CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mail golok

Sains Matahari...........

[Copy link]
Post time 24-7-2003 03:49 PM | Show all posts

salam...

wait yg jumpa american ( north america) continent memang org selalu cakap Christopher columbus tapi..siapa tu amerigo vespucci?( ni dah masuk bab sejarah dah ni ) anyway...
any one would like to say anything about the sun?
mane tuan rumah ..senyap jer?????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2003 03:57 PM | Show all posts
rasanya alien yang tersesat kat bumi ni sebab mereka tengah mencari tempat untuk bermastautin disebabkan oleh sistem solar mereka yang telah musnah..mungkin kita pun jadik cam diorang jugak...nanti bila kita singgah di planet lain nanti..orang di sana jugak akan panggil kita alien..so memang kita ni pun alien gak..hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 04:11 PM | Show all posts
Dalam paper semalam diberitakan bahawa para ahli astronomi dari australia yang selama ini menjalankan usaha mengira bintang di langit sudah pun menyiapkan pengiraan mereka dan mengumumkan kepada media...

Menurut mereka jumlah bintang yang dapat mereka kira berjumlah 70 sextillion. Atau 70 juta juta juta...(70,000,000,000,000,000,000,000,000,000). Jumlah itu dikatakan melebihi jumlah semua butir pasir yang terdapat di muka bumi samada di pantai atau di gurun..

Tambah mereka lagi, jumlah itu hanyalah jumlah yang dapat dikesan oleh teleskop mereka saja... lom kira yang tak dapat dikesan.

Kalau matahari yang kecik ni pun ada 9 planet, kalau 70 sextillion dah ada berapa banyak planet... Kira kebarangkalian nak dapat planet baikkkkk punya besar jugak..

Aku kalau dapat planet baikkkkkk punya, aku nak duduk sorang jer... Korang carilah planet lain.... ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 04:11 PM | Show all posts

hmm

Originally posted by valkries at 2003-7-24 15:57:
rasanya alien yang tersesat kat bumi ni sebab mereka tengah mencari tempat untuk bermastautin disebabkan oleh sistem solar mereka yang telah musnah..mungkin kita pun jadik cam diorang jugak...nanti ...

salam again...

so you really believe lah citer -based on novel Michael Crichton - biosphere tu??
wow....that's " land mine type " discussion..i am afraid but Allah tahu apa yg di langi dan di bumi..
could betru though..cuma kita kan mempersoalkan mcm man edepa travel yg ambil berbillion light years utk finally reached our solar system..hmm :bg::bg::bg::bg::bg: itu discussion tak habis tu kat bETULKAH TEORI INI..tu...

p/s:
Papa..my oh my GOD..avatar PApa amatlah horrornya...ade gambang monet - water lilies..???:re::re::re:
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 04:14 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-24 04:11 PM:
salam again...

so you really believe lah citer -based on novel Michael Crichton - biosphere tu??
wow....that's " land mine type " discussion..i am afraid but Allah tahu apa yg di lang ...


Avatar papa tu dihadiahkan oleh seseorang termasuk installationnya sekali... tak manis menolak pemberian orang kan...

Tu la ko masa papa tak ada avatar ko tak amik berat pun... ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 04:26 PM | Show all posts
dear mbhcsf...kita tak boleh menafikan kewujudan 'diorang' ni sebab seperti yang paparock mention tadi ada berapa bintang?..haaa..70 sextillion(camne boleh dapat perkataan 'sex' pulak..hehehe)...so tak mustahil rasanya ada makhluk selain dari kita ni....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-7-2003 04:31 PM | Show all posts

salam..

i don't mean to be nosy ..la..
okay to the point....
gelombang plasma  tu gelombang ape?

sbbkan yg saya tahu  plasma ni suatu bentuk jirim kan yg hanya dijumpai di outer space....benarkah  kah?
kalu begitu kenapa ade ke wujud bidang plasma physics?






p/s: Monet = water lilies cantik..so serene...ini mcm mommy tiger..horror...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 04:53 PM | Show all posts
Inilah masalahnya kalau cakap ngan ko mbhcsf, habis semua nak tau secara detail. Botak kepala aku... Manalah aku tau gelombang plasma tu apa dia, pegi la tanya orang yang design probe tu....

Ok, gelombang plasma matahari dikatakan bermula di lapisan chromosferanya di mana di lapisan ini wujud satu rangkaian supergranules.. Semburan2 plasma yang terang yang dipanggil spicules menerjah keluar sehingga 10,000 km tinggi selama 5-10 minit sebelum jatuh semula atau lenyap begitu saja... Mereka fikir fenomena ini dipengaruhi oleh medan magnetik tempatan matahari...

Mungkin depa hantar probe kaji benda ni kerana ia ada kena mengena dengan solar flare, solar wind etc...

Bukan darah jer ada plasma mbhcsf... Even kalau nak potong stainless steel pun depa pakai plasma cutter...:bg::bg:

[ Last edited by paparock on 24-7-2003 at 04:55 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2003 04:58 PM | Show all posts

salam

o okay then..bye bless you..( horror lah avatar tu)
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 05:06 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-24 04:58 PM:
o okay then..bye bless you..( horror lah avatar tu)


Merajuk la pulak...

Aku tak hempasnya la gitar tu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 05:09 PM | Show all posts
Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-24 12:53 AM:
Ye ke Jumping flea berkait dengan solar loop atau flare loop..ish Anis pun dah pening nih..tapi mungkin jugak Papa punya definasi legi betul Sebab  Anis fikirkan Jumping flea cuma satu fenomena ten ...


Entah la anis, istilah jumping flea ni aku baru dengar... Kalau loop tu aku selalu dengar...:bg:

Err... matematik ker? Aku tak pas la anis, even SPM punyer pun kantoi....
Reply

Use magic Report

Lone_Ranger This user has been deleted
Post time 24-7-2003 05:49 PM | Show all posts
Kepada semua sorry lah aku terlambat dah jauh korang bincang..tapi ok lah setakat ni aku faham le apa yang korang cakap walaupun dari plenet-plenet yang berlainan...

Kalau tak silap aku dalam Al-Quran kata semua plenet termasuk matahari mengelilingi bumi tapi dalam sains bumi mengelilingi matahari so dari segi sains ada tak perdebatan yang korang tahu tentang fakta ini...it a open question...:cf:
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 07:50 PM | Show all posts
Ranger,

Dalam Quran tak kata matahari atau yang lelainnya mengelilingi bumi.. Quran kata setiap satunya berputar, berdiri pada paksi masing-masing... Yup setiap objek di alam ini mempunyai paksi masing-masing, orbit masing-masing... kebetulan bumi mengelilingi matahari, matahari mengelilingi pusat galaksi, sambil setiap satunya berputar pada paksinya sendiri...

Sebenarnya soal saper mengelilingi saper tu adalah relatif... macam kata einstein. Katakan sebuah keretapi bergerak di atas landasan... ko boleh kata keretapi bergerak di atas landasan, tapi pada masa yang sama ko jugak boleh kata landasan bergerak di bawah keretapi...

Dalam hal ini ko mungkin akan kata pendapat yang mengatakan keretapi bergerak di atas landasan akan lebih diterima orang... tapi itu jika kita letakkan landasan dan keretapi tu di atas muka bumi seperti yang biasa.. maknanya selain landasan dan keretapi kita jugak merujuk pergerakan yang dimaksudkan dengan benda-benda lain di persekitaran...

Tapi bayangkan keretapi dan landasan tersebut kita letakkan di dalam suatu ruang kosong tanpa sebarang mukabumi atau objek di sekelilingnya... Dalam keadaan macam tu pemerhati tidak akan tahu yang mana satu yang bergerak, keretapi atau landasan... betul tak?:bg:
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 07:57 PM | Show all posts
Originally posted by paparock at 2003-7-24 11:09 AM:
Entah la anis, istilah jumping flea ni aku baru dengar... Kalau loop tu aku selalu dengar...:bg:

Err... matematik ker? Aku tak pas la anis, even SPM punyer pun kantoi....


Anis tak cayalah Papa tak pass SPM cara tulis macam lacture Anis je
ok anyway thank nanti Anis kaji balik fenomena nih
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 08:00 PM | Show all posts
Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-24 07:57 PM:
Anis tak cayalah Papa tak pass SPM cara tulis macam lacture Anis je
ok anyway thank nanti Anis kaji balik fenomena nih


Betul anis, memang tak pass... dy/dx..entah, pening aku...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 08:56 PM | Show all posts

salam,

Merajuk la pulak...
Aku tak hempasnya la gitar tu

no i am not merajuk actually i am off to my usual aerobic class lah..so tak dapat nak tanya...

selain drpd jawapan  "pergilah tanya org yg buat plasma cutter tu"
or plasma dlm darah ..? huh apa beza plasma and serum ? org yg fail differentiation pun boleh jawab ni kan Kak ANIS kan kan kan...
sbb plasma ni menarik..

okay bercakap pasal diffrentiation ni..kalau tak silap saya kan kawan greek saya yg buat PhD in robotic ..programming ..equation ni cakap ..ini jug adiapply dlm pharmocokinetics lah...sbb depa nak kaji how active / atau resistant rate ? Retrovirus tu ..sbb kita tahu yg org suffer HIV kena makan UBAT IKUT WAKTU YG FIX..tak boleh lari sikit pun..kalau tak....risk of resistance sangat tinggi...
so
Kak ANIS..tolong confirmkan saya sbb  dah lama tinggalkn maths ni ..so kalau salah tolong betulkan segera...


p/s: avatar tu  horror ..avatar sapetu? saber rider?  is nice to look at..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2003 10:10 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-24 08:56 PM:
no i am not merajuk actually i am off to my usual aerobic class lah..so tak dapat nak tanya...

selain drpd jawapan  "pergilah tanya org yg buat plasma cutter tu"
or plasma dlm darah . ...


Mengikut The Concise Oxford Dictionary, plasma, adalah the colorless fluid part of blood, lymph, or milk in which corpuscles or fat-globules are suspended...

Manakala, serum, adalah an amber-colored liquid that separates from a clot when blood coagulates...

Ermmm...terernya papa.... Ha ha ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 10:53 PM | Show all posts

hmm

Originally posted by paparock at 2003-7-24 22:10:
Mengikut The Concise Oxford Dictionary, plasma, adalah the colorless fluid part of blood, lymph, or milk in which corpuscles or fat-globules are suspended...

Manakala, serum, adalah an amber-col ...

that' s one clever , brilliant boy..good...do that again in your viva..voce..sure dapat ..hmmm...
p/s: avatar tu ..please dear Papa gi paste gambaq MAtt damon...( good will hunting) ;););):cry::cry:

[ Last edited by mbhcsf on 24-7-2003 at 10:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 11:41 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-24 04:53 PM:
that' s one clever , brilliant boy..good...do that again in your viva..voce..sure dapat ..hmmm...
p/s: avatar tu ..please dear Papa gi paste gambaq MAtt damon...( good will hunti ...


Tengok Tu siap rujuk Kamus Oxford lagik boleh percaya ke tak lulus SPM nih..tah-tah Dekan kat USM ke UM ke

mbhcsf metematik apa yang nak K.Anis confirmkan...Anis pun bukan terror sangat kang ajaran sesat baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2003 12:08 AM | Show all posts

salam Kak Anis...

Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-24 23:41:
Tengok Tu siap rujuk Kamus Oxford lagik boleh percaya ke tak lulus SPM nih..tah-tah Dekan kat USM ke UM ke

mbhcsf metematik apa yang nak K.Anis confirmkan...Anis pun bukan terror sangat ka ...


tulah...... Kak Anis siap ambik kamus Oxford lagi tuu..so touchy ..tickled my heart betul ...

well may be  si Papa ni consultant aper ker..Kak  Anis..;)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 09:09 PM GMT+8 , Processed in 0.076374 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list