CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 26836|Reply: 148

Masalah dgn kucing jiran... Tolong!!!! Tolong!!!!

[Copy link]
Post time 25-5-2011 12:27 PM | Show all posts |Read mode
Jiran sebelah rumah mak saya di Kepong ada bela berpuluh2 kucing.... masalah yg kami hadapi ialah:-

1. dia tak jaga kucing dia.... bg mkn minum pastu dia biarkan berkeliaran (kalau dok dlm cage senang)
2. kencing & berak merata2.... di setiap kawasan rumah....
3. bau busuk masuk ke dlm rumah2 jiran.....
4. Jiran yg ter pernah bertegur sapa..... (kalau bertegur sapa senang nak tegur):@

Kadang2 kami terpaksa tutup pintu & tingkap bg menegelakkan kucing & bau busuk tu masuk rumah kami. :re:

Sesiapa ada info, siapa yg saya patut call utk angkot kucing dia yg berpuluh2 tu????{:1_139:}  

Apa yg patut kami buat? Tolong la.... kami dah tak tahan dok bau busuk taik & kencing kucing hari2....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-5-2011 03:06 PM | Show all posts
Sesiapa ada info, siapa yg saya patut call utk angkot kucing dia yg berpuluh2 tu????  ...
KelisaSilver Post at 25/5/2011 12:27


kat mana ni? kalau kat kawasan KL dan lembah klang, boleh call SPCA selangor. no. tel: 03 - 42565312.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2011 04:08 PM | Show all posts
mmg busuk pun kelisa..dulu jiran sebelah rumah saya pun ada bela..sampai saya xbuka tingkap n pintu..bau masuk dlm rumah..nak bela tp menyusahkan org..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2011 04:20 PM | Show all posts
Post Last Edit by boocik04 at 26-5-2011 08:16

cuba2 la bagi jiran tu leaflet / pamphlet tentang responsible pet ownership. mana tau, dia nak baca dan berubah... kalau nak, saya ada banyak leaflet / pamhlet sebegitu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 01:35 PM | Show all posts
kat mana ni? kalau kat kawasan KL dan lembah klang, boleh call SPCA selangor. no. tel: 03 - 4256 ...
boocik04 Post at 25-5-2011 15:06



    Kat kepong KL.... saya dah call DBKL tadi...... derang dah bg no report.... 1st derang akan dtg & bg nasihat dulu.... pastu kalau tak jln, dia akan dtg lagi... bg kompun & angkot kucing2 tu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 01:37 PM | Show all posts
mmg busuk pun kelisa..dulu jiran sebelah rumah saya pun ada bela..sampai saya xbuka tingkap n pintu. ...
azwaonlineshop Post at 25-5-2011 16:08



    tu la... tak tahan..... my mon pun takde buka pintu & tingkap.... yg i tak faham tu.... mcm mana la org tu boleh duduk dlm rumah dia yg penuh taik & kencing kucing tu.... deria bau dia dah takde....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 01:39 PM | Show all posts
cuba2 la bagi jiran tu leaflet / pamphlet tentang responsible pet ownership. mana tau, dia nak baca  ...
boocik04 Post at 25-5-2011 16:20



    boleh jugak kalau nak bg.... tq...tapi... mcm mana nak bg?.... nnti boleh saya masukkan kat peti surat dia....   sbb dia tak de sembang2 ngan kitaorg pun.... dia tak mesra alam....
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:01 PM | Show all posts
jiran aku bela kucing comel2....tapi dak2 ni suka balik kampong 1-2minggu....jenuh kucing tu dok tenggek kat tepi tingkap, dahla flat tingkat 18 plak tuh, haish aku takut sgt kucin dia terjun
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 26-5-2011 02:10 PM | Show all posts
jiran aku bela kucing comel2....tapi dak2 ni suka balik kampong 1-2minggu....jenuh kucing tu dok ten ...
arcana Post at 26-5-2011 14:01



    kalau pandai jaga takpe.... bela elok2 mesti comel... ni masalah nye.... dia biar bersepah2.... tu yg tak tahan tu.... kalau seko dua tahan la lagi.... ni berpuluh2 ekor kot aku rasa... tak larat nak kira dah.... kadang2 bapak aku geram..... amik kucing dia 5 6 eko... g hantar kat pasar borong selayang.... sekurang2 nye dia takde la kebulur.... pandai2 la dia cari mkn kat situ.....
tu pun tak berkurang gak lagi kucing tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by boocik04 at 26-5-2011 14:20
boleh jugak kalau nak bg.... tq...tapi... mcm mana nak bg?.... nnti boleh saya masukkan ka ...
KelisaSilver Post at 26/5/2011 13:39


masukkan dalam peti surat dia. kalau dia suka & sayang kucing mesti dia nak baca...

cuba cara lain nak approach jiran tu. selalunya dorang ni tak mesra alam sebab orang asyik marah2 dia.
cuba kita letak diri kita kat dia... kita sayang kucing tapi orang marah2 kita. mana la kita nak jadik mesra alam, kan?

kalau buang kucing2 tu kat pasar, nanti datang kucing baru kat situ. buang yang lama, yang baru datang.
cara terbaik ialah neuter je dorang. bila kucing tu tak membiak, bilangan kucing baru pun kurang.

boocik sanggup keluarkan duit sendiri untuk neuter kucing2 stray kat rumah supaya orang tak komplen.
so, kalau you ada duit, bawak sekor dua pegi neuter dulu. lepas neuter boleh lepaskan balik.
kalau jiran tu sanggup neuter, you boleh tolong dia hantarkan kucing2 tu pegi neuter.
bila dia tengok ada orang concern dengan kucing2 dia mesti dia akan beransur friendly...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:13 PM | Show all posts
Reply 9# KelisaSilver


    susah nk dpt org yg betul2 nk bela baik2,dah bosan gamaknya dia biar r kucing2 tu berkeliaran....buduhnye:@
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 02:17 PM | Show all posts
masukkan dalam peti surat dia. kalau dia suka & sayang kucing mesti dia nak baca...
boocik04 Post at 26-5-2011 14:13



    tu la kan.... harap2 dia baca la.... tapi..... kalau baca pun tak buat mcm mana.... ish... masalah betul la....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 02:18 PM | Show all posts
Reply  KelisaSilver


    susah nk dpt org yg betul2 nk bela baik2,dah bosan gamaknya dia biar r ...
arcana Post at 26-5-2011 14:13



    sian kat kucing yg tak berdosa tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:20 PM | Show all posts
lapor jela,saya pn terpikir nk lapor pada spca(di penang la)....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 02:21 PM | Show all posts
Reply 14# arcana


    a..ah saya dah lapor kat DBKL tadi.... derang dah bg saya report # utk ref...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:21 PM | Show all posts
lapor jela,saya pn terpikir nk lapor pada spca(di penang la)....
arcana Post at 26/5/2011 14:20


better laporkan pada SPCA. at least dorang boleh tangkap and put the cats up for adotion.
kalau lapor kat dewan bandaraya atau majlis perbandaran, dorang bunuh terus... :cry:
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-5-2011 02:22 PM | Show all posts
tapi aritu sy pnh tgk dlm tv yg dbkl ni sgt ganas tangkap kucin n anjing yg berkeliaran....hmmm takot plak
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:24 PM | Show all posts
tapi aritu sy pnh tgk dlm tv yg dbkl ni sgt ganas tangkap kucin n anjing yg berkeliaran....hmmm tako ...
arcana Post at 26/5/2011 14:22


sebab tu saya kata better laporkan pada SPCA... DBKL dan SPCA tu tak sama.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2011 02:24 PM | Show all posts
better laporkan pada SPCA. at least dorang boleh tangkap and put the cats up for adotion.
kalau ...
boocik04 Post at 26-5-2011 14:21



    uish!!! ye ke?.... alamak sian pulak ngan kucing tu.... tapi kalau tak salah saya.... SPCA kita kena bayar dia kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2011 02:25 PM | Show all posts
Reply 16# boocik04


    ikut ati sy dan wife, kami nk kidnap je kucing tu...sbb sepanjang dorg xde pon jenuh kami yang baling mknan masuk ikut tingkap dia sbb xtahan dgr kucing tu dok merayu lapar agaknya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 03:46 PM GMT+8 , Processed in 0.098132 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list