CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: RED 666

Kerjaya Apa Paling Menjamin Masa Depan Di Malaysia?

  [Copy link]
Post time 25-4-2012 03:27 PM | Show all posts
Reply  totokreturn
Hekelehh..sudah2 la nak mendowngradekan org totok oii..aku dulu pun kije gomen. ...
mrsamz Post at 25-4-2012 15:20



   cer tanya pekerja2 gomen sekarang nih majoriti support sapa... hahahaha... itu yg buat najibuya takut tuh...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2012 12:04 AM | Show all posts
adakah MLM,
AHMADVW Post at 25-4-2012 05:33


nabi kita guna kaedah MLM utk berdakwah...cthnya dakwah pada si A pastu si A p kongsi dgn si B..kmudian si B plak merantau dan berdakwah pada si C so berkembang la dari hari ke hari smpai sekarang ni dan akan terus smpai bila2


tetapi,nabi kita tidak berbisnes guna kaedah MLM
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 09:41 AM | Show all posts
Reply  mallcop


hukum karma itu wujud...aku prcaya dgn keajaiban...
bior le ALLAH jek yg mmbal ...
jeygi Post at 25-4-2012 13:44



    kadang kalau orang buat kita okay lagi tapi kalau darah daging buat sendiri! Lebih malang bila biras yang lebih2 dari ipar duai! Rasa nak   kepala biras tuh! :@
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 11:28 AM | Show all posts
Kerjaya yang mempunyai masa depan paling cerah di Malaysia adalah spt berikut :

1. Salesman jual kapal selam (sekali jual, komisen tak habis sampai 7 keturunan).

2. Ahli politik UMNGOK (sebagai bukti, walaupun hanya berkelulusan Darjah 6 dan bekerja sebagai tukang jaga gate ketapi, tapi dgn. masuk UMNGOK muleh jadi jutawan sekelip mata).

3.Jadi artis. (walaupun jarang terima tawaran lakonan, tapi dengan membuat bisnes sampingan menjual apam daging mampu menjadi multi jutawan pada usia kurang 40 tahun).


Itulah, 3 kerjaya teratas yang menjanjikan masa depan yang cerah di Malaysia tercinta ini.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 11:51 AM | Show all posts
aku pilih meniaga, tp hati kena keras macam batu..idea kena banyak dan kena pandai pasang strategi..ekceli daku masih kuli kat kampeni swasta yg susah nak naik gaji..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 01:40 PM | Show all posts
Reply 144# mallcop

mmng sangat amat geram x trkata...:@ :@
ni ler d namakn bisness kuarga mmng ley gadoh adk bradik...
salah sket ley mkn diri...
stiap prbuatan psti de pmbalasan...
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 29-4-2012 06:08 PM | Show all posts
Post Last Edit by RED 666 at 29-4-2012 18:14
sama ada tt belum pernah keje gomen atau belum pernah keje swasta yg besar2..belum grad eh?
hijaupurnama Post at 25-4-2012 09:33



aku skrng adalah pekerja swasta kompeni besar yang agak kedekut dan suka menindas.

aku tgk member2 aku yg keje gomen semua mewah2 hidup, senang lenang walaupun tak berpangkat tinggi.

yelah, kerja gomen pangkat rendah spm pun gaji dah sama cam gaji diploma swasta lepas campur elaun.

siapa2 yang masuk gomen tu jaminan masa depan memang sah cerah, tak payahlah pikir pasal cari kerja lain.

memang terbukti dengan keputusan poll ni skang, kerja gomen mendahului yang lain2.

buat siapa2 yang tak tahu, kerja gomen sekarang memang gajinya besar, setelah dicampur elaun lagilah besar berbanding dengan kebanyakan jawatan di swasta. gaji gomen cuma kalah dengan swasta sektor banking dengan oil and gas je.

bonus gomen memanglah biasanya sebulan je setahun tapi cuepacs memang sedang usahakan supaya staff gomen dapat 2 bulan bonus. walaupun gomen bonus sikit, jumlah elaunnya banyak dan senang2 je boleh kalahkan bonus staff swasta. jadi siapa2 yang kerja gomen tu silalah bersyukur dengan apa yang korang dapat tu ya.  

aku kerja mcam nak mati je setiap hari tapi nak naik pangkat susah, naik gaji pun susah.

nak cari kerja lain pun tak pernah nak dapat. nak dapat gomen lagilah susah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2012 02:22 PM | Show all posts
Dah vote
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2012 12:49 AM | Show all posts
otomantaro posted on 25-4-2012 12:05 PM
Reply 1# RED 666

ditambah plak ikhlas tanpa mengharapkan balasan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2012 01:51 AM | Show all posts
sape duk jb kerja singapore la..jadi pekerja pencacai pon kali 2.5 gaji beb...kat ostolia pon best kali 3 duit tu...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 11:25 AM | Show all posts
Bagi saya ..bouncer atau kambing hitam atau yang pandai bodek..pandai cakap macam-macam walhal tin kosong yang mungkin follow VIP ker VVIP paling banyaak untung.

Takyah belajar tinggi..hutang PTPTN...tak lulus UPSR pun boleh hidup senang.

Saja lepas geram hehe.

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2013 11:03 PM | Show all posts
iklan - edited



Last edited by ryo_takahashi1 on 25-7-2013 09:12 AM

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2013 11:19 PM | Show all posts
meya posted on 9-9-2012 11:25 AM
Bagi saya ..bouncer atau kambing hitam atau yang pandai bodek..pandai cakap macam-macam walhal tin k ...

Betul mungkin rezeki masing..tapi matlamat tak menghalakan cara..lagi2 jika ade penindasan..cari kerja elok2 ye
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 03:38 PM | Show all posts
Wawe88 posted on 19-2-2013 11:19 PM
Betul mungkin rezeki masing..tapi matlamat tak menghalakan cara..lagi2 jika ade penindasan..cari k ...

La ni yang berpelajaran pun takleh hidup senang.. Last edited by meya on 20-2-2013 03:40 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2013 12:15 AM | Show all posts
rasa lucu je tgk keputusan poll ni di mana berniaga lebih sikit je dari keje gomen

macam senang2 je berniaga padahal realitinya byk dugaan nak mempertahankan perniagaan yg dibina tu

ye lah, rata2 melayu kalau meniaga payah nak kekal untung, keje gomen jugak yg lebih sesuai dgn mereka

golongan yg pandai berniaga ada 3 di negara kita ni:

1) kaum cina
2) kaum mamak/india muslim
3) kaum melayu kelantan


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 09:35 PM | Show all posts
dlm dunia ni x yg menjamin............

lihatlah pokok....sedap2 ratusan tahun,tiba2 DBKL dtg potong....................
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-7-2013 06:05 PM | Show all posts
swasta kut
pasal depa appreciate pengalaman bekerja
n still boleh kerja after 60 years if you really have the skills needed by a certain company
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 11:40 AM | Show all posts
keja gomen biasa2 boleh jamin masa depan-pencen,tak bankrupt walaupun tukar kerajaan(kecuali yg dilantik jadi orang kanan  menteri2)-tapi tak boleh jamin kaya

Kalau berniaga pun tak secure jugak, ada untung ada rugi...tak dak ilmu berniaga dan minat xjadi jugak. Banyak juga masa kena korbankan. Boleh jadi kaya tapi kalau tak tau nak manage duit, asyik tukar kereta bini hutang sana sini simpanan sikit saja. Bila perniagaan jatuh atau jatuh sakit, terkangkang.

kalau nak senang kena ada pendapatan pasif yg boleh jana pendapatan sama dengan penadapatan aktif spt rumah sewa ka, royalti ka, saham apa ka. Kerja kaw2 atau meniaga kaw2 kumpul duit bina pasif income. kemudian nak dok kerja rilek2 pun tak pa, cukup bulan duit masuk. kalau boring dok rumah pi cari keja contract sebulan dua- duit tu boleh guna buat modal pi holiday. atau pi pondok belajar agama belajar bahasa arab then jadi ustaz.
(sambil tu boleh keluarkan buku atau "e-book" e.g  "Saya kerja 7 jam seminggu dan bebas hutang" atau "Perjalanan Hidup Saya Dalam Membina Pendapatan Pasif ")

Last edited by poklang on 31-7-2013 11:59 AM

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2013 03:00 PM | Show all posts
bagi aku, buat lah apa pun pekerjaan yg sesuai dgn jiwa masing2, niat kerana Allah, sentiasa lakukan suruhan agama dan tinggalkan laranganNya..insya Allah jiwa akan tenang walaupun tidak sekaya mana..dalam hidup yg singkat ni apa yg penting adalah keredhaan Allah semata2..
sekian tazkirah d bulan ramadhan kali ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 02:02 AM | Show all posts
pilot gaji byk..tp risiko tinggi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 08:59 PM GMT+8 , Processed in 0.075646 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list