CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 21205|Reply: 41

Streamyx lembab.Apa puncanya?

[Copy link]
Post time 9-10-2012 03:32 PM | Show all posts |Read mode
salam semua,
aku ade masalah sikit,harap ade yang boleh tolong.aku baru je langgan streamyx 1mbps baru-baru ni.masalahnya connection internet amatlah mendukacitakan.baru-baru pakai ok gak tak de masalah,tapi lately ni memang langsung tak boleh access internet.yang boleh bukak pon facebook je.kalau bukak web lain akan kuar error cam tak de internet connection.

adik aku cakap maybe sebab wifi router aku tu orang TM bagi model lame..orang TM kasi modem brand Innacom.dan modem tu aku letak kat bilik aku tingkat 2.kalau nak surf internet kat bawah memang tak dapat dan tepakse tarik modem tu ke bawah.

so ape problem sebenarnye?service TM memang tak bagus atau moden aku puncanya?

tq
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-10-2012 03:42 PM | Show all posts
Slow ke tak ada connection langsung. Btw, macam salah board jer.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2012 03:53 PM | Show all posts
salah board ke?sory la tak tau plak salah board.internet ade sebab facebook memang boleh pakai..tapi nak bukak website lain kadang kadang boleh kadang-kadang tak..tu yang tension skit @budingyun
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2012 03:59 PM | Show all posts
DNS server tukar jangan pakai TM Net punya pakai google open punya... cuba search cari open DNS server
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2012 04:03 PM | Show all posts
kupia posted on 9-10-2012 03:59 PM
DNS server tukar jangan pakai TM Net punya pakai google open punya... cuba search cari open DNS serv ...

tq banyak2..akan di cuba nanti
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2012 07:16 AM | Show all posts
modem stimix mmg cap ayam...on 24 jam dah bau hangit...skrg guna TP link,ok je...

pasal laju slow tu mgkin byk tikus kawasan ko....mgkin dia ada makan wayar2 dan jadi slow....

aku nak hantau surat kat Singtel suruh dia mai bisnes sini sbb laju sampai 100 mpbs...

kawasan aku ni ada 1mpbs je..2,4 semua xda...

bak kata kawan aku haram jadah betul stimix ni...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2012 12:52 PM | Show all posts
streamy slow boleh jadi banyak punca. mungkin router problem kalo slalu gune wireless.

try neh, pakai adsl modem tu (kaler biru cam mouse tu) connect terus ke pc/laptop pakai cable LAN (yang TM provide tuh). Kalo still slow, apalagi kasik wat report sbb mungkin kuprum streamyx bawah tanah tu ade problem.

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2012 10:47 PM | Show all posts
aah the best solution call 100 mintak diorg cek line kat situ ok ke tak...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-11-2012 11:19 AM | Show all posts
Tukar router baru ler, router yang TM bagi tu memang lembab dan tak stabil mia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2012 04:53 PM | Show all posts
BlackWoods posted on 9-11-2012 11:19 AM
Tukar router baru ler, router yang TM bagi tu memang lembab dan tak stabil mia.

tq2..ape recommended router yg elok?

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 03:05 PM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 08:11 PM | Show all posts
cara2 nak lajukan internet.. skrg ni pakai 1mbps.. cuba masuk mana2 website malaysia.. yang ada.com.my
tengok laju atau tak.. macamana dengan web antarabangsa.. lepas tu masuk speedtest.net.. upload mesti dapat
dalam 1mbps.. tak boleh juga.. cuba buat command prompt > ping website > yang ini lagi detail..

sebelum call 100.. confirm dulu browser version yang latest.. macam internet explorer 9.. buat connection terus ke modem
tak guna router.. sebab router tu akan divide internet speed.. sebab kalau 3 komputer nak pakai internet sekali.. kita kira sebagai 1mbps = 1024kbps / 3 = purata satu pc akan dapat kelajuan dalam 340 kbps.. memang la slow.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 09:46 AM | Show all posts
streamyx mmg lembab pun... jujur ckp... dh ler service teruk kdg2 line takde langsung.... sampai 3 minggu takde line pun pernah
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 11:26 PM | Show all posts
kadang2 kena reset je router tu. pastu masukkan login info n setup smua balik semula.

check jugak kabel fon, ADSL filter tu skali.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2013 04:14 PM | Show all posts
lembab punya pasali sampai aku terminate.
tapi kat opis masih pakai streamyx..
guna umobile kat rumah skrg ni
tengah tunggu maxis fibre
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2013 03:57 PM | Show all posts
Salam...

kat rumah aku guna streamyx, yg bleh dapat Wifi juga tu... ada sesapa tahu, cam na nak setting streamyx untuk block web porn ek...?
tq




Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-5-2013 01:15 AM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 03:57 PM
Salam...

kat rumah aku guna streamyx, yg bleh dapat Wifi juga tu... ada sesapa tahu, cam na nak s ...

blok porn brgtung pada software  , router takleh set..klu nkblok satu2 ip tu bole, tapi jenuh nk menaip ..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 10:39 PM | Show all posts
perang_saudara posted on 21-5-2013 01:15 AM
blok porn brgtung pada software  , router takleh set..klu nkblok satu2 ip tu bole, tapi jenuh nk m ...

maksudna kena beli software la ek...? install dalam pc ?
adik aku ada pc dia sendiri.. tu yg masalahnya... huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 11:04 PM | Show all posts
girlphg posted on 22-5-2013 10:39 PM
maksudna kena beli software la ek...? install dalam pc ?
adik aku ada pc dia sendiri.. tu yg mas ...

kena tanya @batmana @bzzts @trunks sebab aku tak biasa block-block porn ni, aku rasa porn itu bagus untuk kesejahteraan ummah
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 01:32 AM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 03:57 PM
Salam...

kat rumah aku guna streamyx, yg bleh dapat Wifi juga tu... ada sesapa tahu, cam na nak s ...

ROUTER biasanya ada setting utk block address tertentu, tapi kena taip secara manual la. satu persatu...

lebih sejuta kot address yg nak kena enter...

tapi ada je router tertentu yg boleh buat online subscribe atau guna proxy utk elak website porno.


info =

Thread: Internet content filtering at the router?
http://ubuntuforums.org/showthre ... 1fa94445542c81d7a75



***tapi cara paling muda ialah guna software, org pangggil software tu "nanny software" atau "net nanny". iaitu parental controls & internet filtering software.
ada banyak lg jenis dia, nama pun banyak... refer sini = http://www.syschat.com/what-best-free-net-nanny-type-6846.html

Open DNS and Free Internet Filtering in Your Home
http://www.godandscience.org/general/opendns_internet_filter.html

Compare with Cyclope Internet Filtering Proxy
http://cyclope-internet-filterin ... -home-32bit,wingate


***nota : kelajuan internet mungkin berubah bila guna proxy/filtering.



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 02:32 AM GMT+8 , Processed in 0.089826 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list