CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 17682|Reply: 11

Suzuki V100 atau Carilah lain...

[Copy link]
Post time 22-1-2012 01:45 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.... Ada orang tak

Dah lama tak buka thread(ni la ayat kalau buka thread kat Cari sejak tak jadi mod dah )
Baiklah ingin patik mulakan bercerita tentang masalah patik berkenaan dengan Motor ni
Sesungguhnya patik memang tak pandai dalam bidang permotoran, speeding & ciloking pandai la
Ok patik mula ye..

Sepurnama yang lepas patik sudah pijakkan kaki ke menara gading di kedah(tempat yang tengah kontroversi tu )
Jadi patik bermasalah untuk bergerak kesana kemari untuk urusan bank, kelas, pejabat, dsb. Jadi patik perlukan tunggangan yang sesuai. Ok di KL ni patik ada seekor Suzuki V100 kaler biru. Patik rasa tuan hamba semua tahu betapa comelnya sicilik bak kuda padi ni dan bila patik yang tinggi ala2 pemain basketball tak siap ni naik memang boleh naik sorang2 je la sebab kaki panjang
Jadi ada keinginan untuk cari tunggangan lain tapi pelajar dengan bajet sangat2 takleh lari. Jadi patik nak tanya kalau guna V100 semestinya maintainance 2t perlu disediakan. Selain 2t apa lagi ye yang kena tau pasal scoot ni? Motor selalu adik yang bawak jadi patik tak tahu apa cuma bawak je.

Masalah ke 2 : Kalau nak cari motor especially for student, beli baru atau 2nd hand? kalau 2nd hand model maybe bawah rm2k atau 2.5k apa yang sesuai? Jangan cadang EX5 patik ni tinggi orangnya, kalau Superbike kena tunggu keje dulu hehe...

Masalah ke-3 macammana nak hantar motor ni ke Kedah? Berapa cost?

Ok patik harap kebijaksanaan tuan2 semua dapat membantu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2012 11:11 AM | Show all posts
mati2 aku ingat suzuki sv1000..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2012 01:26 PM | Show all posts


dengan



Jauh beza weh haha...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2012 03:40 PM | Show all posts
haha.. aku la silap baca.. ingatkan moto tt moto sv1000.. rupanya moto skuter v100..

maafkan lah daku yg serba kekurangan ini..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2012 10:06 AM | Show all posts
dah kalo kata ex5 pun tak seswai... v100 lg tak seswai...
yg sebenonya.. EX5 le yg paling seswai utk apa juga makhluk tuhan yang bernama manusia ni... asal boleh je bawak moto.. EX5 lah motonya.. kira ni moto tak kira darjat lah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-1-2012 12:27 AM | Show all posts
Erm, EX5 terlalu ringan and terlalu kecil. V100 pun kecil tapi tak seringan ex5 sampai pernah tercampak waktu terpulas kuat haha...  Ada tertengok Modenas MR1 nampak murah dan menarik... Ada bad review dh ke untuk motor tu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2012 08:02 AM | Show all posts
Erm, EX5 terlalu ringan and terlalu kecil. V100 pun kecil tapi tak seringan ex5 sampai pernah tercam ...
mehacomp_91 Post at 27-1-2012 00:27

erkk.. v100 lg ringan bang... dah le tayar kecik....
yg buat tercampak tu bukan sbb moto ringan sbb torque ex5 kuat... ko pulas buat gaya ala2 rossi mmg le tercampak....
orang bawak padi.. tong gas... ok jer....
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2012 07:30 PM | Show all posts
Erm, EX5 terlalu ringan and terlalu kecil. V100 pun kecil tapi tak seringan ex5 sampai pernah tercam ...
mehacomp_91 Post at 27-1-2012 00:27



    moto honda memang pick up kuat beb beza ngan scooter v100 scooter mana ada pick up.. biasa student2 aku kat poli ni masuk belajar beli LC135 termasuklah adik aku bapa aku belikan LC dah kira motor kebangsaan student IPTA dah ni.. zaman aku belajar dulu moto kebangsaan dak ipta masa tu 125z atau rx-z..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-1-2012 05:58 PM | Show all posts
Hurm akan didiscuss semula dengan pengeluar wang hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 07:58 AM | Show all posts
moto honda memang pick up kuat beb beza ngan scooter v100 scooter mana ada pick up.. biasa ...
mozaiakis Post at 27-1-2012 19:30


wooo.. ada ek istilah moto kebangsaan...
kalo cenggitu zaman aku moto kebangsaan adalah RD / LC / GP la gamaknya... ohh.. RXZ pon ada.. tapi 5 speed lah.. famous wooo...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 08:58 AM | Show all posts
kalau org tinggi.. better beli motor skuter besou tu laa..
cam elegent or model yg mapiau pakai tu...
tapi budget dia mahal sikit laa, pejam mata jer beli motor tu.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2012 11:21 AM | Show all posts
cadangan aku la,
ex5 memang ringan, ayah dan mak aku ride ulang-alik pi kerja lalu sebelah treller dah terhuyung hayang, bahaya ooo,
tapi klu mu beli kriss 100 ka, kriss 120 ka memang berat,
RXZ pun tak seberat kriss ooo aku penah tolak,
berat lagi kriss aku..
so kalau aku la kan nak balek kedah,
kasi servis kaw2 aje kriss aku,
isi minyak terus jalan sampai kedah.. ehehee..

so klu mu dok kl ni teman kasi planning klu mu gune kriss 100:-

starting isi penuh: dalam RM7
KL-Tapah :RM6
Tapah-Bukit Gantang : RM6
Bukit-Gantang-Penang : RM6
Penang - Sungai Petani : takyah, sebab petrol ada half lagi hehe..

cemana aku tau? hehehe...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 08:26 PM GMT+8 , Processed in 0.094240 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list