CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4704|Reply: 20

zaman moden, Tune Gitar pakai laptop je.

[Copy link]
Post time 10-2-2013 01:45 AM | Show all posts |Read mode
terus terang aku tak pasti sesuai ke thread ni kat sini sebab kebanyakkan thread2 dalam board ni semuanya cerita2 berupa Novel dan karangan...

tapi aku rasa sesuai kot sebab perkataan 'bakat' walaupun aku sedar aku kurang berbakat tak mcm korang semua.

ok jom terus kepada topik yg nak dibincangkan sekarang.

zaman sekarang dah tak macam dulu, tak perlu beli alat 'Guitar Tuner' kat kedai kalau nak tune gitar kasi sedap. sekarang kita cuma boleh Tune je gitar dalam laptop melalui software2 tertentu.

dan ini salah satu software online yg aku gunakan untuk Tune Gitar aku (tak perlu download): http://www.proguitartuner.com/guitar-tuner/


setakat ni program ni memang terbaik tapi aku ada beberapa soalan kepada sesiapa yg pernah pakai software seumpama ni sebelum ni.

apsal tiap2 kali aku tune gitar aku, secara otomatik bunyi gitar aku akan jadi Low tune balik lepas 10 minit kemudian?? puas dah aku cuba betulkan, tapi bunyi tune dia tetap akan jadi low balik pas beberapa minit kendian.

alat ni memang betul ke atau palsu? tapi berdasarkan bunyinya masa aku main lagu2, sedap pulak tak macam palsu.



kalau ada yg tak faham soalan aku boleh ler tanya aku sebab aku tulis ala kadar je  ni dah tengah malam.






Last edited by Pailang on 10-2-2013 01:47 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2013 03:24 AM | Show all posts
aq pernah main gitar tong harga rm 120 xsilap aq.. blh tune pakai tu ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2013 03:40 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-2-2013 03:24 AM
aq pernah main gitar tong harga rm 120 xsilap aq.. blh tune pakai tu ke?


semua jenis gitar boleh. suara manusia pun boleh. sebijik macam gitar tuner yg asli.
Last edited by Pailang on 10-2-2013 03:41 AM

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 03:44 AM | Show all posts
Pailang posted on 10-2-2013 03:40 AM
semua jenis gitar boleh. suara manusia pun boleh. sebijik macam gitar tuner yg asli.

ohh ok2... aq first lagu aq main, lagu indon, peterpan. fikiran ku, xdpt ku mngerti.. na na na..... syok lagu tu.. tp syg mangkuk hayun tu memalukan nama baik aq . mencelup dgn pompuan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2013 03:47 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-2-2013 03:44 AM
ohh ok2... aq first lagu aq main, lagu indon, peterpan. fikiran ku, xdpt ku mngerti.. na na na.... ...


siapa pulak mangkuk hayun? setahu aku, cuma ko dgn aku je dalam thread ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 03:48 AM | Show all posts
Pailang posted on 10-2-2013 03:40 AM
semua jenis gitar boleh. suara manusia pun boleh. sebijik macam gitar tuner yg asli.



aq main lagu ni bro.. uhuhu
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 10-2-2013 03:49 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-2-2013 03:44 AM
ohh ok2... aq first lagu aq main, lagu indon, peterpan. fikiran ku, xdpt ku mngerti.. na na na.... ...


cuba kau try tune, pastu tengok lagi kat meter dia. lari tak bunyi dia lepas 5 atau 10 minit.


kadang2 meter tu dah warna hijau, pastu bila bberapa minit pastu meter dia bertukar jadi warna merah tak tentu pasal.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 03:49 AM | Show all posts
Pailang posted on 10-2-2013 03:47 AM
siapa pulak mangkuk hayun? setahu aku, cuma ko dgn aku je dalam thread ni.

mangkuk hayun tu ARIEL PETERPENIS  yg duk mengesex video dia tersebar tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-2-2013 03:50 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-2-2013 03:48 AM
aq main lagu ni bro.. uhuhu


tak nampak video. bagi link jelah terus
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 03:51 AM | Show all posts
Pailang posted on 10-2-2013 03:49 AM
cuba kau try tune, pastu tengok lagi kat meter dia. lari tak bunyi dia lepas 5 atau 10 minit.
...

meter xde cop SIRIM mmg bengong nnti aq try aq komen k.. skrng ni try guna suara je.. aq try ambil speaker pasang balik kt meter tu. cm bengong juga meter tu note dia tak fix kt meter
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 03:52 AM | Show all posts
Pailang posted on 10-2-2013 03:49 AM
cuba kau try tune, pastu tengok lagi kat meter dia. lari tak bunyi dia lepas 5 atau 10 minit.
...

https://www.youtube.com/watch?v=3dcJyxa-j4w
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2013 03:59 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-2-2013 03:51 AM
meter xde cop SIRIM mmg bengong nnti aq try aq komen k.. skrng ni try guna suara je.. aq try amb ...


kengkadang aku rasa bukan salah meter tu kot... sebab aku ada dua bijik gitar. kedua2 bijik gitar aku tu pun sama jugak, bila aku tune mula2 warna hijau, pastu tukar jadi merah atau coklat.

aku syak tali gitar tu takleh ketat sangat tune dia. bila ketat dia akan jadi longgar sendiri. tu yg dia turun jadi warna merah.

aku agak je. tapi cuba ko try dulu. camne hasilnya


ok ler aku nak masuk tido.




Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 04:11 AM | Show all posts
Pailang posted on 10-2-2013 03:59 AM
kengkadang aku rasa bukan salah meter tu kot... sebab aku ada dua bijik gitar. kedua2 bijik gita ...

ko dh ada band ke bro? jom tubuhkan band.. aq nak main tabla gitar aq fail xpower sgt.. aq lebih ke arah maher zain. main percusion blh lah. konga..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2013 07:39 AM | Show all posts
Thread BAKAT MUSIK kan ade...

Sesuai sgt..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2013 09:40 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-2-2013 04:11 AM
ko dh ada band ke bro?  jom tubuhkan band.. aq nak main tabla gitar aq fail xpower sgt.. aq ...

tapi ko kan billionaire mana ada masa nak berhibur ni bagai.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2013 09:42 PM | Show all posts
seroja posted on 10-2-2013 07:39 AM
Thread BAKAT MUSIK kan ade...

Sesuai sgt..

oo yeker aku tak pasan. biasalah, budak baru join forum ler katakan

takpe, nanti pandai2 lah mod atau admin pindahkan kat tmpt sesuai.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-2-2013 09:42 PM | Show all posts
Pailang posted on 11-2-2013 09:40 PM
tapi ko kan billionaire mana ada masa nak berhibur ni bagai.

perli nampak. hurm. secara jujurnye. aq xpandai main gitar. tp main percusion, kompang, tabla alat2 gendang, drummer aq blh belajar.. band aq suka sekali linkin park..hihi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2013 09:48 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 11-2-2013 09:42 PM
perli nampak. hurm. secara jujurnye. aq xpandai main gitar. tp main percusion, kompang, tabla a ...

bagus la ko jujur.

aku malas kot nak bukak band ni bagai. lagipun aku belum pro main gitar terutama part strumming gitar ni aku fail sikit.

rmai dah orang yg bukak band ni, kebanyakannya mula2 je semangat berkobar2, pastu bila setengah tahun diorang terus jemu.  hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2013 09:52 PM | Show all posts
Pailang posted on 11-2-2013 09:48 PM
bagus la ko jujur.

aku malas kot nak bukak band ni bagai. lagipun aku belum pro main gitar ter ...

cmtu ek? ko rasa faktor pe ek? apa income utama org band ni ek? sekadar suka2? atau perform atas stage? wat album? aq pelik dgn lagu indi band. terjerit jerit.. tak suka org jerit cmtu. takde manner.. lirik pun aq xfaham.. wakaka. cm sape tu ek? black? uncle hussain semua tu aq xberkenan. wakaka. suara cm org berak tak keluar najis suka cm peterpan, cm sofaz, lagu2 sendu gitu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2013 10:03 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 11-2-2013 09:52 PM
cmtu ek? ko rasa faktor pe ek? apa income utama org band ni ek? sekadar suka2? atau perform atas s ...


setiap orang yg bukak band ni ader mcm2 niat. contohnya ada yg niat bukak band untuk suka2, eratkan lagi hubungan dgn kawan. ader jugak yang bukak band utk cari rezeki.


bagi yg nak cari rezeki dgn band,memang payyah sesebuah band tu nak popular kalau takde komposer lagu. nak cari komposer lagu yg bagus pulak memang payah. pastu pulak  kat malaysia ni dah ramai sangat yg jadi artis terutama artis dari rancangan realiti, popular setengah tahun je, pastu tenggelam. tu antara sebab payah sesebuah band tu nak maju.

pasal lagu2 indi ni memang aku pun tak berkenan. suara semua macam suara perempuan pastu nyaring terjerit2 seolah2 macam diorang tgh kepit suara diorang. camne org boleh suka pun aku tak  tahu ler






Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 06:58 AM GMT+8 , Processed in 0.060268 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list