CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 16069|Reply: 29

Headlamp kereta jadi kuning

[Copy link]
Post time 16-7-2013 03:51 PM | Show all posts |Read mode
salam, headlamp (lampu hadapan) kereta saya sudah start jadi kuning sikit2 dan nampak buruk.
saya ingat nak antar kedai je kasi polish, tapi tak tau kedai mana yg bagus area kl ni.
sbb nak buat sendiri agak malas pulak, sbb kene guna kertas pasir semua, takut nanti lagi teruk jadi nya.
kalau ada produk2 yg elok untuk masalah ni pun boleh la bg tau ya. lagi satu kalo lepas polish tu tampal tinted kat headlamp tu ok ka?
terima kasih semua.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-7-2013 04:23 PM | Show all posts
polish sndiri je bro..
takyah guna kertas pasir..guna kain cukup..
aku pakai ni je



hasilnya mcmnilah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2013 04:59 PM | Show all posts
ada org ckp kalo dah polish kene coating, kalo tak nanti lepas 2-3 bulan kuning dia lagi teruk. tp tak tau la...
polish ni byk step dia, bukan sapu polish je settle kan.
Last edited by payne on 16-7-2013 05:37 PM

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2013 09:58 PM | Show all posts
mau jimet boleh guna ubat gigi je.
headlamp plastik kena udara pasti cepat oxidised.
tak kira polish tak polish, tetap jadi kuning jika terdedah kpd udara.
lepas polish pi tint saja.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 05:50 AM | Show all posts
oh...benda neh bleh polish

baru jek tgk headlamp semlm and rasa cam buruks jer headlamp cos ada certain area cam kuning2 kesat
ingatkan kena tukar the whole unit..

nanti nak try polish jugak lah
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 06:39 AM | Show all posts
zulka posted on 16-7-2013 04:23 PM
polish sndiri je bro..
takyah guna kertas pasir..guna kain cukup..
aku pakai ni je

nie ntuk plastik ke glass bro?

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-7-2013 08:14 AM | Show all posts
gi je kedai tinted headlight.. dia akan polishkan sekali.... bergantung pada jenis filem range harga sekitar RM80~300 (termasuk upah polish)

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 08:21 AM | Show all posts
shuksam posted on 17-7-2013 06:39 AM
nie ntuk plastik ke glass bro?

brand turtle ni untuk kaca pun ada, plastik pun ader
aku punya lampu plastik.. aku polish sekali je, setakat ni dh 2 taun masih ok lg..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-7-2013 08:47 AM | Show all posts
zulka posted on 17-7-2013 08:21 AM
brand turtle ni untuk kaca pun ada, plastik pun ader
aku punya lampu plastik.. aku polish sekali  ...

ada jual kat supermarket ka?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 09:25 AM | Show all posts
baby_pingu posted on 17-7-2013 08:47 AM
ada jual kat supermarket ka?

ada...Jusco/Tesco..
sebenarnya apa2 jenamapun boleh je..
yg penting cara polish tu kena betul..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2013 10:19 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 17-7-2013 08:14 AM
gi je kedai tinted headlight.. dia akan polishkan sekali.... bergantung pada jenis filem range harga ...

itu la nak tau kedai mana yg buat ok. bole kasi putih mcm baru balik headlamp tu. kekadang kedai eksesori ni buat cincai je.

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 11:02 AM | Show all posts
aku pernah pakai turtlewax headlamp restorer cam zulka tu....lama gak menyental slow2...kena byk sabar...sbb ada 4 kertas pasir ...lepas habis satu..kena gesel lagi satu..kena spray lub masa gosok tu...kalau ada mesin polisher tu senang sikit kot...headlamp cover tu sooner or later akan yellowish jugak..sbb most cars pakai plastic sekarang...cara paling cepat ambik polish liquid tu and gosok..tapi tu pun x le tahan lama..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2013 11:09 AM | Show all posts
lepas polish sapu coating or tinted ok kot. ada headlamp keta tu kaler nampak lite blue, grey, lite green, cristal clear tu tinted ka?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 12:11 PM | Show all posts
tint lampu karang waktu malam x cerah sgt,hu2
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 04:44 PM | Show all posts
payne posted on 17-7-2013 11:09 AM
lepas polish sapu coating or tinted ok kot. ada headlamp keta tu kaler nampak lite blue, grey, lite  ...

aah... tinted le tu...byk kete pakai skrg...ada yg mahal sikit under 3M...tahan lama sikit tinted tu...cuma kalau byk kena batu lelama tinted tu start tak cantik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2013 04:49 PM | Show all posts
zafir posted on 17-7-2013 04:44 PM
aah... tinted le tu...byk kete pakai skrg...ada yg mahal sikit under 3M...tahan lama sikit tinted  ...

kat mana nak buat ye? agak2 dlm berapa rm yg jenis 3m tu?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-7-2013 04:55 PM | Show all posts
sementara nk nunggu buka pose tu duduk kat depan kete...lumur polish pastu gosok slow2......
biarkan sehingga kering...lepas buka baru lap dgn kain....sure putih melepak jadi eh...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 05:15 PM | Show all posts
payne posted on 17-7-2013 04:49 PM
kat mana nak buat ye? agak2 dlm berapa rm yg jenis 3m tu?

dia panggil 3m venture shield headlight tint...x sure skrg berapa harga..but in 2011 dlm RM 240 camtu...diorang polish dulu...then sapu solution...lepas kering tint..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 05:20 PM | Show all posts
payne posted on 17-7-2013 04:49 PM
kat mana nak buat ye? agak2 dlm berapa rm yg jenis 3m tu?

for 3m tu...aku tgk kat internet ada mention Yamato car care setapak...contact Joseph Lai at 012-2913238/ 03-40222623..harga promo dia RM 168 last dec 2012, normal price RM 450..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2013 06:44 PM | Show all posts
zafir posted on 17-7-2013 05:20 PM
for 3m tu...aku tgk kat internet ada mention Yamato car care setapak...contact Joseph Lai at 012-2 ...

tq bro, itu harga utk sepasang atau sebelah?

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 12:28 AM GMT+8 , Processed in 0.063123 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list