CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6665|Reply: 30

Tolong! Bos Tak Bayar Gaji!

[Copy link]
Post time 21-7-2011 11:43 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by [Red^Ribbon] at 20-8-2011 00:39

salam sume..

ni aku ada masalah besar utk diselesaikan. mmg aku tensen gegila sgt..tlg bantu aku utk selesaikan ek..

aku dah resign dr company lama aku bulan lepas. so patutnya 15hb/july aku dah dpt gaji last aku. jumlah terkumpul utk tunggakan comp lama aku dengan aku mmg agak banyak, termasuk KPI, gaji last dimana dianggarkan kerugian aku adalah sekitar RM1500 jgkla. gaji last aku xkisah sgt sbb aku bg notis 3hr je kot, dan aku mmg tak keje sebulan penuh. mslhnya skang, ni dah 21hb, gaji aku mmg tak masuk2. aku cuba kol comp lama aku, mcm2 alasan dikasi. org yg patut handle sal gaji xde kat opis la, aku kontek org yg handle tu sendiri pon dia xmow angkat phone, aku sms terus dia off tepon. aku kol opis pon mcm2 alasan dikasi contohnya "dia takde la, sy xleh nak wat apa2, org yg handle takde. call lg nti" atau " sy bleh pesan kt dia suh call balik, tp sy tak janji dia akan call balik". haaaa geram takkkkkkkkkkk!:@

jln terakhir adalah pegi serang opis lama aku. tp agak susah sbb aku br masuk keje tmpt baru, aku kena jaga reputasi dan jaga periuk nasi aku. tmtp keje lama tu agak jauh juga dlm 25km jgk nak pg. dgn jem bagai. takkanla aku nak amik cuti semata2 sbb benda ni. so please nasihat apa aku patut wat?

mmgla amount tu sikit, tp tu hak aku. comp lama aku ni mmg dr dulu byk problem bab bayar gaji. dulu aku mmg dah biasa serang, so aku dpt balik duit. this time, aku mmg nak resign cpt sbb dpt offer far better, so aku xde masa nak menyerang derang sblm aku resign. aduii tolongla akuuu. aku dah ugut comp lama nak report kat labour dept, tp derang xheran. mebi igt aku xkan buat kottt

please help......


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2011 11:57 AM | Show all posts
Laporkan kat jabatan buruh... kemukakan semua bukti yg ada
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 11:58 AM | Show all posts
report jela

email je kat jabatan buruh tu

taula diorang nak handle
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2011 12:00 PM | Show all posts
if area kl/selangor, kat mana ek pejabatnya? pastu lama xamik masa?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 12:00 PM | Show all posts
Owh.. sama kes macam kawan iols.

Solutionnyer, uols call opis, cakap kat dia, kalo dorang dok berdalih2 camni lagi, uols akan report kat jabatan buruh. Selalunya company ni akan takut sebab akan jejas nama syarikat.
Bila uols da report, nnti kena naik mahkamah ke ape tah. Ke jabatan buruh ni akan panggil uols dgn bos uols kot.

Mcm kawan iols tu, dorang panggil sampai 3x sebab bos company lama dia tu asyik tak datang je. Last2 skali company tu kena denda bayar gak kot. Tapi kawan iols da dapat balik la gaji dia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 12:05 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-7-2011 12:06 PM | Show all posts
pergh.. kejam n tak patut.. g report kat pejabat buruh la...

walaupun 50sen, itu tetap duit titik peluk kita.....

bkn senang nak cari duit... buang duit senang la...

we support youu ~~
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 12:06 PM | Show all posts
pejabat buruh kompleks pkns shah alam.. dkt nooo ngn tempat keje iols.. hehehehee
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2011 12:26 PM | Show all posts
ada baca x letter offer u... kebiasaannya kat letter offer ada tercatat pasal nie... so, sbb u tender pun dlm 3 jam, kemungkinan derang akan tolak gaji @ x bayar langsung sbb yu tender menyebabkan derang kerugian (masa + tenaga)....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 03:32 PM | Show all posts
mmg ada syarikat yg bgini..suami aku dulu,dah nak bhenti..dah bg surat 2 bulan lps.sblum bhenti,ot lah bsungguh2,keje keras btol2 coz masuk keje baru kena hantar luar,jd pikir kumpul duit dulu.skali bila bhenti,punya jahat syarikat tu,dia hanya bayo suami aku rm200 shj hokey..rm200 shj.suami aku geram marah kat hr..hr wat bodoh.suami aku mls nak laporkan pada pjbt buruh,coz kwn dia pernah kena dulu,laporkan pjbt buruh,syarikat tu dah naikkan nama dia,bos syarikat tu kenal dgn bos tmpt keje baru..pastu ada isu situ.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 04:29 PM | Show all posts
cari gengster utk ugut bos ko tu!




Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 05:18 PM | Show all posts
salam,

u notice hanya 3 hari???   klu dlm letter of offer ada stated yg u kena kasi 2 bln notice or sebulan notice, kemungkinan dia org tolak terus dan company lama u boleh saman u balik sbb kasi short notice.  Tp baca baliklah dlm appointment letter tu, apa term and condition nya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 07:03 PM | Show all posts
better g check balik kat dlm aggreement apa yg ditulis..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 11:26 AM | Show all posts
simbah cat kt company lamer jer....
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 01:54 PM | Show all posts
Setuju dengan daiman dan girlpower.. check dulu offer letter dulu.. baru boleh ambik tindakan. Takut juga kalau-kalau TT kena bayar denda balik sebab langgar perjanjian...  Kalau tak langgar perjanjian.. terus aja ke pejabat buruh, buat aduan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 02:09 PM | Show all posts
Better TT check balik offer letter dulu..Takutlah pulak kalau TT pulak yang akan kene saman nanti sebab syarikat tak puas hati..Baik you check dulu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2011 02:26 PM | Show all posts
bagi notis 3 hari sebelum berhenti?kalau gaji pun x entitle...mende lain entitle ke?sebelum buat apa2 aduan, check dulu syarat yg tertera kt surat perlantikan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 02:30 PM | Show all posts
call ler pej buruh minta nasihat..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 02:35 PM | Show all posts
yang! jangan dok angin tak perpasal...
kenapa notis 3 hr, kebiasaannyer kalo position tetap 1 bln, kalao contract 2 minggu atau lebih. org kalo nak cabut lari...biar dapat gaji dulu, baru mendajal tender notice 3 hari tu...nie dah tentu dia deduct short notice yang you bagi. Check offer letter atau dgn HR berapa bulan sepatutnya resignation notice you sepatutnya bagi. Jangan main bedal je...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 03:31 PM | Show all posts
bakor je..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 04:45 PM GMT+8 , Processed in 0.081437 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list