CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10289|Reply: 96

[Tempatan] Kes ular masuk rumah meningkat

[Copy link]
Post time 21-2-2014 10:31 AM | Show all posts |Read mode
Kes ular masuk rumah meningkat

KUALA KANGSAR - Cuaca panas dialami beberapa kawasan sekitar daerah ini, turut menyebabkan peningkatan kes lalang terbakar dan kes ular mencerobohi kediaman.

Justeru, Pegawai Pertahanan Awam Daerah, Mohd Haspi Hamzah berkata, cuaca yang panas boleh menjadi punca haiwan berbisa menjadikan kediaman manusia sebagai tempat berlindung.

“Jika haiwan ini terjumpa tempat perlindungan yang baik seperti rumah, pasti mereka akan menjadikannya sebagai tempat berteduh.

“Sebagai keselamatan, orang awam perlu memastikan ruang atau lubang yang ada dalam rumah ditutup bagi menghalang haiwan masuk ke dalam kediaman mereka,” katanya.

Beliau turut mengingatkan orang awam  tidak mengambil tindakan sendiri jika ular memasuki rumah mereka.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2014 10:32 AM | Show all posts
auuchh....ni memang bahaya....dah la belakang dapur tu suasananye redup...huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 11:49 AM | Show all posts
Cik_Eena posted on 21-2-2014 10:32 AM
auuchh....ni memang bahaya....dah la belakang dapur tu suasananye redup...huhuh

cuba try tabur serbuk sulfur yg kuning tu kat pintu
katenya boleh halau ular


Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:03 PM | Show all posts
pemanasan global....
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:11 PM | Show all posts
rumah aku agak2 setiap tahun ada ular berkeliaran..adooooooooi..takut la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:17 PM | Show all posts
bersepah kot ular masuk ikut toilet bowl
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-2-2014 12:21 PM | Show all posts
Eeee takutnye. Agak2 kalau duduk apartment leh jadi tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:22 PM | Show all posts
uikss bahaya nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2014 12:24 PM | Show all posts
divakah posted on 21-2-2014 12:21 PM
Eeee takutnye. Agak2 kalau duduk apartment leh jadi tak?

a'ah la ni ulaq dah pandai masuk lift & tekan butang...hg dok tingkat brapa????
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:26 PM | Show all posts
kakak aku kat kampung ada nurseri pokok mmg redup la...banyak dah ulaq mai nak beli pokok bunga....jenuh aku cari belerang taboq keliling umah
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:27 PM | Show all posts
noell posted on 21-2-2014 12:24 PM
a'ah la ni ulaq dah pandai masuk lift & tekan butang...hg dok tingkat brapa????

Hahahahhaa, serius seram weh memikirkan kalo ular leh naik umah
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:28 PM | Show all posts
noell posted on 21-2-2014 12:26 PM
kakak aku kat kampung ada nurseri pokok mmg redup la...banyak dah ulaq mai nak beli pokok bunga....j ...

selalu beli belerang kat mana ek?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:31 PM | Show all posts
enchikfitz posted on 21-2-2014 12:28 PM
selalu beli belerang kat mana ek?

kedai hardware ada jual...aku sekali beli berkilo la...kawasan umah kakak aku besaq...depa pun juai yg paket plastik 50sen satu tapi leceh la...beli sekilo haahh taboq macam taboq baja
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:33 PM | Show all posts
noell posted on 21-2-2014 12:31 PM
kedai hardware ada jual...aku sekali beli berkilo la...kawasan umah kakak aku besaq...depa pun jua ...

tq! now i know
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:46 PM | Show all posts
Orang2 tua dulu kata, kalau rumah dimasuki ular, tanda rumah itu akan ditinggalkan.  
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari kat tengah jalan raya ular berlingkar.. org  naik moto siap angkat kaki lagi.. nasib sempat elak.. kalau tak penyet dah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2014 12:57 PM | Show all posts
u letak belerang kat bawah dia lalu ikut atas...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 12:59 PM | Show all posts
masalah betullah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 01:12 PM | Show all posts
noell posted on 21-2-2014 12:31 PM
kedai hardware ada jual...aku sekali beli berkilo la...kawasan umah kakak aku besaq...depa pun jua ...

berapa lama jarak nak tabur tu....maksud  aku sebulan sekali ke....3 bln sekali ke.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 01:14 PM | Show all posts
Ni yg buat aku takut nak dok kg ni.......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 12:31 AM GMT+8 , Processed in 0.079738 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list