CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4854|Reply: 30

Kehilangan Wang Simpanan Didalam Buku Akaun!!!

[Copy link]
Post time 25-4-2011 11:53 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by anieszack at 25-4-2011 11:57

assalamualaikum...

saya nak minta pendapat sesiapa yg tahu pasal selok-belok update buku bank ..
bebaru ni saya up-date buku dan saya dapati jumlah pengeluaran tidak sama dengan jumlah baki yang tinggal
didalam akaun.



= jumlah baki dibawah sekali kurang 1K!! sebab : RM23,121-RM1,000 = patotnya RM22,121 betoll tak???

jadi saya nak tanya selain bertanya status di kaunter bank berkenaan, apalagi cara untuk saya dapat penjelasan
mengapa perkara ini berlaku?
dan bagaimana saya nak dapatkan hak saya balik jika memang benar pengeluaran tidak ujud sebab
semua slip pengeluaran yg berada didalam rekod tu saya masih ada simpan.
Jika anda kata slip pengeluaran ditangan saya hilang, mengapa didalam buku tidak ada pulak rekod pengeluaran
1K tu????:re:


* saya tepek buku acct.tu supaya ceter ini senang anda faham..sebab saya pon tak tahu nak ceter mcmmana!
  TIADA NIAT LAIN SELAIN ANDA FAHAM MAKSUD pertanyaaan saya!
  sesiapa yg dapat membantu, diucapkan terima kasih!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-4-2011 12:08 PM | Show all posts
assalamualaikum...

saya nak minta pendapat sesiapa yg tahu pasal selok-belok update buku bank ..
...
anieszack Post at 25-4-2011 11:53



    report dgn bank tu..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 12:14 PM | Show all posts
pegi  ke bank tmpt anda menyimpan wang dan jumpa dgn pegawai saving akaun. tanye je kt pegawai tu mana transaksi yg lg seribu tu..kalo ade pengeluaran sepatutnyer transaksi tu masuk skali masa kite update buku tu..rasanyer dlm system leh check kut...

atau mungkin ade system error kut.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2011 12:17 PM | Show all posts
report dgn bank tu..
sar9eant Post at 25-4-2011 12:08



    report, memanglah report !!
   tapi ayat apakah yg boleh aku pakai untuk pertikaikan kalau pengeluaran tu tak ujud walhal mereka kata ujud?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 01:35 PM | Show all posts
report, memanglah report !!
   tapi ayat apakah yg boleh aku pakai untuk pertikaikan kal ...
anieszack Post at 25-4-2011 12:17



    mintak lah bukti..kan ke pd setiap transaksi tu ade terminal id. kalo kuar kt atm atau kuar kat kaunter.. kdg2 dlm buku mungkin tak nampak psl mungkin ade system error tapi kalo check betul2 boleh jer..kalo ko syak ade blaku fraud buat je report kt bank tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 01:35 PM | Show all posts
report, memanglah report !!
   tapi ayat apakah yg boleh aku pakai untuk pertikaikan kal ...
anieszack Post at 25-4-2011 12:17



    mereka tak boleh pertikaikan melainkan transaction tu ada dlm statement update tu..
skrg ni, dlm statement mmg tak wujud dlm transaction tu..
klu mereka berkeras juga, report dgn Bank negara..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2011 02:21 PM | Show all posts
mereka tak boleh pertikaikan melainkan transaction tu ada dlm statement update tu..
skrg  ...
sar9eant Post at 25-4-2011 13:35



    sekarang kes dalam siasatan.. slalu beraper lama ek nak tunggu?
   camner nak report kt bank negara tu?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 02:40 PM | Show all posts
sekarang kes dalam siasatan.. slalu beraper lama ek nak tunggu?
   camner nak report kt b ...
anieszack Post at 25-4-2011 14:21



    bleh cek dgn BNM punya website..
depends pada pegawai yg handle case tu cepat ke lambat..
kalau rasa lambat, gertak csikit..
cakap nk report bank negara..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 27-4-2011 04:50 PM | Show all posts
aku dah pon emeil kes ni kt beng negara....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 08:15 AM | Show all posts
anies ada wat report polis x? ana pernah gak duit dalam akaun MIA secara tetiba so sblm report kat bank berkenaan, ana report polis dulu sbb walau ana x simpan slip cam anies tapi ana jns yg particular tiap kali kuarkan duit kat ATM
ana x wat report kat bank negara tapi wat report kat abg sendiri sbb abg ana dulu mmg org BNM so dia yg gi tanya direct kat Manager bank tue in his capacity as my bro only dan akhirnya mmg sah ada org dalam yg cilok duit tue :@
tapi klu ikut procedure yg biasa ana x tahu brp lama akan amik masa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 09:32 AM | Show all posts
anies ada wat report polis x? ana pernah gak duit dalam akaun MIA secara tetiba so sblm report kat b ...
fatehana Post at 5-5-2011 08:15



   ana, anies takder buat report polis....
   anies ada tanya kt bang negara, dia kata tak perlu sebab bagi pihak beng siasat dulu...
   nie dah 2 minggu berlalu...anies pon dah letih menunggu...
   beng negara pon diamm tak ada update apa2 status...
  
  mcm kes ana, untunglah ada abg kt beng negara..mcm anies kalau anies ge buat lawatan hormat
  kt beng tersebot pon diorg pon biasa jek.. buat muka toya tampa bersalah walhal dah memang
  pihak dia yg bersalah!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 09:45 AM | Show all posts
ana, anies takder buat report polis....
   anies ada tanya kt bang negara, dia kata tak pe ...
anieszack Post at 5-5-2011 09:32


ana wat laporan polis tue sbb if anything goes wrong senang ana nak refer balik kat polis utk amik tindakantulah kebetulan abg ana kijer BNM walaupun masa dia gi gertak org bank tue dia x cakap yg dia org BNM sebaliknya cara dia cakap tu yg wat manager bank buat bersungguh2 sbb abg ana bagi tempoh seminggu aje or else abg ana cakap dia akan minta Jabatan Sisatan Jenayah Bukit Aman wat siasatan sbb dah sah2 duit tue ana x kuarkan tapi ada pengurangan :@ bab org beng yg cam haramjadah tu ana mmg x nafikan diaorg cam nak salahkan kita lak seolah2 kita ni main letak duit merata2 walhal duit tu ada dalam bank

2 minggu tu anies bagi org yg alami mmglah perit rasanya, bagi ana masa ana nak tuntut balik duit tue actually it's not abt money tapi hak kita sebagai pendeposit yg wat beng dapat keuntungan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 09:58 AM | Show all posts
Reply 12# fatehana

2 minggu tu anies bagi org yg alami mmglah perit rasanya, bagi ana masa ana nak tuntut balik duit tue actually it's not abt money tapi hak kita sebagai pendeposit yg wat beng dapat keuntungan

   
semalam anies ada col lagi tanya, dia kata masih tunggu report dari branch! (tmpt open buku)
padahal minggu lps memang pihak kl dah maklomkan yg mereka tak dapat kesan pon pengeluaran tersebut
(sama ada melalui ATM atau kaunter) jadi mereka nak siasat dari pihak IT macam mana masalah teknikal ni
boleh timbul!

anies tanya beraper lama lagi nak kena tunggu, mereka pon tak dapat bagi jawapan!!
anies ckplah duit tu nak byr loan, kalau rental loan housing / car lewat pon dah kena interest,
ni nak suh saya tunggu lelama pon bukan saya dapat any extra atau aper! lagi buang masa & kedit saya col jek..
tol tak!!

anies mcm nak buat lawatan hormat lagi kt branch tersebut, tapi tulah keje... sebab masa anies report tu,
seboleh2 pihak clerk2 kaunter ckp salah anies lambat update buku kes dah nak mkn setahun, walhal baru nk masok 7 bln!!
pd anies tak kira lah 3 bln ker, 1 setahun ker, dah kita amanah kan pihak beng simpan duit kita, jagalah bebetol, iyer tak???
lagi dia nak ckp mesti ada org lain buat pengeluaran siap kata kita akan review cctv kt awak!!
tapi hasill siasatannya??? nan hado!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:08 AM | Show all posts
Reply  fatehana


   
semalam anies ada col lagi tanya, dia kata masih tunggu report dari bra ...
anieszack Post at 5-5-2011 09:58


apa punya alasan yg diaorg bagi tuh mmg sengal betul, it's not an issue kalau kita x update buku, ana pun x pernah update buku dan x pernah received any statement unless kita yg mintak lps tue kena caj lagi
yg ana ingat klu kita x masukkan duit dalam akaun tu brlah ada logik tapi x update buku so ada ke circular yg katakan pendeposit kena update selalu, rasanya cam x pernah come across benda bengong tue
lagi satu alasan pasal x update buku apa kena mengenanya dgn kehilangan duit dalam bank? diaorg btl2 cam nak lepas tgn, bila dah gi HQ anies mmglah lambat sbb diaorg nak wat report, internal investigation, internal inquiry dan macam2 lagi yg at d end of d day anies mgkn dapat duit tapi mmg lambat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 10:16 AM | Show all posts
bila dah gi HQ anies mmglah lambat sbb diaorg nak wat report, internal investigation, internal inquiry dan macam2 lagi yg at d end of d day anies mgkn dapat duit tapi mmg lambat
Reply 14# fatehana


    yup...betul mcm hana ckp tu... anies ni bahasa2 saintifik investigation memang lomahh skit...
    tu kalau diaorg speking kuarkan perkataan2 tu anies lmbt skit nak bereply..
    mungkin dia tgk anies pompuan, keje biasa2 jek pon jadi tak takot sgtlah diorg....

  tapi tulah.. nak tanya branch no.tepon dia takder...even dah cari kt 103, yellow pages, memang x..
beng tu semua kena direct hotline tu yg payah skit..apa2 kena dtg branch!!

dulu dia kata ambik masa seminggu sebab kes JARANG BERLAKU, ni semalam dah tukar KES TIDAK PERNAH BERLAKU
pulak..sebab tu mkn masa yg lama!!

ana rasa anies ada peluang tak nak dapat balik RM tersebut??
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:22 AM | Show all posts
cuak plak aku...aku dah ler tak tengok sangat baki bank aku tuh betul ke  tak...transaction bank aku sangat aktif kuar dan masuk duit...adusssss....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-5-2011 12:23 PM | Show all posts
transaction tarikh 060910 meragukan.
credit RM1k, tapi balance lari RM2k.. jika ada receipt transaction tu [yang tunjukkan printed credit RM1k], kamu boleh menang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 02:11 PM | Show all posts
transaction tarikh 060910 meragukan.
credit RM1k, tapi balance lari RM2k.. jika ada receipt transac ...
oneders Post at 5-5-2011 12:23



    semua slip haku simpan, dan bawa kt beng, belum sempat aku tunjukkan, dia sendiri tak mau tengok
   dgn alasan slip customer tak boleh dijadikan bukti!!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 02:12 PM | Show all posts
cuak plak aku...aku dah ler tak tengok sangat baki bank aku tuh betul ke  tak...transaction bank aku ...
tuah_r Post at 5-5-2011 11:22



    cuakkkann??? lagi sekarang beng mana ada pakai buku-buku lagi nih!!! antar stament jek...
   kalau kita terlepas pandang, alamat sodokah jek lah kt beng kan!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 03:38 PM | Show all posts
Reply  fatehana


    yup...betul mcm hana ckp tu... anies ni bahasa2 saintifik investigation me ...
anieszack Post at 5-5-2011 10:16


anies masa anies call talian hot line tue anies x mintak no tepon branch beng tu ke? klu x silap ana, masa ana call hotline CIMB ana dapat no tepon branch dia

insyaAllah anies sure anies akan dapat balik duit tue cuma may be lambat sikit kot sbb procedure yg diambik mmglah slow mellow, ada satu so called oberC beng nie amik masa few month to settle case yg cam anies kena, klu x silap ana diaorg just put back d money inside d customer's account sbb org yg kena tu kenal Menteri Kewangan masa tue, kalaulah kita2 nie ada cable kan anies, camna pun anies banyakkan berdoa yea
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 10:02 AM GMT+8 , Processed in 1.476677 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list