CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6382|Reply: 13

[Tempatan] Warga emas hidup 'berteman' lebih 2 tan sampah

[Copy link]
Post time 24-4-2024 12:08 PM | Show all posts |Read mode
Warga emas hidup 'berteman' lebih 2 tan sampah
Oleh ZULHISHAM ISAHAK
24 April 2024 10:37am

SWM Environment melakukan kerja-kerja pembersihan di rumah warga emas di Permas Jaya, Johor Bahru.

JOHOR BAHRU - Seorang warga emas di Permas Jaya di sini tinggal dalam keadaan rumahnya menjadi ‘gudang’ sampah sarap sehingga menyebabkan gangguan dan ketidakselesaan kepada kejiranan mereka.

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Bandar Baru Permas Jaya, A Habib Syed Sallilah Aasad berkata, rumah lelaki warga emas tersebut seakan tempat pelupusan sampah yang dipenuhi dua tan bahan buangan termasuk sisa makanan, timbunan plastik, kotak dan tin.

Keadaan timbunan sampah di pekarangan dan dalam rumah milik seorang lelaki warga emas di Permas Jaya, Johor Bahru, menimbulkan ketidakselesaan kepada penduduk setempat.

Menurutnya, sudah menjadi tabiat lelaki ini yang hidup sebatang kara mengumpul sampah di dalam dan luar rumahnya tetapi bukan untuk dijual.

"Perbuatannya menjejaskan keselesaan jiran kerana terpaksa sentiasa menutup pintu dan tingkap tidak tahan bau busuk dan nyamuk yang banyak.

"Malah jirannya juga mengadu boleh menghidu bau busuk pada jarak kira-kira 200 meter sehingga menjejaskan sambutan perayaan.

"Apabila ditegur jiran, lelaki itu naik angin yang dibimbangi boleh menyebabkan gaduh selain dia menyatakan sanggup bayar kompaun pihak berkuasa," katanya ketika dihubungi pada Rabu.

Beliau berkata, sebelum ini pihak Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) menawarkan bantuan untuk melakukan kerja-kerja pembersihan tetapi lelaki itu menolaknya dengan alasan mahu membersihkan rumahnya sendiri.

Menurut A Habib, selepas itu pihaknya memberikan tempoh untuk berbuat demikian namun masih gagal memberi kerjasama sebelum SWM Environment menjalankan kerja-kerja pembersihan.

Susulan itu katanya, SWM Environment melakukan satu operasi pada Khamis melibatkan lima pekerja menggunakan jentolak dan sebuah lori roll-on roll-off (RORO) 16 tan membersihkan 2,200 kilogram sisa atau 2.2 tan dari kediaman itu.

"Kami mengenal pasti beberapa lagi rumah di kawasan ini yang turut dijadikan tempat pengumpulan sampah.

"Diharap pemilik rumah segera mengambil langkah bagi membersihkannya," katanya.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2024 12:34 PM | Show all posts
macam mana la jiran-jiran kau boleh bersabar ni orang tua
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 02:10 PM | Show all posts
Seksa jugak berjirankan hoarder ni. Unnecessary stress ya duduk rumah kalau gini keadaan kejiranan I.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
baler la
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sita rumah boleh x?
Beliau keja ape?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti stress kejiranan nya esp yg duk sebelah menyebelah. Bukan setakat bau busuk je, haiwan perosak mcm lipas tikus tu sure byk. Belum kira kalau ada anai2 ka
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-4-2024 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
aduh seksanya yg jiran2 semua
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Hoarder ni petanda mental illness...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2024 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
ego pulak tu mula mula tak bagi kemas
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 03:24 PM | Show all posts
ptt sodok ngn rangtua tu sekali
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 03:31 PM | Show all posts
mesti jiran2 rasa lega....
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada mental illness ni...kalau aku ni makin tua makin rasa nak humban barang2 dlm rmh...semak la byk brg and decorations ni...dulu2 i suka la gantung frames la hapa kat dinding..pastu byk la knick-knacks yg i collect utk mengumpul habuk..skrg ni semua dh kena humban...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
hoarder….
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Eloklah mampos segera jiran mcm ni
Mcm takde otak je smpi x bleh pikir psl keselesaan jiran2
Sudah2 la nk simpati kt org tua bodoh yg takde otak mcm kisah ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 06:11 AM GMT+8 , Processed in 0.079010 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list