CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4508|Reply: 8

[Tempatan] Norway, Ireland, Sepanyol berkata akan mengiktiraf negara Palestin

  [Copy link]
Post time 22-5-2024 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Norway, Ireland dan Sepanyol mengumumkan pada hari Rabu (22 Mei) bahawa mereka akan mengiktiraf negara Palestin, mendorong Israel untuk segera memanggil utusannya.



Pemimpin Ireland berkata negaranya akan mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara tetapi tidak menyatakan masanya, manakala pemimpin Norway dan Sepanyol berkata negara mereka akan berbuat demikian mulai 28 Mei.

Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Store membuat pengumuman itu di Oslo, Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez di Madrid dan Perdana Menteri Ireland Simon Harris di Dublin.

Israel segera mengumumkan bahawa ia memanggil semula utusannya ke Ireland dan Norway untuk “perundingan segera”.

“Hari ini, saya menghantar mesej tajam ke Ireland dan Norway: Israel tidak akan meneruskan perkara ini secara senyap,” kata Menteri Luar Israel Katz dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa beliau merancang untuk melakukan perkara yang sama dengan duta Sepanyol.

Kementerian luar Israel sebelum ini telah menyiarkan mesej video yang ditujukan kepada Ireland di platform media sosial X memberi amaran bahawa “mengiktiraf negara Palestin berisiko menjadikan anda bidak di tangan Iran dan Hamas”, sambil menambah langkah itu “hanya akan mencetuskan ekstremisme dan ketidakstabilan”.

Israel berkata rancangan untuk pengiktirafan Palestin merupakan “hadiah untuk keganasan” yang akan mengurangkan peluang penyelesaian rundingan bagi perang di Gaza, yang bermula pada 7 Oktober apabila militan Hamas menyerbu ke selatan Israel.

Tetapi Norway – yang memainkan peranan penting dalam diplomasi Asia Barat selama ini, menganjurkan rundingan damai Israel-Palestin pada awal 1990-an yang membawa kepada Perjanjian Oslo – berkata, pengiktirafan diperlukan untuk menyokong suara sederhana di tengah-tengah perang Gaza.

“Di tengah-tengah peperangan, dengan puluhan ribu terbunuh dan cedera, kita mesti mengekalkan satu-satunya alternatif yang menawarkan penyelesaian politik untuk Israel dan Palestin: Dua negara, hidup bersebelahan, dalam keamanan dan keselamatan,” kata Store. .

“Pengiktirafan Palestin adalah satu cara untuk menyokong pasukan sederhana yang telah kehilangan tempat dalam konflik yang berlarutan dan kejam ini,” katanya.

“Ini akhirnya boleh memungkinkan untuk meneruskan proses ke arah mencapai penyelesaian dua keadaan dan memberikannya momentum yang diperbaharui,” tambahnya.

Sanchez dari Sepanyol berkata di parlimen di Madrid: “Selasa depan, 28 Mei, kabinet Sepanyol akan meluluskan pengiktirafan negara Palestin,” katanya, sambil menambah bahawa rakan sejawatannya dari Israel Benjamin Netanyahu meletakkan penyelesaian dua negara dalam “bahaya” dengannya. dasar “sakit dan kemusnahan” di Semenanjung Gaza.

Dan Harris dari Ireland memuji “hari bersejarah dan penting untuk Ireland dan untuk Palestin”.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 08:29 PM | Show all posts
  1. Just as Ireland's recognition as a state eventually led to the establishment of our peaceful Republic, we believe that Palestinian statehood will contribute to peace and reconciliation in the Middle East.
Copy the Code


Ireland sendiri pernah tersakiti dgn penjajahan British..mereka faham freedom itu terlalu penting utk keamanan..







Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 11:56 PM | Show all posts
Mereka iktiraf Israel tak?

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 01:34 AM | Show all posts
Depend ke atas polisi negara tu gak, parti berhaluan kiri atau sosialis/labor lebih menyokong statehood of palestine berbanding daripada parti berhaluan kanan. Spain, Norway, Brazil sebagai contoh kenapa govt negera mereka sangat cenderung menyokong Palestine.

Kalau daripada side amerika syarikat pula. Mereka ini kini allied dgn Biden kerana 'terpaksa' mengekang pengaruh Trump/Republican. Faction mereka dikenali sebagai Progressive ini di bawah Bernie Sanders, seorg Jewish politician yg sgt terkenal dan juga senator. Dia juga antara yg menyokong protes student2 berkenaan bantuan Amerika ke atas Israel  di uni2 terkemuka Amerika Syarikat.

Kalau UK pulak, govt masih di bawah Rishi Kunak daripada Tories wlpn popularitinya jatuh menjunam, dan dikatakan parti labor akan menang besar kalau pilihanraya diadakan skrg. Leader parti labor skrg, Keir Stamer tak menyatakan komitmen menyokong Palestine, tapi bekas leader mereka sebelum ini, Jeremy Corbins (kalah piliharaya di tangan Borris Johnson) antara yg kuat menyokong Palestine.

Belanda pula masih hung parliment (sudah lebih 4 bulan rasanya) wlpn parti berhaluan kanan yg sgt ekstrem menang besar, cuma tak cukup jumloh utk bentuk kerajaan.

France pulak sebab parti moderate berhaluan kanan kuasai parlimen, presidennya, Macron wlpn independent tp terpaksa bergantung kuasa kpd mereka. Tu sbb nampak polisi France berkenaan hubungan dgn Israel dan Palestine agak flip flop. Itu hari nmpk France sokong apa2 yg halang Israel dikenakan hukuman, tp hari ni dia flip ke arah menyokong Nentayu dikenakan hukuman.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:04 AM | Show all posts
two-state resolution.... yeah
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:22 AM | Show all posts
It doesn't matter pun sebab yg majority ada kuasa veto in UN still tak recognise Palestine as a state.  
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-5-2024 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
dauswq replied at 22-5-2024 05:34 PM
Depend ke atas polisi negara tu gak, parti berhaluan kiri atau sosialis/labor lebih menyokong stateh ...

Menarik info ni..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus lah negara kapir sudah mula anggap palestine itu negara tidak lah nampak hanya menang 1 pihak saja.... But masih tidak obah borderline di antara palestine - israel seperti
sekarang... Free palestine ini another issue tidak mudah untuk halau isreal tanpa bloody war...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Iyo ker?!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 03:14 PM GMT+8 , Processed in 0.268807 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list