CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3207|Reply: 11

Isteri gendut, suami meluat

[Copy link]
Post time 17-5-2024 10:52 PM | Show all posts |Read mode
Edited by stingerkaypoh at 18-5-2024 02:32 AM

PETALING JAYA – Kira-kira 10 wanita hadir mendapatkan nasihat kaunselor setiap minggu mengadu tentang suami mereka memilih berkahwin lain selepas isteri berubah menjadi gemuk.

Kaunselor keluarga, Asyikin Borhan berkata, terdapat sesetengah golongan suami yang sukar menerima perubahan fizikal isteri mereka terutama selepas bersalin.

Katanya, ada lelaki lebih memilih untuk bersama dengan wanita kurus serta pandai bergaya.

“Sebelum kahwin memang isteri dia cantik, kurus, tetapi lepas kahwin, dah bersalin pasti berat badan makin naik, nampak lebih berisi sampai buat suami ‘hilang selera’.

“Pengalaman saya sendiri dalam seminggu ada 10 wanita akan hadir ke sesi kaunseling untuk meluah rasa sedih mereka apabila suami pilih kahwin lain gara-gara mereka sudah gemuk.

“Kesian, tapi itu hakikitnya pandangan seorang lelaki yang mahukan isteri seperti anak dara,” kongsinya di aplikasi X baru-baru ini.

Menurut Asyikin, beliau sering mengingatkan para wanita di luar sana untuk sentiasa menjaga penampilan meskipun sudah menjadi ibu kepada lima orang anak.

“Wanita kena jaga penampilan, jaga badan. Tak kisah ada ada lima sekali pun, kesihatan badan jangan abai. Tak semua suami kita mampu terima kita seadaanya selepas berkahwin, selepas bersalin. Sebab mereka (suami) tertarik pada kita (isteri) sewaktu masih muda, anak dara, pasti berbeza dengan keadaan selepas bersalin.

“Nak suami sayang, tak cari lain jaga mereka baik-baik, ikut minat mereka selagi mana ia tidak memudaratkan diri kita sebagai isteri,” pesannya. – KOSMO! ONLINE

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2024 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Muak dgn bini???

Dah tu blah je laa awat nak bergasak dgn penyondol

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian bini..kalau bini maintain..tp dpt laki boyak..gendut..busuk..pakej merokok..tak bulih kawin lain
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 02:13 AM | Show all posts
But then bila suami dah gemuk, boroi isteri kena sabar dn redha aje le. Terimalah seadanya ka......n.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2024 03:45 AM | Show all posts
I started intermittent fasting about two months ago.  I started with 12:12, I basically didn’t eat at night after dinner.  I’ve stretched it out to 14:10 or 16:8 because I’m not hungry in the mornings.  I’ve also greatly improved my diet, I was terribly addicted to sugar and had a diet of mostly sugar and refined carbohydrates.  Now I eat real, whole food ( fruits, vegetables, nuts and seeds, meats ,seafoods and full fat dairy) and have lost body fat.  This is a lifestyle I can live with.




Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 17-5-2024 10:56 PM
Muak dgn bini???

Dah tu blah je laa awat nak bergasak dgn penyondol

Saya semalam terlintas dalam fikiran nak tanya awak slim atau gendut. Sorry.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-5-2024 06:37 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 18-5-2024 06:22 AM
Saya semalam terlintas dalam fikiran nak tanya awak slim atau gendut. Sorry.

I ni jenis slim sejak kecik... pernah gemuk masa hormon treatment utk conceive..

preggy 9 bulan pun 68 kg je.. kslo tak preggy average 50-52 kg
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2024 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lightheaded67 at 18-5-2024 07:42 AM

jwpn acik dlm bidio ni.
https://vm.tiktok.com/ZSY8UpnD9/

(pastu, lelaki ke pempuan ke, kalau boleh jgn biar bdn dh naik puluh kilo baru nak diet, mmg lah jadi stres sbb makan masa nk susut. jd tolong beringat plis. oso, sbulan dua diet jgn terus expect weightloss blmbak, tmbh kalau lama berisi, mesti makan masa maaa. bnyk tlibat dlm proses proses bdn ni jd sabo)
lepas tu sape sape boleh lempang tak acik motibasi ni. ko pun sangkut dek validation jantan, nk ajar org pempuan. kalau dh tak reti tgk isteri deep deep inside lebih dri dia punya fizikal, u can go now jantan.. nk susut tak susah pon dek, tp laki buat perangai ulang ulang susah hati dek. (rasa mcm dh pernah naik trit nama minah motibasi ni) nak tuju lagu craig david dont love u no more ni smua alasan dekkkkk.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-5-2024 08:45 AM | Show all posts
amboi..nak bini maintain lawa..padahal jejan malaysia ni la paling selekeh.dengan boroi nya,dgn gigi tak scal, dengan bulu hidung panjang sejengkal.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum dan selamat sejahtera.

Isteri gendut, suami meluat?

Mungkin ya, mungkin tidak - kerana ia bergantung kpd akhlak.  

Sbnrnya gendut, meluat... kedua2nya tidak bersifat mutlak.  Kita boleh merubahnya, dgn izin Allah.  Yg kata tk boleh, sbb mrk sendiri yg tidak mahu berubah... baik yg gendut saiznya, mahupun yg merasa meluat di hati dan mata.

Semoga kita semua menjadi hamba2Nya yg fhm agama, berakhlak mulia dan bersyukur.  
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 09:05 AM | Show all posts
babi, yg laki tu pun boroi, hitam gundu, ckp byk
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 09:41 AM | Show all posts
manehnya replied at 22-5-2024 09:05 AM
babi, yg laki tu pun boroi, hitam gundu, ckp byk

ramai teraser nampakkkkk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 08:40 AM GMT+8 , Processed in 0.285969 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list