CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5726|Reply: 18

Rasuah, pengalaman anda. Memberi / Menerima?

[Copy link]
Post time 5-3-2013 01:38 AM | Show all posts |Read mode
Salam sejahtera,

Pernahkah anda terjebak dengan gejala rasuah? Pernahkah rakan, kenalan atau saudara anda pernah terjebak? Saya ada pengalaman saya sendiri diberi situasi terpaksa memberi rasuah kerana keadaan terdesak. Saya harap para hackers jangan hack IP dan identiti kami. Semakin banyak info dikongsi, selagi itu kita akan dapat gambaran jelas tentang keadaan sebenar negara kita. Adakah ia sebuah negara bebas rasuah seperti di gambar kan di media tempatan. Atau negara yang tinggi kadar rasuah seperti di gambarkan di media asing.

Kalau salah masuk board, harap admin bawa masuk board yang betul.

Saya akan ceritakan pengalaman saya sendiri nnt, esok kot. Ngantuk dah ni
Single Polls, Total 7 Users voted
0.00% (0)
14.29% (1)
85.71% (6)
0.00% (0)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2013 07:32 AM | Show all posts
ada ke yang nak ngaku terima atau bagi rasuah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 07:33 AM | Show all posts
btw udah 5 hari dah ni TT..mana pengalamannya....
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 07:35 AM | Show all posts
btw aku pernah kot( kot la sgt kennn) kat Pak polisi...tp bukan direct masa kat road block la.....yg ni polis yang menyorok 200 meter sebelum road block...ramai yang buat uturn ( motor ) dan tetiba je ada polis kuar berjemaah dr balik pokok....////nego punya nego...kene pau RM50 kat pak polisi...btw ramai gak yg pusing balik ...entah berapa byk collection depa ari tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 08:41 AM | Show all posts
gen adalah sowang yg baik.. gen teda permh merasuah sesiapa or meminta rasuah terpksa atau dipakse..



baik tak gennn???

macit pc bila nak cite neh?/ tgh karang stori ke?

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 09:02 AM | Show all posts
genchi posted on 11-3-2013 08:41 AM
gen adalah sowang yg baik.. gen teda permh merasuah sesiapa or meminta rasuah terpksa atau dipakse.. ...

Isyyyyyyyyyyy baiknyer Gen...baiknyer........( terkesima sambil mata terbeliak).....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-3-2013 09:06 AM | Show all posts
medangmru posted on 11-3-2013 09:02 AM
Isyyyyyyyyyyy baiknyer Gen...baiknyer........( terkesima sambil mata terbeliak).....

taw takpe.. gen la yg paling baik di universe ini... mod med jelly
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 09:07 AM | Show all posts
genchi posted on 11-3-2013 09:06 AM
taw takpe.. gen la yg paling baik di universe ini...  mod med jelly

Er.Errrrrrrrrr,,,...harap2 ianya jadik kenyataan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-3-2013 02:28 PM | Show all posts
dulu penah moto eksiden tapi org lain bawak..
dia pegi report..nak claim insuran x dapat sbb moto tu insuran single rider..
pastu bagi polis 100 tukar report kate teman yg eksiden..
polis tu reka la report cakap teman tepelanting dlm longkang..x gune betoi

tp duit rasuah tu cina bengkel yg bagi kan dekat polis...nama polis tu sarjan tuuttttttt
akhirnye dapat gak claim insuran
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2013 08:33 PM | Show all posts
genchi posted on 11-3-2013 09:06 AM
taw takpe.. gen la yg paling baik di universe ini...  mod med jelly

mohtip borak kat sini.
ha ha
potong kedit diaaaa!!
ha ha

emm..
pengalaman rasuah (sendiri) - takde

pengalaman dengar org lain bagi rasuah - byk.

mostly melibat staff gomen/semi gomen.
ha ha
and mostly yg berpangkat tinggi.
sb dorang yg 'pegang' kata putus.
ha ha.

kat dunia ni mmg lah sedap dapat rasuah.
sapa tak seronok. dapat tepon, kamera, duit riban2, percutian sana sini.
tanpa keluar satu sen pun.
cuma perlu bagi hints nak gadjet apa.

tu blum makan2 yg mmg konpem ditanggung oleh clients.
nak makan apa. nak minum apa. nak nyanyi lagu pe.
haha..sebut je.
berderet ada 'org' tolong 'bayar' kan.
haha.
tapi esok2 sila lah menjawab kat akhirat sana.

sekian.
secara ringkas.
kang cite in details kang..boss potong gaji.
haha.


Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2013 08:11 AM | Show all posts
medangmru posted on 11-3-2013 09:07 AM
Er.Errrrrrrrrr,,,...harap2 ianya jadik kenyataan

takyah berharap la mod med.. mmg kenyataan pun
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2013 08:15 AM | Show all posts
yeepi_33 posted on 15-3-2013 08:33 PM
mohtip borak kat sini.
ha ha
potong kedit diaaaa!!

amboihhh sejak jadik momod neh mnjg aje nak potong kedit orang kan?

tu la... depa nak amek rasuah n beri rasuah neh tak pk akhirat
depa dok pk dunia je... gamaknya tak ingat mati kot...

mmg kbykkan owang besar2 la kdg tgk mewah aje
kdg tu kadar kemewahan lbh barbanding dgn kerjaya

harus ade bau ikan di situ..
prbuatan neh bukan skadar dosa pd diri terlibat
boleh melibatkan org len skalik.. impak dia nmpk kecil
tp meliputi byk aspek...yg kita tak nmpk directly...

mgkn boleh akibatkan negara mgkn..
so elakkan rasuah...

skian dari penasehat SPRM


Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2013 01:54 PM | Show all posts
genchi posted on 18-3-2013 08:15 AM
amboihhh sejak jadik momod neh mnjg aje nak potong kedit orang kan?

tu la... depa nak am ...

ha ha
opkoslah.
sb dh boleh potong kedit.
dulu terima je.
haha

sb tak pikir akhirat lah
dorang amek/beri rasuah.

ramai je ekceli.
tapi ramai gak yg pandai 'cover' balik dorang nye aktiviti.

emm..
susah nak komen byk2. ha ha..

errr..mod gen namo bagi kedit ke?
haha
ala2 rasuah gitew...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 06:43 PM | Show all posts
persoalan.

waktu musim cuti sekolah, i ngan my grup ditugaskan buat kerja2 bersihkan
halaman rumah jiran2 sambil kutip derma persatuan pengakap weol.

kalu kebetulan ada jiran yg bagikk derma rm2.6 beliyon tapi kat senarai
penderma weol dia just tulis "hamba allah" gitew.

adakah kami bakal disiasat sprm?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Lama jugak aku hilang, aku pun tak ingat. Oh ya rasanya adik aku bayar jpj utk lulus. Sorry tukar ID sekejap
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku x prnh lagi Ada pengalman cenggini..dah namenye surirumah :sweat3 tapi kawan aku Ade jer...dah lama dahhhh kisah ni..tapi yelah..klu Bab lapor melapor nih mmg risiko tggi Tau.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-4-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Cer kwn aku tu cenggini...abg dia nak ambik pemit teksi..zaman dulu manader grab ni sumer..dah kena nak cepat konon bole jer klu hulur note sikit2 kot...bila abg kwn tu tya da mintak sebelah tngn witch is 500...bengkak la abg tu skadar nak permit jer kena bagi sblh than.so he report le Kat sprm...pongpang2 dorg nak game individu trsbt. Pas abg tu keluar jer dri pjbt stlh hulur notes sprm terus msuk Dan tangkap dgn evidence skli.masuk pnjara ler org tu.yg kesiannya Masa tgh tempoh bicara d mahkamah abg kwn tu kena bunuh.kena tikam. Polis Dan korg da suspek mmg kerja OKT tu...sbb sblum Hari bicara bmula Ada wakil OKT tu dtg bagi amaran Kat abg kwn iols tu spya tarik diri dari jadi saksi utama. Kesian sungguh2 dgr cerita Kwan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 10:08 AM | Show all posts
Aku pernah pergi meeting dgn 1 organisasi gomen ni dulu..lepas habis discuss keja..nak sembang bab harga terus dia mention siap2 berapa bahagian yg diorg nak. Perghh terkedu kejap.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy xprnah trma rasuah wlpn keje yg membolehkan org tawarkan rasuah.. Masih waras n iman ada lg untuk fikir masa depan.. Kang masuk jail tak memasal... Malu mak bapak.. Dan X prnah tawarkan rasuah.. Hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-5-2024 02:51 AM GMT+8 , Processed in 0.302640 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list