CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: wanitajelita

Nak Beli Kereta [update: Dah Beli]

[Copy link]
Post time 13-10-2011 03:35 PM | Show all posts
Reply 41# wanitajelita

since ko kata another reason amik brand new koz lazy to menten de old kelisa..
aku sujest honda jazz paliiing seswai dgn ko...
amik latest edesen...100K ++ jgak khen...
wanitatakjelita anggun bergaya drive jaazz..kompem ramai yg terpikat & memikat...awwwww{:1_126:}
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-10-2011 07:18 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita

since ko kata another reason amik brand new koz lazy to menten de old kelisa ...
koko2 Post at 13-10-2011 15:35



    cantik ek honda jazz...

tu ar.. aku memang tak tahan nak menten kereta yg over 3 years ni.. mcm2 nak kena tukar. cthnya hari ni.. baru je aku mengalami saat genting bila taxi tak nak datang amik aku kat tempat kerja, dah la kena amik kereta kelisa tu di pusat svc perodua. perodua tutup 5.30.

puas la aku tunggu company taxi tu tel.. diorang cakap driver taxi tu cancelkan trip utk jempot aku sebab tak jumpa alamat yg aku kata...

ya allah... dah la hampir2 tutop pusat svc, kalau tutop alamatnya takkan nak amik kereta esok pagi? aku rasa nak meroyan je tadi.. terbayang dah aku camane laaa aku nak amik anak kat nursery bila takde kereta. pastu hangkut pulak balik rumah. pastu sok pagi if panggil taxy, dgn nak hantar anak dulu.. pastu pergi pusat svc pulak... aku ni kawan ke sedara mara utk membantu aku langsung takde.. nak harapkan opismet, aku tahu confirm diorang bagi excuse sb sumer dah ada family... tensionnnn

nasib baiklah allah bagi aku ilham utk bertindak last2 minit... nasib baik call pusat svc perodua diorang sanggup tunggu sampai pukol 6... tapi serius aku serik, ni yg aku malas nak menten2 ni.. mana taknya, tukar timing belt confirm kena tinggalkan kereta sehari kat bengkel.


sebenarnya bila dah baca komen kau tu aku sendiri dah berbolak balik.. bila aku check market value kelisa masih tinggi, tiba2 aku rasa nak manipulasikan benda tu utk produce more money. aku ingat nak jual kereta kelisa ni, settlement loan kemudian dgn duit extra tu sama ada

1. kalau beli kereta mewah honda, nak bayar d/p tinggi dlm 12% (agak2 boleh cover ke?).
2. kalau kereta proton BLM/viva boleh dapat extra money sikit. tapi rasanya tak banyak sangat pon, tapi boleh la saving utk emergency.

so dgn cara pertama, aku boleh dapat kereta baru, imej utk bisnes, dan hampir bebas mentenan.
cara kedua boleh dapat kereta baru, nilai installment hampir sama, dan sedikit cash.

tapi tiba2 aku rasa lagi selesa dgn cara kedua tu... tapi tu ar, aku rasa mcm tak gojes je bila downgrade dr kelisa ke viva
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 12:29 AM | Show all posts
ape kata try Subaru Legacy 2.5.. mmg pelik.. tapi ketahanan dia lain mcm.. mmg ensem lah dari model yg biasa kita lihat kat jalanan.. hehhee...

- engine Boxer (kalau tukar piping mmg sodap)
- symmetrical All wheel drive (kereta Mesia mmg takdo nih)
- ada teknologi SI drive (bole pandu ikut mood... hehehe)
- CVT paddle shifter (leh korek idung tanpa mengenjut2)
- 285bhp (sonyum je potong BMW 3 siri kat hiway LATAR)
- CBU Jopun (bkn mcm Hunda Accord, Made in Melaka!)
dll....


harga nya pula... RM277k OTR! (agak menanges skit...)... bulanan pandai2 la kira sndri.. bole oder kat ImageMotor...







** tepuk dada tanye selera anda...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2011 06:30 AM | Show all posts
kalau aku.. beli keter bawah ni.. hybrid honda insight or toyota prius
go gor greeen car... yahoo!~ ...
takumi86 Post at 13-10-2011 13:48



    takumi.. baca kat thread sebelah kereta hybrid ni bateri dia mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 08:24 AM | Show all posts
cantik ek honda jazz...

tu ar.. aku memang tak tahan nak menten kereta yg over 3 years ni.. mcm2 nak kena tukar. cthnya hari ni.. baru je aku mengalami saat genting bila taxi tak nak datang amik aku kat tempat kerja, dah la kena amik kereta kelisa tu di pusat svc perodua. perodua tutup 5.30.

puas la aku tunggu company taxi tu tel.. diorang cakap driver taxi tu cancelkan trip utk jempot aku sebab tak jumpa alamat yg aku kata...

ya allah... dah la hampir2 tutop pusat svc, kalau tutop alamatnya takkan nak amik kereta esok pagi? aku rasa nak meroyan je tadi.. terbayang dah aku camane laaa aku nak amik anak kat nursery bila takde kereta. pastu hangkut pulak balik rumah. pastu sok pagi if panggil taxy, dgn nak hantar anak dulu.. pastu pergi pusat svc pulak... aku ni kawan ke sedara mara utk membantu aku langsung takde.. nak harapkan opismet, aku tahu confirm diorang bagi excuse sb sumer dah ada family... tensionnnn

nasib baiklah allah bagi aku ilham utk bertindak last2 minit... nasib baik call pusat svc perodua diorang sanggup tunggu sampai pukol 6... tapi serius aku serik, ni yg aku malas nak menten2 ni.. mana taknya, tukar timing belt confirm kena tinggalkan kereta sehari kat bengkel.


sebenarnya bila dah baca komen kau tu aku sendiri dah berbolak balik.. bila aku check market value kelisa masih tinggi, tiba2 aku rasa nak manipulasikan benda tu utk produce more money. aku ingat nak jual kereta kelisa ni, settlement loan kemudian dgn duit extra tu sama ada

1. kalau beli kereta mewah honda, nak bayar d/p tinggi dlm 12% (agak2 boleh cover ke?).
2. kalau kereta proton BLM/viva boleh dapat extra money sikit. tapi rasanya tak banyak sangat pon, tapi boleh la saving utk emergency.

so dgn cara pertama, aku boleh dapat kereta baru, imej utk bisnes, dan hampir bebas mentenan.
cara kedua boleh dapat kereta baru, nilai installment hampir sama, dan sedikit cash.

tapi tiba2 aku rasa lagi selesa dgn cara kedua tu... tapi tu ar, aku rasa mcm tak gojes je bila downgrade dr kelisa ke viva wanitajelita Post at 13-10-2011 19:18


kelisa ni beli baru ke sekenhen

tak sangka kelisa pon teruk jugak nak jaga, biasa orang kata kelisa ni keta yg paling berbaloi. untuk opsyen kedua tu, tak pun ambik je la keta yang installment+minyak yg kurang dari rm 1k. lagi banyak pilihan tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 09:01 AM | Show all posts
Reply 42# wanitajelita

aku simpati kat ko WJ..tu la kan..susah senang kita yg hadap seniri..
kelisa tak pakai Timing chain ya..?
ramai yg kata kelisa keta lasak..low mentenance..tapi since keta ko dah eksiden depan blakang..tu yg teruk kot..
teruk ke ekseden dulu..?

advise iklas aku khenn...
since ko pun baru nak MENAPAK membina karier & keselesaan idop..ada KOS MELEPAS yg perlu ditanggung

1. Lepaskan kereta mahai..(takat rega 135K itu bukan keta mewah tapi mahal..mewah is 200K++)
    beli brand new which is less hassle dan adakan bekup saving yg kukuh..
    ko beli keta baru..viva pun OK..asalkan HATI TENTERAM keta tak meragam dan pikiran lapang ada saving..

Buat masa ni INI AJA OPTION TERBAIK YG KO ADA...

Then ko fokus utk beli umah pulak..
keta mahal..kalo tak der/kureng $$ bukan bole stay kat dlm tu pun..
nak keluar jln2 release tension pun pakai $$$$ gak..minyak la..tol la..etc..etc..

tapi kalo amik viva (amik 1000cc ya) then ada SAVING..hati lapang..
pokus beli umah plak..for sure saham ko lagi mahal...MARTABAT di mata ex-laki & famili & ex in law akan tinggi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-10-2011 02:24 PM | Show all posts
bukan honda hybrid tu 99k ke??
keta yg ada DNA toyota/daihatsu/Jepun brand tak nak??
maibih haibim...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 03:46 PM | Show all posts
honda ada promotion, 2 tahun free service...
pilih mana suka
nazurah Post at 12-10-2011 13:32


nanges aku bila aku dengor iklan dlm radiobes giler kan?


kalo aku jd TT aku dh angkut civic dh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2011 03:47 PM | Show all posts
vote for civic
FC dia not bad.....kecik jek
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 05:33 PM | Show all posts
apa kelas nak amik viva..

amik crv la  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2011 06:24 PM | Show all posts
ape kata try Subaru Legacy 2.5.. mmg pelik.. tapi ketahanan dia lain mcm.. mmg ensem lah dari model  ...
dragger Post at 14-10-2011 00:29



    mahal sangat 200+ tu... aku bajet monthly <1,200.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2011 06:26 PM | Show all posts
kelisa ni beli baru ke sekenhen

tak sangka kelisa pon teruk jugak nak jaga, biasa orang ka ...
al-asil Post at 14-10-2011 08:24



    sebelum tu aku nak mintak maaf dulu pd pengguna2 kereta yg bakal aku sebut ni. setiap org ada preference dan pengalaman berbeza2.

aku memang sayang kereta kelisa ni sebab re-sale value tinggi, cc besar, design mcm mini, safety, tahan lasak dan besi kuat (dah terbukti sebab aku pernah eksiden langgar kereta waja dgn kelajuan 90km/j  ), gojes dan dgn kelisa ni orang tak boleh expect income aku camane sebab selalunya pengguna kelisa ni dibuat sbg 2nd car... kalau kereta mcm myvi/saga tu org tahu selalunya 1st car sebab saiznya yg besar. tapi kelisa, memang design utk 2nd car.

malangnya, aku beli kereta ni 2nd. sekarang kereta tu dah 6 tahun. banyak dah nak tukar sana sini dan selalu bermasalah di tengah jalan. since aku TAK MAMPU nak facing mentenen kereta ni, aku rasa dah sampai masanya aku lepaskan kereta kesayangan aku ni... sedih kan?


betol tu....  dr segi duit, skrg ni aku bebas nak beli mana2 kereta pon... asalkan downpayment guna trade in dan bulanan <1,200. terlalu banyak pilihan dr semurah2 viva sampailah ke honda civic.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2011 06:47 PM | Show all posts
Post Last Edit by wanitajelita at 14-10-2011 18:48

Reply 46# koko2

   
Reply  wanitajelita

kelisa tak pakai Timing chain ya..?
ramai yg kata kelisa keta lasak..low mentenance..tapi since keta ko dah eksiden depan blakang..tu yg teruk kot..
teruk ke ekseden dulu..?


pakai timing belt... kalau mentenan yg lain aku boleh curi masa sikit utk tunggu. tapi timing belt kena tinggal kereta sehari kat bengkel. tu yg susah, that's why aku pilih hari bekerja.

eksiden depan tu teruk... pastu belakang orang langgar. yg bengang tu bahagian depan dah elok2 lawa lepas eksiden, ada org langgar lari... skrg dah cacat balik kereta aku  

tayar pulak pernah pecah tengah jalan... nasib baik opismet bagi pinjam duit.
enjin pernah tak boleh start.... bateri kong.
baru2 ni kat kampung, tak boleh start jugak.. rupa2nya alarm disable. nasib baik aku tak panggil towing, rupa2nya masalah alarm je.
pastu pernah gak stereng aku tak boleh pulas. masa tu kat PJC nak pergi keja.
cermin passenger tu pernah kena pecah dek orang mabuk... beli cermin, harga 2x ganda dr cermin kereta Wira. pastu cine tu bodoh rupanya... tak train staf dia betol2, melekat habis cermin baru tu takleh turun.. 3x berulang aku kedai dia. penat aku nak facing benda2 ni
dah la masa tu aku baru beli kereta, duit gaji aku habis kat menten kereta.

skrg ni income aku banyak siket, tapi aku tetap tak nak menten sebab yg mcm aku bagitahu kat atas tadi. TAK MAMPU.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2011 06:55 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita


since ko pun baru nak MENAPAK membina karier & keselesaan idop.. Lepaskan kereta mahai..
    ko beli keta baru..viva pun OK..asalkan HATI TENTERAM keta tak meragam dan pikiran lapang ada saving..


Then ko fokus utk beli umah pulak... for sure saham ko lagi mahal...MARTABAT di mata ex-laki & famili & ex in law akan tinggi..
koko2 Post at 14-10-2011 09:01



    thanks koko... memang bernas apa ko cakap tu, siap dpt kredit lagi. skrg ni memang aku otw beli rumah, tengah tunggu loan approve. doa2kan ye loan bank yg aku nak tu lulus.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2011 07:14 PM | Show all posts
apa kelas nak amik viva..

amik crv la
MeeSai Post at 14-10-2011 17:33



   
keta yg ada DNA toyota/daihatsu/Jepun brand tak nak??
maibih haibim ...
tekken Post at 14-10-2011 14:24

vote for civic
FC dia not bad.....kecik jek
iza_yuss Post at 14-10-2011 15:47



mahal2nya kereta yg korang rekemen... CRV tu dah overbudget dah.

bila dah restructure balik, aku rasa priority nak kereta yg BRAND NEW, ada free mentenen, enjin setaraf body, dan re-sale value tinggi sebab aku ingat after 3-5 tahun aku nak jual... aku tak nak pakai kereta over 5 years. pastu tak nak jenama yg koman sangat... sebabnya, selain tujuan imej, aku nak mengelak lelaki2 tak diundang mengganggu hidup aku nanti. aku ni dah la takde laki, nanti pakai kereta koman org sesedap je nak perbudakkan aku. kereta yg ada imej... akan disegani lelaki2 yg tak diundang (sori, ni perspektif aku).

initial plan aku nak amik BLM/saga... selepas discussion dgn staf2, aku takot banyak masalah produk proton ni
Then cancel for viva... sb rasa downgrade. dan bukan safety sangat  
Civic dah cancel... sebab nak extra + + money for saving.
Hyundai dan Kia tak termasuk senarai sebab dah lama badmark (pasal mentenan + FC + re-sale value).


tadi aku jalan2 kat alamanda... aku berkenan kat pijo 307. tapi tengok harga
pastu tengok 207... best. leather seat. full bodykit. cc 1,600 (sesuai ke?)
yg penting... 5 tahun free svc/mentenan. pusat svc kat balakong je.

pada sapa2 yg tahu, resale value 207 ni tinggi tak???
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 07:21 PM | Show all posts
kete pug lg la teruk second hand valuenye, naza bestari ( pug 206) time mula kluar dlu rm71K skrng tinggal rm28K je.

kalo nk kete yg second hand value tinggi , pilih kete jepun je, tp kete dr korea aku rs kmungkinan di masa hdpan second hand value akan tinggi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2011 07:30 PM | Show all posts
mahal2nya kereta yg korang rekemen... CRV tu dah overbudget dah.

bila dah res ...
wanitajelita Post at 14-10-2011 19:14


aku suggest lagi

city?
vios?
swift?


swift baru ni ada yg 67k ke 65k, lupa dah....ok gak tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2011 12:34 AM | Show all posts
tapi memang best la offer tadi... 207 dgn harga 97,000 dah boleh dapat leather seat, 5 years free svc and mentenan. kalau honda dgn harga mcm tu baru dapat kusyen je. aku semangat dah nak g federal highway besok nak test drive.


kalo nk kete yg second hand value tinggi , pilih kete jepun je,
H4dRi Post at 14-10-2011 19:21


    correct....

kalau beli pijo ada masalah nak jual balik.... aku memang confirm 90% nak jual balik after 3 tahun sebab nak free mentenan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2011 12:38 AM | Show all posts
aku suggest lagi

city?
vios?
swift?

iza_yuss Post at 14-10-2011 19:30


Selain jenama korea Kia dan Hyundai, brand2 yg susah jumpa spt Suzuki pon badmark jugak sebab risau pasal spare part... silap2 kena tunggu berminggu2 nak order. kalau korang ada suami, maybe diorang boleh tolong cari half cut.... tapi kalau aku.... takde option dah. terpaksa order yg brand new.

OK... city dan vios dah masuk dlm list. thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2011 12:50 AM | Show all posts
kalau korang ada suami, maybe diorang boleh tolong cari half cut.... tapi kalau aku.... takde option dah. terpaksa order yg brand new.
wanitajelita Post at 15-10-2011 00:38

takkan ko takde kawan laki? mintak la tolong ngan diorang...lagipun, bukan hari2 mintak tolong pasal barang half cut ni...pastu sambil2 tu ko mahirkan la diri untuk beli barang2 half cut...pompuan ramai yg main half cut apa??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 04:48 AM GMT+8 , Processed in 0.163519 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list