CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 23446|Reply: 14

Nak stop BF, tp anak taknak susu FM

[Copy link]
Post time 15-7-2012 12:32 PM | Show all posts |Read mode
mothers,

saya dah preggy, anak dkt 2 tahun & fully BF sebelum ni. Dah try 4 jenis susu formula ttp dia tetap tak nak. Ada cara yang lebih baik tak supaya anak boleh hisap susu FM. Biasanya mothers guna susu FM yang mana slps fully BF?

Thanks in advance..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-7-2012 07:24 PM | Show all posts
Reply 1# zlingerz


    selain daripada tukar jenis FM, tt boleh try tukar jenis botol susu yg digunakan. selalunya memang mcm tu. kena berhabis duit tukar botol susu sampai dpt yg anak berkenan. kalau tak pun, tukar putingnya. anak pun dah 2 tahun, dah bijak. apa kata waktu nak beli botol susu baru, biar anak yg pilih sendiri. design mcm mana, warna apa...... bila dia dah pilih, tt puji2 lah dia. Sebelum ni tt xpernah bagi anak minum EBM dlm botol susu langsung ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2012 10:21 PM | Show all posts
Bagi fresh milk dalam kotak tu..lebih bagus kurang pengawet bagai dan masih dlm bentuk cecair.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2012 10:26 AM | Show all posts
misslivina : anak saya minum susu EBM dalam botol sepanjang saya pergi kerja. dan dia pun tak pernah merasa susu FM. macam2 jenis susu saya bagi eg. nan, dugro. Susu kotak dutch lady yang untuk 1 - 6 years old pernah gak dia minum ttp x habis...

suchi : fresh milk yang macamana ye.. adakah fresh milk spt good day boleh ke?

TQ.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 10:38 AM | Show all posts
aku pn ada masalah yg sama la nk benti bf gak, baby refused susu tin.. sangup tgu aku balik nk nenen ... badan susah nk naik camni.. aku bg susu yg paling mahal kt kedai tu pn dia x mau.. aku malas dh nk ngepam lg pun gigi pn dh tumbuh sakit oo
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2012 10:54 AM | Show all posts
nak tanya, kalau kita preggy, baby boleh lagi tak menyusu ngan kita?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-7-2012 04:33 PM | Show all posts
BF always the best, can prevent anak derhaka, and doa biasanya lebih mudah termakbul kalau doa kan anak tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2012 04:39 PM | Show all posts
BF always the best, can prevent anak derhaka, and doa biasanya lebih mudah termakbul kalau doa kan a ...
amwer12345 Post at 16-7-2012 16:33


betul tu. tetapi oleh kerana preggy, tak dapat nak teruskan BF.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-7-2012 07:47 PM | Show all posts
I breastfed my daughter hingga umur 3 tahun...Dalam waktu itu memang dia tak mahu minum susu lain selain susu ibu..

Selepas 3 tahun, perlahan-lahan I bagi dia fresh milk dalam kuantiti sedikit dan tambah kuantiti susu ikut kemahuan dia....Sekarang dah umur 4 tahun...Dia tak minum FM tapi lebih kepada fresh dan chocolate milk...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 07:49 PM | Show all posts
nak tanya, kalau kita preggy, baby boleh lagi tak menyusu ngan kita?
zlingerz Post at 16-7-2012 10:54



    Boleh saje kalau masih mengeluarkan susu dan tak memudaratkan kesihatan....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2012 09:58 AM | Show all posts
saya takut jugak kalau menyusu boleh memudaratkan kesihatan. sebab saya dengar jugak, kalau menyusu boleh menyebabkan masalah pd rahim. tetapi saya tak pasti.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 11:22 PM | Show all posts
Kalu bagi fresh milk perlu ke kita suamkan susu tu? Atau bagi je baby minum sejuk2.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2012 07:58 AM | Show all posts
pengalaman me nursing during preggy tak de masalah......malah masa masuk 2nd trimester si along dah tanak BF dah....dia brenti sendiri, dah tak sedap kot, FM lagik sedap....tapi ada masa2nya dia macam nak hilangkan ketagih gak,bukan hilangkan dahaga sbb dia dah minum FM....
yg bongsu skang ni setahun lapan bulan...minum campur2... me bagi dutch lady kid tu.. kebanyakan masa dia minum air kosong dan dah jadik peberet dia plak....dutch lady kid tu kalu biasa mmg tak habis sekotak, tapi me simpan dlm peti ais,kalu dia nak minum me bagi lagik, kalu nak bagi dia abis sekotak tunggu lps main kat luar pastu mesti habis sekotak skali minum
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2012 05:23 PM | Show all posts
i off breast feeding anak i mcm tu je..

meaning i x guna kaedah apa2 pun..

anak i umur 2 years and 3 months..hari ni dh masuk minggu ke-3 dia off breast milk..

i bg anak i minum susu fresh aje,sebab my daughter dah makan solid,why nak spend byk utk tin milk?

senang pun iye,x perlu nak prepare sebab pergi mana2 pun ada fresh milk dlm kotak ni..

lagi pun,bila dah off breast milk,it is better to train her using sippy cup rather than bottle,could avoid choking for instance..

i ikut selera anak,she loves cold milk then i served as it is..lagi sedap la kan bg cold ones klu fresh milk ni..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2012 12:24 PM | Show all posts
pinksarah posted on 19-9-2012 05:23 PM
i off breast feeding anak i mcm tu je..

meaning i x guna kaedah apa2 pun..


pakai susu fresh milk yg mana yer?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 54715 Replies : 108
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 18557 Replies : 115
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 231988 Replies : 4205
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 20727 Replies : 48
Lawak edisi PDPR
MistrezHermanazLawak edisi PDPR
Views : 22719 Replies : 93
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12663 Replies : 71
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92358 Replies : 1013
Fahmi’s public call-out of MCMC chief unnecessary, says Zaid
mojarean_XFahmi’s public call-out of MCMC chief u
Views : 2424 Replies : 0
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 39352 Replies : 328
(QUIZ) Which Disney Princess Are You Based on What You Eat?
Ladyreverie(QUIZ) Which Disney Princess Are You Bas
Views : 27839 Replies : 103

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 12:21 AM GMT+8 , Processed in 0.387535 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list