CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mail golok

Sains Matahari...........

[Copy link]
Post time 13-6-2008 03:57 PM | Show all posts

Reply #156 mbhcsf's post

1: Sun is a star, and star is a huge clump of mass that is able to undergo fusion and 'burn' itself.
2: If i'm not mistaken, it lasts for another 10million years? kekekeke... lupe r
3: Energy runs every thing
4: Other solar systems... We found many of them... ahahha...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2008 03:59 PM | Show all posts
Maak ai.. tengok tajuk sains matahari... tengok dlm gambaq kucen...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 06:27 PM | Show all posts

Reply #162 aku_EnSeM's post

which page gambaq kucing?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 06:28 PM | Show all posts

Reply #141 valkries's post

e ncik Valkries ni ada tunjuk baby gal dier ...so right now cam ner ek...long timer dah kat baord ni ....
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 06:28 PM | Show all posts

Reply #162 aku_EnSeM's post

got it ....one of the best STAM board contributor
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2008 03:08 AM | Show all posts

evolusi bintang

apa yg aku nak katakan  ialah hidrogen buknlah satu2nya sumber tenaga bagi lakuran nuklear bagi matahari. bila hidrogen dipusat matahari dah habis di pakai,tekanan dari lapisan luar akan memanaskan lagi pusat matahari utk helium berlakur menjadi karbon dan oksigen. bagi bintang yg besarnya 0.5 jisim matahari lakuran helium tak akan berlaku dan akan mati sebagai red dwarf. bagi bintang yg lebih besar seperti matahari kita lakuran helium berlaku dan apabila helium di pust matahari dah habis akan berlakutype 1a , 1b atau 1c supernova dan yg tertinggal adalah white dwarf. bagi bintng yg lebih besar lakuran nuklear akan terus berlaku dimana oksigen dan carbon akan berlakur dan membentuk sulfur dan silicon dan proses ini berterusan hingga terbentuk ferum 56 dan ianya tidak boleh berlakur lagi dan supernova  bagi bintang besar akan menghasilkan bintang proton atau black hole. tapi ini cuma ringkasan dan proses sebenar jauh lebih kompleks.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-6-2008 07:58 AM | Show all posts
pls be mindful a bit ya
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 09:18 AM | Show all posts

hmm?

Originally posted by guynextdoor at 14-6-2008 07:58 AM
pls be mindful a bit ya

on what? hmm?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-2-2009 05:34 PM | Show all posts
omg... banyak nyer info kat sini... kenapa lah x pernah jumpa dan x kisah untuk ambik peduli untuk explore sebelum nih... ruginyer...

kq will defenitely recommend this forum to my daughter who extremely intrested in aerospace science... she is just 13 anyway but with such infos and knowledges shares by all the "otai" and master... this gonna be a great lesson afterall....

sorry tuan tanah.. out of topic.... tapi CONGRATS TO ALL OF U
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 07:46 PM | Show all posts
Originally posted by paparock at 24-7-2003 03:28 PM

Jangan bimbang valkries, pada kadar manusia memanipulasi sumber dunia sekarang... bumi kita tak mungkin mampu bertahan walau seribu tahun pun... jangankan 5 billion tahun...



Tapi kan bumi ni Allah jadikan dengan keupayaan untuk menyeimbangkan apa saja ketidak seimbangan yang terjadi di sebabkan oleh tangan - tangan manusia atau bencana alam . Jadi tak timbul isu bumi ni takkan bertahan kerana manusia , apa saja pergolakan dahsyat di bumi contoh hentaman asteroid , gempabumi , hurikan , landslide , volcanic eruption , tornado yang berlaku sejak dari sebelum zaman dinasour hinggalah sekarang tu semua tak pernah memberi kesan negatif pun pada bumi, jadi apa sangat yang boleh di buat oleh manusia yang boleh memusnahkan seluruh bumi ni ?

Kalau depa nak letup kan semua bom atom depa pun, apa yang akan berlaku adalah depa yang pupus dan tak di nafikan akan berlakulah perubahan di bumi dari segi suhu , bentuk muka bumi etc , tapi itu adalah satu keadaan yang biasa di alami oleh bumi kan sebelum ni pun , dulu kala ada banyak apa kejadian gigantic volcanic eruptions yang kalau kita nak bandingkan dengan bom atom tu alahai seconet ajelah power bom atom manusia tu , tapi bumi dapat survive pun sehingga sekarang .  

Lagipun Allah dah sebut dalam Al Quran bagaimana bumi ini tidak akan berada dalam keadaan tak seimbang kerana Allah telah meletakkan sistem alam dan sistem pada kehidupan sesama manusia tu sendiri yang akan meneutral kan kembali apa-apa kerosakan yang di buat oleh manusia .

[2.251] And were it not for Allah's repelling some men with others, the earth would certainly be in a state of disorder; but Allah is Gracious to the creatures.

Originally posted by paparock at 24-7-2003 03:28 PM

Sama ada kiamat atau tidak manusia perlu survive beyond bumi... Keluar cari planet lain untuk meneruskan kehidupan..

Mungkin idea ni bunyi macam karut tapi percayalah ia adalah suatu kemungkinan yang tak boleh kita tolak tepi.


Well , kiamat akan di lalui oleh semua manusia , kalau tak kiamat besaq maka kiamat kecik yakni kematian . Dan apabila manusia mati maka mereka automatik di bawa oleh malaikat ke satu new dimension di namakan alam barzakh yang tak sama dengan alam dunia ni , macam pindah ke planet lain la tu , tapi lagi canggih dari planet biasa-biasa ni sebab planet bernama barzakh ni terletak di alam yang lain yang dengan kematian aje boleh jenguk tau , lagi tak mati jangan mimpi nak dapat tengok walau guna tool lagi canggih manggih dari hubble telescope pun . So tak yah penat-penat nak cari planet lain , malaikat bawak pi ke new dimension tu free of charge aje.

[ Last edited by  blastoff at 13-2-2009 08:06 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 10:11 PM | Show all posts
Originally posted by blastoff at 13-2-2009 07:46 PM



Tapi kan bumi ni Allah jadikan dengan keupayaan untuk menyeimbangkan apa saja ketidak seimbangan yang terjadi di sebabkan oleh tangan - tangan manusia atau bencana alam . Jadi tak timbul is ...

blastoff, ni musim meng-upkan balik thread2 2003 ke?

ok, kasi on topik sket.... astronomers ada estimate total mass dalam universe ni. kita pun rasa kita tau the evolution of stars... di mana last2 sekali jadi Fe... so, kalau seluruh universe ni dah jadi Fe besok macamana yek? dan berapa billion/trillion tahun diperlukan untuk seluruh universe jadi Fe?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2009 12:19 AM | Show all posts
Originally posted by saden at 13-2-2009 10:11 PM

blastoff, ni musim meng-upkan balik thread2 2003 ke?

ok, kasi on topik sket.... astronomers ada estimate total mass dalam universe ni. kita pun rasa kita tau the evolution of stars... di mana last2 sekali jadi Fe... so, kalau seluruh universe ni dah jadi Fe besok macamana yek? dan berapa billion/trillion tahun diperlukan untuk seluruh universe jadi Fe?


Itu you kena tanya Tuhan la sebab Dia aje yang tahu bila seluruh universe ni akan jadi FE ,  kita manusia dok estimate itu ini mengenai bila nak kiamat macam berlagak Tuhan aje la, telescope yang kita ada pun tak kuat mana lagi haih , orang la ni punya knowledge mengenai universe macam orang zaman batu dulu kala dok agak kat mana penghujung dunia aje laa , naik kapal pun takut kang tetiba jatuh menjunam ke hujung dunia , mana penghujung universe ? Boleh tunjuk tak ?

[ Last edited by  blastoff at 14-2-2009 12:22 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2009 08:52 AM | Show all posts
Bagi pendpt saye astronomy berkaitan bintang2 planet2 , ciri2 mereka dan s'bagainye
astrophysics pula berkaitan jisim2 jirim dan gas2 maybe liquid yg merbahaya..
SOrry tak thu byk sgt.. bru 14 thn.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 12:59 AM | Show all posts
Originally posted by indah_iman at 14-2-2009 08:52 AM
Bagi pendpt saye astronomy berkaitan bintang2 planet2 , ciri2 mereka dan s'bagainye
astrophysics pula berkaitan jisim2 jirim dan gas2 maybe liquid yg merbahaya..
SOrr ...

agaknye la tu nak... pakcik pun tak sure nak sebut astronomer ke astrophysicist kat atas tu. terima kasihla betulkan pakcik ni...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 08:50 PM | Show all posts
Originally posted by saden at 13-2-2009 10:11 PM

astronomers ada estimate total mass dalam universe ni.


[Surah 18 verse 51] I did not make them witnesses of the creation of the heavens and the earth, nor of the creation of their own souls;

Sapa boleh nampak mana hujung universe kan , sapa boleh tahu mana boundary langit pertama . Kalau you cuma boleh nampak badan trak yang di bahagian depan aje, boleh ka you ukur total mass trak tu ? You sendiri tak pasti berapa panjang trak tu , kemudian macam mana pulak kalau belakang trak tu di link kan ke banyak trak lain yang berlainan mass nya pulak , yang satu saling affect yang lain ? Kalau gitu , dapat ke you ukur mass dengan tepat trak yang di depan tu dengan hanya tengok sekerat aje bahagian badan trak yang di depan tu ?



[Suran 23 verse 17] And certainly We made above you seven heavens; and never are We heedless of creation.


Langit ada tujuh petala, universe kita terletak di langit yang pertama , dan since hanya Allah saja berdiri sendiri dan semua ciptaanNya saling bergantung di antara satu sama lain , maka langit pertama akan bergantung ke langit kedua , langit kedua bergantung ke langit ke tiga dan seterusnya lah sampai ke langit ke tujuh . Jadi sampai bila pun saintis takkan dapat ukur dengan tepat bila universe kita ni nak FE , sebab depa kena tau kesemua condition tujuh petala langit tu dulu baru boleh tau bila kesemuanya akan musnah, sebab semua akan musnah secara serentak macam ayat kat bawah ni sebut .

[Suran 16 verse 77] And Allah's is the unseen of theheavens and the earth; and the matter of the hour is but as the twinkling of an eye or it is higher still; surely Allah has power over all things.

[ Last edited by  blastoff at 15-2-2009 08:53 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 09:34 AM | Show all posts
Originally posted by saden at 13-2-2009 10:11 PM

so, kalau seluruh universe ni dah jadi Fe besok macamana yek? dan berapa billion/trillion tahun diperlukan untuk seluruh universe jadi Fe?


Saden , maksud ayat Al Quran kat bawah ni menarik untuk di fikirkan , "The hour" merujuk kepada kemusnahan ketujuh-tujuh petala langit , termasuk kemusnahan universe kita ni la tu sekali, ia berlaku serentak !   

[Surah 7 verse 187] They ask you about the hour, when will be its taking place? Say: The knowledge of it is only with my Lord; none but He shall manifest it at its time; it will be momentous in the heavens and the earth; it will not come on you but of a sudden. They ask you as if you were solicitous about it. Say: Its knowledge is only with Allah, but most people do not know.

Tak dinafikan soalan kau atas tu menjadi tandatanya di minda kebanyakan astronomers dan astrophysicists sekarang kan , mereka cuba menganggar bila universe nak FE dengan harapan depa dapat estimate dengan tepat tempoh masa bila universe ni akan musnah totally .... Allah macam tau-tau aje apa yang mereka fikirkan sebab Allah jawab persoalan mereka tu sejak 1400 tahun yang lepas lagi dah ! .... belum depa tanya lagi Allah dah jawab siap - siap

... ini juga bermakna saintis muslim sepatutnya punya knowledge yang lebih banyak dari saintis barat yang non muslim  , kerana mereka di beritahu oleh Allah apa yang saintis barat masih teraba-raba nak tahu . Tapi di sebabkan kebanyakan saintis muslim tak begitu minat nak mendalami Al Quran , jadi knowledge tu tinggal dalam Quran aje la .
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2009 06:42 PM | Show all posts

Reply #176 blastoff's post

meramal kemusnahan alam kene ade initial assumption. di sini kite anggap alam musnah apabila sume jadi Fe, d mana nuclear reaction xleh jalan lg, tol x? Good, but the universe could end in other ways too, like big crunch, when space and time itself 'kill' you
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 06:47 PM | Show all posts
Originally posted by blastoff at 14-2-2009 12:19 AM


Itu you kena tanya Tuhan la sebab Dia aje yang tahu bila seluruh universe ni akan jadi FE ,  kita manusia dok estimate itu ini mengenai bila nak kiamat macam berlagak Tuhan aje la, tele ...


currently, there is no such question as penghujung universe. Diameter universe kite skrg berdasarkan asal cahaya yg sampai ke tempat kite, so for us, itulah penghujung universe kite. As time passes, penghujung universe kite pun mengembang (ini bukan pengembangan universe yg digambarkan Hubble). Spatially, there is no end to the universe, and probably we would never find it.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik perhatian Tengku Ampuan Pahang
ultra78Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik p
Views : 1739 Replies : 2
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 177985 Replies : 4060
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 22055 Replies : 126
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 5356 Replies : 21
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 7193 Replies : 81
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 39865 Replies : 244
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 14548 Replies : 98
Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis
YgBenarDatuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan di
Views : 3703 Replies : 14
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 73134 Replies : 2947
Betul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada Salahlaku Seksual?
awex^returnsBetul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada S
Views : 45540 Replies : 309

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 11:27 AM GMT+8 , Processed in 0.512713 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list