CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 28100|Reply: 10

Cara nak tukar kenderaan perdagangan ke persendirian

[Copy link]
Post time 13-3-2012 11:06 AM | Show all posts |Read mode
Aku nak tahu cara bagaimana nak jadi teksi ke kereta biasa. Apa tindakan awal perlu dibuat dan seterusnya teksi tu menjadi sebuah kereta persendirian. Minta kepada yang arif beri penerangan kerana kalau pakai runner memanglah mudah tt sekurang2nya kalau buat sendiri dapat pengalaman dan menjimatkan. Jadi kepada yg pernah buat convert dari teksi ke kereta biasa apakah proses yang mesti dibuat dari awal hingga akhir.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2012 11:12 AM | Show all posts
kena tanya kat lpkp kot...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2012 12:27 PM | Show all posts
cuba kome tepek gran keta a.k.a teksi tu kat sini...teman nak tengok apa yang depa tulis kat situ...tak pernah lagi tengok gran teksi ni

mungkin kat KEGUNAAN: instead of pensendirian dia tulis perdagangan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-3-2012 01:32 PM | Show all posts
cuba kome tepek gran keta a.k.a teksi tu kat sini...teman nak tengok apa yang depa tulis kat situ... ...
zzcbr Post at 13-3-2012 12:27



    Tak dpt teman menepek gran teksi tu hari ni tt yg pasti ianya ketegori perdagangan dan tercatit cukai kastam belum dijelaskan. Tt teman cuba dpt grannya nanti.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2012 01:52 PM | Show all posts
cuba kome tepek gran keta a.k.a teksi tu kat sini...teman nak tengok apa yang depa tulis kat situ... ...
zzcbr Post at 13-3-2012 12:27



    Teman dah belek gran teksi tu.
1)Kegunaan - Perkhidmatan Awam- Teksi .
2)Mempunyai 2 no. pendaftaran biasa dan teksi
3)Tercatit cukai eksais belum dijelaskan. Perlu jelas untuk menjadi kereta persendirian

Harap maklumat diatas dpt membantu saya untuk menyelesaikan masalah tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 04:01 PM | Show all posts
Teman dah belek gran teksi tu.
1)Kegunaan - Perkhidmatan Awam- Teksi .
2)Mempunyai 2 n ...
idin Post at 15-3-2012 02:52 PM


kena settle yg no (3) dulu lah nampaknya. Dah dapat surat cukai telah dijelaskan dari kastam, agaknya baru buat yg no (1) . Atee, teksi yg kamu nak convert kegunaannya ni keta apa...kalau iswara ke wira ke...macam tak berbaloi aje...lain le Teksi tu Audi S4
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 15-3-2012 04:16 PM | Show all posts
kena settle yg no (3) dulu lah nampaknya. Dah dapat surat cukai telah dijelaskan dari kastam, ag ...
zzcbr Post at 15-3-2012 16:01



    Kereta Saga BLM 1.6M baru 2 th pakai.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 04:38 PM | Show all posts
Kereta Saga BLM 1.6M baru 2 th pakai.
idin Post at 15-3-2012 05:16 PM


idin...teksi ni kalau dilihat dari sudut penggunaan, dua tahun pakai actually equivalent with 4 tahun pakai kereta persendirian ( ni andaian semata2, formula conversion ni tak wujud)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-3-2012 05:27 PM | Show all posts
idin...teksi ni kalau dilihat dari sudut penggunaan, dua tahun pakai actually equivalent with 4  ...
zzcbr Post at 15-3-2012 16:38



   Baru 45,000 km perjalanan. Teksi nie tak berjln sgt sbb tuannya dah tak sihat. Itu yg nak convert ke kereta persendirian dan permit dia nak pajak/ pulangkan ke SPAD balik
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 07:18 PM | Show all posts
kalo teman le... teman pinjam permit dia wat part time bawa teksi hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2016 10:30 AM | Show all posts
idin replied at 15-3-2012 04:16 PM
Kereta Saga BLM 1.6M baru 2 th pakai.

teksi saya iswara 1.5m
cukai kena bayar berapa kpd kastam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 12:59 AM GMT+8 , Processed in 0.051484 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list