi mempamerkan apa-apa yang dikagumi oleh suami terhadap diri mereka dahulu.

Misalnya kerap kusam di rumah, comot, cincai dan tidak mahu menghias diri. Kerap letih pada waktu suami sangat-sangat memerlukannya. Tiada sebab seorang lelaki hendak bersusah payah mencari di luar jika dia mendapat kesemuanya di rumah.


iii. Bawakan suasana orang beriman di dalam rumah tangga.


Kerap membaca al-Quran, kerap bangun solat malam dan kerap membuka rancangan-rancangan agama di radio dan televisyen.

Juga beli buku-buku motivasi keagamaan, saya cadangkan Komplikasi Jiwa Muslim, Membina Unggul Lelaki dan 101 Rahsia Penguat Nurani.

Letakkan sahaja buku-buku ini di atas meja di ruang tamu, jika dia tidak mahu membaca pun, tajuk-tajuk berkenaan cukup memberikan hentakan. Moga-moga usaha ini sedikit sebanyak membuatkannya segan kepada diri sendiri.

Memang nafsu masih menggila tetapi apabila melihatkan anda yang semakin cenderung ke arah keagamaan, timbullah perasaan untuk membuat perubahan diri.

*copy paste


Last edited by garnet on 5-5-2014 06:31 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2014 07:02 AM | Show all posts
siapa ada akal, pandai2 la gunakan akal...

Merata lelaki bangga konon akalnya 9 tp bab nafsu,  bini pulak yg nk kena sibuk susah payah fikir amik tips nk jaga laki miang mcm mana? Tak berakal apa laki2 korang???

Penat berlaki, dah mcm siang malam jdk hamba abdi je.....




Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 08:43 AM | Show all posts
miang sahaja tp kalo tenaga kurang tiada gunanye...

jd

Extenze Pill | Zakar lebih keras, besar dan tahan lama | RM209 SAHAJA

Pm wa utk maklumat lanjut.........

atau wassap/sms 0123456789

wkakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
salimrock posted on 5-5-2014 08:43 AM
miang sahaja tp kalo tenaga kurang tiada gunanye...

jd

Tak rock arrrr pkai2 ubat nihh..org nk yg smulajadiu
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 10:36 AM | Show all posts
nazsh posted on 5-5-2014 10:06 AM
Tak rock arrrr pkai2 ubat nihh..org nk yg smulajadiu

wa tukang promote kan utk pembuka topik yg dok sibuk posting ubat kuat..kat FB pun byk...haha..naik nyampah wa,


errr..mana lagi best..main lama ke? hidup lama? hidup lama dan sihat..

wa rasa ubat2 tahan lama ni mesti ada side effect kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 04:56 PM | Show all posts
Tak nama lelaki la kalau xdikaitkan dengan miang
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-5-2014 08:40 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 04:56 PM
Tak nama lelaki la kalau xdikaitkan dengan miang

makwa...sila tgk thread tu...haha
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:06 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 08:40 PM
makwa...sila tgk thread tu...haha

thread caras ke???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2014 09:25 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 09:06 PM
thread caras ke???

iyerla makwa....baru i perasan...ya ampoon...bingka ubi tu lelaki tu la....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:27 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 09:25 PM
iyerla makwa....baru i perasan...ya ampoon...bingka ubi tu lelaki tu la....

hohohoho.....adehhhhhh.....bingka rupanya...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:30 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 09:27 PM
hohohoho.....adehhhhhh.....bingka rupanya...

makwa...kisah tu i sembang dulu2...patutla sibingka muncul...tp asalnya dia suh i delete posting masa borak thread borak....boleh printscreen tempek lagi tau...semuanya kalau nak mengata i mengayat dia..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:33 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 09:30 PM
makwa...kisah tu i sembang dulu2...patutla sibingka muncul...tp asalnya dia suh i delete posting m ...

dia muncul ada makna....ayat apa yang dia soh delete tu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:35 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 09:33 PM
dia muncul ada makna....ayat apa yang dia soh delete tu...

dia ada cerita pasai family dia kat thread borak..pasai keje seingat i la...pastu dia pm suh delete...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:39 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 09:35 PM
dia ada cerita pasai family dia kat thread borak..pasai keje seingat i la...pastu dia pm suh delet ...

dah terciter,pas2 menyesal...soh delete pula....lelaki memang macam tu......buat sesuatu xpernah nak fikir panjang....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:50 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 09:39 PM
dah terciter,pas2 menyesal...soh delete pula....lelaki memang macam tu......buat sesuatu xpernah n ...

tp kan makwa...tentu depa berpm kan...mana dapat cerita ni...haha...sahla dia GF bingka...bila pernah i jeles dgn sibingka tu..i yang tak tahu menahu jadi tahu satu cerita...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 09:53 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 09:50 PM
tp kan makwa...tentu depa berpm kan...mana dapat cerita ni...haha...sahla dia GF bingka...bila per ...

tu la pasal....kalau xmacam mana dia tahu...aishhhhhh jantan sekarang mulut ngalahkan pompuan....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2014 10:12 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 09:53 PM
tu la pasal....kalau xmacam mana dia tahu...aishhhhhh jantan sekarang mulut ngalahkan pompuan....
...

tak sembang pasal apa pun makwa...i bagitau dia keje kat penang tu handle projek waterfront..la..takat sembang keje...pastu dia kata wife dia nak  call.....pastu stop takat tu ja..err tang mana i mengayatnya....jahat betui minah tu buat fitnah,.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 10:13 PM | Show all posts
mak_wa95 posted on 5-5-2014 09:53 PM
tu la pasal....kalau xmacam mana dia tahu...aishhhhhh jantan sekarang mulut ngalahkan pompuan....
...

kita sambil buat keje anak ni makwa...suh print keje sekolah...adui..nak cari macam2 tanah pamah...jenis perindustrian di selangor..cikgu suh cari kat tenet pastu print..

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 10:17 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 10:12 PM
tak sembang pasal apa pun makwa...i bagitau dia keje kat penang tu handle projek waterfront..la..t ...

patutla kawan tu dok sebut waterfront....projek ni la....hahahaha....agak2 sapa yang perasan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 10:20 PM | Show all posts
noor2 posted on 5-5-2014 10:13 PM
kita sambil buat keje anak ni makwa...suh print keje sekolah...adui..nak cari macam2 tanah pamah.. ...

keje sekolah sekarang senang...print je..ubah sikit2....adik2 saya dok kutip pesaka keje2 ni..ambik yang akak punya,ubah sikit2 je....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 02:46 PM GMT+8 , Processed in 0.093786 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list