CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 9366|Reply: 42

[Dunia] Menggembara solo, pernah cuba?

[Copy link]
Post time 29-5-2024 08:53 AM | Show all posts |Read mode
TIP UNTUK MENGEMBARA SOLO
Memilih destinasi yang sesuai merupakan satu cabaran. Jangan risau jika anda rasa agak bimbang untuk pergi bersendirian, terutamanya jika kali pertama anda berbuat demikian.

Apabila sudah memilih destinasi, lakukan sedikit kajian. Setiap bandar mempunyai kawasan kejiranan yang perlu dielakkan, terutamanya pada waktu malam. Elakkan berada di kawasan yang mempunyai kadar jenayah tinggi.

Pastikan anda menyimpan alamat tempat penginapan pada setiap masa. Simpan juga nombor balai polis terdekat dan hospital.

Pastikan anda menyimpan dengan baik barangan berharga seperti passport dan kad kredit.

Travel secara solo tentunya akan mempertemukan anda dengan ramai rakan baharu.

Berhati-hati dengan persekitaran anda, dan pastikan anda tahu ke mana anda pergi bersama kawan yang baharu dikenali.

Lebih baik kalau maklumkan kepada sesiapa terlebih dahulu.

Gunakan masa ini untuk belajar perkara baharu. Banyak pengetahuan baru yang anda boleh pelajari, di samping mengaut pengalaman berharga. Jangan terlalu bimbang, relax dan nikmati percutian anda!

Mahu idea mengembara ke banyak tempat-tempat menarik?
-Astro Awani


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2024 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku, solo travel is not for everyone & tak applicable utk semua destinasi due to safety & cost. Aku selalu travel solo & dont mind traveling solo tapi depends on destination. Negara2 yg public transport tip top mcm kat europe, jepun, taiwan, korea boleh la nak kembara solo. Tapi kalau ke negara yg better sewa & drive kereta sendiri mcm NZ or iceland or negara2 mcm india,  kt afrika, rasanya lagi ok gi dgn buddies.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2024 11:21 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan pergi india sorang2.


Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
I am not capable of travelling alone.. mesti bersama2 family or friends... i need my travel buddies, my travel companions

Utk keselamatan sbnrnya..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tadi tengok movie garfield pun berduaan dgn my son...

Eh tak reti la buat aktiviti sengsorang... we're bunch of extroverts... anak aku, husband aku & aku sendiri pun camtu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-5-2024 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh tapi aku pernah je terpaksa gi overseas sengsorang....

For outstation je lah sbnrnya.. eventually akan ada laaa orang2 belah sana layan aiols.. so yang business travel i tak kesah sgt... tp i will reach out to my friends kat negara2 tersebut utk lepak2 ngopi2..  i would do just fine kalo stakat shopping ngopi sorang2.. tp as courtesy, it would be nice to say hello to my old bunch
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 03:26 PM | Show all posts
aku dah cuba..boring
1) sebab takde geng membawang
2) takde org tlg amikkan pic (aku jenis tak simply bagi strangers pegang/hp)  

kalau cikki elok ada teman
at least kalau jadi apa2 tetibe sakit ke, mati ke, ada org bole diharap minta bantuan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2024 03:44 PM | Show all posts
Aku penah travel europe solo..
best jgk,,tkde laa boring sgt..
cuma fikir tkde org tgkpkn gmba je..
tp aku dh beli siap2 tripod...so tk jd maslaah la..
mntk tlg org2 sne jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 04:29 PM | Show all posts

Nak travel solo ni mesti ada keberanian, tegar dn cekal. Miskipun dah ada target destination yg nak dituju, banyak hal yg harus diurus spt passport, visa, duitnya, kad visa, ubat2an, dll. Kalau naik motor/basikal pun kena pastikan kendaraan berkeadaan baik (jgn tayar pancit dn pecah).  

For me, saya tak berani travel solo sebab berat mikirkan keselamatan.  Kot sakit pening, sesat jalan, kehilangan barang, saya pula jenis yg mudah panik apa lagi kalau berada di tempat/kota yg tak saling faham bahasa, jadilah mcm rusa masuk kampung, tercengang2/tercangak2 pandang kanan kiri.
Sesat dn tak jumpa bas waktu lawatan umrah dulu pun, cemas jugalah, Allah je yg tau.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 05:53 PM | Show all posts
iols ok je, dan memang sentiasa travel solo, mudah dan cepat. Namun iols kena study dululah tempat tu. Local sajork. Overseas belum lagi, tapi nak try lah nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik solo traveling paling jauh sampai ke ireland je dik ????
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah, few times. Tapi I melancong sini sini je. Akan book hotel awal awal, arrange airport transportation untuk pickup.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols start travel solo belas tahun lepas. Mula2 meols gi 3 popular cities, London, Amsterdam and Paris. Eh best, next year meols round Germany, pastu Italy...met many people, travel together to one two places, then separate. Meols mmg jenis takkan keep in touch dgn org bila balik Msia. Kdg2 meols join small group tour.

Dpt kenal2 mcm2 org dari different lifestyle. Masa tu baru meols tau kewujudan house sitter, where org upah org utk tinggal kat rumah dia sementara diorg away from their home. Ada Australian lady did that job. Ada kenal this gal from Korea. Dtg France guna visa study, tapi tak study pun. Kerja part time sana sini, dpt duit gi travel around Europe.

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
kitaserupaaa replied at 29-5-2024 08:43 PM
Bagi aku, solo travel is not for everyone & tak applicable utk semua destinasi due to safety & cost. ...


Aprika jangan cari pasal... ada kawan aku biz trip kat durban, South Africa... dia kena rompak.. tp orang situ putar cerita cemane,  mangsa rompak tu yang masuk jail...

So kawan aku lg sorang legal counsel company kena retrieve kawan aku yang masuk jel tu ikat jamin nego dengan authorities..

Jahat terpaling african ni kalah india
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2024 09:46 PM | Show all posts
Pernah buat dulu.. pegi jepun masuk hutan hiking sorang2.. nasib baik tak jumpa beruang haha
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorrylah nak solo travel sorang2. Leceh, Apa jadi kat tempat org tanggunglah sendiri. Tapi kalau business trip mmg kebanyakan masanya kena gi sorang2. Tak bestnya Tuhan je yg tahu .

Kecuali gi India, mmg boss suruh travel 2 org sebab first time gi sana. Sewa kereta & driver sepanjang berada disana. Even org India sana mcm my colleagues kalau nak travel jauh 300-400km mmg better ada kawan lelaki ikut. Dorang sendiri pun berhati2 masa travel kat negara sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2024 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
kitaserupaaa replied at 29-5-2024 08:43 PM
Bagi aku, solo travel is not for everyone & tak applicable utk semua destinasi due to safety & cost. ...

Agree with you. I pun ada travel solo few countries. Kalau jenis orang yang x biasa baca map & tak biasa ambil public transport, memang tak sesuai travel solo. Me ada kawan yang macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2024 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 30-5-2024 12:47 AM

Ler besa la tu travel solo. I travel UK, pastu pergi Spain solo best aje. Siap jenjalan Alhambra semua duduk hotel mewah tak sampai 10k habis. Nak makan ke taknak pun takpe. Nak makan mahal pun boleh. Duduk hotel mahal pun takpe, kalau bawak anak lagi la, kena double price dah untuk accomodation.

Travel solo ni untuk orang yang budget kot. Kalau I jalan sorang, boleh la nak buat macam2 aktiviti. Pergi Alhambra pun boleh masuk sampai dalam, bayar jelah. Kalau bawak reramai, mahal ler.

My brother baru bawak satu family dengan my parents pergi umrah. Katanya sampai 100k belanja. Kalau I 100k tu macam2 boleh buat. Lagipun I jenis suka contemplate, kalau ramai2 bising.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 12:26 AM GMT+8 , Processed in 0.093000 second(s), 55 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list