CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 11224|Reply: 25

[Buku] Buku dari Lejen Press

[Copy link]
Post time 27-8-2013 11:06 AM | Show all posts |Read mode
assalammualaikum~


Aku buka thread ni sbb nak cari geng-geng yang ada baca bacaan buku alternatif dari Lejen Press, bukan lagu jer ada alternatif ek kawan-kawan. Buku pun ada. Selain daripada novel, ada gak buku pasal sajak dan puisi. antara yang aku dah baca Awek Chuck Taylor, Bau Semangat Anak Muda, Lelaki EksistenSial, Rokok Nan Sebatang (Semua buku tu dari penulis yang sama Nami Cob Nobbler), Sperma Cinta, Sperma Cinta 2.0 - Sengih Kerang, ada gak buku yang seangkatan ngan Lejen Press, Dari Tanjung Malim ke KLCC (Dubook Press), Koleksi Cerpen dari Zahiril Adzim pun aku pernah baca - Bogel Menuju Tuhan.


buku-buku alternatif ni biasanya ayat dia takde lar ayat buku sangat, kebanyakan mengunakan bahasa pasar atau bahasa seharian kita. Sebab tu rasa senang nak baca. sesapa lom baca, silakan baca. hehehe, jgn risau masih ada pengajaran diakhir cerita.


coming soon akan keluar buku Wanita Kimono Merah, dengar tajuk jer dah rasa cam best, lom baca lagi. haha
untuk korang yang pernah baca buku-buku Lejen Press dan seangkatan dengannya, jom share kat sini buku mana yang korang suka~




I AM LEJEN


Last edited by deecokelat on 27-8-2013 11:15 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-9-2013 03:53 PM | Show all posts
tq mod @seribulan tapi lom ada org reply plak~ Last edited by deecokelat on 3-9-2013 03:55 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 02:38 PM | Show all posts
Pernah baca Ketakutan...tp seriusly x seram mana pun..cerpen2 dalam tu...biasa2 je...
itu je satu2nya karya drpd syarikat Lejen yg pernah ku baca...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2013 03:53 PM | Show all posts
chaoyunjie posted on 4-9-2013 02:38 PM
Pernah baca Ketakutan...tp seriusly x seram mana pun..cerpen2 dalam tu...biasa2 je...
itu je satu2n ...

haha 1 jer. aku lom baca lagi ketakutan tu.

cer ko try baca best selling pnya buku. konfem best.

Rokok Nan Sebatang best...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 03:58 PM | Show all posts
Heroin dengan Bayang dah ada dalam koleksi. Tak sempat baca lagi...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2013 04:20 PM | Show all posts
Nicki_Meow posted on 4-9-2013 03:58 PM
Heroin dengan Bayang dah ada dalam koleksi. Tak sempat baca lagi...

ni pun aku lom ada. nnt aku collect semua buku Lejen Press ni.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-9-2013 02:04 PM | Show all posts
deecokelat posted on 4-9-2013 03:53 PM
haha 1 jer. aku lom baca lagi ketakutan tu.

cer ko try baca best selling pnya buku. konfem best ...

cuba ko review sikit...
kot2 tergerak nak membeli...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2013 03:21 PM | Show all posts
chaoyunjie posted on 5-9-2013 02:04 PM
cuba ko review sikit...
kot2 tergerak nak membeli...

nnt aku rajin aku buat review~
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2013 01:59 AM | Show all posts
buku lejen press x pernah baca lagi....dubook press punya buku pernah la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 10:24 AM | Show all posts
Dah habis baca Bayang...

Ini sinopsis dari kulit belakang buku :

Faris merupakan seorang yang dilahirkan bijak, tetapi atas kesempitan masa mak ayah, dia dibesarkan bersama nenek yang pakciknya seorang pendera. Dari sini, dia mengenal Jack, yang membawanya ke negara Delta, dimana dia ada misi untuk membunuh seorang pemimpin negara musuh. Tamat persekolahan dan menceburi bidang teater, dia bertemu dengan Adleen, seorang pakar psikologi. Semua baginya logik walaupun mungkin tidak bagi orang lain. Dan bila pakciknya yang mendera itu mati dalam keadaan tragis, sedikit demi sedikit terbuka cerita – antara dua; yang mana pasti, yang mana hanya bayangan mimpi.

Komen aku pulak: Jalan cerita, okaylah.  Pasal Faris yg ada penyakit Schizo. Asyik kena dera / buli dgn nenek, pakcik dan sepupu sebab dia anak kacukan cina sebelah emak. Yep, ada unsur-unsur perkauman. Selalu di khinzirkan dek pakcik dan sepupu sebab maknya cina. Hari2 kena sebat, Hari2 kena bantai - mencetuskan penyakit Schizo si Faris. Wujud watak alter-ego Faris iaini Jack. Faris di gambarkan sebagai lemah, tak melawan, insecure. Jack pula lebih dominan, kuat, garang.

Jack - sebagai comrade negara Delta, ideologi kebangkitan Soviet Union...bla bla bla. Pasal Jack dgn negara Delta je ada le dekat 5,6 muka surat gitu. Pada aku, bosan nak baca.

Adleen - wanita idaman tapi sebenarnya khayalan Faris juga.

Cara penyampaian tak berapa konsisten. Mula dgn penggunaan Aku (Faris) tapi bila masuk bab Adleen, sudut pandangan 'aku' dah lari - hilang mood di situ. Tak tau le kot saja penulis buat camtu sebab cerita pun pasal sakit mental.

Ada unsur 18sx - Bila baca macam 'apa ni?' (Kinky?) Pada aku, tak bubuh scene tu pun tak apa.

Banyak benda yg dah boleh agak bila baca. Baca banyak skip-skip tapi gigih juga habiskan sebab nak tau ending - turn out to be 'aku sakit mental rupanya'.

Nanti nak try ler baca Bau Semangat Anak Muda - sebab aku pun minat Nirvana . Hopefully takle kecewa sgt macam baca Bayang







     

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2013 11:42 AM | Show all posts
Nicki_Meow posted on 19-9-2013 10:24 AM
Dah habis baca Bayang...

Ini sinopsis dari kulit belakang buku :

hahah Bayang buku Nami kan. aku baru nak pg beli...
kalau buku nami mmg lar ada 18sx, layankan jer...

aku dah baca Bau Semangat Anak Muda, tahap ok jer lar,
setelah baca review ko tu, aku dapat rasakan, suma stail penulisan Nami lebih kurang sama.
yg  pasal 'aku' ko ckp tu, aku baca kat buku Lelaki Esistensial pn sama gak, kejap 'aku' tujukan kat watak utama, jap lagi 'aku' tukar kat watak sampingan plak.

aku rekemen ko baca Rokok Nan Sebatang, best tp aku lom free nak buat review.


Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 12:03 PM | Show all posts
deecokelat posted on 19-9-2013 11:42 AM
hahah Bayang buku Nami kan. aku baru nak pg beli...
kalau buku nami mmg lar ada 18sx, layankan je ...

Yup... Bayang buku Nami gak.

Ko takyah beli la buku Bayang..aku jual je kat ko...nak?  Takpun tukar le BSAM dgn Bayang.  Disebabkan review ko untuk BSAM cuma tahap okay-okay, macam malas pulak nak ngabihkan duit buat koleksi

Sipnopsis Rokok Nan Sebatang macam best. tunggu ko review, baru aku beli...  


Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 08:24 PM | Show all posts
Baru jumpa buku2 lejen ni. Teringin nak baca. Harap ada rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 08:33 PM | Show all posts
Baru jumpa buku2 lejen ni. Teringin nak baca. Harap ada rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
buku2 yg sy ada dr lejen nie

aku rindu 90's
sperma cinta 1&2
ketakutan
langit nan gelap
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau buku dr dubook press tu sy ada

dari tanjung malim ke klcc
dari klcc ke tanjung malim

suka baca pengalaman si penulis tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-11-2013 02:11 PM | Show all posts
kakunara posted on 18-11-2013 03:52 PM
kalau buku dr dubook press tu sy ada

dari tanjung malim ke klcc

aku pn ada baca tp pening sket, sbb campur aduk, kejap dia masa kecik, kejap dah besar, kejap nk kawen plak. tp ok lar cita dia. kelakar~
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2013 02:32 PM | Show all posts
baca buku awek chuck taylor tu, aku agak lambat pikap. kene ulang2 ayat. taktau la otak aku lambat cerna baca buku tu. plus mungkin penggunaan bahasa die kot. dr dubook tak pernah beli. dari fixi masuk sekali tak? kalau dari fixi penah beli dan baca buku kelabu dr nadia khan. agak layan jugak. dan agak tertipu dengan watak utamanya..aku rasa buku2 dr publisher2 ni agak kurang sesuai di buat bahan bacaan bebudak 18thn kebawah ataupun aku yang terlampau kolot.

*rase ade terbaca yang dubook buat party buku die kat red bungalow nov ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2013 03:04 PM | Show all posts
ashk4nn posted on 20-11-2013 02:32 PM
baca buku awek chuck taylor tu, aku agak lambat pikap. kene ulang2 ayat. taktau la otak aku lambat c ...

haha sama gak cam aku. kena baca ulang2 baru paham. dubook,fixi,terfaktab suma seangkatan ngan lejen gak,

mmg betul pn 18 thn kebwh agak tak sesuai baca. hihi

tapi aku suka sbb ayat santai walaupun kekadang tak masuk akal citanya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2014 12:16 PM | Show all posts
sekarang ni aku tgh bace awek chuck taylor.. nasib baik aku cepat pick up... so dapat cerna la cite dia.. hehe
aku pn baru bace separuh...
aku suke buku seyogia... very rekemen...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-4-2024 07:15 AM GMT+8 , Processed in 0.403755 second(s), 55 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list