CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mail golok

Sains Matahari...........

[Copy link]
Post time 30-7-2003 12:30 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 30-7-2003 12:28 AM:
+

menarik so matahari ade core jugak kan..ntah lah ni pernyataan dr org yg mengantuk...
:bg::bg::bg:


Ni kene pegi tidur ni..besok nak kaji serai lagi :bg:

Macamana dengan kajian anda..ada positive finding...:cf:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2003 04:55 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-29 18:16:
aih..ayaq serai..no ..no my oh my....sapa dah jadi spokesperson or PR tu?/no..tapi ade lah bawak  proposal tu..someone said.. o okay ..fantastic..that 's what we want.( alhamdulillah dan bless sapa ...


i ade banyak idea pasal serai .. u nak tak ?
tapi sebelum tu, cuba jawap soalan ini

1) makhluk ape yang tak boleh mendekati serai .. kalau dia rapat ngan serai je, dia jadi gatal ke, naik ruam ke, lelah ke.. mati terus ke ? apsal jadi camtu ?

2) serai tu semua kan, dia ade direction tak biler tumbuh..i mean, dia tumbuh suka hati ke atau dia tumbuh senget ke utara ke, ke stesyen minyak ke, sungai ke ?

3) akar & daun serai boleh buat ape ?

4) serai (batang , akar atau daun) ade spectrum prfile tak ? mana la tahu ade macam resonance ke ...

kalau soalan soalan ni terjawap, maybe i bleh kasi idea kat u idea research baru.. walaupun i tak gerenti idea i bleh dipakai



ps: rteringat zaman recearch dulu.. asyik cari je .. jumpanya idak ..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 12:24 PM | Show all posts

salam...Kak Sarah and HI ALL.......

i ade banyak idea pasal serai .. u nak tak ?
tapi sebelum tu, cuba jawap soalan ini
kalau boleh why not? bless you Kak SARAh....
i cuba jawab tapi saya bukan botanist/ phramacist or even an organic chemist by trade so jawapan saya may be wrong...


1) makhluk ape yang tak boleh mendekati serai .. kalau dia rapat ngan serai je, dia jadi gatal ke, naik ruam ke, lelah ke.. mati terus ke ? apsal jadi camtu
?

makhluk tu ade ruam? lelah..manusia ..tapi saya tak kaji kaji pasal reported severe / fatal allergic cases to Cymbopogun  sp..ni..tapi in India or even in africa , serai  is widely used in treating skin infections , fever or in cosmetics as well....
kalau sbb tu nak kena citer lah pasai body punya acute allergic reaction lah bila ..bhn allergen dr pada serai  sumber nya tu masuk body and it causes an acute release of  histamine aor any otehr pro inflammatory substanes yg boleh buat blood vesel becoming more leaky and so on..bengkak  kulit....( ni applied to any acute allergic reaction dan bukan serai jer..peanut can cause this as well)
KAK Anis tolong !! tolong check

2) serai tu semua kan, dia ade direction tak biler tumbuh..i mean, dia tumbuh suka hati ke atau dia tumbuh senget ke utara ke, ke stesyen minyak ke, sungai ke ?


sebenarnya, i assume you ambil bio form 5 KLSM atau KBSm sbb KLSm pepole ni i salute sbb depa belajaq banyak la..esp  biasan dlm sfera air hujan yg hasilkan color....pelangi tu..tolonglah nak rujuk buku the words are too jargon .lah

okay to the point

as any other living organisms..one of the main features of living oraganisms  is that they  respond terhadap stimuli..so as in this case..kebanyakan tumbuhan ( seria pun termasuk sama la) akan bergerakbalas tehadap light / water , gravity  and ..tactile ( sentuhan) ( pokok semalu mimosa Pudica
jadi saya rasa tak kiralah lah kot kat mana tendency di nak tumbuh  agaknya sbb kalau ade ransangan/ stimuli ini ..then why not?
kat arah stesen minyak ke a..kalau ade chy sunlight kat situ dan sblm ini dia asyik terlindung shj ..then why not...this is science anything could happened...


3) akar & daun serai boleh buat ape ?


TOM YAM.. Papa Expert ..nak suruh Papa kasi recipe tom yam..akaq serai depa guna ka dlm tom yam..Papa..help!!!
daun - mash / tumbuh haus .. air nya .....depa dulu buat ..sapu skin infection....
atau depa masak satu btg  serai tu utk buat air ubat ....( sbb kat Sri Lanka or india? africa kena check balik...depa panggil serai ni fever grass)
daun serai tu pun  organic chemist ke ape ke ambik ..lumatkan ..kemudian buat distilllation/ penyulingan dan minyak ( essential oils - citronella kita panggil) boleh buat pelbagai kegunaan ..ni punya minyak lah boleh sapu kat kulit ke..kat ..ape infection site...
dan

4) serai (batang , akar atau daun) ade spectrum prfile tak ? mana la tahu ade macam resonance ke ...

oleh krn You ni pandai kan Kak Sarah...yes good question..depa kaji ..guna spectrometer ..ttg minayk ni....setiap satu constituent minay k citronella / serai ni ade sub pecahan atau pun i refer as active ingredients ..yg depa dah boleh specify yg mana boleh kill bacteria mana / fungal mana...yes guna ..something spectrometer ..chromatograph spectro.........tu lah yes...
ada yg near ?
ade yg
tah lupa lah..kena rujuk jurnal balik ni....


kalau soalan soalan ni terjawap, maybe i bleh kasi idea kat u idea research baru.. walaupun i tak gerenti idea i bleh dipakai  

i bukan tengok serai je KAk tengah cari idea lain jugak..tapi bless you sbb sedia membantu asalakan dlm filed pharmacology...



ps: rteringat zaman recearch dulu.. asyik cari je .. jumpanya idak ..
ntah..susah sungguh bila  search engine atau pun database tu asyik ..abstract only..kena subscribe pulak full text..nyampah..:bg:
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 12:25 PM | Show all posts

salam Kak ANIs..

Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-30 00:30:
Ni kene pegi tidur ni..besok nak kaji serai lagi :bg:

Macamana dengan kajian anda..ada positive finding...:cf:

positive findings ..hahah ...mana ade lagi kajian pun tak buat lagi..tu back ups jer....:bg::bg:
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 03:00 PM | Show all posts

reasons behind the questions

Originally posted by mbhcsf at 2003-7-30 06:24:

[quote]
1) makhluk ape yang tak boleh mendekati serai .. kalau dia rapat ngan serai je, dia jadi gatal ke, naik ruam ke, lelah ke.. mati terus ke ? apsal jadi camtu ?

makhluk tu ade ruam? lelah..manusia ..tapi saya tak kaji kaji pasal reported severe / fatal allergic cases to Cymbopogun  sp..ni..tapi in India or even in africa , serai  is widely used in treating skin infections , fever or in cosmetics as well....
kalau sbb tu nak kena citer lah pasai body punya acute allergic reaction lah bila ..bhn allergen dr pada serai  sumber nya tu masuk body and it causes an acute release of  histamine aor any otehr pro inflammatory substanes yg boleh buat blood vesel becoming more leaky and so on..bengkak  kulit....( ni applied to any acute allergic reaction dan bukan serai jer..peanut can cause this as well)
KAK Anis tolong !! tolong check


actually what i'm interested in is the allergic reaction of citronella ..and its defensive mechanism. I imagine, maybe under certain circumstances, kena serang ngan haiwan ke/bakteria ke, serai keluarkan a substance yang takde masa time normal utk self defense sampai makhluk lain tak mendekati serai tu.. maybe substance tu ade kelebihan utk jadi ubat ..  
atau pun substance yang keluar masa pokok serai tu "mengandung" itu punkena tengok gak


2) serai tu semua kan, dia ade direction tak biler tumbuh..i mean, dia tumbuh suka hati ke atau dia tumbuh senget ke utara ke, ke stesyen minyak ke, sungai ke ?

sebenarnya, i assume you ambil bio form 5 KLSM atau KBSm sbb KLSm pepole ni i salute sbb depa belajaq banyak la..esp  biasan dlm sfera air hujan yg hasilkan color....pelangi tu..tolonglah nak rujuk buku the words are too jargon .lah

okay to the point

as any other living organisms..one of the main features of living oraganisms  is that they  respond terhadap stimuli..so as in this case..kebanyakan tumbuhan ( seria pun termasuk sama la) akan bergerakbalas tehadap light / water , gravity  and ..tactile ( sentuhan) ( pokok semalu mimosa Pudica
jadi saya rasa tak kiralah lah kot kat mana tendency di nak tumbuh  agaknya sbb kalau ade ransangan/ stimuli ini ..then why not?
kat arah stesen minyak ke a..kalau ade chy sunlight kat situ dan sblm ini dia asyik terlindung shj ..then why not...this is science anything could happened...

ini i tak ingat apsal i tanya

3) akar & daun serai boleh buat ape ?

TOM YAM.. Papa Expert ..nak suruh Papa kasi recipe tom yam..akaq serai depa guna ka dlm tom yam..Papa..help!!!
daun - mash / tumbuh haus .. air nya .....depa dulu buat ..sapu skin infection....
atau depa masak satu btg  serai tu utk buat air ubat ....( sbb kat Sri Lanka or india? africa kena check balik...depa panggil serai ni fever grass)
daun serai tu pun  organic chemist ke ape ke ambik ..lumatkan ..kemudian buat distilllation/ penyulingan dan minyak ( essential oils - citronella kita panggil) boleh buat pelbagai kegunaan ..ni punya minyak lah boleh sapu kat kulit ke..kat ..ape infection site...
dan

soalan ni simply sbb i nak tahu samada ade benda interesting tak kat akar tu..and how it defends itself from underground creatures. maybe ade benda utk dicari kat situ..

4) serai (batang , akar atau daun) ade spectrum prfile tak ? mana la tahu ade macam resonance ke ...

oleh krn You ni pandai kan Kak Sarah...yes good question..depa kaji ..guna spectrometer ..ttg minayk ni....setiap satu constituent minay k citronella / serai ni ade sub pecahan atau pun i refer as active ingredients ..yg depa dah boleh specify yg mana boleh kill bacteria mana / fungal mana...yes guna ..something spectrometer ..chromatograph spectro.........tu lah yes...
ada yg near ?
ade yg
tah lupa lah..kena rujuk jurnal balik ni....

hehe.. yang i maksudkan EM spectrum.. chromato i tahu tapi tak pernah buat
ni pun satu lagi imagination i.. kalaulah kat pokok serai hidup tu kan, u kasi electromagnetic stimuli , at a frequency yang kena cari, maybe pokok serai tu akan react produce unexpected things yang u bleh guna .. kira macam EM tu jadi mangkin ler


[/quote]
nature ni ade banyak surprise.. and selalunya kita kena perhati bebetul ..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 03:04 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 30-7-2003 12:24 PM:
kalau boleh why not? bless you Kak SARAh....
i cuba jawab tapi saya bukan botanist/ phramacist or even an organic chemist by trade so jawapan saya may be wrong...


?

makhluk tu ade  ...


release of  histamine alamak ini dah masuk kajian sel nih…Anis kalau orang demam pandai le nak kasik ubat.

Kalau ikut Herbal safety lah… Cymbopogon citrates bukan kes alegy yang biasa terjadik atau jarang sekali ada orang yang ada this kind of Allergic reactions. Lagipun since LEMONGRASS usually used for skin so it make it less denger event to pregnant women. (But pla avoid to take it as herb due to uterine stimulant properties). Tapi banyak lagi herb lain yang have the same reaction…

Sesetengah orang gunkah LEMONGRASS + Ginger  untuk ubat cold or the flu mujarap kalau larat nak telan( Anis tak larat  yek..)   so pada yang ada alegy  berhati-hati je lah sikit . Pasal bengkak  kulit tu bagi anis possible sebab lain orang lain jenis alegy reaction yang ujud…
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-7-2003 03:22 PM | Show all posts

ahh oh i see...

[quote]Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-30 15:04:
release of  histamine alamak ini dah masuk kajian sel nih匒nis kalau orang demam pandai le nak kasik ubat.

Kalau ikut Herbal safety lah
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 04:26 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 30-7-2003 03:22 PM:
Right...... hmm menarik....Kak Sarah cares to elaborate about the EM spectrum yg tumbuhan boleh react dgn?ni menarik lerr....

memang ade bhn yg anti microbial  ...


Seingat Anis lah..I might be wrong… Tocolytics ni a very denger drug. Banyak Doktor bersetuju that this drug has no clinical value in terms of birth outcome. Biasanya drug ini digunakan untuk melambatkan kelahiran anak dalam 1 to 2 days bagi membenarkan steroids bertindak pada fetal lungs. (injection to help the fetal lungs mature) atau melambatkan process kelahiran during women transpostation to hospital.:cf:

So apa pulak relationnya dengan Serai..Anis pulak Confuse ni..:bg:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2003 04:46 PM | Show all posts

well....

So apa pulak relationnya dengan Serai..Anis pulak Confuse ni


sbb pernah baca masa under grad dulu yg ade ubat yg acts as uterine relaxant dan ade ubat  yg panggil kita  tocolytics so bila dah dapat clarification, then i know.. ade yg uterine stimulant...like ..OCTh tapi ..apa nama dia? lupa la..tak par Kak Anis bilaingat kalau i ingat i ..jawab soalan ni balik.....betul tu baruingat Thanks Kak Anis ..sbb babay tak cukup surfactant...


huh ni org physics tahu la kot....

surface tension ...ni penting tau kat lungs....esp babies...

[ Last edited by mbhcsf on 30-7-2003 at 04:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 12:04 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-30 09:22:
Right...... hmm menarik....Kak Sarah cares to elaborate about the EM spectrum yg tumbuhan boleh react dgn?ni menarik lerr....


eh .. i rasa i pernah baca pasal research yang tengok tindakbalas organism on electromagnetic waves .. esp research utk tahu pasal bahaya atau tidak handphone ..  

i rasa organism boleh serap certain frequency of electromagnetic waves and maybe boleh jadi diorang keluarkan substance utk defend diri supaya not destroyed ngan waves tu. since biler keluarkan substance, "frequence propre" diorang akan tukar .. so it is kind of defense ler..

maybe gak organism ni ade tindakbalas ngan gelombang membujur macam sound waves.. kalau hentam ultrasound kat pokok, adakah dia nanti pekatkan cecair utk handle agression tu ? ..

cecair cecair camtu lah yang i nak tahu .. wujud ke tak .. kalau ujud, ade ke org buat research kat situ itu dijadikan ubat..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 01:05 AM | Show all posts

salam...Kak Sarah...

i rasa organism boleh serap certain frequency of electromagnetic waves and maybe boleh jadi diorang keluarkan substance utk defend diri supaya not destroyed ngan waves tu. since biler keluarkan substance, "frequence propre" diorang akan tukar .. so it is kind of defense ler..

maybe gak organism ni ade tindakbalas ngan gelombang membujur macam sound waves.. kalau hentam ultrasound kat pokok, adakah dia nanti pekatkan cecair utk handle agression tu ? ..

cecair cecair camtu lah yang i nak tahu .. wujud ke tak .. kalau ujud, ade ke org buat research kat situ itu dijadikan ubat..


this should be interesting...

sbb ade apply concept resonance ke? yg mana zarah tertentu serap sound wave frequency  tertentu..hmm..i rase salah satu cara aseptioc technique utk sterilised alat -alat makmal atau perubatan ( ni tak sure yer Kak ANIS ..tolong...) ade lah tech nology ni..itu lah saja setakat yg saya  maklum...hmm interesting...

[ Last edited by mbhcsf on 31-7-2003 at 01:27 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 06:26 PM | Show all posts
Originally posted by Sarah_Radzi at 31-7-2003 12:04 AM:
eh .. i rasa i pernah baca pasal research yang tengok tindakbalas organism on electromagnetic waves .. esp research utk tahu pasal bahaya atau tidak handphone ..  

i rasa organism boleh serap ce ...


Sarah Anis ada soklan sebab kurang faham or nak look at 2nd opinion:

1. Reseach pasal handphone what do you think the impact to human and why ?

2. Anis tak dapat nak faham apa teory di sebalik tindakbalas organism yang menghasilkan substance as shield from EMT. Is this more toward Plants or human, kalau ada reference can you give it to me?

:stp:

[ Last edited by Tengku Anis on 31-7-2003 at 12:28 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 06:56 PM | Show all posts
Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-31 12:26:
Sarah Anis ada soklan sebab kurang faham or nak look at 2nd opinion:

1. Reseach pasal handphone what do you think the impact to human and why ?

2. Anis tak dapat nak faham apa teory di sebali ...



pasal impact to human using handphone tu, ntah ler .. i tak tahu nak cakap ape .. maybe ade tapi tak nampak .. maybe takde sbb tu tak nampak.. ape ape pun .. we are surrounded by EM waves 24h/24 .. kecik atau besar .. depan screen crt ni pun ade EM waves gak . bukak lampu neon pun ade .. pendek citer .. semua ade .. jadi kalau ragu ragu tu,  kurangkan ler pakai .. kalau tak peduli .. buat cam biasa .. anyway, it doesn't means that risk akan kurang kalau pakai handfree.. hp tu still emitting .. cuma jauh je lah ..kalau setakat nak letak dalam kocek, baik toksah .. satgi benda lain plak yang sakit .. and then silap aribulan, handfree tu plak jadi antenna , terus pegi kepala gak . .. tapi i rasa (wild opinion ni), kalau ade side effect yang besar, we should have seen it.. kalau slow effect, maybe our organism will have the time tu do some mutation utk counter effect tu.. so anak cucu ccicit takde masalah ngan tu dah .. who knows ..  


pasal nb 2, every single thing ade "frequence propre" (sorry i takleh ingat nama english dia) .. dia depends on geometry, mass, dll .. (the same phenomene biler askar kawat atas jambatan and jambatan tu bergegar and runtuh) .. so that is known.

actually my statement on previous post should be considered as a question..  
adakah organism (any living thing) ade mechanism utk counter aggression macam continuos wave macam ultra sound ? kalau ade macam mana ?  kalau ada, the only way that I can imagine for a plant to defend by itself is by changing that "frequence propre" by producing liquid to slightly move the center of its "frequence propre". ataupun by dropping dia punya daun ke ape ke... and i would like to know whether my assumption is right. and kalau betul pokok tu produce substances utk defense, then ade tak research utk kaji substance tu utk dijadikan ubat ? itu je ... it wasn't an affirmation.. just curiousity..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 09:10 PM | Show all posts
Originally posted by Sarah_Radzi at 31-7-2003 06:56 PM:
pasal impact to human using handphone tu, ntah ler .. i tak tahu nak cakap ape .. maybe ade tapi tak nampak .. maybe takde sbb tu tak nampak.. ape ape pun .. we are surrounded by EM waves 24h/24 .. ...

======================================

Sarah & Da….

Ok Anis faham dah ingatkan Sarah ada finding baru pasal EMT ni dan Impact pada manusia, tu yang Anis Tanya dan cuba nak faham.

Sebenarnya Anis pernah buat research pasal HP effect to human health masa belajar dulu.

Dari segi definasi  MW dan RF radiation dalam range 3 kilohertz (kHz) - 300 Megahertz (MHz), and 300 MHz - 300 gigahertz (GHz), respectively. So Automatik GSM  system 1800Mhz dan 900 Mhz dalam range yang ada impact pada health.

Memang ada percanggahan pendapat tentang kesan Handphone nih pada manusia sebab belum ada pembuktian yang handphohe menyebabkan cancer. Kalau ikut pakar EMT 50%-60% daripada radiation dari Handphone akan menembusi leher dan otak menyebabkan pemanasan otak secara rambang. Macam kita masak Pop Corn dengan microwave. Tapi ada kajian pulak yang mengatakan disebabkan Watt pada H/P terlalu kecil so the termal effect almost impossible. So kalau kita pakai fakta ini Handphone tak merbahaya. Cuba jawapannya akan berbeza kalau kita tanya Nokia @ Erricsson dengan kita tanya factory yang buat EMT sheld untuk HP..biasalah business. :stp:

Betul cakap you kita hidup dengan EMT kalau sesiapa yang pernah guna Microwave Oven Recent research shows yang oven ini menyebabkan severe molecular damage kalau dimakan menyebabkan perubahan mendadak pada darah manusia dan system immune…tapi macam biasalah ramai orang yang tak ambil kisah. ..

=====================================

Pasal mechanism utk counter aggression dari EMT tu setakat ni anis tak pernah dengar pulak sebab EMT akan menyebabkan Sel bertukar dari sifat asal yang menyebabkan kerosakan pada sel itu sendiri. Contohnya pendedahan pada Microwave dengan kadar berterusan menyebabkan kemandulan, kecacatan bayi dalam kandungan and so on..

Tapi itu pada manusia dan haiwan kalau benda lain Anis pun tak sure :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 09:53 PM | Show all posts

eh terconfius jap

rectify ...
ultra sound bukan EM wave ..  
ultrasound boleh menyebabkan vibration
EM tak ...  
kalau EM wave, maybe dia boleh menyebabkan pokok tu simpan charge electric berlebihan macam capasitor kalau kena frequensinya and boleh menyebabkan permasalahan ler kot ..

ape ape pun .. gunalah telefon handphone berpada pada andk kalau boleh, simpan lah dia jauh jauh dari badan sbbkalau tak guna pun, dia emit gak utk synchronize atau tukar base station ..

tapi kan anis, yang i wondering, adakah kemandulan, bayi cacat etc etc tu semua systematic ? or cuma 60% ke etc ? and kalau cuma ade 60% (contohnye) .. kenapa lagi 40% tidak ? itu yang interesting nak ditahu ..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2003 10:38 PM | Show all posts
Originally posted by Sarah_Radzi at 31-7-2003 09:53 PM:
rectify ...
ultra sound bukan EM wave ..  
ultrasound boleh menyebabkan vibration
EM tak ...  
kalau EM wave, maybe dia boleh menyebabkan pokok tu simpan charge electric berlebihan macam capas ...


---------------------------------------
Hemm Ultrasound..Anis pun silap faham..


Kalau you study report from The World Health Organization (WHO) no conclusion pasal HP can cause any damage to brain , macam Anis cakap sebab kadar tenaga dari HP too low untuk sebabkan brain damage.  Kalau ikut vendor GSM lah.. system dia orang ni pandai sebab ada Power Control yang akan transmit a very low power to the HP during conversation or location update or any kind of broadcast signaling.  Tapi sebagai pengguna kita berhati-hatilah sebab ini kesan long term bukan sehari dua…

Specific Absorption Rate (SAR) set  theoretically acceptable untuk human body so katakan you guna Nokia 3210 SAR digital =1.14 . Mengikut kajian as long the SAR under international standard kesannya amat rendah pada manusia. Anis pun tak sure why 40% of the EMT tak menembusi otak tapi secara logic akal,  manusia mempunyai tengkorak yang menjadi penghalang kepada penembusan terus ke otak so only 60% pass thru 40 % just stop by our tengkorak. Sebab tu lah EMT boleh menyerap 100% ke Mata jika terdedah berbanding 60% looking at the brain.

Maksud Anis cacat tu pada awal pesenyawaan sebab EMT ni boleh menyebabkan perubahan pada keadaan normal janin yang menyebabkan kecacatan. Dari segi perubatan EMF menyebabkan perubahan pada enzyme ODC (also related to cancer) . making the availability of the enzyme inappropriate at critical stages in the development of the embryos. Itu yang kita takut tu….

Pendedahan selama 2 jam pada 2.45Ghz akan menyebabkan kerosakan teruk pada DNA manusia….
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-8-2003 01:33 AM | Show all posts

okay ..

buakan apa pernah bincand sejenak pasal topic ni masa kat thread Betulkah teori ni by Fie Zidane...sbb kan negara EU dah mula bising pasal gelombang yg h/phone produce towards human health..dan kalau tak silap Kak Anis atau Sarah or anyboby..boleh tunjukkan how far is the association

antara
tinggal dibwh PENcawang electric( yg tinggi tu lah )  dgn population below...sbb ade association dgn leukimia..ini perkaitan ...proposed mechanism ni yg saya nak tahu..sbb pernah bising jugak..
dan betulkah Sarah , ttg kalau kita bayangkan kita duduk kat atas satellite dish  yg sedang terima radio frequency .., cornea mata kita akan jadi " cooked"??sbb saya kurang pasti dgn bebende mcm ni...tapipasai h/phone tu kan K ak Anis mmg depa bising sungguh ...good question though...love to read your research ...bolehlah cut and paste...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2003 03:16 AM | Show all posts

waaa

anis :
2.45GHz tu, dah dekat ngan spectrum CDMA ==> 3G .. takleh gayut dah ler lepas ni ..
[quote]Kalau ikut vendor GSM lah.. system dia orang ni pandai sebab ada Power Control yang akan transmit a very low power to the HP during conversation or location update or any kind of broadcast signaling.  Tapi sebagai pengguna kita berhati-hatilah sebab ini kesan long term bukan sehari dua匸/quote]
Isk .. kalau position u tu dah jauh sangat dari base station, and u kat attenuating environment..  emiting power tinggi gak ..  cuma kalau compared ngan 5 yrs ago .. amplifier circuit skarang makin hebat, gain makin tinggi .. so emiting power tu mungkin kurang dari dulu in the same environment.. but anyway, max permitted emitting power 5 thn lepas still sama ngan skarang, 2mW (maybe dah tukar recently .. itu i tak tahu ler) . ..  
problem biler kurangkan emiting power, nanti  senang hilang network .. nanti org tak beli plak handphone tu.. hanphone company tu gak yang rugi..


mbhcsf :

yes .. kat europe pernah bising pasal leukimia and pencawang electric .. since semua still under investigation, france skarang dah tak kasi new high power emmiting antennas macam antennas handphone dipasang too near ngan population, esp dekat dengan kawasan sekolah ..  negara lain pun ade gak preventive measure, tapi itu i tak tahu.

pasal atas satelite dish yang  sedang terima radio signal, kalau terima, takde ler power sangat, but it won't surprise me kalau cornea mata u bleh dimasak kalau u gi letak mata kat focal point (tempat yang ada macam camera tu) .. TAPI kalau u gi duduk dekat and  in direction of emitting satelite dish, itu memang cari pasal ler .. sama ler macam duduk dalam microwave..  satelite dish emiting power teramat tinggi (sbb attenuation tinggi sangat) ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2003 12:49 PM | Show all posts

salam...Sarah and bless you inthi glorious Friday..and all ..too..

hmm..naow i know..ape lagi yg menarik ..lagi  about satellite dish ..
i mean dr segi materials yg digunakan utk bina dia?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2003 12:15 AM | Show all posts
Originally posted by Sarah_Radzi at 2003-7-31 09:16 PM:
anis :
2.45GHz tu, dah dekat ngan spectrum CDMA ==> 3G .. takleh gayut dah ler lepas ni ..

Isk .. kalau position u tu dah jauh sangat dari base station, and u kat attenuating environment..  ...


ye ke 2.5 Ghz dah masuk spektrum 3G , tapi maksud Anis high power Tx bukan Handphone...

Lagipun kalau ikut teory lah Digital System tak boleh travel jauh compare to analog so coverage untuk GSM paling tinggi 1 KM , tapi kalau kat Sweden less then that kalau tak silap Anis 0.5 KM so the sector is very small so power Tx jugak kecil. Ini jugak ada kaitan dengan capacity sebab coverage not mean capacity.

Bagus jugak soalah Da, satellite Dish made from what..?? Anis pun tak pernah terfikir pulak...:stp:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik perhatian Tengku Ampuan Pahang
ultra78Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik p
Views : 1739 Replies : 2
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 177985 Replies : 4060
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 22055 Replies : 126
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 5356 Replies : 21
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 7193 Replies : 81
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 39865 Replies : 244
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 14548 Replies : 98
Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis
YgBenarDatuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan di
Views : 3703 Replies : 14
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 73134 Replies : 2947
Betul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada Salahlaku Seksual?
awex^returnsBetul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada S
Views : 45540 Replies : 309

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 12:10 PM GMT+8 , Processed in 0.388541 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list