CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 37432|Reply: 70

Control bandwidth streamyx kat rumah-SOLVED

[Copy link]
Post time 17-5-2013 10:41 AM | Show all posts |Read mode
Salam bros,

Perlu bantuan. Aku tak paham sangat bab internet ni. Ada tak cara perisian control bandwidth internet wireless streamyx kat rumah?

Rumah aku guna streamyx 4mb je (aku yg bayar), boleh ke 2mb dihadkan untuk orang lain, 2mb lagi aku sorang je yang guna (hehe tamak tak, tak kan?)

Masalah ni bermula semenjak 'mem' layan youtube dgn tab 7.7 tuh, 2-3 bulan ni, jadi bila aku main online game dah lag, dengan bagitu teruk pulak tu, sampai aku kena boot. Aku tengok tablet ni tarik bandwidth kuat sangat (seolah-olah download manager yang yang buka banyak connection) - jadi ada ke perisian yang boleh hadkan akses dia kepada 2mb je sepanjang masa?

Tq tolong. aku dah tension.

Last edited by trunks on 26-5-2013 01:02 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2013 02:59 PM | Show all posts
untuk control bandwidht ni yang paling utama ko kena ada router.. maksud aku wireless router yang jenis macam CISCO atau linksys.. kalau beli kat area low yat boleh dapat kurang dari RM 500.. TM streamyx pun ada jugak jual router yang sama model tapi function tak sama.. kalau cara yang lebih senang.. tak perlu share wifi buat private je..
pergi modem page.. masuk username password.. pergi setup > wireless setting.. pilih IP address..  * contoh screenshot DLINK modem setting *
Last edited by phongsakorn on 17-5-2013 03:00 PM

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2013 04:08 PM | Show all posts
phongsakorn posted on 17-5-2013 02:59 PM
untuk control bandwidht ni yang paling utama ko kena ada router.. maksud aku wireless router yang je ...

Ok. Kat mana kena ubah? Kat rumah aku jenis modem standard tmnet yang jenis Innacom 3400 tu, skrin dia warna oren macam kau tunjuk tu. Modem ni ada router ke? Tq atas bantuan.

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 07:15 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 17-5-2013 04:08 PM
Ok. Kat mana kena ubah? Kat rumah aku jenis modem standard tmnet yang jenis Innacom 3400 tu, skrin ...

mula2 sekali ko pergi google chrome atau Firefok dekat url buka 192.168.1.1 dekat address bar > kemudian tekan enter > log in username guna tmuser atau tmadmin
macam biasa..  lepas tu pergi wireless setting sampai ko jumpa page macam dekat bawah ni.. hanya assign satu IP address sahaja kalau ko tak nak share dengan user yang lain.. lepas tu save macam biasa.. modem reboot.. nanti komputer dah restart balik ko pergi TM speedometer buat speedtest.. masa tu ko akan dapat full speed untuk upload data  adalah 4mbps..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 07:27 PM | Show all posts
kalau ko selalu download p2p torrent file pun tengok juga kadang2 file pun banyak virus.. walaupun 100% free.. masa file torrent ni download program yang lain akan jadi slow.. macam antivirus.. window application..  ko download torrent ni sekali dengan main game online ke ??
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 12:38 AM | Show all posts
wifi kat rumah tu password protected tak?

bukan apa, takut ada jiran2 menumpang...

btw, kena rajin cek speed kat www.speetest.net jugak. l
agi 1 cek speed kat modem punya connection.
bukan apa, takut speed yg dilanggan (4mb) tak cukup pun... boleh la komplen dan mintak rebet dalam bil.  

bab guna router tu aku sokong aje. cuma kos dia tu berbaloi ke tidak...?

pasal tablet android, aku rasa mcm agak mustahil je tablet tu tarik bandwidth kaw-kaw?
unless user tablet tu view youtube tu guna HD video...

apa kata ko setkan kat youtube tablet tu, "never play video in HD" kalau ada setting ni.
cara ni jimatkan bandwidth
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2013 02:16 AM | Show all posts
Cuba speedtest.net result:

[img] [/img]

Skrin Innacom 3400 ni bukan warna oren, dia warna putih, minta maaf banyak2.. Aku tak nak usik la tablet dia, nanti orang tu tarik muka, aku gak yg susah hihii



Network Key 2 sampai Network Key 4 tu key yang standard streamyx ke? Aktif ke key ni? Tq.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 10:20 AM | Show all posts
nickelcadmium posted on 18-5-2013 02:16 AM
Cuba speedtest.net result:

[/img]

yang pasal network key tu boleh telefon TM streamyx untuk confirm.. lepas tu kalau nak free software untuk monitor bandwidth usage
http://www.colasoft.com/download/products/capsa_free.php
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-5-2013 12:47 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 18-5-2013 02:16 AM
Cuba speedtest.net result:

[/img]

sbenarnya ramai yg pandai setkan password wifi, configure router ni.
cuba tanya kekawan yg ada. kalo diorg tau, ajak le dtg umah minum2 smbil setup balik router tu...

kalau nk senang, aku rekemen amik modem router brand TP-Link. senang n ringkas sgt utk setting.
kalo nk mahal sikit, cari Linksys.
bukan apa... Innacom ni setting dia tak banyak.
advance features kalau nak guna, kena login guna username lain kalau tak silap...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2013 03:38 PM | Show all posts
phongsakorn posted on 18-5-2013 10:20 AM
yang pasal network key tu boleh telefon TM streamyx untuk confirm.. lepas tu kalau nak free softwa ...

Malam semalam sebelum aku tutup modem aku tengok lampu Data modem tu kelip2 macam orang guna. Dia blink laju lepas tu stabil. Blink laju lepas tu stabil. Laptop semua dah tutup.

Itu maknanya line wifi orang lain guna kan? Betul ke?

Aku tengok dalam DHCP semalam ada 7 hostname. 2 hostname aku tak tahu. (2 android, 2 computer name laptop aku punya, 1 computer name desktop dlm bilik)

Tengahari tadi aku berjaya rename Network ID & tukar network key. Network key 2, 3, 4 tu aku padam sampai kosong, Save/Apply. Bila test dengan laptop kedua (laptop pertama dah off) hasil dia, yang tinggal hostname - 2 laptop tu je:



Table malam tadi ada 7 row. Jadi aku anggap jadual atas tu history penggunaan wifi lepas on modem. Betul ke fahaman aku ni? Terima kasih kpd korang yg sudi memahamkan aku setup modem ni, semoga user lain yg 'kena tumpang' tapi 'tak sedar' dapat manfaat bersama (takpun aku sorang je yg tak tahu hiihi).

Last edited by nickelcadmium on 18-5-2013 03:40 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 05:09 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 18-5-2013 03:38 PM
Malam semalam sebelum aku tutup modem aku tengok lampu Data modem tu kelip2 macam orang guna. Dia  ...

kalau ada IP address yang lain itu maksudnya ada orang lain tumpang guna internet.. tapi kan moderator ada bagitau tukar password WEP/WPA key .. tak tukar lagi ke masa tu..tapi takpe, sekarang semua dah tukar..  yang penting lepas ni download p2p akan lebih laju.. seminggu sekali jangan lupa buat pc maintenance.. aku bagi sikit tips untuk penjagaan komputer.. refer link dekat bawah
http://www.lifehack.org/articles/lifehack/26-tips-to-keep-your-computer-up-and-functioning.html

Last edited by phongsakorn on 18-5-2013 05:14 PM

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 07:24 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 18-5-2013 03:38 PM
Malam semalam sebelum aku tutup modem aku tengok lampu Data modem tu kelip2 macam orang guna. Dia  ...

kalau xnak bagi org yang x dikenali guna wifi pastikan :

1) password disetkan dalam combination of letter (lowercase and uppercase) , symbol and number..
2) Jangan broadcast ssid
3) kalau ade mac filtering, gunakan
4) untuk control bandwith, guna Quality of Service (QoS) tapi x semua modem/router ada dan agak complicated untuk set QoS ni



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2013 10:31 AM | Show all posts
abdulariff posted on 18-5-2013 07:24 PM
kalau xnak bagi org yang x dikenali guna wifi pastikan :

1) password disetkan dalam combination ...

Terima kasih atas maklumat kawan2, aku rasa masalah aku tak seteruk dulu. Lag pun jauh berkurangan, berjam2 aku main game semalam, best.

@abdularif

1) password disetkan dalam combination of letter (lowercase and uppercase) , symbol and number..

Akan buat nanti, confirm.

2) Jangan broadcast ssid
Pun akan buat, tapi agak x pasti la kot tablet & hp tak boleh detect?

3) kalau ade mac filtering, gunakan
Aku ada google maklumat kau ni, nampak kena buat juga. Mac filtering ni dia benarkan hanya IP device owner je kan?

4) untuk control bandwith, guna Quality of Service (QoS) tapi x semua modem/router ada dan agak complicated untuk set QoS ni
QoS pun aku dah google semalam & agak faham sikit2 konsep dia. Dari kefahaman aku yang baru semalam menengok mende ni nampaknya QoS boleh beri keutamaan kepada jenis incoming traffic, ini sebenarnya yang perlu aku laksanakan untuk kurangkan(atau berikan) keutamaan kepada Youtube - video streaming? Dia guna pengkelasan untuk tetapkan jenis incoming trafik apa yang kita nak, atau boleh utamakan IP. (Dlm modem innacom TM tu ada pengkelasan QoS)

Mula2 aku ingatkan QoS ni buat dalam router sahaja, tapi dalam Windows pun boleh kalau guna Group Policy Editor, masa tu semangat dah berkobar2 tapi hilang balik bila aku baca kat atas page tu Windows Server 2012.. rujukan semalam Policy-based Quality of Service (QoS). Thanks for your info.

Last edited by nickelcadmium on 19-5-2013 10:35 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2013 10:47 AM | Show all posts
nickelcadmium posted on 19-5-2013 10:31 AM
Terima kasih atas maklumat kawan2, aku rasa masalah aku tak seteruk dulu. Lag pun jauh berkurangan ...

- mostly laptop, hp & tablet kalau dah pernah connect dengan sesuatu modem/router , die akan automatik connect bila ssid ade dalam lingkungan walaupon hidden (kecuali tak save connection berkenaan) .. cara lain nak connect adalah secara manual dengan taip ssid wireless berkenaan dengan password yang betul. tutup broadcast ssid ni xde guna gak kalau si penceroboh guna 3rd party program sebab mostly 3rd party program untuk crack password wireless memang dapat detect walaupon tak broadcast ssid.

- mac filtering bukan berkenaan dengan IP sebab IP tuk streamyx 4mbps ni bukan IP static, so IP akan berubah3 tapi mac filtering fungsi die hanya benarkan device yang diregisterkan pada modem/router berkenaan dengan unique ID yang terdapat pada device tersebut (dikenali sebagai mac atau Media Access Control) contoh mac ade kat page DHCP router berkenaan

- QoS tu kalau buat windows sendiri buat apa? ko gak yang seksa nanti lembab bagai.. hahaha, kalau buat kat modem/router baru akan effect kat semua user wireless berkenaan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2013 04:00 PM | Show all posts
abdulariff posted on 19-5-2013 10:47 AM
- mostly laptop, hp & tablet kalau dah pernah connect dengan sesuatu modem/router , die akan autom ...

Haha mujur aku tak explore lama2 QoS ni kalo tak mahu bertambah tension aku ni.

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2013 04:01 PM | Show all posts
Salam semua..
maaf, out of topic jap, aku kat umah pakai streamyx yg bleh dpat wifi tu.. nak tanya, bleh tak kita setting untuk block web site porn...?kalu bleh, mcm mana caranya...? tq...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-5-2013 08:12 PM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 04:01 PM
Salam semua..
maaf, out of topic jap, aku kat umah pakai streamyx yg bleh dpat wifi tu.. nak tanya, ...

bahaya juga website porn ni.. aku pun selalu online game je dengan ym.. tu pun kadang2..
boleh jugak blok domain tu dari application macam internet explorer.. tools > internet option > privasi tab

> sites > masukkan nama websites yang nak di blok tu contoh redtube.com > lepas tu klik ok..

Last edited by phongsakorn on 19-5-2013 08:24 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2013 10:27 PM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 04:01 PM
Salam semua..
maaf, out of topic jap, aku kat umah pakai streamyx yg bleh dpat wifi tu.. nak tanya, ...

Kalau modem kau sama Innacomm mungkin macam kat skrin bawah ni, aku tak reti sebab tak pernah buat, sifu2 sini lebih arif la.

Cuma rasa modem TM W3400 ni agak terhad sikit sebab dia block URL sahaja. Tak kan nak cari satu dunia punya URL.

Yang terbaik jenis yang boleh block perkataan tu (sebab perkataan ni yang di google budak2 atau dia jumpa perkataan untuk block website yang ada keyword porn tu. Aku tak pasti blocker begini ada built-in dalam router TM ke tidak. Atau kena beli yang lain. Yang aku pasti ada blocker, sebab sekolah2 guna blocker & website2 tu kena block sepenuhnya.



Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2013 10:37 PM | Show all posts
phongsakorn posted on 19-5-2013 08:12 PM
bahaya juga website porn ni.. aku pun selalu online game je dengan ym.. tu pun kadang2..
boleh ju ...

ok.. tq.. masalahnya adik2 aku ada sorang 1 netbook... susah juga kalu nak set kat netbook diaorg... budak2 zaman skarang ni.. advance nye lebih... tu yg bahaya tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2013 10:41 PM | Show all posts
@girlphg

Aku cuma terfikir - kalau terbalikkan block boleh juga kot?

Maknanya benarkan website (Include) yang boleh je untuk dilawati.

Contoh facebook, yahoo, youtube, wikipedia dsb website yang kau benarkan, sebab skrin yg aku tunjuk tu boleh sampai 100 entri je.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 09:07 AM GMT+8 , Processed in 0.112022 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list