CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 29387|Reply: 153

cara simple & kurang kos utk lawa

[Copy link]
Post time 19-4-2011 07:10 PM | Show all posts |Read mode
saya nak tanya ..sesapa ada idea untuk cantek (seadanya la).. sihat... dgn guna cara simple ja.... yg ade kat surrounding.... kita... mcm cntoh..lulur guna beras ...etc... harap dapat mmbantu...
thanks

Related collections:

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2011 12:36 AM | Show all posts
saya setuju dengan topik ini...lambakan produk sekarang  mcm scam nak mengambil wang orang...mcm mee segera saja.....lab test pon tak sempat buat...terus buat iklan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:34 AM | Show all posts
Tumit Pecah-Pecah

Cara mudah dan murah untuk menghilangkan pecah di tumit, sediakan kelapa  yang diparut tidak terlalu halus dan sedikit garam. Gaulkan kelapa bersama  garam hingga sebati, Tumit dan tapak kaki yang pecah itu hendaklah dicuci  terlebih dahulu. Selepas itu sapukan kelapa bercampur garam pada tumit  dan tapak kaki sambil menggosokkannya rata-rata. Kemudian cuci kaki hingga  bersih. Amalkan petua ini tiga kali seminggu sebelum tidur.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:35 AM | Show all posts
Petua kempiskan perut

Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:35 AM | Show all posts
Mewangikan Rambut

Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh  kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa  pening & menyejukkan kepala.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:37 AM | Show all posts
mencerahkan kulit wajah

Caranya :

1)Parutan Lobak merah
2) Kuning Telur
3) Sedikit Air Limau Nipis (kat rumah saya hanya ada limau kasturi, jadi saya guna limau kasturi ajer)

Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau hingga sebati. Sapukan pada muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air tanpa menggunakan sebarang pembersih muka.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-4-2011 09:38 AM | Show all posts
Petua ini menggunakan daun lidah buaya untuk membantu memudarkan parut (tak kira parut jerawat ke atau parut di badan)

Caranya adalah dengan mengambil daun lidah buaya, buang duri di kiri dan kanan daun. Kemudian buang sedikit kulit daun tersebut untuk mendapatkan lendirnya. Sapu lendir daun lidah buaya tersebut pada parut di muka atau badan. InsyaAllah parut akan cepat sembuh terutama sekali parut yang masih baru. Ingat, jangan tunggu lama-lama, jangan biar luka/parut dah jadi kehitaman baru nak cari daun lidah buaya ni yer...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:47 AM | Show all posts
mandi susu hari2..g beli susu tepung kat kedai ..masa mandi tu sentral badan ngan susu ala2 scrub  gitu..putis...dan bersiss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2011 09:50 AM | Show all posts
tp..kan kalau kita ni mmg rajin...dan betul2 amalkan petue isnyallah mmg buleh santek
tp yag susahnya zaman skang...suma makanan dah tercemar...makan ayam ...ayam cucuk! minum air campur klorin bagai ada patogen bagai..makan asikrim ada pengawet...

sume tu menyumbangkan kan badan dan kulit kita xsantek..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:18 AM | Show all posts
ada byk petua tradisional yg 0 modal....cuma tak ramai yg rajin di abad ni.....

- amalkan mndi pagi seawal pukul 6pg (guna air sejuk ye bukan air suam) so bdn x cpt sagging.
- jgn trs minum selepas makan nasi...seeloknye lps stgh jam baru mnm supaya perut tak buncit & anggota sulit tak berair.
- jgn mnm ais langsung tp amalkan mnm air suam je.
- mandi limau nipis/garam jantan/bunga selalu
- bertangas gun aiar rebusan sireh + manjakani + garam jantan elok utk anggota sulit juga organ dalaman wanita.
- amalkan cuci muka dgn air basuhan beras.
- bgn tido bersenam sikit utk renggangkan urat dulu then bgn mnm air seuam segelas dulu then jalan gunakan tumit ni elok tuk rahim org tua2 kata....

ada 1001 petua lg yg sy rase org yg nak 0 modal tp nak cantik x mampu nak ikut smua.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:37 AM | Show all posts
wowww keep on sharing...i juz love to read huhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 11:34 AM | Show all posts
my favourite body scrub is using coffee as base.
coffee + brown sugar + olive oil
coffee + salt + argan oil
oat + tomato
susu tepung + telur
among others yang dah try.. kalau nk guna gula or garam carik yang halus. kalau kasar sakit kulit time menyental.

utk muka, tempel buih putih telur atau asam jawa+telur.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 12:18 PM | Show all posts
utk dptkan kulit yg cantik dah badan yang sihat tp yang ini jangka masa panjang baru nampak kesan..kena amalkan selalu

jus buah2an mixed - green apple, tomato, carrot, peria, capsicum, bayam, lemon, celery..

ni consider alkaline jus....sapa nak dpt anak lelaki leh amalkan juga...hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 12:25 PM | Show all posts
Post Last Edit by hantamal at 20-4-2011 12:26

now tengah try virgin coconut oil catalyst....
so far so good....
for cooking oil pulak sya beli cosway virgin coconut oil...
yg ni buat pakai 1 badan as losyen & hair oil

yg catalyst td tu buat mkn...dah in soft gel form...senang nak telan....
baru mkn seminggu...tp dah 2 org tegur sya nmpk slim sikit
myb sebab selera mkn jd krg kot
so sya bleh simpulkan...yg coconut oil ni untuk pakai untuk 1 badan....jimat duet nak beli losyen kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 12:27 PM | Show all posts
dulu aku nk diet poket...so..sayur aku hr2 adalah tomato 1 bj sehari..bli kt c4..tesco mmg murah...pastu org2 asik tegur kulit muka aku besih + merah2 (glowing2 ek)...diorg tanya aku pakai apa..aku mmg x pakai make up pon..just krim safi tudung hijau ...sapu bedak...lipstik sket...tu jer...aku rs sbb mkn tomato kot setiap hari...

pastu lama dh aku x amalkan...aku rs nk amalkan blk la...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 12:28 PM | Show all posts
Reply 14# hantamal


    i pun tgh cdg2 nak try vco ni. tp i don want to lose weight. nak kata kurus tak lah. i am 50kg and comfortable at that weight. ada perbezaan kat kulit or rambut tak?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2011 12:30 PM | Show all posts
Reply 13# ayuyatie


    tambah sikit ya, kalau guna juicer, ada hampas2 tu jgn buang. buat scrub badan. tambah honey sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:53 PM | Show all posts
Reply 10# 220796
kalau org ada sinus mesti susah kan nak mandi air sejuk pagi2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 02:00 PM | Show all posts
kalau nak tangan licin rasa macam ala2 lepas scrub.. teh yg dh diguna jangan dibuang.. hampas teh tu ambik dan gosok2 kat tangan kemudian basuh tangan.. rajin, amalkan selalu.. tangan rasa lembut n licin.. insyaAllah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 02:01 PM | Show all posts
Bagus topik nie.. setuju sangat2 hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

12-4-2024 08:20 PM GMT+8 , Processed in 0.219018 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list