CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 7040|Reply: 27

WEBSITE GUNA NOTEPAD

[Copy link]
Post time 8-11-2012 10:44 AM | Show all posts |Read mode
1st of all, maaf kalau thread ni dah ada. tp dh search tak jumpa pun. so, trpaksa la buka thread baru..

Saya ada asignment buat website guna notedpad.  So, sesape yg pndai nk minta tolong bagi tutorial..
kalau boleh blaja face to face lg bgus
Last edited by fikrinordin on 10-11-2012 10:44 AM

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-11-2012 12:44 AM | Show all posts
ok dik.. tutorialnya senang sahaja... google "html tutorial" dan layari website yg mula2 keluar tu. kat website tu ada Try it yourself.. masuk/edit html code tu.. nanti jadi camtu camni. Bila dah cuba dan cuba akan pandai dgn sendirinya... cuma perlukan sedikit usaha

kalau tak faham jugak boleh tanya
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 11:59 AM | Show all posts
Guna notepad? Traditional way of HTML tu.
Kamu boleh guna dreamweaver juga, lepas tu generate HTML, kamu taruk dalam notepad, macam ini rupanya boleh macam buat dari notepad.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2012 06:27 PM | Show all posts
bazaraya posted on 9-11-2012 12:44 AM
ok dik.. tutorialnya senang sahaja... google "html tutorial" dan layari website yg mula2 keluar tu.  ...

Sy memang tak smpat nk explore..busy bekerja..
klau boleh nk jmpa sifu f2f utk siaapkan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2012 06:31 PM | Show all posts
BlackWoods posted on 9-11-2012 11:59 AM
Guna notepad? Traditional way of HTML tu.
Kamu boleh guna dreamweaver juga, lepas tu generate HTML, ...

mmg tradisional..
tp ni asignment..sy sbg student x mmpu nk mwnolak apa yg diperintahkan...huhu
dreamever pun sy x prnh guna..
mmg nk mncari sifu ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 09:44 PM | Show all posts
fikrinordin posted on 9-11-2012 06:27 PM
Sy memang tak smpat nk explore..busy bekerja..
klau boleh nk jmpa sifu f2f utk siaapkan

nak siapkan ke nak mintak tolong buatkan hehehe...
nak buat website apa tu?
plg simple.. buat jer dlm MS-Word. lepas tu save as webpage (HTML)

lepas tu bukak guna notepad, then delete semua yg ada dlm <link>, <style>  tinggalkan basic tags spt <html><body> etc..etc..

kalo lecturer tanya, tunjuk jer la yg dlm notepad tu ;)



Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 11:17 PM | Show all posts
terpulang la... samada nak belajar atau hanya sekadar nak siapkan assignment
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2012 11:55 PM | Show all posts
bazaraya posted on 9-11-2012 11:17 PM
terpulang la... samada nak belajar atau hanya sekadar nak siapkan assignment

nape plak ade pkataan 'atau'?
you tak fhm my situation right now la...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 9-11-2012 11:58 PM | Show all posts
limaunipis03 posted on 9-11-2012 09:44 PM
nak siapkan ke nak mintak tolong buatkan hehehe...
nak buat website apa tu?
plg simple.. buat je ...

I mean blaja trus dgn sifu...sifu ade dpn mata..
klau x phm leh tnya trus..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2012 12:47 AM | Show all posts
fikrinordin posted on 9-11-2012 11:55 PM
nape plak ade pkataan 'atau'?
you tak fhm my situation right now la...

sorry.. saya ingatkan student college/etc. sepenuh masa.. rupanya dah bekerja... dan busy

bila diberi tugasan buat website guna notepad... saya assume yg memberi tugasan tersebut mahu orang yg buat tugasan itu belajar html... mungkin saya salah.. minta maaf

first post tu mintak sesiapa tolong bagi tutorial... saya dah tolong yg termampu dgn memberikan website tutorial html... (tak tau pulak yg diminta tu adalah seorang tutor & secara face to face) .. kalau mcm tu saya tak mampu nak tolong... minta maaf sekali lagi

Last edited by bazaraya on 10-11-2012 12:52 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2012 12:05 AM | Show all posts
pi w3school untuk belajar html from scratch...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2012 01:18 AM | Show all posts
Cuba lawati www.ismail.com.my. Disitu ada Belajar Membina Laman Web Dengan Notepad.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2012 11:52 AM | Show all posts
fikrinordin posted on 9-11-2012 06:31 PM
mmg tradisional..
tp ni asignment..sy sbg student x mmpu nk mwnolak apa yg diperintahkan...huhu
...

Pergi download HTML template sudah.
Dari sana kamu baru masukkan content dalam.
Lepas tu sudah ada HTML yang boleh dibuka oleh Notepad, settled.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2012 02:04 PM | Show all posts
fikrinordin posted on 9-11-2012 11:55 PM
nape plak ade pkataan 'atau'?
you tak fhm my situation right now la...

drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh..

ramai komen dh bagi cadangan yg bagus malah simple dan basic lagi...

atas ko jaa rajin2 nak klik...

mcm susah nk pecaya.. ko nih tgh belajar...
nota kt kelas sudah lebey drp cukup utk terangkan konsep html..
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>saya kena belajar</title>
  4. </head>
  5. <body>saya kene rajin dan kena buang sifat mengharap kt orang 100%</body>
  6. </html>
Copy the Code
copy paste dalam notepad dan save as "test.html"
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2012 07:15 PM | Show all posts
alam. posted on 12-11-2012 02:04 PM
drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh. ...

drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh-->(sila baca dan fahami tajuk thread ni)

ramai komen dh bagi cadangan yg bagus malah simple dan basic lagi.--> (sebab simple la aku nk ilmu lg mendalam)

atas ko jaa rajin2 nak klik... --> (ko ni memang tak paham2)

mcm susah nk pecaya.. ko nih tgh belajar... --> (sebab tu la aku cari sifu)
nota kt kelas sudah lebey drp cukup utk terangkan konsep html.. --> (ko ada tengok ke nota aku?)

contoh html ko bagi tu aku dah lama tau..apa yg aku nk tau benda2 yg complicated bkn bnda yg remeh temeh mcm ni sbb tu aku nk cari sifu utk belajar. adab menuntut ilmu pun kena berguru brtentang mata berlaga lutut.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2012 07:16 PM | Show all posts
maemae posted on 12-11-2012 01:18 AM
Cuba lawati www.ismail.com.my. Disitu ada Belajar Membina Laman Web Dengan Notepad.

nape tak leh open?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-11-2012 08:52 PM | Show all posts
fikrinordin posted on 12-11-2012 07:15 PM
drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh- ...

hek eleh... simple???...


link --> http://www.ismail.com.my/
yang ini pon ko xbleh buka.. the basic thing url  address tertambah ./ pon ko xbleh detect...

dreamweaver pon ko xtahu?

aku bukan nk rendahkan usaha ko nk mencari cikgu... tp ko dengarlah dulu nasihat2 kt atas tuh...
apa yg aku nampak .. ko basic pon xkuat... ntah2 google pon ko jarang guna...
xkan nanti kalo ko dh jumpa sifu kooo.. sifu nk ajar ko drp basic..

1)buka dulu w3schools.. belajar bagi paham html element...

kalau ko klik kanan(right click) --> view source mana2 webdesign yang ko berkenan pon ko dah bleh view "html" ..






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2012 10:32 AM | Show all posts
ko takyah belaja la TT..
orang bodoh sombong cam ko, mana2 guru pun tak hingin ajar.

minta maaflah, ni baru belajar basic HTML, belum lagi php, css, js bagai..tapi dh melenting bila forumers lain bagi pndapat.
student pprt sungguh.. Last edited by batmana on 13-11-2012 10:37 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2012 09:52 AM | Show all posts
bleh je..tanyer je le.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 02:17 AM | Show all posts
berlaga lutut tu belajar benda lain.

Kau tak faham tanya ajerlah kat sini, kongsi-kongsi, share-share
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 01:56 AM GMT+8 , Processed in 0.093078 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list