CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4111|Reply: 14

Tanah leasehold dan tanah freehold

[Copy link]
Post time 7-3-2013 04:32 PM | Show all posts |Read mode
Saya bercadang nak beli tanah:-

1) tanah pertanian leasehold expire in 2102 kat KKB. Ahli forum yang bijak pandai tolong bagi pendapat, patut ke tidak saya beli dan usahakan tanah ni

2) tanah lot 4000kps at 42k. lokasi: kg sementa, kapar. sapa2 yang dok kapar tolong advise berapa harga semasa yang saya patut nego

kedua-dua tanah hanya perancangan dan belum go to next level pun. hanya nak tanya pendapat + tambah pengetahuan dulu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-3-2013 05:20 PM | Show all posts
ambil je yang mana mampu.
kat selangor nie leasehold pun banyak
anyway teramat jarang untuk diambil semula
dekat-dekat nak expired buat rayuan penyambungan..
tak pun kalau kena ambik balik, tak disambung pajakan...sila buat demo depan SUK
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2013 05:37 PM | Show all posts
lizaliza posted on 12-3-2013 05:20 PM
ambil je yang mana mampu.
kat selangor nie leasehold pun banyak
anyway teramat jarang untuk diambi ...

tq liza...tu la nak tanya pendapat dulu. nak tau gak apa risiko beli tanah leasehold ni..kot kot la ada sapa nak share pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2013 11:19 PM | Show all posts
elakkan beli leasehold...... terutama org melayu....... aim for freehold pls.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 04:08 PM | Show all posts
kalo nak tahu kabaikan & keburukan, boleh refer kat sini tapi dlm bahasa org puteh

ade terangkan freehold vs leasehold, bumi lot, komersial / residensial, strata atau master title. ni semo perlu amek tahu

http://loanstreet.com.my/learning-centre/property-attributes-in-malaysia-key-things-to-look-for

Last edited by metalrage on 12-7-2013 04:10 PM

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:34 AM | Show all posts
assalam
saya nak tanya pd sesapa yang tau pasal nih.. sy ada terbaca yg tan sri khalid ada kuar statement yg anak selangor boleh memohon utk tanah... masih ada peluang ke ek?  nak beli rumah yang selesa skrg nih mmg la tak termampu rasanya sekitar kl dan selangor nih - jadi tgh cari jalan untuk beli sebidang tanah - hopefully - at least leh la buat pendahuluan utk anak anak kelak (kena wat wasiat ler kan utk memudahkan).
sy perasan (ni cuma yg saya nampak - yg xnampak mungkin ada banyak lagi) bangsa asing ie indon ramai bina bungalow siap dgn deretan umah sewa lagi kat tepi hiway menghala ke gombak tu.. kat area merbau sempak sg buloh ada siap perkampungan kemboja lagik - semua nih punya tanah sendiri.... yg kita yang lahir sebagai rakyat malaysia, anak jati negeri masing masing nih susah benar nak dpt.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 10-9-2013 09:38 AM | Show all posts
adnil posted on 10-9-2013 09:34 AM
assalam
saya nak tanya pd sesapa yang tau pasal nih.. sy ada terbaca yg tan sri khalid ada kuar sta ...

berita baik nih. camne nak apply and nak call jabatan mana ek? kalo dapat info pm/sharing k
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:45 AM | Show all posts
bottombikini posted on 10-9-2013 09:38 AM
berita baik nih. camne nak apply and nak call jabatan mana ek? kalo dapat info pm/sharing k

dah call satu pejabat tanah selangor nih.. dia kata kena cari tanah tu dulu - dah lah nak cari tanah tu pun aku clueless.. kl dah dpt tanah tu buat search tgk ada owner ke idak... then kl tak de owner baru leh mohon - tapinyerrrrr dia kata dengar dah dibekukan la plakkkkk!!

ni sbb aku tanya sini - mana tau ada expert kat sini kan.. kl kita ni org berwang xkisah ler sgt kot .. bleh je beli..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2013 09:55 AM | Show all posts
haa baru je dgr dari sorang kenalan.... dia nih hardcore political party follower - ada gak la pangkat kat area dia tuh.. dia kata dia baru je dpt tanah kat kg dia.. guna kan this line la... yg aku dgr dia dah dpt 1 rumah kos rendah bfore this..
yg paling "lawak" dia siap gitau dia dah dpt warganegara riau - cuma bayar a few hundred je.. so apa apa hal leh lari sana.. ramai org cam dia dah buat.. just in case apa apa jadi after PRU bebaru nih..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2013 10:00 AM | Show all posts
adnil posted on 10-9-2013 09:45 AM
dah call satu pejabat tanah selangor nih.. dia kata kena cari tanah tu dulu - dah lah nak cari tan ...

ntah2 dah habis kuota..pasalnye kekadang staff gomen yang sambar dulu berlot-lot pastu jual!
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 10:06 AM | Show all posts
bottombikini posted on 10-9-2013 10:00 AM
ntah2 dah habis kuota..pasalnye kekadang staff gomen yang sambar dulu berlot-lot pastu jual!

haaa tu pun satu hal gak.. ms sy tanya psl umah pkns yg tgh bina tahun 2002-2003.. semua corner lots dah kena sambar dulu... bila tanya-tanya rupanya org-org tertentu sudah sambar... bila umah dah siap... tgk kebanyakkan corner lot ada tampal "for sale"
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2013 10:13 AM | Show all posts
adnil posted on 10-9-2013 10:06 AM
haaa tu pun satu hal gak.. ms sy tanya psl umah pkns yg tgh bina tahun 2002-2003.. semua corner lo ...

ok nanti iols cuba call PTG tanye apa prosedur..kot2 boleh standby dulu. nak senang kalo ada org dalam PTG, apa2 depa bole update..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 10:32 AM | Show all posts
bottombikini posted on 10-9-2013 10:13 AM
ok nanti iols cuba call PTG tanye apa prosedur..kot2 boleh standby dulu. nak senang kalo ada org d ...

kl ada peluang - mohon share lah eh... mmg nak sangat tanah sebidang - xyah besar sgt pun xper - nak buat rumah kampung sendiri - sy dari kecik mmg org xberkampung... anak anak pun balik kampung ke umah nenek nenek berumah teres kat bandar nih hah jer... xde langsung feel kampung tuh..  so nak lah cucu-cucu sok merasa balik kampung walaupun xjauh mana dari bandar pun ie klang ke banting ke xkesah ler kan kat mana pun..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2013 11:41 AM | Show all posts
adnil posted on 10-9-2013 10:32 AM
kl ada peluang - mohon share lah eh... mmg nak sangat tanah sebidang - xyah besar sgt pun xper - n ...

ala kalo takat nak merasa balik kg..balik kg iols je pun boleh. bukan ada sape...kami 3 beradik je pun

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 11:47 AM | Show all posts
bottombikini posted on 10-9-2013 11:41 AM
ala kalo takat nak merasa balik kg..balik kg iols je pun boleh. bukan ada sape...kami 3 beradik je ...

mana sama beb.... tu kampung org.. aku sejak kecik mmg lah dok menumpang kampung org ie kampung pakcik aku... sedih tau...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

13-4-2024 08:12 PM GMT+8 , Processed in 0.241313 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list