CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 26761|Reply: 77

[Tempatan] 'Protect Wife At All Cost’: "Biar Tempat Kerja Isteri Dekat,” Lelaki Jelaskan Kenapa Sanggup Ulang-Alik 120 km Pergi Kerja

  [Copy link]
Post time 16-5-2024 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
bagi seorang lelaki ini yang baru saja berpindah rumah ke tempat yang lebih dekat dengan tempat bekerja isterinya. Tapi, dia pula yang terpaksa hadap 120km sehari untuk ulang-alik kerja setiap hari. Namun, jawapan yang diberikan olehnya sangat menarik perhatian dan mungkin boleh menjadi panduan untuk suami-suami yang lain.


Menurut perkongsian di laman Facebook miliknya, isterinya baru sahaja mendapat pekerjaan di Sepang, dan jarak untuk ke tempat kerja dari rumah lama sangatlah jauh dan memakan masa. Jadi tanpa berfikir panjang, brader ni pun ambil keputusan untuk pindah rumah supaya lebih dekat dengan tempat kerja isteri. Namun, disebabkan perkara itu, dia akan berulang-alik setiap hari dengan jarak 120km dan katanya dia sanggup melakukan perkara itu. Tapi kenapa?

‘Protect Wife At All Cost’

Menurutnya, dia mengamalkan konsep yang lebih selamat, iaitu melindungi isterinya dari semua segi. Antaranya dari segi keselamatan, emosi, penat lelah dan lain-lain juga. Baginya sekiranya isteri dapat pekerjaan yang harmoni, perjalanan ke tempat kerja pun tenang, dan lebih banyak masa berehat di rumah, maka masalah lain-lain juga tidak timbul.
Kalau kau jaga semua ni, dia pun tak koyak. Kalau dia koyak, silap2 kucing tepi jalan pun dia marah.

Tambahnya lagi secara berseloroh, kalau dibiarkan isteri penat sehingga ‘koyak’, jangankan dirinya, entah-entah kucing tepi jalan pun boleh kena marah dengan isteri.
Nampak agak memenatkan jika terpaksa ulang-alik kerja sejauh 120km, namun melihat kepada alasan yang diberikan oleh lelaki ini, mungkin ada benarnya juga keputusannya untuk berpindah rumah. Lagipun bagi seorang suami, keselesaan isterinya adalah keutamaan baginya. Risiko berada di atas jalan raya juga dapat dikurangkan namun apa yang paling penting adalah emosi si isteri.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2024 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Lakinya keje mana pula?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2024 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat apa keja jauh2 kalo boleh keja satu bangunan laki bini adik beradik


Hidup ini pilihan yaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2024 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Risiko berulang atas jalan raya?????

Public transport kan ada??? Pilih la rumah yg berdekatan ofis with public transport access


Again, hidup ini pilihan ya....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2024 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
60km 1 way mcm ok jah? Normal lah kan kalau kl selangor travel sejauh tu g kojo. I dulu pun waktu keje mkn gaji penah je travel 1 way g office 50km+. Cuma i blk keje tunggu lps maghrib la. Tak sanggup hadap jem.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2024 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Protect wife at all cost katanya..
Better kasi wife jadi Tai tai dirumah sementara kau keje dekat..lebih selamat dan jimat masa.
Again hidup ini pilihannn
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-5-2024 04:15 AM From the mobile phone | Show all posts
betul lah tu dia ckp, sbb tu aku hntr anak, ambil anak, jemput org rumah aku balik petang semua aku buat, xnk bgi dia penat, balik dia tgk rumah siap kemas, nasi dh siap masak, anak dh siap mandi, dh siap makan
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Baca tajuk ingatkan 120km sehala.
Rupanya 60 km sehala. Lebih kurang dari KL ke Sepang. Ramai aje commute sejauh tu. Cuma bayangkan jika suatu hari nanti subsidi minyak ditarik,mampukah maintain cara hidup  sama?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2024 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
bullshit la. kawan aku kerja seri kembangan duduk atas lagi dr banting sehala 70km pun xbising
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap si bini nya tu menghargailahbpengorbanan laki dia tu nanti kut kah satu hari tetiba laki diuji sakit ke xde duit ke apa apa lah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 07:38 AM | Show all posts
dik, laki acik dah 20 tahun dah berulang alik 120 km sehari dik
ramai lagi yg berbuat begitu ya. usah la bangga sangat ye dik
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya tohannnn
Ramai jahh yg ulang alik keja120-140km hari².
Xlayoq kt fb jahhhh
Rata² dh nk pencen ponnnn..
Most of them sbb pilih kediaman tetap yg kna ngan selera & poket so sanggup commute jauh².
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
60km tu aku rasa tak jauh pun. Based masa aku keje kt penang dulu naik feri, ramai je pakcik2 keje komtar mai dari SP.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 07:57 AM | Show all posts
baru brp tahun kawin ni...

adoiii...boleh viral ek benda2 camni


dikkkk...kelig akak ulang alik melaka - kl hari2 dekkkkk, lagi sorang tangjung malim - kl, lagi 1 org  ipoh - kl....

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada fisio therapist ni sorang kijo ampang tapi rumah kat melaka.. hebat lagi heols
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg ramai je kan buat mcm ni
janji depa selesa dgn rutin tu kekdahnya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2024 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
tu lah tu, smua pun gitu dekk. kita iye kan jelah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 09:24 AM | Show all posts
kau jela yang terpaling hai
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 09:29 AM | Show all posts
mujurla rumah sewa ye boleh pndah randah sesuka hati. tp biasa je tu 60km sehala. tu tak masuk melencong ke mana2 lagi sebelum dan selepas keje.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2024 09:30 AM | Show all posts
terpaling protek pdhl 60 km jah pun jarak dri rumah??..gigih menaip panjang2 dgn harapan viral kan bang..tahniah la tercapai hasrat

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 09:27 PM GMT+8 , Processed in 0.073447 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list