CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 27555|Reply: 24

[Dunia] ICQ bakal menamatkan perkhidmatan pada 26 Jun 2024 selepas hampir 28 tahun dilancarkan

  [Copy link]
Post time 26-5-2024 08:51 PM | Show all posts |Read mode



ICQ akan berhenti berfungsi pada 26 Jun. Ia menggalakkan pengguna untuk beralih kepada aplikasi mesej dari VK, syarikat induknya yang berpangkalan di Rusia.

Masih ingat ICQ? Selepas hampir tiga dekad, pelanggan mesej segera yang pernah popular ini akhirnya akan ditutup.

Pada hari Jumaat, laman web ICQ memaparkan mesej ringkas: "ICQ akan berhenti berfungsi mulai 26 Jun." Kini ia mengesyorkan pengguna untuk beralih ke platform mesej dari VK, syarikat media sosial Rusia yang memperoleh ICQ dari AOL pada tahun 2010, tetapi di bawah nama korporat yang berbeza.

Ia adalah pengakhiran untuk program perisian yang membantu memulakan mesej segera pada PC pada tahun 1990-an. ICQ, yang merupakan singkatan dari "I Seek You," pada asalnya dibangunkan di sebuah syarikat Israel bernama Mirabilis sebelum AOL membelinya pada tahun 1998 dengan harga $407 juta.

ICQ, yang dilancarkan beberapa bulan sebelum messenger segera AOL sendiri, mempunyai 100 juta pengguna berdaftar pada tahun 2001. Tetapi lama-kelamaan, ICQ kehilangan pengguna kepada pesaing mesej segera dan aplikasi sembang telefon pintar. Pada tahun 2010, VK membeli ICQ dengan tujuan untuk menghidupkannya semula kerana aplikasi mesej segera ini agak popular di Rusia.

VK membangunkan versi mudah alih ICQ, yang membantu pelanggan ini berkembang pada tahun 2014. Tetapi selepas beberapa percubaan untuk memodenkan perisian ini, pembangunan aplikasi ini terhenti. Kedua-dua versi iOS dan Android telah ditarik dari App Store dan Google Play, menurut Techspot.



VK tidak memberikan respons terhadap permintaan untuk komen. Tetapi penutupan ICQ menunjukkan syarikat itu lebih suka menghentikan aplikasi ini daripada terus membelanjakan wang untuknya. VK mengendalikan platform media sosial seperti Facebook, bersama dengan VK Messenger, yang mempunyai lebih daripada 10 juta muat turun di Google Play. Namun, akaun X/Twitter untuk ICQ mengacah bahawa akan ada kemunculan semula dalam beberapa bentuk.

PCMagazine / Dialih bahasa oleh ChatGPT
https://www.pcmag.com/news/icq-one-of-the-oldest-instant-messengers-is-shutting-down

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2024 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
icq ni berjasa kat i masa adik belajar kat us sbb time tu bil fon ATD mahal. Byk benda nak bual2, bual kosong je... tu yg rasa rugi plak nak bayar bil melambung
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2024 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ingat ICQ Ni China punya tau memula...
Sebab classmate iols masa form3 semua Guna Ni..
Siap mintak no ICQ iols..
Gigih la iols register ICQ Ni
Hahaha...
Saing2 mirc juga Ni..
Member2 melayu iols suka mirc
Kalau member cina.suka ICQ
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2024 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Lupa kewujudan icq padahal pakai hari2 zaman dulu2
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
icq ni iols kenal masa kat uni first year kononnya lebih byk medium lebih versatile (ikut ckp kwn) tatau la iols ye ke dak tp opkos la iols reg jugak
zaman remaja suka menyembang wpun dgn org x kenal.
iols terlupa mirc, icq pelbagai ni lepas kenal ym, skype seangkatan kemudian muncul plak wa.
tua sgt dah rasanya, icq pun nak berkubur dah
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 12:25 AM | Show all posts
Goodbye ICQ
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-5-2024 02:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Hadoii dah tutup ke? Good bye and thank you.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2024 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 26-5-2024 11:47 PM
Iols ingat ICQ Ni China punya tau memula...
Sebab classmate iols masa form3 semua Guna Ni..
Siap min ...

ICQ adalah produk sebuah company kecil di Israel. Kemudian dibeli oleh competitor dia, AOL yang buat AOL Instant Messenger.

Sekarang ni semuanya sudah berkubur. AOL Instant Messenger, MSN Messenger dan Yahoo Messenger.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2024 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 26-5-2024 03:11 PM

Dahulu aku tidak guna ICQ guna AOL...bagi aku messenger better version dari yahoo.. Orang lain tidak pasti era MSN... Yahoo.. ICQ.. And AOL... Launch era hampir sama...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka ICQ sebab boleh pilih/cari org yg sama minat / jenis mcm mana utk chatting.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 09:10 AM | Show all posts
never heard of it


am i too old?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 27-5-2024 06:50 AM
ICQ adalah produk sebuah company kecil di Israel. Kemudian dibeli oleh competitor dia, AOL yang bu ...

Haha
Itu jam popular msn yahoo messenger Bagai..
Internet pung slow aje...
Time tengah Malam Baru laju...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Icq ni yg bunyi oh-ooh.. kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 11:36 AM | Show all posts
eh ada lagi ke.. igt lama dah terkubur. rupanya bakalan terkubur

teringat zaman2 uni dulu, masuk sini nak chatting release tensen
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 11:55 AM | Show all posts
ICQ - I SeeK YOu

patut

ICU - I Seek You

tapi pelik plak sebut ICU..tnya member "ko dah masuk ICU"
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 12:09 PM | Show all posts
la..aku pikir dah lama berkubur ICQ ni.. terngiang2 bunyi notification dia..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2024 12:10 PM | Show all posts
babai icq..kenangan sungguhla sama mcm mirc
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2024 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesiapa yg pernah pakai icq ni boleh dikira kertu juga la.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
black_handbag replied at 27-5-2024 11:36 AM
eh ada lagi ke.. igt lama dah terkubur. rupanya bakalan terkubur

teringat zaman2 uni dulu, masuk si ...


A/S/L?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ICQ ni yg nk log in no panjang-panjang tu ke?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 205510 Replies : 4931
Dharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor biawak komodo
PrickfordDharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor
Views : 6260 Replies : 87
Tak perlu nak jadi begitu sempurna duhai wanita
admin6Tak perlu nak jadi begitu sempurna duhai
Views : 7398 Replies : 7
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30583 Replies : 224
Kenapa Biri Biri Jalan Lambat?
XimKenapa Biri Biri Jalan Lambat?
Views : 21685 Replies : 65
Cinta itu buta:Gadis 23 tahun sanggup putuskan hubungan dengan ibu bapa demi berkahwin lelaki 80 tahun
YgBenarCinta itu buta:Gadis 23 tahun sanggup pu
Views : 3633 Replies : 27
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 7397 Replies : 52
Cara mudah utk dapat berat ideal
tomazCara mudah utk dapat berat ideal
Views : 9115 Replies : 38
kambing yang comel
zazazieglerskambing yang comel
Views : 10817 Replies : 43
Meow & Cincau
riena3321Meow & Cincau
Views : 3498 Replies : 9

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 04:37 PM GMT+8 , Processed in 0.083435 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list