CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4109|Reply: 21

Ganjaran Pahala Boleh Ditarik Balik?

[Copy link]
Post time 26-7-2012 11:15 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum wrt. wbt.,
Sekadar ingin bertanya, adakah ganjaran pahala yang telah dijanjikan Allah kepada kita apabila berbuat sesuatu amal kebajikan boleh ditarik balik setelah kita 'dikurniakan' ganjaran pahala tersebut?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-7-2012 03:15 PM | Show all posts
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ أَتَدْرُونَ مَا الْمُفْلِسُ قَالُوا الْمُفْلِسُ فِينَا يَا رَسُولَ اللَّهِ مَنْ لَا دِرْهَمَ لَهُ وَلَا مَتَاعَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمُفْلِسُ مِنْ أُمَّتِي مَنْ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِصَلَاتِهِ وَصِيَامِهِ وَزَكَاتِهِ وَيَأْتِي قَدْ شَتَمَ هَذَا وَقَذَفَ هَذَا وَأَكَلَ مَالَ هَذَا وَسَفَكَ دَمَ هَذَا وَضَرَبَ هَذَا فَيَقْعُدُ فَيَقْتَصُّ هَذَا مِنْ حَسَنَاتِهِ وَهَذَا مِنْ حَسَنَاتِهِ فَإِنْ فَنِيَتْ حَسَنَاتُهُ قَبْلَ أَنْ يُقْتَصَّ مَا عَلَيْهِ مِنْ الْخَطَايَا أُخِذَ مِنْ خَطَايَاهُمْ فَطُرِحَ عَلَيْهِ ثُمَّ طُرِحَ فِي النَّارِ

Dari Abu Hurairah RA berkata, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, 'Tahukah kalian siapakah orang yang muflis itu? Para sahabat menjawab, 'Orang yang muflis di antara kami adalah orang yang tidak punya memiliki dirham dan tidak memiliki harta.' Rasulullah SAW bersabda, 'Orang yang muflis dari umatku adalah orang yang datang pada hari kiamat dengan (pahala) melaksanakan solat, menjalankan puasa dan menunaikan zakat, namun ia juga datang (membawa dosa) dengan mencela orang ini, menuduh orang ini, makan harta orang ini dan menumpahkan darah orang ini serta memukul orang ini. Maka ia dikenakan hukuman balas dengan diambil kebaikannya dan diberikan kepada orang-orang lain. Dan jika kebaikannya habis sebelum selesai hukumannya, diambillah keburukan dosa-dosa mereka, lalu dicampakkan padanya dan ia dilemparkan ke dalam neraka.
(HR. Muslim, Tirmudzi & Ahmad)

WAllahu a'lam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2012 03:50 PM | Show all posts
ade kawan kakak saya , gang mrsm kulim dulu laaa
tanya ustaz depa kalau  org yg MENGUMPAT nak dapat balik pahala dari dosan umpatan tu sebab kalau kita umpat, org yg diumpat dapat kebaikan kita ye dak? so  ...kalau banyak mengumpat so nak dapat pahala balik ustaz depa kata  sedekahkan al fatihah bebanyak kat dia


so...i curious jugak nak tanya : boleh ke cara ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2012 11:42 AM | Show all posts
makna kata, pahala yang 'kita dapat' bukan mutlak kekal dalam buku pahala kita nanti... boleh kena tolak lagi! jadi, macam mana jalan untuk kita pelihara pahala kita biar kekal tak kena tolak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2012 04:44 PM | Show all posts
tokwan_jantan posted on 27-7-2012 11:42 AM
makna kata, pahala yang 'kita dapat' bukan mutlak kekal dalam buku pahala kita nanti... boleh kena t ...


1. Niat Ikhlas semata-mata kerana Allah
2. Sentiasa/selalu periksa niat supaya niat tidak berubah - sebelum beramal, ketika, DAN SESUDAH beramal
3. Elakkan membuat kesalahan kepada orang lain - umpat, keji, cerca, fitnah.....

** kesalahan kepada Allah: boleh mohon ampun dan taubat. Kesalahan kepada manusia... diadili di akhirat jika tak selesai di dunia (contoh minta maaf)

WAllahu a'lam



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2012 04:48 PM | Show all posts
mbhcsf posted on 26-7-2012 03:50 PM
ade kawan kakak saya , gang mrsm kulim dulu laaa
tanya ustaz depa kalau  org yg MENGUMPAT nak dapa ...
tanya ustaz depa kalau  org yg MENGUMPAT nak dapat balik pahala dari dosan umpatan tu sebab kalau kita umpat, org yg diumpat dapat kebaikan kita ye dak? so  ...kalau banyak mengumpat so nak dapat pahala balik ustaz depa kata  sedekahkan al fatihah bebanyak kat dia


so...i curious jugak nak tanya : boleh ke cara ni

Saya tak pasti lah boleh dapat balik ke tidak seperti ustaz tu kata, melainkan ada dalil yang menyatakan sedemikian. Namun, jika dilihat dari segi doa kebaikan, maka segala doa kebaikan untuk orang lain diaminkan malaikat.... justeru usaha itu adalah untuk mengimbangi kesalahan kita kepada orang yang kita dah buat salah... Allah Maha ADIL

WAllahu a'lam

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2012 04:52 PM | Show all posts
KALAU DAH BUAT AMAL... DAPAT PAHALA......

TAK LAMA LEPAS TI DIA BERCERITA TENTANG AMALNYA TU UNTUK MENUNJUK NUNJUK IAITU RIAK........ HABISSSS
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2012 04:05 AM | Show all posts
mnm77 posted on 27-7-2012 04:48 PM
Saya tak pasti lah boleh dapat balik ke tidak seperti ustaz tu kata, melainkan ada dalil yang me ...

salam

قُلۡ أَغَيۡرَ ٱللَّهِ أَبۡغِى رَبًّ۬ا وَهُوَ رَبُّ كُلِّ شَىۡءٍ۬‌ۚ
وَلَا تَكۡسِبُ ڪُلُّ نَفۡسٍ إِلَّا عَلَيۡہَا‌ۚ وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ۬ وِزۡرَ أُخۡرَىٰ‌ۚ
ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّكُم مَّرۡجِعُكُمۡ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمۡ فِيهِ تَخۡتَلِفُونَ
6:164. Katakanlah: "Apakah aku akan mencari Tuhan selain Allah, padahal Dia adalah Tuhan bagi segala sesuatu.
Dan tidaklah seorang membuat dosa melainkan kemudharatannya kembali kepada dirinya sendiri
dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain.
Kemudian kepada Tuhanmulah kamu kembali, dan akan diberitakan-Nya kepadamu apa yang kamu perselisihkan."

wassalam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-7-2012 11:56 AM | Show all posts
ape tt nak pening2 kira pahala.....kita bukannya masuk syorga berdasarkan sikit banyak pahala kita......kita masuk syorga dgn rahmatNYA.......yg TT perlu takut, apakah kehidupan yg TT lalui ini mendapat keredhaanNYA atau tidak. errrrrr...banyak sangat ke pahala kita tew? ekekekeke....cukup ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 12:20 PM | Show all posts
apam posted on 29-7-2012 11:56 AM
ape tt nak pening2 kira pahala.....kita bukannya masuk syorga berdasarkan sikit banyak pahala kita.. ...

aik?

bukankah buku amalan tu akan ditimbang ke

bukanke kita dah diajar dengan konsep hari akhirat

al mizan
berat mana


yg rahmat tu - itu hak istimewa ALLAH  nak bagi kat sesiapa DIA nak

like kalau org tu pembunuh dan pembuat maksiat  tapi kalau ikutkan buku amalan dia kire  habislaaa...tapi atas rahmat ALLAH , DIA nak org tu masuk syurga  - then ini  i faham sebagai Allah punya HAK dan HIS PREFERENCE

tapi tang buku amalan tu still ...ada jugak

sebab takut nanti org dok kata  : tak pe laa i mencuri  sebab dengan rahmat ALLAH i pun boleh masuk syurga jugak ?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 12:57 PM | Show all posts
mbhcsf posted on 29-7-2012 12:20 PM
aik?

bukankah buku amalan tu akan ditimbang ke

memang ada catatan. Tapi amalan kita takkan mencukupi untuk kita masuk syurga, hatta Rasulullah saw sendiri. Tu pasal pada pandangan aku, golongan yg dok obses beribadat kejar pahala macam bawak calculator tu seolah2 tak sedar diri. Semua kita hanya mampu masuk syurga dengan Rahmat Allah. Kita beribadat untuk mendapatkan rahmatnya dgn keikhlasan tanpa syirik. Allah boleh ampunkan semua dosa melainkan dosa syirik. Kalau kita dok obses dengan pahala ibadat tapi tanpa disedari kita masih dok syirik, lagilah malang nasib. Ini berkaitan dgn akidah.
Tu pasal, perkara yg paling asas kita perlu belajar ialah ilmu tauhid; kene kasi paham betul2. bukan solat, bukan puasa, bukan zakat, bukan haji...........ekekekekeke....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 01:04 PM | Show all posts
apam posted on 29-7-2012 12:57 PM
memang ada catatan. Tapi amalan kita takkan mencukupi untuk kita masuk syurga, hatta Rasulullah sa ...

oh itu personal opinion ....i see... okay

kualiti ibadat tu pun penting, aqidah tu pun penting
tapi tak salah kalau nak kejar ibadat dalam kualiti terbaik

kalau tak masakan ustaz zaharuddin perturunkan tips tips nak memaksimumkan kualiti ibadat dan pahala puasa.

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 01:15 PM | Show all posts
mbhcsf posted on 29-7-2012 01:04 PM
oh itu personal opinion ....i see... okay

kualiti ibadat tu pun penting, aqidah tu pun pentin ...

ini bukan personal opinion. Bab2 agama mana boleh pakai personal opinion......ekekekeke.......Kalau tanya ostad yg tew, sama ada tips2 dia boleh jamin ker ibadat kita diterima, belum tentu dia boleh gerenti kan.. bab2 khilafiah dalam ibadat pun banyak. Ada perkara yg ostad kita ajar paling afdhol, tapi ostad lain kata bid'ah.....So, camner nak kira tu?
So..... betul, kita kena kejar ibadat dgn quality control dari segi zahir dan batin......tapi kalau kita masih dok kira ibadat yg kita buat tu dah cukup power atau tidak untuk masuk syurga......errrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 01:19 PM | Show all posts
apam posted on 29-7-2012 01:15 PM
ini bukan personal opinion. Bab2 agama mana boleh pakai personal opinion......ekekekeke.......Kala ...

tak der laa adehh  tu you tulis kat posting you ....'tu pasal pandangan aku'....

hmm?

i am sure aqidah dan ibadat kena seiring

kalau tak ilmu tanpa amal ...imam al lghazali kate .....well.... u know...

well memane muslim yg sedar diri tak akan merasakan dia tu perfect kot  you....ade saje cacat cela yg kena improve dan tak akan kata dia akan masuk syurga
kecuali sahabat baginda  lah ..yg dijamin syurga

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 01:44 PM | Show all posts
mbhcsf posted on 29-7-2012 01:19 PM
tak der laa adehh  tu you tulis kat posting you ....'tu pasal pandangan aku'....

hmm?

Yg perlu kita paham, takde sapa masuk syurga pasal amalan dia power atau cukup pahala.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 01:47 PM | Show all posts
apam posted on 29-7-2012 01:44 PM
Yg perlu kita paham, takde sapa masuk syurga pasal amalan dia power atau cukup pahala.

agreed on this one...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-7-2012 02:15 PM | Show all posts
And last but not least, Nabi Muhammad saw juga diberi Allah privilege dalam bentuk syafaat untuk meyelematkan manusia di akhirat kelak. So, banyak2lah kita berselawat, mengenal, mengingati, memahami status dan meletak baginda pada tempat yg selayaknya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 03:09 PM | Show all posts
namun ia juga datang (membawa dosa) dengan mencela orang ini, menuduh orang ini, makan harta orang ini dan menumpahkan darah orang ini serta memukul orang ini.


bagaimana ia berkaitan dgn parti politik plak... parti A mencela/menuduh parti B...parti B pun sebaliknya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 03:22 PM | Show all posts
musliadiadnan posted on 29-7-2013 03:09 PM
bagaimana ia berkaitan dgn parti politik plak... parti A mencela/menuduh parti B...parti B pun s ...

-tidak terkecuali-

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 03:32 PM | Show all posts
-tidak terkecuali-


tulah kan...kdg2 terlalu fanatik pada sesuatu hingga kita lupa tindakan kita itu samada betul atau salah...seharusnya berbanyakkan muhasabah diri...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 12:06 AM GMT+8 , Processed in 0.105279 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list