CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1332|Reply: 15

[Tempatan] Pernah memiliki kilang pembuatan industri semikonduktor pada tahun 1973,Indonesia Salahkan Malaysia Dan Singapura Jadi Punca Industri Semikonduktor lemah dan tidak berkembang

[Copy link]
Post time 18-5-2024 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Malaysia dan Singapura menjadi punca kepada negara Indonesia tidak berdaya maju dalam industri semikonduktor menurut dakwaan Menteri Koordinator Bidang Perekonomian Indonesia, Airlangga Hartarto.



“Singapura dan Malaysia tidak senang melihat industri itu berkembang di Indonesia, makanya mereka memberi tekanan kepada kita dengan membuat ‘bising’ menggunakan badan bukan kerajaan, supaya kita tidak berjaya dalam industri semikonduktor, ini realitinya,” kata Airlangga dalam satu ucapan sempena seminar ekonomi.

Beliau malah menambah lagi, Indonesia sudah hampir berjaya dalam industri tersebut tapi ia tidak bertahan lama selepas pelabur-pelabur antarabangsa mula berpindah ke Malaysia.

Sejak itu Malaysia telah menjadi kuasa besar dalam industri semikonduktor di Asia Tenggara,” katanya lagi

Menurut catatan Kementerian Perindustrian, Indonesia pernah memiliki kilang pembuatan industri semikonduktor pada tahun 1973.

Industri komponen cip semikonduktor yang merupakan pelaburan daripada dua syarikat multinasional Amerika Syarikat aitu Fairchild Semiconductors dan National Semiconductors.

Bagaimanapun, disebabkan masalah buruh, pelabur kilang semikonduktor memilih untuk berpindah ke Malaysia pada tahun 1985.

Sejak itu, pembuatan semikonduktor Indonesia telah kehilangan tempat kepada Malaysia. Malah, Indonesia telah menjadi pengimport semikonduktor.

Akhbar perniagaan Financial Times yang berpusat di Britain melaporkan berpuluh-puluh syarikat telah menubuhkan operasi di Malaysia dalam tempoh 18 bulan yang lalu.

Terutamanya di Pulau Pinang, seperti gergasi cip Amerika Micron dan Intel, syarikat semikonduktor Eropah AMS Osram dan Infineon, dan Fengshi Metal Technology yang berasal dari Suzhou, China.

SUMBER
Sinar Harian
CNBC

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-5-2024 11:45 PM | Show all posts
Itu dulu. kalau tak silap gaji kilang baru RM 300.
lepas ni indonesia ada chance nak ambik balik.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by B40tastePosh at 19-5-2024 12:39 AM
gigahertz replied at 18-5-2024 11:45 PM
Itu dulu. kalau tak silap gaji kilang baru RM 300.
lepas ni indonesia ada chance nak ambik balik.


Ada orang Indonesia ramalkan susah untuk semikonduktor Indonesia nak naik balik.

Ada banyak sebab.

Macam Engineer Malaysia lari ke Singapore.

Engineer Indon pula ramai lari ke Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 12:41 AM | Show all posts
Ingat ini sahaja, …..Mereka sendiri mengkui iq mereka lagi rendah dari chimpanzee.
Mau cakap apa lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 12:56 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 18-5-2024 04:38 PM
Ada orang Indonesia ramalkan susah untuk semikonduktor Indonesia nak naik balik.

Ada banyak sebab ...

tahun 1980an warga asing tidak ketara macam sekarang.
Malaysia takde GST & gaji minima pada 1980 . tu pelabur suka.
pembinaan highway PLUS berjumlah RM 6 billion lagi pelabur suka.
sebab Utara to Selatan jadi singkat.

i mmg sokong cakap rafizi kali ni mengenai cip AI
malaysia dah tak boleh buat periuk nasi peti ais tu semua.
kena move on ke high industri.

Kalau Microsoft & Nvidia dah start CPU sendiri
Kilang Intel kat Penang tu boleh bungkus.
sekarang ni pun sales intel dah decline.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 01:21 AM | Show all posts
Haruslah pengilang tidak yakin dgn kebolehan kamu..sbb tidak mampu berfikir dan mencari jalan penyelesaian kecuali menyalahkan pihak lain..

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-5-2024 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa lagi sudah kalian berbicara begitu seharusnya ada rasa malu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
haishhh...apa la menteri Indon sorang ni dok merepek... sng sgt mcm tu je salahkan negara orang?? global economic is about competitiveness, bukan empathy ataupun equity...in real world there is no concept of fairness and justice...yg lemah akan ketinggalan dan meroyan, yg bijak maju ke
depan dan memonopoli...

klau ikutkan Malaysia ni lg bnyak mkan hati dgn Singapore... Singapore tu bnyk utilize resources dari Malaysia, boleh kata mcm free rider jgak la... financial hub, shipping hub dan refinery hub semua Singapore dh conquered... ada Malaysia merengek mcm Indon goblok ni sbb kita kalah dgn Singapore?? no instead kita usaha sebaik mungkin untuk bersaing... kita buat TRX untuk compete dgn Raffles Place, kita buat ECRL untuk try bypass Port Pasir Panjang, dan Rapid Pengerang untuk reduce dependency on Tuas Refineries...

Indon buat apa untuk counter semiconductor Malaysia?? lepas tu meroyan salahkan orang... apa punya mentality...  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-5-2024 04:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Patutla rakyat2 mereka bodoh2....menteri pun bodoh2 belaka. Negara sendiri tidak maju menyalahkan begara lain. Rakyat2 ko sendiri berbomdong2 sanggup mati dilaut nk jd rakyat Malaysia ko nk salahkan siapa pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Itu je la yg diorang tau, salahkan negara lain, bila rakyat sdr dtg berubat kat sini, salahkan rakyat sdr
Kerajaaan tu sdr kenapa tak nak buat perubahan, cari jln utk maju
Keje mudah sgt salahkan pihak lain
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Indon ni suka bina perspektif pasal pihak lain sedangkan sendiri otak lemah berfikir, konsep hari ini mau makan siapa!!!! Sebab tu tak berkembang maju. Nasib baik Malaysia ni tak jadi separuh negara indon kalau tak, haru.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 19-5-2024 12:56 AM
tahun 1980an warga asing tidak ketara macam sekarang.
Malaysia takde GST & gaji minima pada 1980  ...

Semicon industry dari last year mmg sales declining. Last quarter br nak stabilize but not improving.tp ni bukan malaysia singapore je, mmg satu dunia impacted
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
lah tuding jari kat negara lain buat apo pokcik
so apa guna kau jadi munteri
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 19-5-2024 01:21 AM
Haruslah pengilang tidak yakin dgn kebolehan kamu..sbb tidak mampu berfikir dan mencari jalan penyel ...

Indon ni kan cakap dia je terpaling pandai je...orang lain tak betul.

Sebab dunia ni semua terbentuk dari Pulau Jawa katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by B40tastePosh at 19-5-2024 10:37 AM
noor2 replied at 19-5-2024 04:57 AM
Patutla rakyat2 mereka bodoh2....menteri pun bodoh2 belaka. Negara sendiri tidak maju menyalahkan be ...


Semua benda dia pasrah, bawa nama tuhan. Bila nak caleg pandai pulak pilih yang liberal.

Dalam fb asyik bergaduh pasal Islam dan Kristian....kalau di Malaysia isu Nabi Isa bukan anak tuhan dah jadi isu basi..kat sana tengah meletop
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 12:00 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 19-5-2024 12:05 PM

Itulah cara bodoh yang mencari kambing hitam akibat banyaknya kecaman, makian  dan amarah rakyat Indonesia atas kondisi kegagalan industri semi konduktor di Indonesia selama menteri itu menjabat sebagai Menteri Koordinator Perekonomian 10 tahun dari parti Golokar di bawah kuzsa Jokowi .. Prabowo pun didesak agar X melantik kembali menteri ini di posisi yng sama  ketika dilantik secara rasmi menjadi presiden di oktober 2024 nanti ..

Bagi kami ... X perlulah kambing hitam atas kegagalan itu ... tetapi buatlah policy baru yang lebih baik dan menarik agar Indonesia menjadi lebih kompetitive dan bisa bersaing di industri semi konduktor dengan negara-negara lain ...

Sejujurnya awal industri semi  konduktor di asia tenggara bermula di Bandung tahun 1980 .. tetapi sayangnya mereka tutup dan hijrah ke negara lain kerana kondisi yang sangat penuh dengan rasuah dan korupsi yang sangat menjiijikan di masa kegelapan era Suharto masih berkuaa saat itu .... Hehehehe



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 02:46 PM GMT+8 , Processed in 0.136377 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list