CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7902|Reply: 53

biarkan anak ambil mainan/brg org lain

[Copy link]
Post time 28-3-2013 03:19 PM | Show all posts |Read mode
salam all.. kat cni aku nk tny, ade x ibu bapa kat cni yg mcm gini atau pnah alami kejadian mcm gini.
aku ni bkn golongan ibu bapa tp aku adelah bini org dan bakal jd mak org pas raye nnt.
da bnyk kali aku jmpe mak bapak yg mcm nie. iaitu.......

dtg umah org, pastu seludup mainan / brg org lain.

1) kat umah kuarge aku dlu (sblm kawen), mmg bnyk mainan dan anak patung. tu sume mainan aku dan ade juge mainan adik aku.  ade 1 patung kucing tgn lembik yg mmg dr aku baby smpi la aku dh tua still aku simpan dlm 1 kotak. so 1 ari ni ade la org dtg umah. org tu ade la 2 org anak kecik. sorg umo 3 taun, yg sorg lg baby dlm 9 bulan.

drp tgk anak org tu melasak or meragam, aku kuarkan la kotak mainan tu. kasik kat budak2 tu main. yg aku prasan, mak budak tu kasik kat baby die yg umo 9 bulan tu patung kucing tgn lembik aku. aku xkisah la, biarla die nk main. tup2 mase dorg nk balik, aku tgk mak budak tu tak pulangkan pun patung tu. siap ckp kat mak aku lg 'dania ni taknak lepas pulak patung ni' smbil tersengih2 kerang. pastu trus masuk lam kete. ehhh aku hangin betul. tp xkan la aku nk berebut mainan ngn baby. itu la kali terakhir aku nmpk patung tu. bingit je aku. pastu kalu dtg umah die, aku tgk mainan tu dh jd hak milik die lak. tak rase bersalah or malu pun bile aku nmpk anak patung tu kat umah die. patutnye mak die la kene amek patung tu, n kene pulangkan kat owner die. ni tak, nk memunya je ngan muke tak malunye.

2) spupu aku pnjam keyboard (organ brand yamaha..bapak aku beli mase umo aku 9 tahun). katenye nk bikin band main kat kenduri kawen. mase tu aku umo 16 taun. keyboard tu elok lg dan sgt2 perfect. aku jage sepenuh ati aku. yerlah bapak aku beli bukan main mahal lg. korg bayangkan, spupu aku pinjam mase die umo 15 taun, skrg nie umo die dah 27 taun. da brape taun die pinjam?? kalu gi umah spupu aku tu, tgk bende tu elok je dlm bilik die. dh mcm harta die pulak. bengangnye aku. aku soh mak aku mtk kat makcik aku keyboard tu. tp mak aku kate "xpelah.. biar je la. sedekah je". yg makcik aku pun 1. dh tau tu brg pinjam, kenape xnk pulangkan or bebel2 kat anak die tu??

3) kwn aku ade bg 1 souvenir bentuk patung binatang. die beli dr oversea. so aku letak la patung tu dlm kete je. leh jd alas pale jgk kalu sesak2 nk tido dlm kete. 1 ari tu aku ngn suami aku ajak la kwn die ngan bini n anak ppuan die (umo setaun) gi jenjalan. so naik la kete aku. aku dok blkg ngn wife kwn die n anak ppuan die. oleh sbb ade budak, aku kasik la pnjam patung tu kat budak tu. elok je snyap dok dlm kete main isap2 patung tu. mmg abis basah la patung tu tp aku xkisah. dh budak2 kan. nk tumbuh gigi lak tu. ade je la yg die nk gigit. dah puas jenjalan, ktorg pon anta la family tu balik. kebetulan mase dorg turun tu aku tgh jawab talipon. so aku mcm pandang x pandang je la kat family tu. da abis talipon, aku galih la ke seat dpn, laki aku drive. pastu baru gerak. elok je jalan sket, aku trus tingat patung souvenir tu. trus aku toleh blkg, aku tgk da xde. aku soh laki aku benti. aku ckp kat laki aku, patung tu dh kene angkut. pastu aku pakse gak laki aku gi patah balik, mtk patung tu. dulik ape aku. dh la tu patung souvenir dr kwn aku, dtg dr jauh lak tu.  so laki aku pun gi uma die, gi tny kat kwn die tu ade x anak die teramek patung tu. pastu kwn die soh tggu jap, die nk masuk umah tny bini die. pastu 5 minit die kua lik bwk patung tu. die kate bini die x pasan anak die pegang patung tu. wth??? tak pasan hapenye? patung besar cam gitu, pastu pulak kat umah die masukkan anak die dlm buai. xkan xpasan anak pegang patung tu? kalu aku tak mtk tu, mmg dh jd hak milik dorg la tu..

kenape la mak bapak nie rmai amek x endah bende ni ek? main amek je. wlpn tgk kadang org tu wat x kisah je, tp dlm ati sape tau. kte ni xnak kecikkan n sakitkan ati org. tp sendiri pikir la. brg org, mesti kene pulangkan balik. jgn main amek je

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-3-2013 03:35 PM | Show all posts
Bila x dipulangkan salah, bile dipulangkan balik pun ade lagi yg x kena???
Tak paham I..
Kalau setakat ngan budak2 pun nk berkira, susah laaaaa...
Kalau u terasa sgt2 syg ngan anak patung tu semua
U mintak la baik2 ngan mak bapak budak tu...maybe mak bpk budak tu lupa...
I pasti yg mak bapak budak tu bukan x mampu nk beli utk anak2 meka..
kekdg bila sebok layan anak semua terlupa...
Kalau utk budak kecik, I tak kisah & xnk berkira pun...
kekdg mainan anak2 I yg dlm rumah ni habis jahanam dikerjakan dek ank2 buah I yg lain..
kalau rase2 syg sgt, sorok aje x payah gatal2 nak bagi...
sbb mmg dh lumrah perangai budak2 ape yg dia berkenan dia akan buat harta sendiri..
Yang mak bapaknye pula, kalau dh nmpk anak mengaut brg org, pandai2 la nk pulangkan balik...
Kalau mereka lupa, tuan punya barang kena ingatkan la....

p/s: bila u dh jadi ibu nanti, u akan rasa x sampai hati nk kecewakan budak2 walaupun terpaksa korbankan patung kesayangan u itu.....

Last edited by cammie1711 on 28-3-2013 03:40 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2013 03:39 PM | Show all posts
cammie1711 posted on 28-3-2013 03:35 PM
Bila x dipulangkan salah, bile dipulangkan balik pun ade lagi yg x kena???
Tak paham I..
Kalau set ...

kalu tak mintak, ade ke die nk pulangkan?
itu la aku ckp, sebelum malu, baik pulangkan
kan dh org mintak, lg la malu
jd mak bapak tu kene la alert.. tgk mainan org lain, cepat2 la pulangkan
mak bapak aku tak de lak memunya mainan org lain
aku dlu kalu bwk adik aku gi umah org pun, kalu adik aku dh pegang brg org pastu xmau lepas, mmg aku kasik balik kat tuan pny
biar la budak tu menangis, asalkan org tu x sakit ati
nmpk mcm bende ni remeh, tp kalu org tu jenis x halal, ko nk jwb ape kat akhirat nnt?
aku bukan la lokek, malah aku siap kasik lagi budak2 main
tanggungjawab mak bapak la pulak, kene main peranan
kalu asyik2 dok seludup barang org, nnt smpi ke besar la perangai mencurik tu dh tertanam dlm diri

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2013 03:41 PM | Show all posts
siap dialog "dania ni xnk lepas pulak patung ni"
kan kelakar tu

pnah ade 1 family dtg umah, mase tu aku budak2 lg
aku main roller blade.. zaman tu mmg femes la roller blade tu
pastu yg dtg tu lak rmai anak
aku kasik la dorg main roller blade tu, gilir2 sorg main
aku tgk je..
tibe mase dorg balik, yg sorg xmau pulangkan
bapak aku soh bwk balik dlu, main la kejap nnt pulangkan
so dorg bwk balik.. dah nk dekat brape bulan, xpulang
1 ari tu ktorg gi umah family nie
bapak aku sambil2 dtg menziarah tu mtk la balik dipulangkan roller blade tu
bapak budak tu bg alasan, kasik pinjam lame sket sbb x sempat nk belikan utk anak2
dan smpi naik lunyai bende tu, still jgk tak dipulangkan
berbuih mulut nk mintak, mcm pengemis

skali lg aku tekankan.. peranan mak bapak nie penting
Last edited by JulietTheOrange on 28-3-2013 03:46 PM

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 03:43 PM | Show all posts
budak2 mmg mcm tu kecuali ko jadi mak yang sgt sgt strict & garang baru le anak ko tak buat perkara hal remeh temeh mcm nie.
nampak mmg temeh atas alasan,"alah..budak2"

good luck le dlm mendidik anak yang masih kecil yang supaya TIDAK mendatangkan keyampahkan kepada orang lain. bukan perkara senang tau.

boleh ke jadi mak yang garang? kalau baca buku2 nasihat/teori2, rata2 akan bagi tahu, tak berapa elok marah anak yang masih kecil.
sebab itu le banyak parents tak marah anak2 hal remeh temeh mcm ambik mainan/barang orang. itu kategori hal remeh temeh spt ko listkan panjang berjela kat atas.

kalau ko marah anak,nnt orang2 akan kondem pulak, ko adalah mak yang sungguh garang. silap2 laki ko pun komplen. tapi, kalau boleh hidup dgn imej "mak yang garang" boleh  praktik kan again, good luck lah.

anak sorang boleh lagi 2 mata mengkontrol. tapi, kalau dah 2-3 anak, aku tak rasa 2 mata cukup utk mengkontrol anak.
maka, terjadi leh perkara yang ko listkan panjang berjela2 itu.


Last edited by Hana on 28-3-2013 03:48 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2013 03:49 PM | Show all posts
mak bapak aku nk kate garang, xde la garang.
tp dorg strict.. mase aku kcik2, kalu aku amek brg org, die soh pulangkan
kalu aku x pulangkan, mule la mata terjengil pandang aku
xpon die ketil kat peha aku ni soh lepaskan brg tu
bile dh tgk aku wat muke, nnt dorg janji nk belikan utk aku
wlaupun xdpt yg serupa, tp lebih kurang je
yg tuan rumah tu kate 'dh la tu.. amek je la kat umah ni xde org nk main pun'
tp mak aku tetap tak mau.. baik la belikan utk anak, drp biar anak amek brg org
selalu mak aku pesan kat aku
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-3-2013 03:57 PM | Show all posts
JulietTheOrange posted on 28-3-2013 03:39 PM
kalu tak mintak, ade ke die nk pulangkan?
itu la aku ckp, sebelum malu, baik pulangkan
kan dh or ...

Itu pasal la I cakap, kalau dh syg sgt u bolh je mintak elok2..
Biarla makpak budak tu nk malu ke ape...
dah harta u kan?? U ade hak...
Sbb kite ni manusia biasa je..kekdg ade yg terkhilaf..
mungkin ade mak bapak ni terlupa..
U ingat kan la dorg..
xde istilah 'takut nak kecikkan hati dorg' @ 'takut dorang malu' !!

Mcm I, brg anak I org nk amik boleh, I halalkan
Tapi I x ajar anak I amik brg org...
kalau anak I nk jugak brg org tu, pujuk2 pun x jalan,
I akan ckp kt tuan punya nk pinjam dulu nanti I pulangkan...
Tapi selalunya mak bapak budak tu x kisah pun, siap ckp xpe amik jela buat kenangan...
So, I nak buat mcm mane???
Kalau I pukul & marah anak I kt depan org tu of coz la org tu akan terasa hati....
Takkan oleh kerana benda mcm ni, anak I akan boleh jadi PENCURI bila dewasa nanti????????



Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 04:02 PM | Show all posts
pastu kan..pastu kan..ada 1 cabaran pulak tau kalau ko ada anak.
ko ada anak & anak ko ada mainan.

datang pulak jiran/kawan/sedara/etc yang ada anak yang sungguh hyperactive, rosak kan barang2 mainan anak ko.

uihh..itu lagi sangat2 mencabar selaku tuan umah & tuan beli mainan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-3-2013 04:06 PM | Show all posts
setakat barang rosak dah biase dah sbb mak aku jage anak org..

bile dah dibiasekan mcm gitu, nnt smpi ke tua, ape yg anak tgk kat org tu mcm cantik je, die akan amek
pedulik hape die.. dh die dibiasekan.. ape yg die nk dr org, org akan kasik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2013 04:10 PM | Show all posts
maaflah kalu benang aku nie wat ibu bapa terasa
dan ade yg x puas hati
cuma aku nk suarakan ape yg aku selalu nampak
kadang mak bapak tak bertegas.. sbg contoh keyboard aku tu
smpi spupu aku tu dh nk kawen pon
still jgk dibiarkan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 04:13 PM | Show all posts
Aku pun tak suka mak bapak jenis tak alert anak amik barang orang...lantak la anak aku nak meraung2..bukan aku tak mampu beli...tapi aku ajar anak aku "not yours"... Sb tu kalo dia gi rumah orang nampak barang dia akan tengok aku mtk permission dulu..kalo tuan rumah kata ok baru aku bg main...nak bawa balik lg la aku tak kasi...wpun tuan rumah bagi...budak2 takat main sekejap je..esok2 lupa la toy bagai tu..

Kalo yg datang rumah aku pulak aku bg main dlm bilik je..n aku pun ajar anak aku jgn berebut...if budak tu dh meraung nak bw balik aku kasi then aku ganti balik mainan anak aku tu...tp utk mainan yg biasa2 je...kalo koleksi keta mini ke atau mainan yg limited tu mmg aku tak kasi la...pernah anak sedara aku tunjuk rak nak kereta mini aku wat nampak je...

Sbnr kena ajar jgn ambil barang orang nanti sampai bersekolah asyik amik barang orang ja...

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 04:16 PM | Show all posts
JulietTheOrange posted on 28-3-2013 03:49 PM
mak bapak aku nk kate garang, xde la garang.
tp dorg strict.. mase aku kcik2, kalu aku amek brg org ...

Bagus la mcm tu...
I harap u pun berjaya mendidik anak u nanti...
Do your best ok??
Dan tak payah la u nak pertikaikan tanggungjawab makbapak dlm hal ni...
sbb mmg takkan ada mak bapak yg suka2 nk ajar anak dorg amik brg org lain...
Biasanya kalau masalah ni terjadi, mak bapak akan selesaikan dgn cara give & take...
"Hari ni anak aku amik brg anak kau, esok lusa aku belikan yg lain plak utk anak kau"...
habis cerita..xde sape2 nk terasa & merasa hati....  



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2013 04:18 PM | Show all posts
cammie1711 posted on 28-3-2013 04:16 PM
Bagus la mcm tu...
I harap u pun berjaya mendidik anak u nanti...
Do your best ok??

yer mudah2an sy jd ibu yg alert..
time kasih mendoakan amin..

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 04:20 PM | Show all posts
Satu lg bila gi rumah orang pandai2 la jg anak tu...ini aku tengok biar je berlari sana sini,usik barang2... Lepas tu pecah wat bodo je...lain la kalo biar anak tu lps tu amik tggjwb...bkn suruh ganti sama harga tp ganti la apa2 sbg tnd maaf...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 04:45 PM | Show all posts
TT.. adam cadangkan  TT asingkan barang mainan tak guna dan yang TT syg. soal TT masa kecil tu halalkan jeklah..

perbuatan ambil barang org walaupun utk kepentingan anak2 mmg tak wajar.. kalau nak pinjam  cakap? kalau nak? cakap.. budi bahasa amalan mulia...

adam pernah juga pergi rumah org kaya masa kecil2. hurm. teringin game tv, teringin komik dan mcm2 lg.. adik adam ada ambil barang org? adam marahlah. adam tak pernah ambil.. kalau nak sekalipun adam ckp balik lambat sikit.. tunggu adam habis baca jap.. biasa adam buat cmtu kt rumah saudara rapat je. kalau kawan2 ayah mak mmg tak berani buat cmtu..

sebab tu adam dh besar malas sgt nak pergi rumah org beraya. duk rumah sendiri berjimba lg bagus.. bukan tak suka rapatkan silaturahim. just bosan nak jawab kerja apa? ofis kt mana? dh kahwin ke? dulu belajar mana? aduhai. yg tanya tu plak patut berbual dgn mak ayah adam.. busy body betul

tt adam harap tt asingkan barang boleh guna dan tak boleh guna.. kalau nak bg org naik kereta tt asing kan awal2. cegah sebelum terlambat.. kita nak minta segan pulak. takut bergaduh bermasam muka... tp dalam hati taulah menyirap bagai.. jd dengan sorokkan barang lg bagus...

cm makcik adam.. hurm..  dia ada kereta lebih bergaya dari ayah adam..kereta dia ada lg. cuma condition tak brape elok. baru2 ni dia nak pinjam kereta alphard ayah adam.. adam dpt tahu pun dari adik yg sms.. bila fikir balik?? kdg2 geram je tak nak bg pinjam... tp fikir saudara bglah pinjam.. harap2 kereta tu berada dalam keadaan yg sama dan elok cm semasa dia pinjam. anak2 dia masih kecil. jenis lompat2 panjat2.. risau plak
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 05:38 PM | Show all posts
Betul apa yg TT katakan tu... memang ada parents yg tak alert pasal bende ni.... anak2 me pun ada jugak yg terbekenan barang mainan orang ... dan me memang tak bagi anak2 ambik walaupun tuan punyer cakap 'tak per la.. ambik je.. bukan guna pun mainan tu'..  even rumah makcik dia sendiri pun me tetap tak bagi... me rebut je mainan tu dari tangan dia dan bagi balik... pastu cepat2 la dukung bawa balik... budak2 nangis kejap je... x sampai rumah dowang dah diam dah  ..

Lagi satu ... kalau me buat apa majlis kat rumah... atau pun ada sedara mara/ kawan2 nak datang me akan simpan mainan yg me rasa bakal membawa perkelahian/ perebutan antara anak2 ni... me simpan/sorok siap2 dalam bilik.... kang tak pasal2 pulak ada mak /pak yang sentap... nak eratkan silaturahim dah jadi lain pulak....  tak gitew.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-3-2013 05:48 PM | Show all posts
lemonade_ice posted on 28-3-2013 04:20 PM
Satu lg bila gi rumah orang pandai2 la jg anak tu...ini aku tengok biar je berlari sana sini,usik ba ...

me mmg takut nak bawa anak2 ke rumah mereka yg rumahnya ala2 butik Lovely Lace atau SSF... tak mampu den nak bayar rege perhiasan yg mahal2 itew....
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 06:11 PM | Show all posts
mmg ade je jenis mak bpk yg muka tembok tak pandai didik anak. suka- suki dtg rumah org ambil barang and rosak kan brg org. aku? lebih suka disiplin anak hatta anak sedara aku semua. kecik2 aku dah ajar. bila besar nnti takde la dia ambil brg org atau bini org atau suami org
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 09:27 PM | Show all posts
mawarika posted on 28-3-2013 06:11 PM
mmg ade je jenis mak bpk yg muka tembok tak pandai didik anak. suka- suki dtg rumah org ambil barang ...

...

aku rela orang kata aku sbgai mak garang dari kata tak reti didik anak...
bkn apa nanti dah biasa amik barang orang lain nanti anak2 ingat perbuatan tu tak salah n selamba je guna hak org lain...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 09:48 PM | Show all posts
lemonade_ice posted on 28-3-2013 09:27 PM
...

aku rela orang kata aku sbgai mak garang dari kata tak reti didik anak...

I sokong u

bukan sbb oh budak kecik takpe la... ala biasa la budak2.. a big no no to me ok.. Kena ajar.. hak org jgn ambil ye anak2..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-5-2024 05:54 AM GMT+8 , Processed in 0.146117 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list