CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: NagaVillage

[Cadangan] KAD KREDIT TERBAIK

[Copy link]
Post time 4-8-2015 05:24 PM | Show all posts
pakai ocbc titanium. dulu pakai memang best banyak rebate now takde dah. tapi sayang nak potong sebab berguna sgt time kecemasan.

iols tak pernah bayar lewat mesti bayar on due date or before due date so tak kena interest. memang bahagia la.

Kalau yg cakap cc ni berhantu sebab tak reti manage spending. Macam kawan iols spend sampai  belum 30 dah kena blacklist. Bagi iols tak de masalah pun as long tiap bulan bayar ikut kegunaan.

Btw OCBC ada call-for-cash. Dorang boleh bagi cash utk CC kita. Contoh kita nak pakai cash 2K, interest rendah sangat2. RM10 je sebulan interest. Setahun baru RM120. For me ok la kalau nak pakai duit.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2015 08:48 AM | Show all posts
elle_april replied at 4-8-2015 05:24 PM
pakai ocbc titanium. dulu pakai memang best banyak rebate now takde dah. tapi sayang nak potong seba ...

kennnnnnnnnnnnn............cc ni amat berguna pada mereka yang bijak mengurus...sebaliknya,..mmg lah.tangan tu nak menyain je..x ingat  donia....cc ni mmg amat berguna waktu emergency,............

dial for cah tu biasalah.byk bank dah buat cara ni demi mengekalkan customer...........kekal lama dengan merka....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2015 11:52 AM | Show all posts
kodokbawang replied at 5-8-2015 08:48 AM
kennnnnnnnnnnnn............cc ni amat berguna pada mereka yang bijak mengurus...sebaliknya,..mmg l ...

kann.. kalau rasa tak boleh harap nak manage spending tu, pakailah debit card je hehe. iols tengah cari kredit kad yg offer rebate utk petrol dengan groceries, ada suggestion tak? Sebenarnya lagi jimat kalau tau pakai hehe.

Call for cash tu bagi iols ocbc offer agak murah interest dia. kalau bank lain tak sure sgt. uols tau?

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2015 12:07 PM | Show all posts
elle_april replied at 5-8-2015 11:52 AM
kann.. kalau rasa tak boleh harap nak manage spending tu, pakailah debit card je hehe. iols tengah ...

aku da pernah pakai ctbank Shell catd..............ok...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2015 12:13 PM | Show all posts
kodokbawang replied at 5-8-2015 12:07 PM
aku da pernah pakai ctbank Shell catd..............ok...

tq chuols.. boleh survey2 kredit kad lagi hehehh

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 03:48 PM | Show all posts
kalu bole elakkan yg konvensional..sbb ade related dgn riba.riba = haram.
I punya pdpt personal.sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2015 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Now pakai maybank 2 card. Previously amex banyak kelebihan, now dah kurangDulu takut nak pakai credit card sebab orang asik cerita keburukan tapi sebenarnya kalau kita pandai manage and mampu pakai, okay aja aman2 pakai
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 02:38 PM | Show all posts
iena_jr replied at 29-9-2015 01:32 AM
Now pakai maybank 2 card. Previously amex banyak kelebihan, now dah kurangDulu takut nak pakai credi ...

oklh tu..aman2 sajer..make sure takder baki tertunggak yg banyak....
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 10:50 AM | Show all posts
gune maybank cc ikhwan, islamic punyer..kelebihan die aku xtau..tp byr kadang2 ontime2 kadang2 telebh..tp charge xbanyak pun..10 ringgit..boleh terima la..ni dah abis utang.. tggl maintain bayaran medical card jer..potong ikut cc..sambil2 kumpul point..so nasihat sape nk gune medical card tu baek gune cc la...huhu..dapat maintain bayar medical card smbil kumpul point..jgn lupe plak bayar sebelum due date die..tp aku trus auto debit jer dari acc simpanan aku bgi elak terlajak due date..hihi..satu lgi kelebihan boleh gune maybank cc ni beli smartphone zero interest kat seng heng..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2015 09:18 AM | Show all posts
ash87 replied at 17-11-2015 10:50 AM
gune maybank cc ikhwan, islamic punyer..kelebihan die aku xtau..tp byr kadang2 ontime2 kadang2 teleb ...

kebanyakan target yang dapat buat installment guna cc..0 interest kan...call je customer service dan konvert ke installment..

tak sker BANK yang dah tetapkan kedai mana boleh diconvert atau tak....dulu bank banyak wat camni...skang dah open..beli sekian barang kalau lebih dr hadnya...convert ke installment samada 12 atau 24 bulan...br best...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2015 01:38 PM | Show all posts
medangmru replied at 22-11-2015 09:18 AM
kebanyakan target yang dapat buat installment guna cc..0 interest kan...call je customer service d ...

tq 4 ur info..bleh try nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 11:58 AM | Show all posts
Kenapa nk kena tambah beban hutang yang dh mmg sedia ada ya? Encik nih berkeluarga, tau tak beban hutang kat kredit jika tak settle cepat, boleh beri kesan sampai ank2? Sy tau sebab apa, sb this is what happened in my family.

Ayh sy nih ada 7 cad credit, american xpress lah ape lah semua lah... so setiap kad kredit ada hutang. Jumlah keseluruhan hutang kad kreditnya boleh kata 90-100k ! CAN U IMAGINE? sooo... sia2 dak keja potong EPF tiap2 bulan...last2 bwk keluar duit EPF langsai hutang cad credit SAHAJA ! sia2 ke tak sia2?

Hidup kita nih biarlah bebas hutang.... jgnlah dok tambah... ekonomi dah mcm yoyo...kita pulak dok tmbh beban...

Nk duit ka? Mailah jadi Financial Advisor di Etiqa Takaful nih.... komisyen dia bukan sikit tau utk setiap kes yang kita bwk... sudah lah banyak komisyen dia, you boleh enjoy komisyen tu selama 6 tahun  bagi setiap kes tau ! Jalan mudah ada kenapa nk susah wahai orang Melayu...

Takaful merupakan satu kaedah simpanan secara islamic bukan konvesional, disamping kita bantu diri kita, kita boleh bantu orang mengelakkan dosa riba disebabkan menyimpan secara konvesional...

Wake up Malaysian, Wake up!
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 06:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Elakkan guna cc ni. Akak guna ddebit card aje.. Lebih elok belanja ikut apa yg kuta ada.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 08:00 AM | Show all posts
puterinazira replied at 8-12-2015 11:58 AM
Kenapa nk kena tambah beban hutang yang dh mmg sedia ada ya? Encik nih berkeluarga, tau tak beban hu ...

Maybe your father dont know how to manage CC sebab ada 7 kad kredit....aku dengar pun scary jer. Boleh je pakai dalam 1 atau 2 CC. Takkan semua orang nak jadi Advisor macam you...siapa pulak nanti yang nak jadi cust?..so biarlah balance...ramai juga yang gunakan kad kredit untuk bayar medical card atau insurance....adillah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2016 03:29 PM | Show all posts
espri6006 replied at 2-2-2016 12:00 AM
Maybe your father dont know how to manage CC sebab ada 7 kad kredit....aku dengar pun scary jer. B ...

Managable or not managable is a different story... Takkan kita nk menggalakan org berhutang? Well it is typicall bila ada pihak2 bank atau sesiapa yang menggalakkan penggunaan kad kredit. Kalau kita pengguna yang bijak, kita akn menolak kad kredit ni, org angap kad kredit ini membantu bila tengah sengkek takde duit atau ats apa2 shj alasan, tp disebabkan kad kredit nih nanti jugaklah... yang menyebabkan kita berhutang sana sini semata-mata nk byr hutang kredit, atau the worst, nama kene ctos dan possibility utk muflis itu tersangatlah tinggi. Setiap hari dianggarkan kira2 14 org muflis atau bankrap dinegara ini. Membantu ke kad kredit nih? Seriously? Nak jadi customer pon... biarlah utk benda yang lain, tp bukan kad kredit. Lebih bagus kita galakkan org menyimpan, biarpon sedikit. At least u ada simpanan. Daripada galakkan org buat hutang... bukan hutang je dpt... dosa pon sekali... pakej !

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2016 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahun 2016 ni mana cc yg ok? Ingat nak apply mybank duo tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2016 12:56 PM | Show all posts

4 peratus rakyat muflis kerana kad kredit


SEBANYAK empat peratus rakyat di negara kita didapati muflis antara 2007 hingga 2013 akibat gagal mampu menjelaskan hutang kad kredit.

Memetik laporan daripada Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI), Sin Chew Jit Poh menulis, kebanyakan pengguna kad kredit yang tidak mampu membuat bayaran kepada bank dikatakan terdiri daripada golongan remaja.

Golongan ini dipercayai tidak mampu menguruskan kewangan sendiri dengan baik ditambahkan lagi banyak kemudahan melalui kad kredit yang disediakan pihak bank, menyebabkan jumlah orang yang muflis semakin hari semakin ramai.

Mengikut laporan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), daripada jumlah orang yang datang meminta bantuan kewangan dengan agensi itu, lebih kurang 15 peratus daripadanya adalah disebabkan gagal menguruskan perbelanjaan mereka ketika menggunakan kad kredit.

Manakala hasil penyelidikan yang dijalankan oleh UiTM ke atas orang ramai yang gagal membuat bayaran kad kredit selama tiga bulan dan meminta bantuan dengan AKPK, mendapati 86.2 peratus adalah terdiri daripada ahli profesional muda. Daripada jumlah itu, sebanyak 58 peratus adalah terdiri daripada golongan yang berusia antara 26-35 tahun.

Mengikut kajian dijalankan, ahli-ahli profesional muda yang mengalami masalah kewangan adalah disebabkan kerap membeli telefon bimbit, komputer bimbit dan barang-barang eletronik yang berjenama dan terkini.

Biarpun perangkaan menunjukkan semakin ramai rakyat muflis kerana gagal menjelaskan hutang kad kredit, namun Bank Negara Malaysia (BNM) mendapati jumlah penggunaan kad kredit oleh rakyat Malaysia tetap menunjukkan peningkatan antara 6 hingga 15.1 peratus setiap tahun.

Apa yang lebih mengejutkan, lebih kurang 80 peratus pengguna kad kredit di negara kita mempunyai pendapatan kurang daripada RM5,000 sebulan, dan daripada jumlah itu, separuh daripadanya adalah berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan!

Selain peningkatan dari segi hutang, jumlah pemohon kad kredit juga dikatakan semakin hari semakin ramai. Antara 2010 hingga 2014, seramai 2.3 hingga 2.8 juta telah membuat permohonan dan jumlah ini meningkat kepada 3.8 juta pada tahun lalu.

Sementara itu, China Press melaporkan, Mahkamah Australia kelmarin mendedahkan senarai barang-barang yang dibelanjakan Pelajar Malaysia, Christine Jiaxin Lee, 21 yang memperoleh durian runtuh setelah kecuaian pihak bank Australia memasukkan wang bernilai A$4.6 juta (RM13.5 juta) ke dalam akaun miliknya.

Setelah memperoleh durian runtuh itu, Christine dipercayai terus melakukan pembelian tanpa berhenti, malahan barang-barang yang dibelinya adalah berjenama dan mahal.

Antara senarai pembelian dilakukan oleh Christine kesemuanya berjumlah 128 jenis barang, termasuklah beg tangan, set barangan kemas dan menginap di resort mewah.

Akhbar ini turut melaporkan, setelah penyiasatan yang dijalankan pihak bank di Australia, jumlah keseluruhan wang yang dibelanjakan Christine dalam tempoh tiga tahun lalu dianggarkan A$1 juta (RM2.9 juta).

Mengikut rekod diperoleh dalam Bank Westpac yang diserahkan kepada mahkamah, jumlah wang yang paling banyak dibelanjakan Christine dalam sehari ialah sebanyak A$310,000 (RM910,000), iaitu membeli barangan berjenama dalam lima buah kedai yang dimasukinya.

Antara barangan berjenama dibeli gadis itu ialah beg tangan berjenama Hermes Birkin bernilai A$160,000 (RM469.370) dan alat pembersih vakum mewah.

Selain itu, pelajar jurusan kejuruteraan kimia tahun ketiga itu turut membeli bantal kashmir rekaan Chanel bernilai A$1,360 (RM3,989), set barangan kemas dan menyewa di resort mewah secara bersendirian.

Christine dikatakan telah dibebaskan polis setelah teman lelakinya, Junnan Jin Vincent King membayar wang jaminan A$1,000 (RM2,900).

Buat masa ini, Christine diarahkan pihak berkuasa untuk tinggal bersama teman lelaki di sebuah apartmen di Rhodes sementara menunggu perbicaraan lanjut.

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 05:51 PM | Show all posts
kalau guna secara berhemah, kredit kad mana2 bank pun ok je.
sama gak, kalau ada cash or debit card, kalau tak berhemah, problem jugak
yg penting, tengok diri sendiri, boros ke cermat?
lu fikir la sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2016 04:56 PM | Show all posts
anony-mous replied at 3-4-2016 01:23 AM
Tahun 2016 ni mana cc yg ok? Ingat nak apply mybank duo tu

dah x best sgt dh maybank2kad.. 5% rebate utk dining dgn ape ntah lagi satu tu.. unless nak collect point tp tu pun guna amex which tak banyak kedai accept. kalau kad tu mainly guna untuk isi minyak boleh apply maybank ikhwan. tu 5% rebate kalau isi minyak jumaat & sabtu. kalau nak cash rebate apply cimb cash rebate kad.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2016 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
karakiera replied at 19-6-2016 04:56 PM
dah x best sgt dh maybank2kad.. 5% rebate utk dining dgn ape ntah lagi satu tu.. unless nak collec ...

So kiranya skg mana yg ok ek
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 04:36 AM GMT+8 , Processed in 0.078917 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list