CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 9292|Reply: 55

[Tempatan] Ramai Rasa 'Tertipu' Lepas Mat Salleh Kongsi Chicken Chop Adalah Dari Malaysia Bukan Barat

  [Copy link]
Post time 23-4-2024 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 23-4-2024 08:04 AM

Antara yang paling popular sudah tentunya makanan dari negara barat seperti chicken chop. Siapa saja yang tidak suka pada makan ini bukan?




Kebiasaannya, chicken chop akan dimasak dengan cara menggoreng ataupun dipanggang. Di tambah pula dengan sos istimewa yang disediakan.

Namun, baru-baru ini tular sebuah video memaparkan seorang mat salleh yang berkongsi asal usul chicken chop yang sebenar.

Menerusi video tersebut, mat saleh itu memberitahu chicken chop sebenarnya bukanlah berasal dari negara barat tetapi berasal dari Malaysia.

Menurutnya, ia sebenarnya telah diubah suai oleh masyarakat Cina terutama kaum Hainan yang datang ke tanah Melayu semasa zaman penjajahan 90-an yang bekerja sebagai tukang masak untuk kerajaan British pada ketika itu.

Mereka inilah kemudian telah mencipta makanan tersebut yang sehingga hari ini dikenali sebagai chicken chop.

"Ia dicipta untuk kerajaan barat, tetapi ia bukanlah makanan barat. Chicken chop adalah makanan yang patut dibanggakan daripada Malaysia," katanya.

Perkara itu juga membuatkan ada di antara netizen yang merasa 'tertipu' kerana memikirkan makanan ini sebenarnya adalah daripada negara barat.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2024 08:15 AM | Show all posts
lohh masih ade yg baru tahu ke hahahahaha,
ciken cop,cina buat
roti canai,india buat
nasik lemak,melayu buat
semua dari malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang cipta ini maybe baru balek dari london... Ganti kan fish and chips
Dahulu ummah coba copy bagel... Di US pun bagel sedap yahood yang buat... Sekarang sudah improve tidak pasti lah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 08:29 AM | Show all posts
kena omputeh habaq gak ka baru nk sedaq bahawa chicken chop bukan omputeh yg buat??
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 23-4-2024 08:15 AM
lohh masih ade yg baru tahu ke hahahahaha,
ciken cop,cina buat
roti canai,india buat

Kejap lagi nusarayau marah sb semua tu asal indong
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 09:27 AM | Show all posts
kesian sapa2 yg belom tahu....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-4-2024 09:34 AM | Show all posts
orang dah tau lama dh..dulu mid 90s makan cikencop kt komtar penang ada satu kedai auntie tu. masa tu bf cina ajak makan sana aku tanya bole makan ke bole katanya kau makan fish and chip aku makan ciken chop.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 23-4-2024 08:51 AM
Kejap lagi nusarayau marah sb semua tu asal indong

Klau tengok master chef australia judges selamba ckp laksa, sate & nasi lemak mmg asal dari msia xde sebut  nama indon pun
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2024 10:18 AM | Show all posts
Tak rasa tertipu pun sebab lama dah tau.  Kalau makan kat coliseum cafe kat jalan TAR dulu tu pun menu dia akan tulis hainanese chicken chop.  Even kalau pergi Yik Mun kat Tg Malim tu pun ada chicken chop hainanese juga.  Mmm alamak terigat pula mee hailam dia ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 11:51 AM | Show all posts
bukan dah viral besar besaran ke tahun lepas...?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:13 PM | Show all posts
zaman dulu org cina dari hainan kerja sbg tukang masa oreng2 putih.. they ols la yang cipta chicken chop ni hah..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:14 PM | Show all posts
Samerosie replied at 23-4-2024 10:18 AM
Tak rasa tertipu pun sebab lama dah tau.  Kalau makan kat coliseum cafe kat jalan TAR dulu tu pun me ...

kat Semua House dulu ada gerai chicken chop sedap kat food court ia.. John chicken chop ke apa nama dia.. uih sedap
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 23-4-2024 10:18 AM
Tak rasa tertipu pun sebab lama dah tau.  Kalau makan kat coliseum cafe kat jalan TAR dulu tu pun me ...

Asal nama omputih, terus ingat menu western

Sama mcm air dan mee bandung, dulu ada yg ingat dari bandung… tah tah ada org malaysia yg pi bandung order menu air n mee banduNg, yg tu mmg lurus pembaris
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 04:02 PM | Show all posts
pork chop kot yg asalnya dari US
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 04:05 PM | Show all posts
kite xkelim mcm satu negara tu...
tp kita org len yg habaq maii....bermaruahnya kita kan...kohkoh...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Atok kau chicken chop!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2024 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Lapar pula....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 23-4-2024 04:22 PM
Lapar pula....

Makanlah, nyum nyum nyum
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 04:45 PM | Show all posts
Saya tak ada rasa tertipu pun walaupun saya baru tau ianya berasal sari Malaysia kerana saya tak pernah ambil tau pun.

Yang saya rasa tertipunya tentang Malaysia klim roti chanai berasal dari Malaysia kerana orang Pakistan juga makan roti chanai yang di panggil roti paratha

Roti chanai buatan malaysia yang di jual di luar negara di kedai arab dan pakistan juga dinamakan sebagai roti paratha. Tetapi roti paratha buatan Malaysia adalah yang tersedap jika nak dibandingkan roti pharata buatsn Pakistan dan india.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 05:26 PM | Show all posts


Mutton chop yumyum

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 07:22 AM GMT+8 , Processed in 0.075399 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list