CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4304|Reply: 30

[Tempatan] Netizen Tertanya Tanya Lelaki Berpangkat ‘Datuk’ Ini Tidak Pandai Bahasa Kebangsaan, Hanya Tahu Berbahasa Hokkien.Apakah yang telah berlaku?

[Copy link]
Post time 17-5-2024 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dalam satu kejadian yang mengejutkan di Mahkamah Majistret Georgetown, seorang berpangkat Datuk dari Taiping, Perak, yang dikenali sebagai Datuk Lai, dibawa ke mahkamah kerana terlibat dalam kes perundangan yang melibatkan pemalsuan dokumen.



Insiden itu telah mencetuskan perbincangan dan menimbulkan persoalan berkaitan penguasaan bahasa dan bagaimana beliau mampu mendapatkan gelaran Datuk tersebut.

Menurut laporan, Datuk Lai ditahan kerana didakwa mengemukakan dokumen palsu dalam tuntutan sivil di Mahkamah Tinggi Georgetown di Pulau Pinang

Dokumen berupa sijil cek deposit berjumlah RM300,000 dikatakan digunakan untuk prosiding mahkamah pada 26 Jun 2023.

Apa yang membuatkan kes ini menarik adalah ketidakupayaan Datuk Lai untuk bercakap dengan lancar dalam mana-mana tiga bahasa utama di Malaysia: Bahasa Melayu (BM), Bahasa Inggeris atau Mandarin.

Mahkamah perlu membawa seorang jurubahasa yang mahir dengan dialek Hokkien untuk memudahkan komunikasi.

Di sebalik halangan bahasa, status Datuk Lai sebagai Datuk, salah satu gelaran penghormatan di Malaysia, telah mencetuskan spekulasi.

Persoalan timbul mengenai latar belakang pendidikannya, dengan netizen mempersoalkan sama ada dia menerima pendidikan formal, lulus dari universiti di mana bahasa Hokkien adalah bahasa utama, atau berhijrah dari wilayah berbahasa Hokkien di China.

Pendedahan mengenai kekurangan komunikasi Datuk Lai telah mencetuskan perbincangan mengenai kriteria untuk mendapatkan gelaran ini di Malaysia.

Sesetengah individu telah menyatakan rasa tidak percaya bahawa seseorang boleh mendapat gelaran ini tanpa kemahiran dalam bahasa kebangsaan.

Untuk rekod, Datuk Lai dibebaskan dengan ikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin, sementara menunggu prosiding undang-undang selanjutnya.

Dia mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dikemukakan terhadapnya mengikut Seksyen 193 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun jika sabit kesalahan.

Kes itu dijadualkan sebutan semula pada 9 Julai ini, seperti dilaporkan BERNAMA.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2024 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Not a Mandarin speaker?

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Cer bukak skit face mask tu.


Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 17-5-2024 11:59 PM

Sbg 'NEGARA PERPADUAN'...persoalan x fasih bahasa kebangsaan negaranya sendiri bukan keutamaan..yg penting..adalah sumbangan wang cukai drp beliau..supaya acik2 gomen boleh naik gaji.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 17-5-2024 11:57 PM
Sbg 'NEGARA PERPADUAN'...persoalan x fasih bahasa kebangsaan negaranya sendiri bukan keutamaan..yg p ...

Cina banyak tak bayar Cukai.

Tax payer termasuk acik gomen...dan pembayar cukai terbesar adalah Melayu.

Dah keluarkan berita pasal ni.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah datuk beli, asal ada duit nak bayar, kesah plak pihak pemberi pingat yg dia tau ckp bahasa dia je
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-5-2024 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Pehtu.
Xde sape tgerak nk siasat susur galur dtg mana cina bukit ni?
Sungguh ka malaysian?
Org enforcement wat bodo ja?
X curious ka?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Berani nya scammer ni


Dapat dato negeri mana tu????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-5-2024 08:34 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 18-5-2024 12:35 AM
Cina banyak tak bayar Cukai.

Tax payer termasuk acik gomen...dan pembayar cukai terbesar adalah M ...

dah pernah keluar pun statistic pembayar cukai bangsa mana yang paling tertinggi di malaysia ni..sah sah bangsa melayu tongkat. tapi type c asyik meratib kehulu kehilir mereka paling banyak membayar cukai. tahik!!!!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Rmi yg nak Tau negeri mn yg bg dia dato tu? Kalo tade negeri yg mengaku sah2 la dato palsu Dan Kes lain plk kekdahnya.

Tp kalo btl mmg ada negeri yg bg rasanya ada fishy disitu. Sprm x buat kerja ka. Sembang menara ilham umpama khinzir terbang tp bnd dpn2 mata buat x nmpk
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 18-5-2024 08:28 AM
Pehtu.
Xde sape tgerak nk siasat susur galur dtg mana cina bukit ni?
Sungguh ka malaysian?


Kalau reti bahasa Hokkien je, maybe dia ni tak berpelajaran. Biasa cina hokkien Malaysia Singapore ni kalau dia tak sekolah then dia tau cakap hokkien saja. Filem singapore dulu2 pun ada buat adegan bomoh hokkien reti cakap hokkien saja, mandarin pun tak reti tapi bila bab duit, semua bahasa dia reti quote harga. Rasanya "datuk" ni cina Malaysia yang tak sekolah. Kalau dia dari wilayah Fujian di China, dia akan bercakap mandarin sebab generasi muda kat Fujian sekarang pun dah tak fasih bahasa Hokkien cuma reti mandarin saja termasuk yang tak sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
patut buat mcm di china. masuk contaiment camp untuk boleh asimilasi dgn kebangsaan...termasuk bahasa
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
dah timbul spekulasi dia tak tahu ckp bahasa so apa tindakan kat dia...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Gianna111 replied at 18-5-2024 08:34 AM
dah pernah keluar pun statistic pembayar cukai bangsa mana yang paling tertinggi di malaysia ni..s ...

Stereotype yg dimainkan berdekad dan ramai percaya...termasuk meols.

Kat reddit dan lowyat tak muncul Type-C bila ada thread pasal Malay the highest tax peyers in Malaysia...yang ada siap argue ada ke LHDN rekod pecahan pembayar cukai mengikut kaum?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 18-5-2024 09:08 AM
Kalau reti bahasa Hokkien je, maybe dia ni tak berpelajaran. Biasa cina hokkien Malaysia Singapore ...

Tq atas pencerahan.
Make sense.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde database ke senarai org2 yg dapat gelaran ni..terpaling padu blh wat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-5-2024 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Selamat datang ke Malaysia..negara terpaling terdesak...nak 'Yg Terpaling'.
-Indon ko Melayukan..pastu dia pi 'serang' balai polis.
-Cina mana ntah sepatah haram pon tak reti bahasa 'kebangsaan cina',bahasa kebangsaan Msia,bahasa 'kebangsaan' antarabangsa...ko bg 'DATUK'....pastu dia buat onar la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 06:01 PM | Show all posts
Bahasa lawyer ni kalau dalam bahasa melayu pun melayu sendiri tak faham.

Mahkamah cuma nak pastikan ko betul2 faham pertuduhan tak mau kemudian nanti ada timbul keraguan yang munasabah. Setakat nak jual sayur apek ni reti ja cakap melayu I'm sure.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 06:19 PM | Show all posts
title dari penang dan melaka, takyah la iktiraf.... tak pandang dari negeri2 tak beraja/sultan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2024 01:10 AM | Show all posts
sekor dari 1.2 juta pelancong china yg ilang....

siap ada dato lagi....kelas kooo
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-6-2024 11:08 PM GMT+8 , Processed in 0.082163 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list