CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9097|Reply: 16

tertekan sgt pasal loan JPA

[Copy link]
Post time 11-8-2011 11:04 AM | Show all posts |Read mode
saya tgh tertekan sgt berkenaan loan jpa... saya buat pinjaman masa belajar thn 1997... adalah skipp bayar pasal keje tak tetap... pastu tak keje... pastu keje balik... skrg ni nama dah blacklisted dan jpa dah hantar nama ke Jabatan Peguam Negara... penjamin punya nama pun sangkut... utk clear nama... kena byr RM6000 drpd jumlah tertunggak dan biat standing instruction rm250 setiap bulan.. dgn kerja yg gaji saya rm900 sebulan... sy pening... dah buntu... tertekan yang amat sgt... rasa macam nak pinjam ah long je... sebab takde sumber kewangan...

nak keluarkan KWSP ... tak layak sebab KWSP punya syarat plak... hanya pinjaman pelajaran tahun 2000 ke atas aje yg blh kuarkan duit kwsp.... aku buntu ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2011 11:08 AM | Show all posts
tak payah buat loan ngan along..buat loan dgn bank..rasa pinjaman peribadi skrg ni mudah lulus..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-8-2011 11:09 AM | Show all posts
kalau sy buat pinjaman bank... beban bulanan bertmabh... tak mampu nak byr... byr loan bank + byr jpa 250... sy kena cari rm500 lagi sebulan.... sy tak mampu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2011 11:16 AM | Show all posts
pinjaman bank tu ambiklah amount rendah..dlm rm5k mcm tu bulan2 pun tak besar byr nye..leh guna pakai byr pinjaman tu..

dan dlm tempoh tu kena lebih berjimat lagi lah..atau cari pekerjaan sampingan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-8-2011 11:33 AM | Show all posts
Ya Allah... semoga aku diberi kekuatan untuk hadapi semua ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2011 12:00 PM | Show all posts
Saya cadangkan pergi daftar ke AKPK. Adik saya dan some of my friends pun ada buat. Cuma after this, takleh buat loan atau kad kredit ngan mana2 institusi perbankkan lain untuk certain jangka masa.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 11-8-2011 12:13 PM | Show all posts
utk loan jpa leh buat akpk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2011 05:50 PM | Show all posts
ko pergi je kat JPA...mintak pengurangan bayaran bulanan dan juga bayaran 6k tu dikurangkan...masalah ko ni sebab ko tak bayar langsung.....sekali sekala bayarla walau RM100 untuk mengelakkan disenarai hitamkan...
sebenarnya JPA ni boleh bertolak ansur jika kena caranya...

cam aku dulu, diorang mintak aku bayar 100% loan aku...sedangkan result aku ok la jugak...sebabnya, aku extend 2 semester...
aku hantar surat rayuan, mintak kurangkan loan dan bayaran bulanan...sebab extend 2 semester tu bukan salah aku...U yg tambah kredit (atas permintaan IEM)...jadi logik la aku tambah 2 semester lagik...
dapat je pengurangan....aku kena bayar 25% je dari total loan...dan bulanan reduced dari RM250 ke RM150...

tapi aku tak bayar secara tetap gak...biasanya 3-4 bulan sekali aku bayar 1k-2k...dah lama pun abis loan aku tuh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2011 08:14 AM | Show all posts
saya tgh tertekan sgt berkenaan loan jpa... saya buat pinjaman masa belajar thn 1997... adalah skipp ...
ieyla1979 Post at 11-8-2011 11:04

Klau tak silap aku JPA akan bagi surat PERINGATAN kalo ko tak respon beberapa lama JPA akan bagi olak surat AMARAN
Kalo ko ignore lagi barulah JPA hantar ke Jab Peguam Negara dan nama penjamin blacklisted
Masalah disini ko iignore totally tak amik inisiatif kontek JPA untuk solution dan ko tak penah bayar langsung ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2011 10:51 AM | Show all posts
aku pernah byr... aku pun byr 2 atau 3 bulan skali.. dan aku takde dpt surat apa pun dr jpa... notis atau apa... tahu2 aku check online nak byr bulan ni... nama dah senaraihitam....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2011 10:51 AM | Show all posts
dan tindakan ni diambik kat ramai peminjam... ramai sgt yg kena... kengkawan aku pun ramai yg kena...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2011 06:14 PM | Show all posts
Reply 11# ieyla1979

rasanya elok gi JPA , bincang ngan pegawai sana. kalau gaji 900rm tu boleh dikurangkan lagi kot bayaran bulanan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2011 10:28 PM | Show all posts
sy cadangkan TT g HQ JPA sndiri n jumpa pegawai yg incharge IPT TT....insyaallah depa blh bntu n bg nasihat. sy pun dl pnh d blacklist.....sy anta surat minta pengurangan n bg slip gj coz xmmpu nk byq spt yang diminta.....mmg JPA buat penjadualan bayaq blk semula ngn pengurangan byrn (bgantung pd result n rayuan kita).....alhamdulillah.....bl dpt keja tetap....sy terus buat pmotongan gj n nama sy & penjamin2 dkeluarkan dr senarai blacklist (tp sy xpnh dpt surat dr lawyer)

belum terlewat untuk TT call pegawai JPA tu.......
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 03:49 PM | Show all posts
betul..pokok pangkal...aku rasa TT patut call dan jumpa pegawai JPA terus...jangan amik jalan singkat untuk pinjam ahlong.

Solution ada, tapi aku rasa ko dah stress dan tak jumpa caranya.  Kawan2 kat sini dah berikan cadangan dan idea untuk tolong ko...
ko jangan sedih...selalunya JPA tak tegas tanpa ada sebab musabab....

First step (bak kata n nasihat kawan2 kat atas) - ko contact JPA..ada banyak saluran dan cara di pohak JPA yang mungkin ko, aku dan semua orang tak tahu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-8-2011 10:46 AM | Show all posts
thanks semua....
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 09:53 PM | Show all posts
keje part time la..900 tu mmg la ssh nk survive
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2016 06:35 PM | Show all posts
Assalamualaikum,Saya ni pelajar perubatan tahun akhir dan berniat utk tidak membuat housemanship nanti. Saya tahu ramai yg akan bash sy sbb sy xnak sambung houseman, atau yg tuduh sy manja, membazir duit mak ayah. Saya dah terllau burnout dah dgn medik ni, tgk patient pun dah xsemangat. Saya dah set up biz sy sendiri, tunggu masa je nak graduate tapi sy xnak la lari dari hutang.

Saya perlu membayar RM 250k dlm tempoh 3 bulan. Tapi saya x tahu mcm mana . Mana mungkin saya mampu nak bayar rm 250k dlam tempoh 30 hari kan.Emel saya pula dijawab acuh tidak acuh oleh pihak JPA, panggilan saya disambung-sambungkan kepada pegawai2 yang berlainan. Padahal niat saya baik ingin melunaskan hutang.

Rakan-rakan yg dah pernah lalui situasi mcm sy ni, boleh x tlg sy ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 04:38 AM GMT+8 , Processed in 0.098059 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list