CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mail golok

Sains Matahari...........

[Copy link]
Post time 26-7-2003 11:28 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-26 11:26 PM:
so..your wife ker org yg cakap indah gemalai tu ? or ..yg dlm avatar tu?..so ambiguos kind of answer and so much to interpret...

i ask this because clarification is needed..but kalu confidential ...


Yup, my wife installed it for me..

Indah gemalai tu rambut si skunk tu... Cuba ko tengok betul2, boleh jadi model shampooooooo......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2003 09:51 AM | Show all posts

Dear Kak Anis....or Brother Saber RIDER ..( Ranger)

Quote:
Oh satu lagi nak tambah, aku tak berapa sure, tapi aku rasa Gould + co punya teori bunyinya macam teori Thermodynamics yang direfinekan oleh Ilya Prigogine... DA, would you like to elaborate?

would care to elaborate this, darling...?? ( kesian Marquez pulak)..ini case "off  the tangen punya forum"......nak bincang pasal TD then terus pada ..ntah..that blonde skunk...( avatar Papa)..okay shall we back on the track then...??
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2003 09:53 AM | Show all posts

salam..

Originally posted by paparock at 2003-7-26 23:28:
Yup, my wife installed it for me..

Indah gemalai tu rambut si skunk tu... Cuba ko tengok betul2, boleh jadi model shampooooooo......

oh i see...what a...er.. ..nice.. taste..well .. o okay then...bless you for telling..
( got back to work on those serai and ..God Knows what..);)
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2003 10:10 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 27-7-2003 09:53 AM:
oh i see...what a...er.. ..nice.. taste..well .. o okay then...bless you for telling..
( got back to work on those serai and ..God Knows what..);)


Ermmm... nice or not nice:re::re:

Well, kalau dah masak tomyam tu karang, kalau makan jangan lupa ingat kitaorang kat forum nih
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2003 12:13 PM | Show all posts

hmm ..

Originally posted by paparock at 2003-7-27 10:10:
Ermmm... nice or not nice:re::re:

Well, kalau dah masak tomyam tu karang, kalau makan jangan lupa ingat kitaorang kat forum nih

salam..
dah dapat dah...a few abstract ttg serai ...nak mula tulis dah..my God ..first time in my life ..kena ..paksa tahu  about serai..hikhik ( bkn paksa sbb tak tahu ape yg nak buat dah ..last resort...)ni belum masak tom yamm...no  never cook tom yam before ..kalau pakai " yg dlm' sachet tu tahu lah"..itu kire tahu kan??? yg original version..well ..tak tahu lah...:bg::bg:
o okay then..it is very nice taste lah PAPA ..bless her..but i cannot lie what i see...so plain JANE of  me...!!!!!!!!!  hik hik...tak per lah tolerate is the key...blonde skunk...hmm  ...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2003 03:34 PM | Show all posts
Mbhcsf....

Nanti kalau dah siap tulis research ko tu, pastekan la kat sini sekalik yer...

Nak tau gak....:bg::bg:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-7-2003 05:00 PM | Show all posts

oh no my oh my..NO

Originally posted by paparock at 2003-7-27 15:34:
Mbhcsf....

Nanti kalau dah siap tulis research ko tu, pastekan la kat sini sekalik yer...

Nak tau gak....:bg::bg:

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..absolutely not..extremely very private and confidential...actually more to.."junky" ..segan la  Papa.... tak pandai pun......
ni impromtu ..punya hal ni..tapi ..kan..memnagserai ade anti -fungal and anti - bacterial  properties..indicated in many studies but ..sama ada anti - cancer or not tak banyak ade literature pasai ni..so ni yg i ..kecewa sikit so kirer ..gorenglah dlm proposal tu..tapi at least ..kalau ade methodical approach then i think..tak tau lah Insya ALLAh...i have no comment..tawakkal and usaha jer lah..that is my commnet..nak buat camar 3 hari baru sibuk ...melompat nak cari..padan muka I ..my fault......
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2003 06:41 PM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-27 05:00 PM:
NOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..absolutely not..extremely very private and confidential...actually more to.."junky" ..segan la  Papa.... tak pandai pun...... ...


Masih boleh through email... Privacy sikit...:bg:

Nak tau gak apa benda ko buat kat serai tuh...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2003 09:23 PM | Show all posts

kekadang kan, PApa ..

makan aje lebih baik..payah sangat aihhh...nak extract this and that...okay
off now..
see you later
bless you all...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2003 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 27-7-2003 09:23 PM:
makan aje lebih baik..payah sangat aihhh...nak extract this and that...okay
off now..
see you later
bless you all...


baru dua hari takde dah panjang lebar thread ni yer...
anyway..good luck to mbhcsf...
rasa sunyi pulak bila mbhcsf takde..sebab dia yang selalu memeriahkan board ni..

mbhcsf..I pun nak jugak copy research pasal serai tu..selama ni tau makan je... kalau tengok dengan mata kasar, serai tu memang takde apa keistimewaannya..cuma penyedap tomyam jer...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2003 08:26 PM | Show all posts
Hi mbhcsf...

Macamana? Laku ker air serai ko?:bg:

Sembang la sikit....:bg::bg:
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2003 01:11 PM | Show all posts
Originally posted by paparock at 28-7-2003 08:26 PM:
Hi mbhcsf...

Macamana? Laku ker air serai ko?:bg:

Sembang la sikit....:bg::bg:


lerr..mbhcsf dah tukar profession jual air serai ke...patut le tak nampak dua tiga hari ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2003 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by valkries at 2003-7-29 01:11 PM:
lerr..mbhcsf dah tukar profession jual air serai ke...patut le tak nampak dua tiga hari ni.....


Ha'ah valkries... Aku dengar habis dia borong serai orang kampung aritu.. Penghulu dah panggil bajak dah buat projek tanam serai besar-besaran untuk menampung keperluan si mbhcsf...

Tak lama lagi kuarlah jenama air serai mbhcsf dalam tin dan botol besar ala Coke di pasaran...

Tunguuuuuu......
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2003 02:48 PM | Show all posts

sorry nak tanya sikit

I heard that the core of the earth might be nuclear like the surface of the sun.
soooo ... Earths Core a Nuclear Bomb?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2003 02:50 PM | Show all posts
dalam pusat bumi tidak ada gravity kan? jadi mustahil tak bumi kita akan meletup satu hari nanti?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2003 03:03 PM | Show all posts
air serai mbhcsf?...komersial nama tu..boleh laku ni..

M- marvellous!
B- best!
H- hankering!
C- comforting!
S- superb!
F- fantastic!

err..mbhcsf..jangan marah ye..gurau je...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2003 03:19 PM | Show all posts
Originally posted by DARSITA at 29-7-2003 02:48 PM:
I heard that the core of the earth might be nuclear like the surface of the sun.
soooo ... Earths Core a Nuclear Bomb?


pusat bumi ni mengandungi batuan cair yang dipanggil magma..magma ni tak boleh keluar sebab dikepung oleh satu lapisan yang dipanggil mantle(lebih kurang 70km tebalnya)..tapi walaupun dikepung sebegitu rupa ada sesetengah magma ni dapat juga menembusi mantle dan seterusnya keluar dari permukaan bumi sebagai lava dan terbentuk sebuah gunung berapi..bila lava ni sejuk maka ia menjadi batuan semula...begitulah seterusnya...so soalan darsita mengenai kemungkinan bumi ni akan meletup mungkin tak berlaku sebab magma ni sentiasa mencari jalan keuar untuk melepaskan tekanannya...jadi tekanan tu sentiasa terkawal...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2003 11:46 PM | Show all posts
Originally posted by valkries at 29-7-2003 03:19 PM:
pusat bumi ni mengandungi batuan cair yang dipanggil magma..magma ni tak boleh keluar sebab dikepung oleh satu lapisan yang dipanggil mantle(lebih kurang 70km tebalnya)..tapi walaupun dikepung sebe ...


Menarik apa yang Darsita dan  valkries bincangkan nih..Anis tambah sikit ye….
-----------------------------------------------

Betul seperti kata Darsita bahawa bumi memang satu reactor Nuklier semulajadi. Ini berdasarkan kajian pakar-pakar kajubumi dan ahli Fizik yang merumuskan faktor-faktor berikut:

1.Ada unsure-unsur Helium didalam bumi seperti yna ditemui oleh William Ramsay apabila dia mengkaji gas yang dikeluarkan oleh Norwegian ore. Ini merupakan penemuan yang mengaitkan penemuan reactor Nuklier semulajadi.

2. Pada bahagian tengah (Core) Pakat Geophysiscists mengesahkan adanya unsure nickel silide yang menyebabkan ujudnya ketumpatan dan suhu yang tinggi pada pusat bumi. Fenomena in adalah mimic kepada Uranium yang menjadi asas kepada Nuklier power.

3. Pada 1956 Paul Kuroda(Japanese physicist) menyatakan bahawa adanya pertambahan kadar uranium pada bumi dari 0.7% ke 3% dan kadar ini cukup untuk triggered nuclear fission reaction. Tapi dia gagal membuktikan secara saitifik bahawa nutural reactor model to match to any known uranium ores.

4. Gunung berapi di Hawai dan Iceland (Bukti terbaru) membuktikan secara fizikal bahawa bumi memanglah reactor nuklier kerana adanya unsur helium-3 and helium-4. helium-3 hanya boleh dijanakan oleh Reaktor Nuklier seperti yang didakwa saintis seperti  Hollenbach dan Herndon.

=======================================
Apa yang menarik pada Anis … bolehkah bumi Meletup macam kata Darsita…hummm tu yang menarik dan sedang dibincangkan oleh saintis…

Seperti kata Daniel F. Hollenbach

"It's a self-sustaining critical reaction," said nuclear engineer Daniel F. Hollenbach of Oak Ridge National Laboratory, a longtime collaborator of Herndon's until the two parted ways last year. "Depending on how much it fissions, that's the power."

So kalau fissions mencukupi bermakna selamat lah kita…hehehe baik taubat cepat..

Tapi dalam hal ini Hardon memberikan pendapat yang berbeza :
(Petikan)


Herndon's latest paper went even further, suggesting that the ratios of He3 to He4 indicated that the georeactor is reaching the end of its life -- albeit in perhaps a billion years. Hollenbach said he disagrees with that conclusion.

So… mungkin meletup mungkin tidak….hanya tuhan yang tahu...tak sangka ye kita sebenarnya hidup diatas weapon Of Mass Distruction
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 12:16 AM | Show all posts

hmmm..hola...salam...hello missing you guys..

aih..ayaq serai..no ..no my oh my....sapa dah jadi spokesperson or PR tu?/no..tapi ade lah bawak  proposal tu..someone said.. o okay ..fantastic..that 's what we want.( alhamdulillah dan bless sapa yg bagi semangat dan doa ) tapi apenyer..20 jam punya cari bhn so tak de ..well...substance sangat pun.... cuma jangan  narrow kan scope terlalu ..kepada anti-tumours properties...sbb klau tak dak..naya research nanti ..ini adalah satu cabang pharmacology ..( ni saya tak expert tau.. saya cuma ..student biasa) ...yg kita panggil ethnopharmacology //yg mana bermaksud kita cari bhn  ubtan herba masyrakat kita..and kita ..buat sytematic objective reaserch..sbb ..jangan gelak yer..sbb.. kat cambridge kalau  bukak website research interests..ade yg jumpa ..satu bhn dlm ginseng yg ade  potensi utlk stmulating the growth of new blood vessel formation..( angiogenesis) so..ini...lah ....yg org kitaboleh buat....
tapi setakat tu lah..euw..ayaq serai...my oh my
blesss you guys.....

lagi satu kan..tau dak kebayakan research papers berkenaan serai..ni banyak diterbitkan or published by Africaan researchers..+ Japanese...depa ni jugak kaji mengkudu ooohh..nampakape-aper sanagt la mengkudu tuu.. nama saintific mengkudu saya baru tau..morinda sp...wah posh yer.....so depa ni pi merata  ceruk...kaji mengkudu..

yg banyak KAJI pasai serai ni ( anti- tumor properties ni ) org SIAM la..sbbkan..dep akan ..mkn ..Tom yam..kan..so ade lah research by the same person jugak ..so ..itu lah hikayat  serai...


p/s: tulis melalut tapi masak tom yam yg " tak der dlm Packet TU" masih tak tau...

[ Last edited by mbhcsf on 30-7-2003 at 03:05 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2003 12:28 AM | Show all posts

interesting......

[quote]Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-29 23:46:
Menarik apa yang Darsita dan  valkries bincangkan nih..Anis tambah sikit ye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik perhatian Tengku Ampuan Pahang
ultra78Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik p
Views : 1739 Replies : 2
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 177985 Replies : 4060
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 22055 Replies : 126
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 5356 Replies : 21
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 7193 Replies : 81
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 39865 Replies : 244
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 14548 Replies : 98
Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis
YgBenarDatuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan di
Views : 3703 Replies : 14
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 73134 Replies : 2947
Betul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada Salahlaku Seksual?
awex^returnsBetul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada S
Views : 45540 Replies : 309

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 11:40 AM GMT+8 , Processed in 0.443561 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list