CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6086|Reply: 6

[Jenayah] Pemandu bas ekspres buat 'live' TikTok kena saman

  [Copy link]
Post time 24-4-2024 11:59 AM | Show all posts |Read mode
Pemandu bas ekspres buat 'live' TikTok kena saman
Oleh
NURUL HIDAYAH HAMID
24 April 2024 10:29am

Gambar tular melibatkan antara kes pemandu bas yang leka bermain telefon bimbit semasa memandu.

ALOR SETAR - Tindakan tiga pemandu bas ekspres menggunakan telefon bimbit termasuklah membuat siaran langsung menerusi aplikasi TikTok ketika memandu membawa padah apabila disaman Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah.

Timbalan Pengarah JPJ Kedah, Shahrul Azhar Mat Dali berkata, mereka dikesan melakukan kesalahan itu dalam Ops Hari Raya Aidilfitri (HRA) bermula 1 hingga 20 April lepas.

Beliau berkata, tindakan tiga lelaki berusia antara 52 hingga 54 tahun itu terbongkar melalui operasi penyamaran dilakukan anggota JPJ Kedah bermula dari Terminal Bas Shahab Perdana.

"Seorang pemandu bas ekspres dikesan berbual-bual tanpa sebab munasabah iaitu membuat panggilan video sepanjang memandu dalam perjalanan dari Alor Setar ke Ipoh pada 1 April lepas.

"Sehubungan itu, lelaki itu disiasat mengikut Kaedah 17 (a) PSV License Competent Driving Conductor and Passenger (LCDCP) 1959," katanya.

Beliau berkata sedemikian kepada pemberita pada sidang media operasi khas HRA 2024 di Ibu Pejabat JPJ Kedah, di sini, pada Rabu.

Menurutnya lagi, seorang pemandu pula didapati melakukan kesalahan menggunakan alat komunikasi (siaran langsung TikTok) ketika dalam perjalanan dari Alor Setar ke Kuala Lumpur pada 18 April lalu.

"Pada hari sama, seorang lagi pemandu bas ekspres turut dikesan melakukan kesalahan menggunakan alat komunikasi ketika perjalanan dari Alor Setar ke Kuala Lumpur," katanya.

Shahrul Azhar menambah, dua pemandu itu didapati melakukan kesalahan di bawah kaedah 17A Kaedah-Kaedah Lalulintas 1959.

Beliau berkata, apabila ada pemandu masih degil apabila menggunakan telefon bimbit membuat rakaman secara langsung menerusi aplikasi TikTok walaupun diberikan amaran sebelum ini.

"Walaupun sebelum hari raya, kita sudah memanggil operator bas untuk taklimat namun masih ada lagi yang masih melakukan perkara itu (live di TikTok)," katanya.

Tegasnya, tindakan pemandu bas ekspres itu boleh mengundang bahaya sekiranya berlaku kemalangan kerana setiap bas terbabit membawa jumlah penumpang yang ramai.

Beliau berpandangan, pemandu bas mempunyai tanggungjawab sangat besar kerana membawa banyak nyawa dan jika dia hilang tumpuan dua atau tiga saat sahaja boleh mengakibatkan kemalangan dan kematian yang tinggi.

Sehubungan itu, Shahrul Azhar memaklumkan, ketiga-tiga pemandu dikenakan saman RM150 setiap seorang atas kesalahan dilakukan masing-masing.

Dalam perkembangan sama, kongsi beliau, JPJ Kedah melakukan pemeriksaan sebanyak 54,821 kenderaan di seluruh Kedah sepanjang Ops Khas HRA 2024 tersebut.

Katanya lagi, dari jumlah itu, sebanyak 432 kenderaan disita dan 10,149 notis dikeluarkan termasuk tindakan terhadap 223 pemandu warga asing.

Selain itu, beliau berkata, JPJ Kedah mengesan beberapa kesalahan lain seperti tidak memakai kasut ketika memandu serta menukar lorong tanpa isyarat sepanjang operasi itu.

Bagaimanapun, beliau memaklumkan, tiada kenderaan awam dilaporkan terbabit dalam kemalangan sepanjang Ops Khas HRA 2024 susulan usaha pelbagai pihak dalam mengurangkan kadar kemalangan.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2024 12:10 PM | Show all posts
Live TikTok sambil memandu bas, layan apa la agaknya...?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
airfilterkotor replied at 24-4-2024 12:10 PM
Live TikTok sambil memandu bas, layan apa la agaknya...?

Mungkin tk nk bg mengantuk.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 03:49 PM | Show all posts
krustykrab replied at 24-4-2024 12:20 PM
Mungkin tk nk bg mengantuk.

Takut tak fokus dalam pemanduan. Toleh henpon, toleh jalan.
Mata kejap fokus jauh, pastu fokus dekat berulang-ulang selang masa 5 saat, 3 saat camtu.


Kalau dia dengar lagu ke, dia nyanyi sensorang ke, berborak sensorang ke... konfiden la jugak hati para penumpang kat belakang tu.

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Abg driver lori yg nyanyi dkt TikTok tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Pemandu bas sek pun ada update kat tiktok....
Tapi sbb muka dia manis....dimaafkan ..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-4-2024 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
betul tu..pelik boleh ke fokus kalau dok berlive tu...nk baca komennya nak berckp lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 09:07 AM GMT+8 , Processed in 0.058393 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list