CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 21279|Reply: 32

[Tempatan] Bukan Tagih Simpati,Wanita OKU Kiciwa Terpaksa Berdiri Lama 10 minit Kerana Tak Ditawar Tempat Duduk

  [Copy link]
Post time 22-5-2024 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 22-5-2024 11:32 PM

Menurut wanita OKU berkenaan, dia kecewa kerana ramai yang tidak peka dengan keadaan sekeliling ketika menggunakna kemudahan awam.



Umum mengetahui setiap kemudahan yang dibangunkan di negara ini adalah untuk kegunaan semua masyarakat.

Namun sebagai insan yang sihat dan berkemampuan kita hendaklah mengutamakan golongan tertentu seperti warga emas, kanak-kanak, ibu mengandung serta Orang Kurang Upaya (OKU) untuk menggunakan kemudahan tersebut.

Malah perkara ini juga turut dimaklumkan di beberapa kawasan awam seperti lif, tempat duduk dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, ada juga segelintir masyarakat yang tidak mengambil peduli berhubung nasihat tersebut.

Wanita OKU kecewa ramai tak peka
Baru-baru ini, seorang wanita OKU telah meluahkan rasa kecewanya selepas melihat ramai orang awam yang tidak peka dengan keadaan sekeliling.

Menerusi video yang dikongsikan oleh @Biehassan kelihatan ketika insiden berlaku dia sedang mempunyai urusan dipercayai di sebuah kaunter pusat perkhidmatan.

Di hadapan kaunter tersebut kelihatan banyak tempat duduk yang sudah dipenuhi oleh orang ramai.

Tempat duduk dipenuhi, tiada yang tawarkan tempat duduk untuk OKU
Apa yang mengecewakan tiada seorang pun yang menawarkan tempat duduk kepadanya walhal Bie ketika itu datang ke tempat awam itu dengan menggunakan tongkat.

Malah rata-rata yang duduk di kerusi itu adalah anak muda bukannya warga emas atau orang yang memerlukan.

Wanita OKU terpaksa berdiri

Perkara itu membuatkan Bie terpaksa berdiri selama 10 minit sambil menunggu gilirannya untuk berurusan di kaunter berkenaan.

Bukan tagih simpati tetapi mahu orang ramai peka

Jelas Bie lagi, dia bukan meminta simpati sebaliknya ia adalah tentang kepekaan dan ‘common sense’ orang ramai terhadap golongan memerlukan. Malah dia juga akan memberikan kerusi atau kemudahan yang dimilikinya untuk digunakan oleh OKU yang lebih teruk darinya.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 23-5-2024 08:04 AM

Maaf le ye walaupun awak oku tapi kalau awak tak pergi minta duduk org akan ingat you are ok or prefer to stand.  Nampak mcm ada je seat kosong tak pun pergi kat kaunter terus kata you oku.  Selalu warga emas oku ibu mengandung ni ada lane express.  Sorry lah ye sedangkan ibu mengandung perut terang2 boyot  dlm tren pun selagi x minta org buat dunno je.  Ini kebiasaan org malaysia. Kalau di negara lain naik tren duduk tempat ada tanda oku ibu mengandung etc walaupun tren atau bus penuh akan kena hamput dek passenger lain.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:28 AM | Show all posts
tu ada je kerusi kosong sblh tshirt merah
kenapa x duduk situ

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:33 AM | Show all posts
OKU mulut sekali agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:38 AM | Show all posts
benda bole viral opkos la nak viral kan...bole je kalau awak minta elok2 kot..or mmg org kita tak reti bahasa
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb org mesia ramai xde sivik dekkk...
Cerdik atas buku jaaa..
Laluan tactile org wat parking moto..
Parking oku in my personal opinion patot diutamakn utk oku fizikal pn kna beghebut ngn oku yg xnampak, contoh autism ngn org cukop sifat.
Halo.. Koc utk pompuan shj pon org jantan main lggaq ja masuk situ
Akai boh mana ntah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-5-2024 09:42 AM | Show all posts
epullipan replied at 23-5-2024 09:38 AM
benda bole viral opkos la nak viral kan...bole je kalau awak minta elok2 kot..or mmg org kita tak re ...

tak reti bahasa.....aku pengguna tegar public transport....jarang la aku nak nampak malaysian offer their seat....especially during peak hours....ni yg aku nampak la eh....
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis terus je ke kaunter cakap,
"Maaf cik,saya oku.saya patut dapat keutamaan dalam semua hal.tolong setelkan hal saya dulu.tq"
Takyah nak berdrama org tak bagi tempat duduk bagai.ko ingat semua org ada masa nak tengok telek kekurangan orang lain?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
skrg ni zaman mata melekat dekat skrin..takde orang yang rajin angkat kepala tengok siapa yang jalan masuk..mulut ada cakap la, bukan angkat fon rakam

dalam tren pon sama..yang pregnant ke, yang tua ke..ada mulut bgtau nak duduk, bukan tunggu orang offer
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:49 AM | Show all posts
jejaka_hensem replied at 23-5-2024 09:44 AM
Sis terus je ke kaunter cakap,
"Maaf cik,saya oku.saya patut dapat keutamaan dalam semua hal.tolong  ...

ye betul...org kita masuk2 buat hal sndri xpandang kiri kanan...kadang bukan sbb sengaaja atau ignorant tp mmg xtelek fizikal org so xperasan....
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
rasanya org tak perasan kot, msg2 dok fikir benda lain+tgk phone je keadaan sekeliling kdg2 tgk dgn padangan kosong.
tapi mmg ummah msia ni kurang kesedaran nokss pedulik apa org lain, girtuhhh. stakat nak offer seat tu jrg berlaku la ya at least kat depan mata iols.
jgn segan silu bgtau nak dptkan fast track layanan sbb oku mmg akan dpt, iols selalu minta kalau yg berkenaan hal anak iols masa dia kecik dulu (tnjuk kad+orgnya skali terus dpt kdg2 tak bg no pun)

tapi kan ada seat kosong tepi laki tu, motip nak viral????
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 23-5-2024 09:28 AM
tu ada je kerusi kosong sblh tshirt merah
kenapa x duduk situ

Btl gak..sebelah yg pakai t-shirt merah tu Ade kosong,x nk p duduk...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita semua adalah OKU
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:15 AM | Show all posts
batak viral juga ke..
kan ada kerusi kosong tu.. pi je la duduk..
plus real OKU dengan kad ataupun bertongkat sebab kecederaan sementara?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku x nafikan la kesedaran sivik kat malaysia  i masih rendah. Tengok je la orang2 yg bantah larangan merokok di kedai makan. Yang selamba sedut vape dalam bangunan. Yang masak megi dekat stesen minyak. Masa aku mengandung dulu mak2 prengnant yg lain yg offer seat masa tunggu giliran. Yang jantan2 elok je main mobile legend sebelah bini. Kadang2 ada la nurse lahar jantan2 ni.

Dalam kes ni apa kata sebelum viral tu tanya dulu "dik, boleh tak bagi saya duduk sini.. saya oku". Macam dalam train aku ada la offer orang duduk tapi orang tu taknak sebab dia nak turun dah. Ada tu yg aku offer sebab mengandung tapi dia sengih2 je, aku assume dia jenis chubby macam aku.. tak mengandung pon.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab orang Malaysia ni dh takde COMMON SENSE tu je. Patutnye takyah tunggu pun kita offer jelah dh tau keadaan die mcm tu. Die taknak duduk dah yg penting kita dh offer. But of course org Malaysia ni budi bahasa dh takde tu je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
A-Are replied at 23-5-2024 09:49 AM
ye betul...org kita masuk2 buat hal sndri xpandang kiri kanan...kadang bukan sbb sengaaja atau ign ...

Kann..xde masa nak ambik tau hal org lain.
Problem ko,ko setel la sendiri,tak yah nak rekod2 cakap org tak prihatin bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku Kalo teman parent pi KK dah jadi mcm aci guard pulak
Kalau nampak org Tua/sakit takde tempat duduk, Aku pi ushered org sihat soh bangun Dan Kasi seat Tu kpd yg memerlukan
Tapi selalunya kat KK, org muda Dan sihat Kasi je seat kpd yg memerlukan
Org Malaya ni tak boleh berat mulut
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 01:29 PM | Show all posts
jejaka_hensem replied at 23-5-2024 12:55 PM
Kann..xde masa nak ambik tau hal org lain.
Problem ko,ko setel la sendiri,tak yah nak rekod2 cakap ...

sbb dulu i olls mmg naik KTM hari2 selama 4tahun...penat kerja kalau masuk i olls tgk kerusi penuh mmg i olls slumber je g area hujung then duduk bersila...sbb takut bnda2 ginila..kang dapat tmpt duduk nnt nk kena rajin2 plak tinjau org dekat2 mengandung ke x..sbb pnh try offer rupanya bkn mengandung tp buncit sajorh...tu belum yg sensitip lg
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 02:02 PM | Show all posts
dia expect si baju merah tu bangun bentang karpet ke
cer cite betul2
bukan sekadar bedio 2-3 saat
penuh neraka camni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 12:54 AM GMT+8 , Processed in 0.117155 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list