CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 60474|Reply: 71

Jangka Hayat Bateri Kering..

[Copy link]
Post time 18-7-2011 08:46 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.

Pagi semalam lepas aku start kereta, aku notice jam aku dah reset balik ke pukul 12.00

Pastu plak, bila turn on radio, semua channel pun dah reset jugak.

So I thought it maybe due to the car battery yg dah mmg lama gila aku tak ganti.. huhuhu..

So aku bawa lah pegi kedai aksesori kereta sbb aku nak beli car mats tu

Jadi diorg pun tolonglah juga checkkan bateri aku tu, masih OK lagi atau dah kong.

To my surprise, org bengkel tu kata bateri aku OK lagi.. Siap kata CONFIRM.. huhu.

So balik umah aku check lah balik resit aku beli bateri tu dulu.. 23 Mac 2009 hmy3: hmy3:

Then aku sms arr abg ipar aku tanya.. Bukan patut dah kena ganti ke? So abg ipar aku kata sepatutnya lah..

So apa kata survey?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2011 08:52 AM | Show all posts
Memang biasanya 2 tahun lebih bateri akan rosak dan kena ganti baru. Tapi dah kedai tu periksa dan kata elok lagi mungkin boleh tangguhkan. Kereta ko manual ke auto? kalau manual bateri kong pun senang nak start, cari orang tolak aje utk start kalau bateri dah kong.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 08:56 AM | Show all posts
semua reset sbb terminal bateri ikat tak kuat kot
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 09:00 AM | Show all posts
haku pun sama kene cam ko.......terminal batery tk ikat kuat.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 09:15 AM | Show all posts
kira ok lagi tu.... dah ada tanda2...gi la tukar.... 2 minggu lepas aku kena bateri kong (tahun 2009 jugak bulan mac) .... xde tanda2 pun.... nsib baik dekat2 situ ada kedai kete....

la ni sampai skrg volume speaker aku mcm tak kuat compare sebelum ni... kene psang 20 bru dgr tu pun xsekuat volume takat 17 sebelum nih...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2011 09:17 AM | Show all posts
Memang biasanya 2 tahun lebih bateri akan rosak dan kena ganti baru. Tapi dah kedai tu periksa dan k ...
assaffah Post at 18-7-2011 08:52


terima kasih..

aku kereta auto..

ermm... so belum perlu ganti lah ya?

dah 2 tahun 4 bulan ler bateri aku ni.. huhuh..
   

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 18-7-2011 09:18 AM | Show all posts
semua reset sbb terminal bateri ikat tak kuat kot
neotoxin Post at 18-7-2011 08:56

ooo.. ntah ler.. semalam diorg check takda plak kata mcmtu..

tp one of the staff kata mungkin sebab player tu sendiri?

   

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2011 09:19 AM | Show all posts
kira ok lagi tu.... dah ada tanda2...gi la tukar.... 2 minggu lepas aku kena bateri kong (tahun 2009 ...
KingNepTune Post at 18-7-2011 09:15


ermm tu lah kan..

actually apa tanda2 ajal bateri kering ni eh?

aku nya bateri tu 21st Century.. Harga masa Mac 2009 tu RM155.

sekarang agak2 baper eh?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-7-2011 09:19 AM | Show all posts
pastu kan.. napa dekat bateri aku tu takda tarikh eh? diorg cari semalam tak jumpa... huhu..

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 10:41 AM | Show all posts
ermm tu lah kan..

actually apa tanda2 ajal bateri kering ni eh?

aku nya bateri tu 21 ...
freekey Post at 18-7-2011 09:19



    Masalahnya bateri maintainance free ni selalunya tak tunjuk tanda sebelum kong, tak macam bateri biasa. Tetiba aje bateri maintainance free ni, kereta tak boleh start.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 11:09 AM | Show all posts
Aku pernah kena dengan bateri kering ni...tapi dulu aku x jaga sangat. Aircond x pernah tutup, radio x pernah tutup...setahun ngam2 je terus kong. Yang best plak kena ari Isnin..nak pegi keja..terus ambil cuti emergency ari tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 02:04 PM | Show all posts
better tuko.. aku dah kena dulu ngam2 2tahun terus kong mujur duk kat umah lagi.. bleh r tepon member ajak g beli bateri siot betul bagi la had terima 2 ke 3 bulan ke ni ngam2 dia bagi kat aku isk2
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 10:08 AM | Show all posts
Post Last Edit by masterixs at 19-7-2011 10:21

Sy pun dah terkena bateri kering mcm tak da tanda2 dia weak....suka2 dia kong tak boleh start bila dah betul2 kong mmg takde chance nak recharge balik mcm bateri basah. Bateri basah pulak walaupun dah weak tapi bila tambah air bateri kdg2 tunggu sekejap dlm 15 minit keta masih boleh start lagi. Sebenarnya bateri kering yg sudah weak tak bole bagi kuasa yg cukup utk start enjin walaupun kalau ukur voltagenya masih ada 12volts dan masih bole digunakan utk hidupkan sebiji lampu kalimantang sejam 2....tapi tak cukup amp utk start enjin keta...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 02:18 PM | Show all posts
tunggu lg sebulan dua...sah kong king kong...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 03:58 PM | Show all posts
haku pon dah terpakai bateri kering
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 07:20 PM | Show all posts
Untuk prestasi bateri yang maksimum, tukar bateri 2 tahun sekali
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2011 08:06 PM | Show all posts
ermm tu lah kan..

actually apa tanda2 ajal bateri kering ni eh?

aku nya bateri tu 21 ...
freekey Post at 18-7-2011 09:19 AM



    imagine time ko nak balik raya nanti.....bateri kong...huuhuhuhu...cpat selamatkan sebelum terlambat...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2011 09:57 PM | Show all posts
dah tanda da tu priki... pengalaman aku, mmbr aku, opismet aku... pakai bateri kering... cukup 2 thn cmtu mmg kong... so better tukar sebelum diri kesusahan
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 07:47 AM | Show all posts
Beli bateri Spare, letak kat dalam kereta, guna sampai bateri kong lepas tu tukar saja on the sport
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 08:41 AM | Show all posts
Beli bateri Spare, letak kat dalam kereta, guna sampai bateri kong lepas tu tukar saja on the sport  ...
Senyum86 Post at 21-7-2011 07:47



    ada tali persaudaraan ke antara senyum86 dan takumi86
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 12:19 PM GMT+8 , Processed in 0.076811 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list