CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mail golok

Sains Matahari...........

[Copy link]
Post time 24-7-2003 12:04 AM | Show all posts

oops ..sops ..

Originally posted by paparock at 2003-7-23 23:51:
Kan jerubu yang tebal tu dah jadi filter yang berkesan mbhcsf.. Aku tau la selamat tak selamat, selain standard procedures ada jugak common sense...:bg:

yes of course...!!!! and i would not dare to ..question your common sense or even how sensible you are.....my apology and how nice..sure dah boleh observe full moon ..wow envy nyerrrr...sure  boleh observe  mars petang -petang or lagi satu planet ni paga-pagi.... sorry..

then sure dah  boleh observe aurora borealis kan if you happened to be in those scandinavian countries....how lovely..eeee ..envy nyer sayerrr... o okay then i better stop..nanti ranap keyboard....wow ..you're one lucky being....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2003 12:14 AM | Show all posts
Aku ceritakan apa yang memang benar berlaku mbhcsf... Bukan tipu..

Aku pun tak sangka gak, mula-mula bila aku nampak tompok hitam kat matahari tu pun aku musykil gak kot2 ia adalah objek-objek yang wujud di atmosfera, tapi bila aku peratikan lama-lama aku memang pasti ia sunspots.. Masa tu ada 2 kelompok utama, saiz kedua-duanya agak besar...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:21 AM | Show all posts

oh i see..

of course....i believe you..... okay to the point then....what happened..?more description please.....about the sun...but binocular ni umpama telescope yg kecil la kan..?

or   yg pasai luminosity tu okay  depa bawak probe ..i got it tapi probe tu  dia .kesan ape luminosity la?/ or is it in lay man's term we called it as  glare?
then yg "jumping flea tu ape dia Papa?
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:31 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-23 04:44 PM:
soalan:-

what is so special about sunspots and faculae?  (yg I tau sunspots boleh pengaruhu cuaca di bumi) ...

why these are the target spot to study luminosity?

p/s Kakak anis boleh pang ...



Sun Sport
Hemm …………..
Selalunya fenomena ini ada pada permukaan Matahari…appear as dark sport. Kalau dari segi kajian bintang suhunya menurun ke  3700 K kalau kita compare  disekeliling photosphere dimana suhunya mencecah 5700 K.  Biasanya kesan ini ujud selama beberapa hari dan mungkin berminggu. Kita kena ingat dari segi hukum gravity sun sport mempengaruhi kesan gravity yang besar pada Earth. (magnetic field strengths thousands of times stronger than the Earth's) .  
Secara normal Sun Sport biasanya dating dalam dua set yang berlainan positive and negative field. Ini mengikut hukum megnetik kalau kita bercakap dari teory magnetic.

Kalau kita kaitkan kesan Faculae…ini adalah  kawasan yang cerah dan senang nak lihat dekat hujung solar disk …magnetic area jugak macam sun sport but weak sangat…kalau sun sport buat matahari nampak gelap Faculae buat matahari nampak terang

Well dengan izin Allah During a sunspot cycle the faculae actually win out over the sunspots and make the Sun appear slightly (about 0.1%) brighter at sunspot maximum that at sunspot minimum.

So itulah specialnya kalau you pernah melihat konsep Heat Tranfer fenomena ini sebenarnya berkait rapat dalam pembebasan tenaga dan itulah sebabbya kita harus kaitkan dengan fenomena luminosity.

You are also correct ada kesan cuaca yang berkait dengan sun sport dan Faculae yang memerlukan huraian yang berlainan..
=====================================

PS: Paparock: Kalau nak teropong matahari ada alat dia kita gunakan dikenali sebagai  Swedish 1-meter Solar Telescope (SST)---Ini untuk Pro lah kalau tidak guna Filter bahaya tau walau dalam apa cuaca sekalipun sebab kesan buta pada mata bukan sebab cahaya yang masuk sahaja tapi banyak sebab lain termasuk kesan UV secara aktive merosakkan retina mata :cf:

Tapi bila baca comment Paparock tak sure ----jarang pulak Anis baca fenomena ini boleh dilihat dengan mata kasar tapi Anis tak pulak menafikan kebenarannya ..cuma wonder gak..
:cf:
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:34 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-24 12:21 AM:
of course....i believe you..... okay to the point then....what happened..?more description please.....about the sun...but binocular ni umpama telescope yg kecil la kan..?

or   yg pasai luminosi ...


Binocular tu teropong biasa yang ada 2 set kanta tu la mbhcsf... Memadai untuk nampak sunspot tu dengan jelas, even masa tu dengan mata kasar pun boleh nampak tapi tidak berapa jelas...

Ada banyak probe Probe yang terbang ke matahari dengan misi2 yang berbeza...

MIsalnya

Yohkoh - 1991 memonitor fenomena suhu lampau tinggi di permukaan luar matahari menggunakan spektrum x-ray...

Ulyses - 1994 mengukur x-ray solar, gelombang radio dan gelombang plasma.. Terbang di bawah kutub selatan dan mengukur medan magnet...

SOHO - 1995 Pemerhati solar dan heliosperic untuk mengkaji bahagian dalaman matahari dan jugak angin solar....

Jumping flea yang ko maksudkan tu mungkin solar loop atau flare loop... entah la aku dah lupa... ada baca sekali kat ruangan science news sunday times dulu...

[ Last edited by paparock on 24-7-2003 at 12:35 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:40 AM | Show all posts
Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-24 12:31 AM:
Sun Sport
Hemm …………..
Selalunya fenomena ini ada pada permukaan Matahari…appear as dark sport. Kalau dari segi kajian bintang suhunya menurun ke  3700 K kalau kita  ...


Mungkin bukan tiap2 hari ada peluang tengok sunspot ngan bare eyes... tapi aku dah tengok sendiri... Kalau ko pergi kat tol kajang tu matahari terbenam hampir selari dengan jalan ke arah puchong....
:bg:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-7-2003 12:46 AM | Show all posts

okay to Papa ..

Binocular tu teropong biasa yang ada 2 set kanta tu la mbhcsf... Memadai untuk nampak sunspot tu dengan jelas, even masa tu dengan mata kasar pun boleh nampak tapi tidak berapa jelas...

yep...betul lah tu.. o okay then...

ape tu gelombang plsama?
plasma ni lagi satu keadaan jirim kan?

and thank you for listing down.the type of probes tu...
bless you...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:51 AM | Show all posts

o okay then..

Jumping flea yang ko maksudkan tu mungkin solar loop atau flare loop... entah la aku dah lupa... ada baca sekali kat ruangan science news sunday times dulu...

okay ..tak per..that's is good enough....bless you..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2003 12:53 AM | Show all posts
Originally posted by paparock at 2003-7-23 06:34 PM:
Binocular tu teropong biasa yang ada 2 set kanta tu la mbhcsf... Memadai untuk nampak sunspot tu dengan jelas, even masa tu dengan mata kasar pun boleh nampak tapi tidak berapa jelas...

Ada bany ...


Ye ke Jumping flea berkait dengan solar loop atau flare loop..ish Anis pun dah pening nih..tapi mungkin jugak Papa punya definasi legi betul Sebab  Anis fikirkan Jumping flea cuma satu fenomena tenaga..hemm..tak lebih dari itu  maybe I am wrong...

tapi kalau Papa boleh terangkan dari segi metematik it will be good then..
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:54 AM | Show all posts

hey K ANIS..

Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-24 00:31:
Sun Sport
Hemm 厖厖..
Selalunya fenomena ini ada pada permukaan Matahari卆ppear as dark sport. Kalau dari segi kajian bintang suhunya menurun ke  3700 K kalau kita  ...


thank you....bless you...ptg lagikan? how'the weather over there?:bg::bg:
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 12:55 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2003-7-23 06:54 PM:
thank you....bless you...ptg lagikan? how'the weather over there?:bg::bg:


Tak best hari semalam hujan..hari ni pun mendung boring..dah pukul 7.00 Malam nih..
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 01:26 AM | Show all posts
Originally posted by Tengku Anis at 2003-7-24 00:55:
Tak best hari semalam hujan..hari ni pun mendung boring..dah pukul 7.00 Malam nih..

iyerr kee? laa sini punsama hujan renyai-renyai.K Anis dah pernah tengok Northern lights  dah? sure bestt..envy nyerrrr...:bg::bg:
good nite...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 01:27 AM | Show all posts

it is very nice to know..

Originally posted by paparock at 2003-7-24 00:40:
Mungkin bukan tiap2 hari ada peluang tengok sunspot ngan bare eyes... tapi aku dah tengok sendiri... Kalau ko pergi kat tol kajang tu matahari terbenam hampir selari dengan jalan ke arah puchong... ...

it is too far la Papa from my house...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 08:32 AM | Show all posts
err..sorry kerana mengganggu perbincangan...sebab ada kemusykilan sikit ni..

kalau ikut calculatioan yang tengku anis bagi tu..maksudnya matahari cuma boleh bertahan lebih kurang 5.5 billion tahun....so bila matahari dah habis fuel..apa yang akan berlaku ke atas semua planet di dalam circle nya?...apa yang aku tahu within a few days bumi akan membeku..boleh kah manusia survive pada masa tu...how about hari kiamat then..?..adakah berlaku pada masa matahari mati atau sebelum tu lagi..soalan ni mungkin tak patut di tanya sebab kita tak boleh nak mempersoalkan bila hari kiamat akan berlaku sebab itu kuasa ALLAH..even tanda-tanda hari kiamat nak berlaku pun kita dah boleh lihat sekarang ni...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 08:35 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 24-7-2003 01:27 AM:
it is too far la Papa from my house...


err..mbhcsf..nak tengok matahari terbenam kena pergi kajang ke?..(just joking)..
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 11:00 AM | Show all posts

hik hik hik....

Originally posted by valkries at 2003-7-24 08:35:
err..mbhcsf..nak tengok matahari terbenam kena pergi kajang ke?..(just joking)..

tu lah location tu strategik betul la...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


ikillyou9000 This user has been deleted
Post time 24-7-2003 03:21 PM | Show all posts

matahari

baksa masih muda dalam bidang matahari
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 03:28 PM | Show all posts
Originally posted by valkries at 24-7-2003 08:32 AM:
err..sorry kerana mengganggu perbincangan...sebab ada kemusykilan sikit ni..

kalau ikut calculatioan yang tengku anis bagi tu..maksudnya matahari cuma boleh bertahan lebih kurang 5.5 billion tah ...


Jangan bimbang valkries, pada kadar manusia memanipulasi sumber dunia sekarang... bumi kita tak mungkin mampu bertahan walau seribu tahun pun... jangankan 5 billion tahun...

Sama ada kiamat atau tidak manusia perlu survive beyond bumi... Keluar cari planet lain untuk meneruskan kehidupan..

Mungkin idea ni bunyi macam karut tapi percayalah ia adalah suatu kemungkinan yang tak boleh kita tolak tepi.

Ingat tak tentang citer penemuan benua Amerika.. Benua tu dah ada berjuta tahun, sama umur ngan benua2 lain di atas muka bumi... Tapi bagi masyarakat manusia di sebelah Eropah dan Asia, ia tidak wujud sehinggalah Columbus menjumpainya. Begitu jugak bagi kaum Red Indian di benua Amerika, mereka tidak tahu ada manusia lain di bumi ini kecuali selepas datangnya Columbus ke benua mereka...

Malah ko tau sebab apa Columbus menamakan kaum Asli benua Amerika tu red Indian? Sebabnya adalah kerana pada perkiraan Columbus, jarak pelayaran yang telah dilaluinya sepatut sudah pun membawa dia sampai ke India selaras dengan misi asal beliau untuk belayar ke Asia melalui arah ke barat...

Mengapa kesilapan itu berlaku? Sebabnya, sebelum Columbus menemui dan akhirnya mereka mengenalpasti bahawa Amerika adalah sebuah benua baru di tengah-tengah antara dua lautan, para saintis pada zaman itu menganggarkan ukurlilit bumi kecil saja. Iaitu lebih kurang separuh ukurlilit sebenar bumi. Columbus telah menyandarkan anggaran jarak pelayarannya kepada angka ukurlilit yang diterima oleh masyarakat saintifik ketika itu. Setelah Magelan berjaya sampai ke filipina selepas merentasi pasifik, barulah ukurlilit bumi dapat ditentukan dengan tepat...

Maknanya, walaupun ukurlilit bumi ini hanya sekitar 40,000km, manusia mengambil ribuan tahun sebelum mereka menemui atau mengetahui semua daratan yang boleh didiami di atas permukaannya...

Dan pada peringkat awal penjelajahan lautan untuk ke dunia-dunia baru ini, kaedah pengangkutan atau teknologi pelayaran masih lagi kuno dan amat berbahaya kepada pesertanya. Sehinggalah pada akhir abad ke sembilan belas sehingga sekarang perjalanan ke mana-mana bahagian dunia dapat dibuat dengan cekap dan selamat...

Masa depan penjelajahan ke angkasa lepas mungkin boleh mengulangi sejarah penjelajahan pelayaran dan penemuan2 dunia baru yang aku sebut tadi.. Sekarang penjelajahan angkasa lepas baru saja bermula. Amat rumit, amat mahal dan amat berbahaya berdasarkan kepada teknologi dan sumber-sumber yang ada pada masa ini. Bagaimanapun kita tak tahu bila manusia akan dapat strike sebagaimana Columbus menemui Amerika..

Aku percaya masanya akan sampai jugak...:bg::bg:

Kiamat? Kiamat tu urusan Tuhan. Tugas kita adalah untuk berusaha....:bg:
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 03:30 PM | Show all posts
Originally posted by valkries at 24-7-2003 08:35 AM:
err..mbhcsf..nak tengok matahari terbenam kena pergi kajang ke?..(just joking)..


Kebetulan jer valkries...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2003 03:45 PM | Show all posts
papa..terima kasih atas penerangan yang panjang lebar..memang betul apa yang you cakap tu  kena cari alternatif lain supaya kita boleh meneruskan keterlangsungan makhluk dunia ini....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 178847 Replies : 4067
Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik perhatian Tengku Ampuan Pahang
ultra78Suri rumah tanam padi dalam pasu tarik p
Views : 1874 Replies : 6
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 14693 Replies : 100
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 73252 Replies : 2952
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 22227 Replies : 127
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 5457 Replies : 21
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 7294 Replies : 81
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 39865 Replies : 244
Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis
YgBenarDatuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan di
Views : 3703 Replies : 14
Betul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada Salahlaku Seksual?
awex^returnsBetul ke ni? Qawiy (Tebuk² Quran) Ada S
Views : 45641 Replies : 309

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 12:24 PM GMT+8 , Processed in 0.491504 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list