CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 24399|Reply: 33

[Tempatan] Malaysia No 1:Rakyat Malaysia makan paling banyak mikroplastik di dunia menurut penerbitan Environmental Science & Technology.

  [Copy link]
Post time 27-5-2024 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
NEW YORK – Satu kajian baharu di Amerika Syarikat mendapati rakyat Malaysia makan kira-kira 15 gram mikroplastik sebulan, lapor sebuah portal berita kelmarin.



Jumlah itu adalah yang tertinggi di dunia.

Majoriti sumber partikel plastik yang masuk ke dalam sistem pencernaan manusia itu datang daripada sumber akuatik seperti makanan laut.

Kajian mengenainya disiarkan dalam penerbitan Environmental Science & Technology.

Tidak jauh dibelakang Malaysia ialah Indonesia yang menduduki tempat kedua.

Kajian sama mendapati penduduk Indonesia makan sekitar 13 gram mikroplastik sebulan.

Mesir menduduki tempat ketiga diikuti oleh Filipina Vietnam dan Laos secara turutan bagi melengkapkan lima kedudukan teratas.

Kajian oleh Universiti Cornell itu turut menyenaraikan negara yang paling banyak menyedut mikroplastik semasa bernafas.

Kumpulan penyelidik menyatakan bahawa China muncul nombor satu dalam aspek tersebut diikuti oleh Mongolia dan Britain.

Malaysia pula berada di tempat ke sembilan.

Mikroplastik merujuk kepada partikel halus plastik yang berada di ruang udara. – AGENSI

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-5-2024 08:22 AM | Show all posts
lepas tu apa penyelesaian?

microplastik ni la punca kanser kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-5-2024 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
n3ar replied at 28-5-2024 08:22 AM
lepas tu apa penyelesaian?

microplastik ni la punca kanser kan

Takda penyelesaian setakat ini.hanya boleh kurang guna plastik sebaik mungkin.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Article di atas... Kata makanan contain microplastic ada dalam makanan laut... Kena kurang kan makan sea food... Laut ter cemar... Sungai.. Ter cemar etc... Jangan buang sampah ber sepah.. Aquatic makan plastic (betul ka cara aku tulis ini) ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
alaahaiii seram plak.
dah la last week berturut2 makan seafood...semlm berbuka puasa mkn talapia penyet, sedap yakmattss. harapnya talapia tu belaan kanvas je la
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Meanwhile kat jepun china report microplastic dlm air  aquatic (hujan, awan, tasik, kolam, sungai, longkang)...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-5-2024 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan stakat risiko consume microplastic, rakyat mesia juga menghadapi risiko micropenis disebabkan leluhur nusantara

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 28-5-2024 10:35 AM

Punca microplastic tu apa....

Biasanya punca microplastic ni dari "biodegradable" plastic.. meaning to say.. plastic cam PBAT, PLA tuuuh... yang plastic2 yang claim boleh biodegraded tuuuuu.... sbb dia cuma biodegraded to microplastics, bukan hancur sepenuhnya jadi BAJA...

Bukan classic typical plastic yang mmg takleh biodegraded mcm PET, HDPE, LDPE, PVC, Polyethylene, polystyrene, polypropylene tu...


Laporan kena betul  ya.. MEANWHILE selangor pulak gigih suruh pakai biodegraded plastic mcm kat watson guardian segala tu.... sedangkan CHINA and JAPAN dah banned PLA, PBAT... konon biodegradable tp sebenarnya very harmful to manusia and semua hidupan


bodoh la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-5-2024 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kedai eko, diy bagai semua antara penyumbang pencemaran plastik kt malaysia ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
pernah try nak sembang pasal microplastik kat opis (tengah cerita pasal sampah n recycle), senior 2 tahun dari aku "takde efek pun microplastik dalam kehidupan"


sembang kerja je lepas tu. very old school minded office sekarang ni... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
damsel_fiji replied at 28-5-2024 10:38 AM
Kedai eko, diy bagai semua antara penyumbang pencemaran plastik kt malaysia ni

also psar mlam, food truck, street food. belinya singgit, berplastik plastik utk bungkus tak tahu kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 02:32 PM | Show all posts
green~tea replied at 28-5-2024 09:41 AM
Punca microplastic tu apa....

Biasanya punca microplastic ni dari "biodegradable" plastic.. meaning ...

so mesra alam dan green xsemestinya mesra alam dan green
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 02:34 PM | Show all posts
kentut lembu memanskan atmosfera dan meningkatkan karbon dunia. lembu ancaman kpd planet bumi
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 02:45 PM | Show all posts
selama ni duk ingat, ikan selamat dimakan dari ayam suntik. rupanya sama jo.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 02:58 PM | Show all posts
green~tea replied at 28-5-2024 09:41 AM
Punca microplastic tu apa....

Biasanya punca microplastic ni dari "biodegradable" plastic.. meaning ...

fun fact, microplastik bukan biogregrabable plastik
microplastik:
- partikel plastik less than 5mm
- made from PP dan nylon
- Cth microplastik : microbeads dalam sabun mandi, fibre dari pakaian

dan mikroplastik tak mudah terurai, tu yg dia menghabitatkan diri dlm badan dan tisu organisma


Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai baju cotton je lepas ni. Papan pemotong kat rumah yang plastik tu tukar lah ke kayu.
Jangan makan ikan sangkar, ikan besar2.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-5-2024 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 28-5-2024 02:34 PM
kentut lembu memanskan atmosfera dan meningkatkan karbon dunia. lembu ancaman kpd planet bumi

Moooooooo


Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-5-2024 02:58 PM
fun fact, microplastik bukan biogregrabable plastik
microplastik:
- partikel plastik less than 5 ...

St ives scrub yg dulu2 guna microbead. Pastu bila ada kesedaran baru guna biji apricot.

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 28-5-2024 05:55 PM
_blackbird replied at 28-5-2024 02:58 PM
fun fact, microplastik bukan biogregrabable plastik
microplastik:
- partikel plastik less than 5 ...


Yes selain dari those microbeads.. sebahagian besar microplastic unfortunately datang dari biodegradable plastic yang cuma "biodegraded" 99.99% into microplastics sbb tu wujud dalam awan2.. dia tak fully decomposted... it stops at microplastic level je...

Contoh biodegradable plastic yang dah kena ban kat China

PLA - polylactic acid
PBAT - Polybutylene adipate terephthalate

Selalu org salah faham pasal plastics base chemicals vs biodegradable plastics ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2024 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
https://dialogue.earth/en/pollution/china-cools-on-biodegradable-plastic/
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 06:00 AM GMT+8 , Processed in 0.091137 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list